ESL-hírek (április 20-21.) Sky: felfüggesztik a Szuperligát – FRISSÍTVE 0:11-kor

superleague.jpgLEGFONTOSABB

HIVATALOS: Mindegyik angol klubcsapat távozott a Szuperligából

BREAKING: Ed Woodwar lemondott a Manchester Unitednél betöltött ügyvezető igazgatói pozíciójáról az ESL bukása miatt

Az április 19-ére virradó reggelen derült égből villámcsapásként érhette a labdarúgás világát, hogy tizenkét európai topklub közös nyilatkozatot adott ki egy, az UEFA-val szemben létrejövő új versenysorozat, az Európai Szuperliga megalakulásáról. Ugyan tegnapi hírösszefoglalónkban igyekeztünk minden tekintetben tájékoztatni Benneteket a kiírással, illetve a döntés következményeivel kapcsolatos legfrissebb hírekről, e tevékenységünket a mai napon is folytatni szeretnénk,  ennek révén folyamatosan frissülő cikkünkben igyekszünk beszámolni a leghitelesebb források ESL-ről, s ezen belül Juventusról szóló információiról, valamint az illetékes személyek nyilatkozatairól, április 20. éjféltől kezdődően egészen a nap végéig. 

0:00 – Az UEFA torinói tisztségviselője, Evelina Christillin az elmúlt órákban kifejtette a szervezet álláspontját illető tudnivalókat az olasz sportsajtóval, melynek keretein belül megerősítette, hogy a Szövetség számára az Európai Szuperliga gyakorlatilag egy nem létező sorozat, melynek klubjai a lehető legrövidebb időn belül kizárásra számíthatnak bajnoki és európai versenysorozataikból. A szakember leszögezte: "Nem áll szándékunkban támogatásunkat kifejezni egy olyan sorozat iránt, mely semmilyen tekintetben nem képvisel értéket az UEFA szemében. Úgy véljük, hogy azon klubok, melyek részt vettek a kérdéses sorozat létrahozásában, többé nem tartoznak az Európai Labdarúgó Szövetséghez, ebből kifolyólag nem is vehetnek részt a szervezet égisze alatt megrendezendő versenysorozatokban. A Szuperliga számunkra nem létezik, s leszögezném, hogy ha ezen együttesek továbbra is részt kívánnak venni nemzeti bajnokságaik életében, az UEFA tagjainak kell lenniük, mely sajnos jelen pillanatban nem mondható el róluk. Ha ragaszodnak őrült tervükhöz, előidézik a futball halálát, s kialakítanak egy szupergazdag elitet, melynek egyetlen feladata a játékosok, illetve az ügynökök felfoghatatlan mennyiségű pénzzel való ellátása lesz. Úgy vélem, hogy a sportág szurkolóinak többsége a terv ellenében foglalt állást."

0:00 – Marca (Paul Tenorio): A Szuperliga első évében a klubok összbevétele a hírek szerint 700 millió euró körül mozog majd. A versenysorozat kezdetekor a szervezők fix kezdőtőkét juttatnak majd a tizenkét alapító együtteshez, melyek közül hat alakulat 350 millió eurót, négy együttes 225 millió eurót, míg két további gárda 112 millió eurót fog kapni. 

0:00 – Marca (Paul Tenorio): A Szuperligában fizetési sapka kerül majd bevezetésre, melynek értelmében a klubok bevételeiknek legfeljebb 55%-át költhetik majd labdarúgóik béreire, hasonlóan az észak-amerikai sportágak elképzeléseihez. 

0:00 –  Marca (Paul Tenorio): A Szuperliga alapítói a Bajnokok Ligája folytatásaként tekintenek sorozatukra, ekképp a BL-ben megszerzett trófeáikat az új megmérettetésben is érvényesnek ismerik majd el, hasonlóan a BEK-ből annak idején átörökített serlegekhez. 

