Beharangozó – a Lazio elleni meccs

lazio.pngHa varázsütésre nem is múlt el minden görcs a Juventus játékából, azért el kezdett pislákolni valamilyen reménysugár a csapatot  illetően, és Andrea Pirlo meccs közben látható reakcióiban egyaránt. Valószínűleg Cristiano Ronaldo visszatérése és Álvaro Morata ihletett formája is tartást ad a csapatnak, de a legutóbbi két 4:1-es győzelmet akkor sem kell magyarázni, ha „csak” a Spezia és a Ferencváros volt is az ellenfél. És ha már a hétközi Bajnokok Ligája-mérkőzés, további jó hír, hogy Paulo Dybala megszerezte sérülése utáni első gólját, amely remélhetőleg jó hatást fog kifejteni rá. Ennek értékéből Dibusz Dénes hatalmas hibája sem von le sokat, a cél az, hogy a kis argentin mihamarabb újra csúcsformába kerüljön. Ehhez a következő lépcsőfok már sokkal magasabb lesz, hiszen a budapesti sasok után, most a római sasok ellen kell győzelemre váltani az esélyeket. A kétszeres bajnok, és hétszeres kupagyőztes Lazio az elmúlt években rendre nemes ellenfélnek bizonyult, és többször sikerrel vette a torinóiak elleni összecsapásokat.  A legutóbbi látogatása alkalmával az Öreg Hölgy 3:1-es vereséget szenvedett, de nem bevehetetlen vár az Olimpico, hiszen elég 2019 januárjáig visszalapozni a krónikás könyvekben, hogy torinói győzelmet jegyezhessünk fel a két csapat római összecsapásán, ahol Emre Can öngóljára a két portugál, João Cancelo és CR7 válaszolt, kialakítva az 1:2-es végeredményt. A mai találkozó helyszíne szintén a Stadio Olimpico lesz, 12:30-as kezdettel, Magyarországon pedig a Digi Sport 1 csatorna fogja közvetíteni, a játékvezető Davide Massa lesz.  

Az olasz dirigensek elitjébe tartozó Massa 2014 óta a FIFA játékvezetői kar tagja, 39 éves, és bankárként tevékenykedik, ha éppen nem a futballpályán fújja az összecsapásokat. A Serie A mérkőzésein eddig 145 alkalommal láthattuk, nem fukarkodik a sárga lapos figyelmeztetésekkel, hiszen 681 alkalommal mutatta fel ezeket, míg kiállítást 28 alkalommal eszközölt, és 57 alkalommal mutatott a 11-es pontra. Elmondhatjuk tehát, hogy átlagosan 4,7 sárga és 0,2 piros lap felmutatására kerül sor, illetve minden 5. félidőben fúj be egy büntetőt. A Lazio mérkőzésein a bajnokságban 15 alkalommal vezetett, ezeken a kékek statisztikája 7 győzelem 4 döntetlen és 4 vereség, a Juve esetében ez 10 győzelem, valamint 2-2 döntetlen és vereség, emellett figyelmeztető jel lehet, hogy a négy nyeretlen mérkőzés közül három a Massa dirigálásával lejátszott legutóbbi négy mérkőzésen történt, tehát jó lenne ezt a sorozatot megszakítani A két csapat közös múltja ebből a szempontból nem túl veretes, csupán negyedszer dirigálja ezt a párosítást, eddig egy Juventus-siker és egy döntetlen a mérleg a bajnokságban, illetve egy 2:3 arányú Lazio győzelem a 2018-as Olasz Szuperkupa-döntőn. Ez utóbbi alkalommal a Zebrák számára azért is lehet fájó a vereség, mert Ciro Immobile két gólját Dybala egyenlítette ki, a második találatot a 91. percben elérve, mégis még a rendes játékidőben Alessandro Murgia bevitte a győztes találatot, elhódítva a trófeát a strandkorlát-kék alakulat számára. Ciro Immobile egyébként az a játékos aki jól halad abba az irányba, hogy az égszínkékek legendája legyen, de amikor a Juventus saját nevelésű játékosaként felkerült a felnőttek közé, korántsem bizonyult ilyen sikeresnek. Igaz, hogy öt fellépésen és 35 perc játéklehetőséggel még senkinek sem sikerült klublegendává válnia. A Lazióban ezzel szemben 184 mérkőzésen 129 gólt hozott össze, és háromszor elnyerte a gólkirályi címet.

Ha már a két csapat statisztikáit böngésszük, nézzük hogyan alakultak az egymás elleni eredmények a múltban. Torinó büszkesége 77. alkalommal utazik vendégségbe Róma jobbos felébe, ezen találkozások alkalmával 33 siker, 18 döntetlen, és 25 vereség jutott osztályrészül, a gólkülönbség 104 rúgott és 92 kapott találat. A legtöbb gólt hozó idegenbeli győzelemig 1994 decemberéig kell visszamenni amikor is a Bianconeri 3:4 arányban nyerte meg a mérkőzést, Alessandro Del Piero duplájára építve. Az ellenfél csatársorában nem kisebb nevek játszottak akkortájt, mint Pierluigi Casiraghi és Giuseppe Signori, míg Del Piero oldalán a „Fehér Toll”, Fabrizio Ravanelli rohamozott. A későbbi Capitano második gólja maga a megtestesült könnyedség, csak emiatt is kötelező darab ez a videó. Egyébiránt ennek a párosításnak ő a gólkirálya 14 találattal.

