Beharangozó – a Crotone elleni meccs

crotone_logo.pngVégre eltelt a válogatott mérkőzések miatti szünet, újra indulhat tehát a bajnoki menetelés. A Juventus meglehetősen régen lépett pályára, hiszen a  nemzeti csapatok találkozóinak elkezdése előtti utolsó, Napoli elleni mérkőzés a déliek koronavírusos megbetegedései miatt elmaradt, hosszas huzavona után a szövetség pedig 3-0-ás győzelemként ítélte ezt meg a Zebrák számára. A bajnokságból eddig ténylegesen lejátszott találkozókon egy győzelem és egy döntetlen született. A Roma ellenihez képest, egy sokkal könnyebbnek ígérkező mérkőzés következik a sorban, hiszen a Bianconeri a Crotone ellen lép pályára idegenben a Stadio Ezio Scida gyepén. A játékosok Francesco Fourneau játékvezető sípjelére ma este 20:45-kor kezdik meg a meccset, amit élőben a Digi Sport 1 fog közvetíteni.

A 36 éves sípmester nem számít rutinosnak az élvonalban, hiszen ez csupán a hetedik találkozója lesz a legmagasabb szinten. A Juventusnak eddig egy mérkőzését vezette, ami a szurkolók számára nagyon kedves emlékű lehet, hiszen a sorozatban kilencedik Scudetto bebiztosítását jelentő Sampdoria elleni 2-0-ás győzelem volt az. Ebben az idényben ez lesz az első fellépése. A sárga lapokat átlagban meccsenként 5,3 alkalommal mutatja fel, de büntetőt és kiállítást nem szívesen ítél.

A két csapat közös története nem nyúlik túlságosan régre vissza, hiszen mindösszesen a hetedik egymás elleni fellépés lesz a mai. Egészen a legutóbbi 2018-as összecsapásig, a rekordbajnok gólt sem kapott, ott viszont a kiscsapatnak számító ellenfél egy totógyilkos 1-1-es eredményt tudott kiharcolni, sokkal esélyesebb riválisa ellen. A gólokat Alex Sandro és Simy szerezték. Ettől a kisiklástól eltekintve torinói szempontból idegnyugtató 90 perceket szoktak hozni a találkozók. Idegenben ez lesz a negyedik összecsapás, a mérleg két győzelem, egy  döntetlen, illetve nulla vereség, ugyanez minden meccset figyelembe véve 5-1-0, a Bianconeri javára. Az eddigi legtöbb gólt hozó mérkőzés az első osztályban az volt, amikor is az Öreg Hölgy 3:0 arányban diadalmaskodott, 2017 novemberében. A gólokat Mario Mandžukić, Mattia De Sciglio, és Mehdi Banatia szerezték. A második vonalban volt egy ennél is simább, 5-0-ás torinói sikert hozó találkozó is.

Az eddigi mérkőzések közül két összecsapás a Serie B-ben, négy pedig az élvonalban került megrendezésre.  A párharc legeredményesebb góllövői Mario Mandžukić, valamint Alessandro Del Piero, 3-3 góllal.

Ha a két keret értéke közötti differenciát vesszük figyelembe, akkor a pályán két számjegyű különbségnek kellene kialakulnia, hiszen 40 millió euró áll 690 millióval szemben. Valószínűleg a valóságban nem lesz ekkora eltérés, de a 3 gólosnál kisebb vendégsiker mindenképpen meglepetésnek számítana. A fogadóirodák a hazai győzelmet 8-szoros, a döntetlent 4,3-szoros, a vendégsikert pedig 1,4-szeres oddszra adják.

A hazaiak a legutóbbi fordulóban a Sassuolo vendégei voltak,és egy tükörsima 4-1-es vereséggel térhettek haza. Eddigi teljesítményük a tabella utolsó helyéhez elegendő, hiszen minden találkozójukat vereséggel zárták. Az első fordulóban Genovában szintén 4-1-re, a másodikban hazai pályán a Milan ellen 2-0-ra kaptak ki. 

Az átigazolási szezonban leginkább kölcsönben vettek csak a játékosokat, végleg csupán három új futballista tette át a székhelyét Calabriába. Legdrágább igazolsáuk a chilei Luis Rojas volt, aki 2,4 millió euró ellenében érkezett hazája Universidad de Chile nevű klubjától, rajta kívül Jacopo Petriccione a Lecce, Luca Marrone pedig a Hellas Verona csapatából igazolt át. Kölcsönszerződés keretében Koffi Djidji a Torino, Andrea Rispoli a Lecce, Lisandro Magellán az Ajax, továbbá Luca Siligardi a Parma csapatát hagyta hátra, míg Luca Cigarini ingyenesen megszerezhetőként érkezett.

Mindkét csapatban kizárólag Luca Marrone fordult meg, aki a Bianconeri saját nevelésű játékosa, és aki 2019-ig állt nevelőegyesülete szolgálatában, szinte teljes pályafutása alatt kölcsönben futballozva. Abban az évben lett végleg a Hellas Verona játékosa.

A hazaiaktól biztosan hiányozni fog Ahmad Benali, Gian Marco Crespi, Eduardo Henrique és Emmanuel Rivière, de a kezdésig még felépülhet Giuseppe Cuomo, viszont a mai napon pozitív koronavírus tesztet produkáló Denis Dragus szolgálataira sem számíthatnak a Cápák. A vendégeknél Weston McKennie és Cristiano Ronaldo koronavírus fertőzés, Aaron Ramsey  pedig válogatottbeli sérülés miatt nem léphet pályára, míg Matthijs de Ligt és Alex Sandro egyelőre sérülésükből lábadoznak, így nem kaptak helyet a keretben. Ismét jelen van viszont Federico Bernardeschi és Paulo Dybala, azonban az argentin támadó jelentősebb szerepeltetése gyomorproblémák miatt nem valószínű. 

A vendégek mestere Giovanni Stroppa, akinek a neve az AC Milanból lehet ismerős, hiszen a Rossoneri saját nevelésű játékosa, 1989 és 1997 között  több periódusban is játszott a San Siroban, majd edzői karrierjét is a Milan U19-es csapatánál kezdte. Az ötvenkét éves szakember 2018 decembere óta irányítja jelenlegi alakulatát. 

Végezetül egy kis érdekesség a kezdő csapattal kapcsolatban. Gianluigi Buffon ma állhat 650. alkalommal a kapuban a Serie A-ban. Így már három mérkőzéssel fogja megelőzni az örökrangsorban Paolo Maldinit, az eddigi csúcstartót, illetve mindössze négy kapott gól nélküli mérkőzésre van szüksége, hogy elérje a 300. clean sheetjét. Nem akármilyen teljesítmény a legendától.

A Sky Sport Italia az alábbi kezdőre számít, benne az immár teljesen felépülő Merih Demirallal, valamint a Juventus új igazolásával, Federico Chiesával:

 crotone_juve_lineup_sky.png