Fokozódik a vita a Serie A reformjai kapcsán

seriea201920-1.jpgAhogy arról korábban beszámoltunk, a FIGC elnöke, Gabriele Gravina, valamint a Lega Serie A elnöke, Lorenzo Casini sajtótájékoztatón beszéltek arról, hogy milyen változásokat hajtanának végre a Serie A versenyképességének és fenntarthatóságának érdekében. Akkor is, ha ezek a nézőpontok valójában igen csak különböznek egymástól.

Főleg, mert a napokban a La Repubblica által Gravina reform ötleteiből pár napvilágot látott. Nem meglepő módon az első és talán a legfontosabb, a 18 csapatos bajnokság volt. Ezen felül a tervezet szerint növelnék a nem EU-s játékosok létszámát a kereten belül, továbbá ezen játékosok hosszabb szerződést írhatnának alá – akár nyolc éves kontraktusok is lehetségesek lennének. A következő elem a Coppa Italia lebonyolítási rendszerének megváltoztatása volt, egy NBA-hez hasonló formátumra. A tervezet tartalmazott a Szuperkupára vonatkozó változtatást is, miszerint azt nem Szaúd-Arábiában rendeznék meg, arra azonban nem tért ki, hogy ez azt jelenté, hogy marad az egész minitorna Olaszországban, vagy sem. Végezetül pedig két VAR-hoz kapcsolódó ötlet merült fel, egyik a sokkal interaktívabb, úgymond élő VAR lenne; a másik pedig a döntésekhez kapcsolódó "megtámadási" lehetőség, két alkalommal.

Az ANSA hírügynökség jelentése szerint mindeközben a Lega Serie A hétfőn megtartotta újabb közgyűlését, melyen első körben a csökkentett létszámú bajnokságról szavaztak. Az elsődleges jelentések szerint a Juventus, az Inter, a Milan és az AS Roma csapatai voltak azok, akik a 18 csapatos bajnokság mellett érveltek, és ahogy a Torino elnöke Urbano Cairo mondta, "amit ők keresztül akartak vinni a közgyűlésen, az egy mini Szuperliga lett volna."

"A mai megbeszélésen bebizonyosodott, hogy a klubok többsége szeretné megtartani a jelenlegi létszámot, hiszen más nagy, európai bajnokságok, mint például a spanyol vagy az angol is tökéletesen működnek, ugyanúgy 20 csapattal" – mondta Cairo.

Az ANSA hírügynökség jelentése kimondja, hogy a Serie A három óriása, vagyis az Inter, a Milan, illetve a Juventus egészen addig elment ötletük érvényesítésének céljából, hogy titokban találkoztak a FIGC elnökével, Gabriele Gravinával, hogy a közbenjárásával kierőszakolják a Serie A 18 csapatra csökkentését. A Milan elnöke, Paolo Scaroni állítólag azzal érvelt, a kevesebb csapat kevesebb meccset jelentene, főleg a nemzetközi kupákban is érdekeltek számára.

"Ennek a találkozónak a híre, hogy úgy mondjam, nem éppen nyerte el a többi klub tetszését. Az időzítése tökéletesen rossz volt. Nincs megosztottság közöttünk, de a hozzáállásuk és a többiek irányába mutatott tisztelet hiánya aggasztó" – jegyzete meg a Torino elnöke.