0:00 – HIVATALOS: Az Európai Klubszövetség (ECA) hivatalos nyilatkozatban ítélte el a Szuperliga létrehozását, kijelentve, hogy az eddigi vezetőség lemondásának ellenére továbbra is ők számítanak a kontinens együtteseinek egyetlen legitim képviseletének. A szervezet új Végrehajtó Biztosságot nevezett ki új irányítóinak megválasztásáig, melynek elnöke a PSG első embere, Nasser Al-Khaleifi, alelnökei pedig a Bayern Münchennél tevékenykedő Michael Gerlinger és Edwin van der Saar lettek. A testület kijelentette, hogy a továbbiakban minden tekintetben az UEFA, valamint a FIFA mellett foglal állást, emellett hitet tettek az előbbi szervezet által a 2024/2025-ös idénytől megvalósítandó Bajnokok Ligája-reform mellett is, még egy alkalommal ellenzésüket nyilvánítva ki az ESL megalakulása, illetve az ECA korábbi elnökének, Andrea Agnellinek utóbbi lépései miatt. 

10:14 La Gazzetta dello Sport: A labdarúgás jövője minden bizonnyal az Európai Bíróság, illetőleg az Európai Közösségek Bírósága döntésének alapkán dől majd el. Ha a két szervezet az UEFA mellett foglal állást, a kérdéses klubok számára igen nehéz lenne a nemzeti bajnokságokban való maradást kieszközölni, mivel az események tőlük függetlenül alakulnának. 

10:19: – La Gazzetta dello Sport: Aleksander Čeferin és az UEFA fontolóra vették a topligák szabálymódosításának lehetőségét, melynek alapján a Szuperligát megalapító tizenkét együttes csak és kizárólag hivatalos európai sorozatokban szerepelhetne a nemzeti bajnokságokban való pályára lépéshez, ezzel kényszerítve a klubokat a hazai sorozatokon kívülre. 

10:00-10:30: Zajlik az UEFA kongresszusa, ahol várhatóan fontos döntések fognak megszületni az elkövetkezendő órákban. 

10:20 – Felszólalt Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki köszönete mondott Čeferinnek a kongresszus megszervezéséért, egyúttal hitet tett a sportág hagyományos értékei, például a szolidaritás mellett, egyúttal elítélte az állítása szerint szigorúan anyagi alapú megközelítést, melyet a Szuperliga képvisel. 

10:40 – Az Everton klubja hivatalos közleményben ítélte el a Szuperligát, valamint a Premier League top hat klubjának részvételét az új versenysorozatban. 

10:41 – Alfredo Pedullà: A Benfica is csatlakozhat a versenysorozathoz, mivel a német és francia klubok távolmaradása révén megnyílhat az út a Sasok előtt, kiknek vezetősége komolyan elgondolkodott a lehetőségen. 

10:48 – Gianni Infantino, a FIFA elnöke: "Kijelenthetem, hogy szervezetünk minden tekintetben határozottan elutasítja a Szuperliga megalakulását, ezt egy zárt körű és kapzsi intézményt, mely ki akar szakadni a labdarúgás jelenlegi kereti közül. Kétségtelen, hogy a FIFA ellenérzéseit fejezi ki a tervvel kapcsolatban, s teljes támogatásáról biztosítja az  UEFA-t. Ha valaki távozni szeretne ezek keretek közül, el kell fogadnia az ezzel járó következményeket. Vagy a szövetséggel együtt, vagy vele szemben. Nincs középút, pusztán e két szélsőség."

10:52 – Aleksander Čeferin: "A Szuperliga megalakulása, s a körülötte kialakult krízis csak erősebbé tesz bennünket. Nem fogunk hezitálni. Legyőzhetetlenek vagyunk. Több helyen találkoztam az értesüléssel, miszerint az FFP megszüntetését tervezzük. Leszögezhetem, hogy ez az információ hamis, azonban kénytelenek leszünk igazodni a labdarúgás változásaihoz és új kihívásaihoz. 

