Allegri: "A kilenc, sorozatban megnyert Scudetto eltorzítja a felfogásunkat"

max_athletic.jpgA Juventus vezetőedzője, Massimiliano Allegri a mai nap folyamán hosszabb interjút adott a neves brit sportújságnak számító The Athletic munkatársának, melynek keretében főként a klub ifjúsági szektoráról értekezett, szót ejtve több fiatal labdarúgóról, valamint visszatérésnek hatásairól is, ám emellett értelemszerűen a vele kapcsolatos kritikákra is reagált, kijelentve, hogy az elmúlt évtized sikerkorszaka még az Öreg Hölgy történelmében is példátlan volt, ezért pedig nem érti azokat, akik a rosszabb eredmények miatt az ő, vagy a vezetőség felelősségét firtatják. 

"Idén számos fiatal reménység kap szerepet az első csapat kötelékében, míg más tehetségeink egyéb első osztályú együtteseknél pallérozódnak. A klub kiváló munkát az utánpótlásszektorban, s meggyőződésem, hogy a fenntarthatóság biztosításának érdekében a teljes olasz futballnak ezt az utat kellene követnie" – fogalmazott a szakvezető bevezető gyanánt. 

"A társadalom megváltozott az utóbbi évtizedekben. Az évek egyre csak telnek, s bár mi nem mindig vesszük észre, de a generációk is folyamatosan változnak az idő múlásával. A minap olvastam egy cikket a La Repubblica hasábjain, melyben az állt, hogy az elhízás mértéke 2035-re 31%-kal fog növekedni Olaszországban, az érintettek 27%-a pedig fiatal lesz. Mit árul el ez nekünk pontosan? Elsősorban azt, hogy a sport, a mozgás iránti vágy és szenvedély fokozatosan, s egyre drasztikusabb mértékben csökken. 

A helyzet megfékezésének és visszafordításának érdekében kialakult egy párbeszéd és egy jelentősebb vita is, ám véleményem szerint egyértelmű, hogy minek kellene lennie az első lépésnek: a kormánynak vissza kell terelnie a gyermekeket a sport világában, széleskörű programok és edukációs előadások elindításával. Amikor 2021 májusában visszatértem a Juventushoz, a vezetőség arra kért, hogy fiatalítsam meg a csapatot. Alapvető célom az volt, hogy évente három srácot hozzak fel a Next Gentől a felnőttekhez, ezzel csökkentve a béreket és biztosítva a gárda fenntarthatóságát, de úgy, hogy mindeközben megőrzöm a versenyképességet is. 

Az a feladatunk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a fiatalok pozitív pillanataiból, ám tisztában kell lennünk azzal, hogy ebben a korban felbukkannak nehezebb időszakok is. Ezen minden ifjú reménységnek át kell esnie. Fabio Miretti és Nicolò Fagioli már tudják, hogy miről beszélek, s hamarosan Kenan Yıldız is érteni fogja. Ebben a korban hullámhegyek és hullámvölgyek váltogatják egymást, ugyanakkor ez teljesen természetes, mivel egy játékos általában csak huszonöt, huszonhat éves korára éri el a teljes körű érettséget. Akik több mentális erővel rendelkeznek, korábban is elmondhatják ezt magukról, viszont egyáltalán nem ez az általános minta. 

A futballisták pályafutásának csúcsidőszaka nem változott: ezt még mindig huszonhat és harminc év közé esik, mikorra a labdarúgó már elég tapasztalatot halmozott fel, kellően érett, s képes a fejlődésre. Ez negyven évvel ezelőtt is így volt, és vélhetően nem is fog változni, mivel egész egyszerűen ennyi az emberi szervezet tűrőképessége. Ahogy játékosként, úgy klubként is alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez. Meg kell értenünk például, hogy kilenc, sorozatban megnyert bajnoki cím egyedülálló eredménysor volt, ami nem is fog megismétlődni a Serie A történelmében. A Juventus története során csak két hasonló időszak volt: az egyik Carlo Carcano és Carlo Bigatto edzőségének idején, az 1930-as években, a másik pedig most, 2012 és 2020 között. 

Ezen túlmenően a Bianconeri legfeljebb két egymást követő évben tudott csúcsra jutni zsinórban, majd egy  év kihagyással még egy alkalommal, ami más klubok esetében is így van. A sorozatban elhódított kilenc Scudetto kissé eltorzítja az alapvető felfogásunkat, miközben a valóság most is teljesen más, s régebben is más volt. Jelen pillanatban egyedül a Premier League-ben vehetünk észre hasonló dinasztiaépítési folyamatokat, azonban ezen a ponton már lehetetlen volna áthidalni az olasz és az angol bajnokság közötti pénzügyi szakadékot. Nekünk emiatt a mostani irányvonalat kell folytatnunk, s a fiatalok kinevelésére, valamint a következő generáció felépítésére kell fektetnünk a hangsúlyt. 

A Manchester United nyolc-kilenc olyan futballistát játszat az első csapatban, akik a klub akadémiájáról kerültek fel oda. Gondoljunk csak bele, ha a Juventus elérné azt, hogy legalább öt olyan labdarúgót minimum nyolc évig a felnőttek között tud tartani, akik az utánpótlásszektorból jöttek, akkor lényegesen alacsonyabban tartja a költségeket, mintha a szóban forgó öt focista kinevelése helyett inkább öt új futballistát szerződtetne más alakulatoktól. 

A Bajnokok Ligája új formátumának bevezetésével minden eddiginél nehezebb, sőt, talán lehetetlen lesz megnyerni a sorozatot, hiszen a megújult lebonyolítással a sorozat olyan lesz, mint a tenisz: alapvetően is nagyon küzdelmessé válik majd a legjobb nyolc közé való bejutás, onnantól fogva viszont nehéz elképzelni, hogy ne annak a nyolc gárdának a valamelyike nyerje meg a trófeát, melyek automatikusan kvalifikálták magukat az egyenes kieséses szakaszba. Úgy vélem, hogy az UEFA azért vezette be az úgynevezett svájci modellt a BL-be is, hogy látványosabb meccseket generáljon, ezzel pedig több nézőt érjen el. 

A Juventushoz hasonló kluboknak ugyanakkor mindez lehetőséget ad arra, hogy még többet dolgozzanak a fiatalok fejlesztésén, a fenntarthatóság biztosításán, valamint a bajnokság megnyerésén. Ezzel gondoskodhatunk arról, hogy minden évben ott legyünk a Bajnokok Ligájában, ahol mindig meg kell majd próbálnunk jó idényeket futni, s minél messzebb menetelni, több bevételt szerezve, és persze több sportszakmai eredményt aratva" – összegezte megállapításait Allegri.