Azt, hogy a mai ellenfél nem az olasz kiscsapatok táborát erősíti, mi sem jelzi jobban, mint a gárda értéke, ami kicsivel magasabb, mint a piemontiak értékének fele. Legmagasabban jegyzett játékosuk a 25 esztendős szerb Sergej Milinković-Savić, aki a mai napon a mértékadó Transfermarkt adatai alapján 65 millió eurót ér. Claudio Lotito elnök csapata jelen pillanatban tizedik a tabellán, 3 győzelem mellett 1 döntetlennel és 2 vereséggel áll, de a táblázat sűrűségét jelzi, hogy római győzelem esetén máris mai ellenfelük előtt találhatják magukat, míg Juve-győzelem esetén a vendégek a második helyig léphetnek előre, köszönhetően a Sassuolo tegnapi botlásának. A bajnokságban egészen kaotikusan szerepel a vendéglátó, hiszen nagyarányú vereségbe futottak bele az Atalanta és a Sampdoria ellen, de ikszeltek az akkor bombaformát mutató Interrel, szűken győzték le a Bolognát, és hatalmas bravúrral, utolsó percekben szerzett két góllal vitték haza a három pontot Torinóból a Bikák ellen. Kíváncsian várhatjuk tehát, hogy a mai napon melyik arcukat mutatják, ez az a mérkőzés, ahol a formálódó Pirlo-csapat nem tekinthető egyértelmű esélyesnek.  

A mögöttünk hagyott átigazolási szezonban csupán két játékost vásároltak, a koszovói Vedat Muriqit a török Fenerbahçe csapatától 17,5 millió euróért, míg az algériai válogatott Mohamed Salim Farès a SPAL csapatából érkezett 8 millió euró fejében. Rajtuk kívül szabadon igazolhatóként Pepe Reina a Milan, Gonzalo Escalante az Eibar, míg az elefántcsontparti Jean-Daniel Akpa-Akpro a B-ligás Salernitana csapatát hagyta hátra. Rajtuk kívül kölcsön + opcióval érkezett a holland válogatott Wesley Hoedt Southamptonból. Az eladási oldalon, ha lehet, még rövidebb a lista, hiszen Valon Berisha 4,2 millió fejében távozott a Stade de Reimshez, Bastos a szaúdi Al-Ainhoz ment 800 ezer euróért, míg ingyen hagyta el az örök várost Wallace (Yeni Malatyaspor), Milan Badelj (Genoa), kölcsönbe ment Jordan Lukaku (Royal Antwerp) és Omobolaji Habeeb "Bobby" Adekanye a spanyol Cádiz csapatához.

A Biancocelesti a mai napon nem számíthat Silvio Proto és Ștefan Radu játékára, Senad Lulić és Denis Vavro fellépése pedig kérdéses, de a csapatban előforduló koronavírusos megbetegedésekről, és a kezdőcsapat összeállítási nehézségeiről Inzaghi mester hosszabban is nyilatkozott. A fekete-fehérek továbbra is hiányolják majd Alex Sandrót,  Matthijs de Ligtet, és az újfent lesérülő Aaron Ramsey-t, valamint Giorgio Chiellinit, akinek kiújult szokásos izomsérülése, de minden más játékos az mester rendelkezésére áll.

Végül nézzük a fiatal olasz edzőgeneráció egyik legfényesebb csillagát, akit a nyáron sokan már a rekordbajnok padján láttak, a legendás Filippo kisöccsét, Simone Inzaghit. A piacenzai születésű szakember 1976 április 5-én született, játékoskarrierje szülővárosában indult, és több kiscsapat, illetve kölcsönszerződés után jelenlegi klubjánál teljesedett ki. Részese volt a kékek eddigi utolsó, 2000-ben megnyert bajnoki címének, és 2010-ben szintén a római csapatból vonult vissza. Az első osztályban 187 mérkőzésen 43 alkalommal talált be, a Lazio mezében 196 összecsapáson 55 gólt termelt. Edzőként csak és kizárólag jelenlegi kenyéradóját szolgálta, az egyesület ifjúsági, és korosztályos csapatainál kezdett, majd 2016-ban először hét meccs erejéig csak megbízott edzőként, majd aztán véglegesített menedzserként dolgozik a klubnál. Az élvonalban eddig 164 alkalommal ült a padon, nyolcvankilencszer győztes csapatot irányított, 31 alkalommal osztozott a pontokon és 44 mérkőzés után kellett gratulálnia az ellenfél trénerének. Csapata gólkülönbsége 319:209 ezeken a találkozókon. Mai ellenfele ellen összesen tizenegyszer, míg a bajnokságban nyolcszor meccselt, ezeken pedig 4 győzelem és 7 vereség a mérlege. Legnagyobb sikere a már említett szuperkupa-döntő, míg legnagyobb arányú veresége (3:0) az első Bianconeri elleni mérkőzésén volt, ahol Paulo szintén két rúgott góllal szomorította el őt, igaz, akkor még 21-es mezben.

A Sky Sport Italia szerint a következő kezdő várható, azonban, mint fentebb említettük, Giorgio Chiellini ismét megsérült, így a helyén valószínűleg Merih Demiral jut majd lehetőséghez. Romeo Agresti legfrissebb hírei szerint Chiesa helyett Dejan Kulusevski a favorit a kezdőcsapatba kerülésért zajló harcban, Adrien Rabiot az első perctől a pályán lehet, Arthur és Rodrigo Bentancur közül az egyik játékos biztosan kezdeni fog, és a Morata-Ronaldo duó lesz a csatár kettős.

img_20201107_171704.png