11:15 – Čeferin: "A körülmény, miszerint néhány klub elegendő erővel rendelkezik egy ekkora változás kieszközöléséhez, egyedül az UEFA kitartó és elhivatott, hatvan esztendőn keresztül végzett áldozatos munkájának köszönhető. Nélkülünk nem létezne futball. 11:21: Az utóbbi napok tevékenységéért mindenekelőtt szeretnék hálás köszönetet mondani a Paris Saint-Germain elnökének, Nasser Al-Khelaifinak, aki mindenki számára bebizonyította, hogy milyen értékes ember is valójában. 11:23: Hogy a tizenkét klubnak van-e lehetősége visszavonni lépését? Természetesen. Hibázni emberi dolog. Amennyiben nem tartanak ki jelenlegi álláspontjuk mellett, mi is megértőbb magatartást tanúsítunk majd velük szemben. 

12:33 – La Reppublica: "A Szuperliga révén szinte biztossá vált, hogy a következő évtizedekben minden Scudettót a Juve, a Milan, valamit az Inter fog elhódítani." --> Agnelli: "Ez nyolcvan esztendeje így van, s az ESL megalakulása miatt sem fog változni."

13:28Toni Kroos szavai: "Ha a Szuperliga valóban létrejön, el kellene gondolkodnunk a futball elhagyásán. Személy szerint úgy vélem, hogy mikor a dolgok jó úton haladnak, jobb nem bolygatni őket. A döntés sajnos nem rajtunk, játékosokon múlik. Mindannyian a FIFA és az UEFA bábjai vagyunk, ha nem így lenne, nem Szaúd-Arábiában vagy Katarban játszanánk világbajnokságot, illetve Spanyol Szuperkupát."

13:55 – Európa-szerte szurkolói tiltakozások zajlanak: Az angol együttesek szurkolóinak tegnapi tüntetéseit követően a Serie A-csapatok ultrái is üzentek klubjaiknak, melyben éles ellenállásukat fejezték ki a Szuperliga ötlete iránt. Ugyan Olaszországban egyelőre nem történtek nagyobb incidensek, Angliában a Liverpool szurkolói egyebek mellett transzparensekkel álltak ki az ötlet ellen, illetve a kisebb Premier League-alakulatok mellett, néhány drukker pedig a Vörösök mezeit is elégette a hírek hallatán, majd egy repülőgép is elrepült a Leeds United stadionja fölött "Mondj nemet a Szuperligára!" feliratot húzva maga után. 

Olaszországban egyelőre kevésbé drasztikus a helyzet, ugyanakkor a Juventus és a Milan szurkolói a mai naptól fogva nem helyezték ki transzparenseiket a csapatok stadionjai elé, míg az Öreg Hölgy egyik legnagyobb ultracsoportjának számító Curva Sud a közösségi médiában üzent az "Örökké gyűlölni fogjuk a modern labdarúgást" címszóval. A Juventus Vikings ultracsoport vezetője, Loris Grancini kijelentette: "Aki szereti a futballt, s minden körülmények között, esőben és hóban is követte csapatait attól függetlenül, hogy azok idegenben, vagy otthon játszottak, mélyen elítéli a Szuperligát."

Mint ismert, a Juventus ultracsoportjai egyébként sem ápolnak szívélyes viszonyt Andrea Agnellivel, aki 2019-ben, miután az olasz hatóságok 12 ultrát letartóztattak illegális jegyüzérkedés, valamint ezzel összefüggő zsarolás és erőszakos cselekedetek megalapozott gyanújával (Grancini eredetileg öt évre szóló börtönbüntetést kapott), kitiltotta a hivatásos szurkolói köröket a Bianconeri stadionjából. 

