A Serie A egy Premier League-hez hasonló modellt fontolgat

i.pngA Lega Serie A elnöke, Lorenzo Casini figyelmeztetést küldött a sajtóban, hogy szándékukban áll elszakadni a FIGC-től, remélve, hogy ezzel a Premier League önigazgatási modelljét meghonosíthatják Olaszországban is.

A Lega a jelenleg az első osztályban szereplő húsz klub szövetsége, és ez a nyilatkozat néhány nappal azt követően hangzott el, hogy Gabriele Gravina, a FIGC elnöke hangsúlyozta, reformokat kell végrehajtani annak érdekében, hogy az olasz labdarúgás fenntartható legyen.

Mindezek mellett az elmúlt napokban még soha nem látott egységességet mutatott a húsz klub, mikor is megszavazták az új szponzori megállapodást, melynek értelmében a következő szezontól a Serie A TIM helyett Serie A Enilive néven fog futni a bajnokság, véget vetve a telefonos óriáscéggel való 25 éves együttműködésnek.

"Különböző témákat vitattunk meg, köztük a szövetségi reformokat is" – erősítette meg Casini egy sajtótájékoztatón.

"Néhány dolgot már sikeresen meg tudtunk beszélni, másokat még elemezni és megvitatni szükséges, de magából a kezdeményezésből az derült ki, hogy a szövetségi rendszer és az, hogy a Serie A ebben hol helyezkedik el, egyszerűen nem megfelelő.

Nagyobb autonómiára és a saját döntések meghozatalának lehetőségére van szükségünk, ezért a közgyűlés úgy döntött, hogy megkezdi egy olyan elszakadás lehetőségének a felmérését, amely az angol Premier League modelljéhez hasonlít. A következő alkalommal már ennek a folyamatnak a tanulmányozása lesz a fő témakör."

casini.jpgA döntés az után született meg, hogy a FIGC jelentős reformokkal fenyegetőzött, többek között azzal, hogy húsz csapatról tizennyolcra csökkentik a bajnokság létszámát, ezzel egyetemben megszüntetve a Lega Serie A vétójogát. Ez úgy tűnik, hogy a tárgyalások helyett forradalmat indíthat el.

"Technikailag a Premier League nem áll az angol labdarúgó-szövetségen kívül, továbbra is egy szövetségi rendszeren belül helyezkedik el" – jegyezte meg Casini.

"Ami a Premier League-nek van, az egy más szervezeti modell, ami a gazdasági súlyhoz kapcsolódik. Az most már tisztán látszik, hogy a jelenlegi rendszer nem adja meg a Serie A-nak a megérdemelt elismerést és elismertséget."

Casinit arra kérték, hogy fejtse ki bővebben, miként változtatná meg az olaszországi futball világot.

"A játékszabályokhoz nem szabad hozzányúlni, szóval ez ki van zárva. Azonban olyan kísérletezéseknek, mint a múltban is nem egyszer, van létjogosultságuk. Vannak más dolgok is, amelyekről dönteni lehet, például a keretlistákra vonatkozó korlátozások, a nem uniós játékosokra vonatkozó szabályok, az ifjúsági akadémiák. Jelen pillanatban mindezekről a FIGC dönt, míg a jövőben azt szeretnénk, hogy a Serie A nagyobb önállóságot kapjon ezekben a kérdésekben."

Ez mindazonáltal feldühítené a Játékosok Szövetségét (AIC), amely azért szorgalmazta ezeknek a korlátozó szabályoknak a bevezetését, hogy megvédje a hazai tehetségeket az olcsóbb külföldi játékosok beáramlásától.

Eközben olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a három nagy klub, a Juventus, az Inter és a Milan támogatja a Serie A létszámának csökkentését. Magát a javaslatot Gabriele Gravina, a FIGC elnöke még az olasz labdarúgás megváltoztatását és fenntarthatóbbá tételét megcélzó szélesebb körű reformok részeként tálalta, azonban a Lega Serie A és a jelenleg értintett klubok többsége ellenzi ezt az ötletet, bár érdemes megjegyezni, hogy ez korántsem jelent egyhangúságot.

A beszámolók szerint a Juventus, az Inter és a Milan a Serie A közgyűlésén lépett fel, és állt ki a tizennyolc csapatra való csökkentés mellett. Valószínűleg nem véletlen, hogy ez volt az a három klub is, amelyik részt vett a szakadár Szuperliga-projektben is, mielőtt az összeomlott volna.

Ezzel a létszámcsökkentéssel nem pusztán a mérkőzések számát redukálhatnák kevesebbre az amúgy is túlzsúfolt szezonban, de lehetővé tenné az élvonalbeli kluboknak, hogy hatékonyabban oszthassák el egymás között a pénzt. A Serie A 1967 és 1988 között tizenhat csapatos volt, 1988-ban előbb tizennyolcra, majd 2004-ben húsz csapatra bővült a létszám.

Egyébként ez volt az a bizonyos közgyűlés is, amelyen Lorenzo Casini, a Lega Serie A elnöke bejelentette, hogy megkezdődött egy olyan folyamat, amelynek az a célja, hogy felmérje, miként lenne lehetséges a Premier League modelljét átültetni Olaszországba.