Ravanelli: "A Juve nem áll készen a Scudettóért való harcra"

rava.jpgA Juventus egykori támadója, Fabrizio Ravanelli a minap hosszabb nyilatkozattal állt elő az olasz sportsajtó felkérésére, melyben a Fehér Toll becenévre hallgató korábbi futballista részletesebben beszélt a Bianconeri helyzetéről, kijelentve, hogy a csapat legnagyobb problémája biztosan nem Massimiliano Allegri, hanem az, hogy a keret valamiért megtört az Inter elleni vereség óta, ami miatt a Scudetto megszerzésére vonatkozó lehetőségek is elillantak. 

"Nehéz megmondani, hogy mi a Juve fő problémája, mivel ezekből több is van. A legszembetűnőbb gond talán az, hogy a Bianconeri játékosai nincsenek a toppon fizikailag, s olyan benyomást keltenek, mintha alig állnának a lábukon, a védekezés pedig rendkívül nehezükre esne. A csapat túl sok gólt kapott az elmúlt négy mérkőzésen, miközben betalálni nem igazán tudtak. Ez a jelenség a Hellas Verona elleni összecsapáson is megmutatkozott, ahol a srácok többször is impotens szakaszokba kerültek, s egyszerűen semmi sem jött nekik össze a kapu előterében" – szögezte le a TVPlay munkatársának.

"A csapat túlságosan szétesett, melynek eredményeképp a futballisták olykor még a saját büntetőterületük előtt sem tudtak igazán markáns jelenlétet kialakítani. Az akciók felépítésekor a labdás játékosnak alig volt tere a kibontakozásra, s csak nagyon kevés helyre tudott volna passzolni, ami kiszámíthatóvá és sterillé tette a támadásokat. Az Öreg Hölgy ennek eredményeképp szinte nem is volt képes tiszta helyzeteket teremteni, innentől fogva pedig a végeredmény sem volt nagy meglepetés. 

Nem  gondolnám, hogy Massimiliano Allegri lenne a fő probléma, hiszen mikor a mesternek megfelelő játékosállomány állt rendelkezésére, mindig a lehető legjobbat hozta ki a keretből. Ezek a futballisták nem állnak készen arra, hogy célul tűzzék ki a Scudetto megszerzését. Bár igaz, hogy a szezon első szakaszában rendkívüli egységet mutattak a nehéz pillanatokban, s alapvető potenciáljukon túlmutató produkciót tettek le az asztalra, ez az alakulat nem elég érett ahhoz, hogy végig konstans teljesítményt nyújtson, s hogy megnyerjen egy olyan bajnokságot, mint a Serie A. 

Az idény előtt biztos voltam benne, hogy a torinóiak nagy fejlődésen mennek majd át a szezon során, ám az Inter elleni kudarc után mutatott reakciók szertefoszlatták reményeimet: úgy gondoltam, hogy a csapat már csak büszkeségből is visszatér a korábbi útra, a labdarúgók pedig a bennük rejlő tüzet felhasználva további eredményeket érnek el az eddig learatott babérok mellett. Ehelyett azzal kellett szembesülnöm, hogy a San Siróban elszenvedett vereség után az Öreg Hölgy valósággal széthullott. Nem hiszem, hogy ezért Allegri lenne a hibás, mivel ő egy győztes mentalitású tréner, aki ugyanezt a szellemiséget szeretné átadni játékosainak is. 

Meggyőződésem, hogy a vereség másnapján igyekezett fenntartani a tüzet játékosaiban, akik viszont többé nem rezonáltak a szakvezető üzeneteire: az évad első szakaszában megfigyelhető elszántás és magabiztosság elveszett. Úgy látom, hogy valami eltört az öltözőben.  Nem vagyok biztos benne, hogy a gárda képes lehet-e bármin is változtatni taktikai szempontból. Allegri megköveteli, hogy a srácok 100%-ig beleéljék magukat az összecsapásokba, ez az állandó intenzitás pedig azzal járhat, hogy valaki elveszíti az addig őt jellemző energikusságot, visszaesése pedig kihat a többiekre is. 

Megítélésem szerint nem a formációval, hanem a mentalitással van a baj: a Juventus elvesztette eddigi önbizalmát, lendületét, s élességét is. Régóta mondom, hogy a Bianconeri és az Inter közötti fő különbség a szélső védő posztokat érinti, elvégre míg a Zebráknál ezek a játékosok csak nehézkesen és lassan kapcsolódnak be az akciókba, addig a Nerazzurrinál éppen ők a támadások motorjai, akik az építkezésben és a helyzetteremtésben is extra erőforrást jelentenek Simone Inzaghi alakulatának. 

Úgy gondolom, hogy Max Allegri ezt követően is ki fog tartani alapelvei mellett, anélkül, hogy bármin is változtatna. Erre csak akkor kerülhet sor, ha egy adott találkozóba kell belenyúlni a meccs ideje alatt, hiszen akkor még ő is előállhat váratlan húzásokkal. A trénernek van egy szilárd elképzelése a futballról, amit nem fog elhagyni, miközben értelemszerűen arra törekszik majd, hogy visszatérjen az utóbbi hónapokban látott eredményességhez. 

A Juve az elmúlt években valójában sosem állt készen a Scudetto megnyerésére, mivel a csapatból hiányoztak az olyan kivételes futballisták, akik képesek lennének változtatni egy-egy rangadó, vagy akár szezon menetén. A klub természetesen remek munkát végez a fiatalokkal, ám ezek a srácok még túlságosan tapasztalatlanok ahhoz, hogy döntő befolyást gyakoroljanak a fontosabb eseményekre. A fekete-fehérek mezének viselése rendkívüli terhet ró a futballistákra, ehhez a feladathoz pedig nem mindenki képes felnőni. Nehéz kihozni magadból a legjobbat, ha ebben a csapatban játszol. 

A mostani Juventus hihetetlen erőket mozgat meg annak érdekében, hogy jól játsszon, s hogy gólszerzési lehetőségeket teremtsen, ez a küzdés azonban nem meggyőző az ellenfelek szempontjából, de még a szurkolók számára sem. A vezetőségnek olyan ifjú reménységeket kell igazolnia, akiket nem nyom agyon az Öreg Hölgynél való szerepléssel járó teher, ugyanis csak és kizárólag ezen az úton haladva lehet olyan csapatot építeni, mely esélyes lehet a Scudetto elhódítására. Rengeteg nevet hallok Massimiliano Allegri potenciális utódjaként, de velük kapcsolatban ugyanezt a problémát érzékelem: nem vagyok biztos benne, hogy az esetleges jelöltek készen állnának-e a bajnoki arany megcélzására, esetleg a Bajnokok Ligájában való helytállásra. 

Ugyanez vonatkozik a futballistákra is, akik nem elég érettek ahhoz, hogy pályára lépjenek a legrangosabb európai kupasorozatban, vagy hogy felvegyék a harcot a bajnoki cím megszerzéséért. A Juventusnak ugyanakkor mindig trófeákért kell küzdenie, nem pedig a második hely eléréséért. Karakteres és kirobbanó intenzitással bíró fiatalokra van szükség, olyan tehetségekre, akik nem ijednek meg, ha hozzájuk kerül a labda. Ha a fejesek csak a keret bővítésének érdekében szerződtetnek új arcokat, akiknek egy része szabadügynökként érkezik, ne lepődjünk meg, ha nem születnek eredmények. Ezen a szinten olyan labdarúgókat kell találni, akik jól funkcionálnak azon feladat szempontjából, melynek végrehajtásáért megszerezték őket" – összegzett Ravanelli.