Az Inter Curva Nord szurkolóinak első embere, Renato Bossetti leszögezte: "A futball nem a pénzéhes Szuperligákról szól, hanem az emberekről és a drukkerekről. Ha megvalósul a tegnap beharangozott kezdeményezés, az NBA-ban tapasztalható szemét fogja elárasztani a labdarúgást is. A legkevésbé sem fog érdekelni, ha az Inter a Manchester City-vel, vagy a Real Madriddal játszik majd, hiszen mindez mit sem ér, ha eközben nem utazhatunk el támogatni a Nerazzurrit Prágában, Varsóban, vagy akár a bajnokság huszonnegyedik meccsnapján a Benevento ellen."

14 óra után – HIVATALOS: Az UEFA bejelentette a 2024-től megvalósítandó BL-reformot. 

A ma délután folyamán az előzetes várakozásoknak megfelelően az UEFA bejelentette a 2024-től megvalósítandó Bajnokok Ligája-reform pontosabb ütemtervét. A szövetség által közzétettek alapján az eddigi legrangosabb európai kupasorozat a fentebb megjelölt dátumtól számítva 32-ről 36 csapatosra duzzad, melynek értelmében a csoportkörök tabellaszerűen, egyfajta bajnokságként kerülnek majd megrendezésre, ahol azonban az együttesek nem a jelenlegi keretek között, azaz négy alakulattal, hanem tíz ellenféllel mérhetik majd össze erejüket, öt csapattal hazai, öttel pedig idegenbeli környezetben. Az UEFA nem titkolt célja, hogy ezzel igyekszik rálicitálni a tervezendő Szuperligára, mely az előzetes tervek szerint ehhez rendkívül hasonlatos módon zajlana majd. A szervezet megerősítette, hogy a BL-kvalifikáció a továbbiakban is a nemzeti bajnokságban elért eredményektől fog függeni, míg az újonnan érkező négy gárdát különböző kritériumok szerint (mind a négy esetben az UEFA-koefficiensen alapuló mutatók figyelembevételével) szintén a topbajnokságokból vonják majd be a megmérettetésekbe. 

A közlemény szerint a sorozat egyenes kieséses szakasza az eddigieknek megfelelően zajlik majd, ám a tabella legjobb nyolc alakulata automatikusan a nyolcaddöntőbe fog jutni, a 9. és a 24. pozíciókat elfoglaló együttesek pedig rájátszásban döntenek majd a kvalifikációról, míg a 24. helyezés alatt lévő együttesek búcsút intenek a sorozatnak. A legjobb tizenhat gárdától kezdődően az eddig ismertek szerint folytatódik majd a BL, a szokásos, semleges helyszínen megrendezendő fináléval. Ezzel együtt az Európa-liga, valamint a kontinens kisebb együttesei számára fenntartott, jövő idénytől megalakítandó Európa Konferencia Liga is a Bajnokok Ligája mintáját fogja követni, egyetlen nagyobb bajnoksággá téve a csoportkört. Az UEFA közlése szerint a változások minden tekintetben kielégítik majd a klubokat, valamint a szurkolókat is, mivel előbbieknek előnyösebb anyagi juttatásokat, utóbbiaknak pedig (az ESL-hez hasonlóan) színvonalasabb összecsapásokat ígérnek. A szervezet leszögezte, hogy a módosítások részletei a 2021-es esztendő végéig kerülnek majd kidolgozásra, ám az alapvetések tekintetében teljes körű megegyezés született. 

14:39HIVATALOS: A Sky Sports bejelentette, hogy annak ellenére, hogy Olaszországban, Spanyolországban, illetve az Egyesült Királyságban is közvetít mérkőzéseket, nem fognak beállni a Szuperliga mögé, mivel továbbra is a jelenlegi futballpiramis fenntartása mellett foglalnak állást, s nem kívánnak asszisztálni az újonnan létrejövő versenysorozathoz. A BT Sport ezzel egyidejűleg nyilvánosságra hozta, hogy véleményük szerint az új torna káros hatásokkal jár majd a sportág (s ezen belül a brit futball) számára, ekképp ők sem fogják műsorra tűzni az ESL megmérettetéseit. 

16 óra után – A Premier League 14 alakulata hivatalos bejelentésük alapján egyhangúlag elutasította a Szuperliga tervezetét, s kijelentették, hogy a szövetséggel egyetemben mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy meggátolják a bajnokság top hat klubjának törekvéseit. Mindeközben az új sorozat két alapítójának számító Liverpool és Manchester City mesterei, azaz Jürgen Klopp és Pep Guardiola egyaránt értetlenségüknek adtak hangot.

16 óra után – A PSG elnöke, Nasser Al-Khelaifi, valamint a Bayern München általános igazgatója, Karl-Heinz Rummenigge egyaránt bejelentették: klubjaik teljes mértékben elutasítják a Szuperligát, s nem is kívánnak szerepelni benne, mivel az UEFA mellett állnak a kérdésben. 

16 óra után – A Napoli első embere, Aurelio De Laurentiis megerősítette, hogy a Partenopei nem kapott meghívást a tizenkét alapítótól a csatlakozást illetően. 

17:04 – Karl-Heinz Rummenigge: "Szerettem volna beszélni Agnellivel a Szuperligát illetően, ám nem sikerült őt elérnem telefonon. Tudni akarom a motivációt, ami az ESL létrehozása mögött állt, s addig nem is szeretném nyilvánosan kritizálni a sorozat megalakulásában szerepet játszó klubokat, amíg nem vagyok tisztában elhatározásuk pontos okaival. Bár bennünket is emlegettek a ligával kapcsolatban, a Bayern München nem szeretne részt venni ezen megmérettetésekben. Örülünk neki, hogy szabadon szerepelhetünk a Bundesligában. Ez a mi kenyerünk és vajunk, ahogy az angolok mondanák. Boldogok vagyunk, hogy részesei lehetünk a Bajnokok Ligájának, mindemellett pedig szemünk előtt tartjuk a szurkolóink érzéseit, akik általában nem örülnek az ehhez hasonló reformprojekteknek. Mi is felelősek vagyunk a futball alakításáért, ennek pedig minden tekintetben tudatában vagyunk."

17:11 – HIVATALOS: Az AS Roma közleményben jelentette be, hogy tiltakozik a Szuperliga ellen, mely a Farkasok álláspontja szerint egy zárt bajnokság, ami nem törődik a kisebb klubok érdekeivel. 

17:45Bloomberg: Az UEFA gazdasági szempontból is ellentámadást indított a Szuperligával szemben, ugyanis a szervezet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Centricus Asset Management nevezetű céggel egy 6 milliárd eurót kitevő finanszírozási csomag kapcsán, melynek segítségével eszközölnék ki a Bajnokok Ligája megreformálását, illetve az ESL terveinek semmissé tételét. 

19 óra után- Reuters: Egy madridi bíróság megállapította, hogy az UEFA/FIFA kettősnek nincs eszköz a kezében ahhoz, hogy megakadályozza a Szuperliga létrejöttét, azaz nem szabhatnak ki szankciókat egyes klubokra és játékosokra mindaddig, amíg a bíróság nem mérlegeli teljes körűen a Szuperligával kapcsolatos ügyet.

20:05 – BREAKING: Több angol hírforrás, egyebek mellett a BBC és a Sky UK értesülései szerint a Chelsea hivatalos dokumentumokat készít a Szuperliga vezetőségének a versenysorozatból való kilépés érdekében. 

20:06 – The Athletic: A Chelsea kilép az ESL-ből. 

20:08 – A The Times és a The Telegraph is megerősítették az értesüléseket. A kilépés a Chelsea szurkolóinak Stanford Bridge előtti tüntetése miatt következhetett be, melynek okán a klub vezetőségének tagja, Petr Čech tárgyalt a Kékek ultráinak képviselőivel. 

20:11  Sky Sports: Eldőlt, a Chelsea a lehető leghamarabb elhagyja a Szuperligát. 

20:18 – Ben Jacobs: Az Atlético Madrid is elhagyja a Szuperligát!

20:21 – A Barcelona elnöke, Joan Laporta bejelentette: "a Barcelona a klubtagok jóváhagyása nélkül NEM lép be az ESL-be."

20:25 – GIGABERAKING: A talkSport információi szerint a tizenkét klub ma este összeül, hogy feloszlassák a Szuperligát!!!

20:30 –Sky: A City biztosan elhagyja a Szuperligát, a Chelsea-vel együtt. 

20:31 –BBC: A Manchester City biztosan a kilépés mellett dönt majd. 

20: 50 körül – Sky UK: A Manchester United, valamint az Arsenal is kilépési szándékát fejezte ki. 

21:04  – BREAKING: Ed Woodward hivatalosan is lemondott lemondott a Manchester Unitednél betöltött pozícióiról. 

21:05 – Romano: A City és a Chelsea elhagyja a Szuperligát, várhatóan bevetik jogi csapataikat is a lépés megtételéért. 

21:12 – BREAKIIIIIING: A Juventus elnöke, Andrea Agnelli külföldi források (Independent) szerint lemondhatott a Juventus elnöki posztjáról, ahogy Florentino Pérez is a Real Madridnál betöltött szerepéről. Az állítás hamisnak bizonyult. 

21:18 Fabrizio Romano: A Juve nem erősítette meg hivatalosan Andrea Agnelli lemondását. 

21:32 – A rendkívül megbízható Romeo Agresti szerint Andrea Agnelli nem mondott le az Öreg Hölgy elnöki posztjáról. Az értesülést az újságíró híreinek alapján a Juve és az Exor emberei is cáfolták. 

22:29 –  HIVATALOS: A Manchester City hivatalosan is bejelentette, hogy visszalépnek a Szuperligában való szerepléstől. Az angol klub közlése szerint minden tekintetben jogszerűen járt el. 

22:35 –  Čeferin: "Örömmel üdvözlöm a Manchester Cityt az európai futballcsaládban. Döntésük rendkívül józan belátásról és nagy intelligenciáról tanúskodik. A City igen fontosa klub a labdarúgás számára, s boldogsággal tölt el, hogy innentől kezdve ismételten együtt tevékenykedhetünk egy szebb jövő megteremtésének érdekében."

23:40 – Fabrizio Romano: A Szuperliga vezetősége, ekképp Florentino Pérez elnök jelen pillanatban is éles tárgyalásokat folytatnak a versenysorozatban rész vevő alakulatokkal. Az angol klubok kulcsfontosságú szerepet játszanak majd az ESL jövőjének eldöntése során. A Manchester City hivatalosan is visszalépett, velük nem kell számolni a továbbiakban. 

23:42 – Romeo Agresti: A Sky Sport értesülései helytállóak, az angol alakulatok mindegyike eltökélt a kilépés mellett, ugyanakkor mindeddig nem született egyértelmű határozat. 

23:48 – Fabrizio Romano: A Manchester Unitednél a játékosok akarata döntött a távozás és Ed Woodward menesztése mellett. 

23:49 – BBC: Minden egyes angol klub el fogja hagyni a Szuperligát. 

23:52 – New York Times: Az Arsenal és a Liverpool is az ESL elhagyásáról szóló hivatalos bejelentésen dolgozik. 

23:55 – Romano: Az Arsenal elhagyja a Szuperligát, megerősítve. 

23:58 – Romano: Az MU, a Chelsea, a Tottenham, a Liverpool, illetve az Arsenal is döntöttek a távozásról. A klubok jogi csapatai felkészültek, percek kérdése a hivatalos bejelentés. 

0:00 – HIVATALOS: A MANCHESTER UNITED, AZ ARSENAL, A CHELSEA, A TOTTENHAM HOTSPUR, ILLETVE A LIVERPOOL IS BEJELENTETTE: ELHAGYJÁK A SZUPERLIGÁT!

0:04 – Sky Sport: A Szuperliga-projektet felfüggesztik. 

0:11 – The Athletic: A Milan is távozni fog a Szuperligából.