Helyzetjelentés – a Brand többi csapata

next_gen_ancona.jpgA hétvégi derbi vereség okozta túlfűtött érzelmi állapotban számos vita alakult ki a szurkolók között, ki miben látta, vélte a bukás okait felfedezni, azonban eközben nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a Primavera és a Juventus Women is komoly rangadót játszott a hétvégén, valamint a Next Gen is pályára lépett annak reményében, hogy folytatni tudja kicsit pozitívabb sorozatát. Lássuk hát, mire ment a Brand eme három csapata!

A Primavera február 4-én fogadta hazai pályán a Lazio korosztályos alakulatát, azzal a céllal, hogy az előző heti Empoli elleni váratlan vereségen javítani tudjon. Montero mester immár második alkalommal szavazott bizalmat a 3-4-3-as felállásnak, de ez inkább hasonlított a pályán a szokásos 3-4-2-1-re. A keretbe meghívót kapott a nyáron az U17-es csapathoz szerződtetett Patryk Mazur is. Mindemellett volt egy nagy „visszatérő” is, Lorenzo Anghelé személyében, ő azonban a Next Gen hétvégi mérkőzésén is pályára lépett, azonban csupán csereként, így ő elmondhatta magáról, hogy szombaton és vasárnap is pályára lépett, ráadásul két különböző bajnokságban is! No de most akkor lássuk végre a kezdőt: Jakub Vinarčík(C) – Federico Savio, Bruno Martínez Crous, Javier Gil – Stefano Turco, Francisco Montero Benia, Andrei Florea, Augusto Owusu – Diego Pugno, Lorenzo Anghelé, Gabriele Finocchiario.

A 4. percben egy baloldalról középre tett labdáról éppen csak, de lemaradt Anghelé. A 20. percben egy ügyes kigratás után a vendégek csatára egészen a tizenhatoson belülre roboghatott a játékszerrel, de a tökéletesen érkező kapitány miatt már nem tudta pontosan ellőni, mellé ment a kísérlet. A 28. percben Florea nem tudta megszelídíteni a kicsit mögé érkező passzt, amivel a Lazio megiramodhatott, de a távoli lövés nem okozott gondot Vinarčíknak. A 30. percben előbb Anghelé lőtt kiszorított helyzetből, melyet a vendégek kapusa középre tudott csak védeni, majd a kipattanót Pugno igyekezett a hálóba juttatni, de ezt a védelemnek sikerült kifejelnie. A 43. percben Pugno ugratta ki Gabriele Finocchiariót, aki két cselt követően már a tizenegyes pontnál találta magát, ahonnan nem már a kirohanó kapus sem tudott segíteni (1-0). Az első félidő hazai vezetéssel ért véget.

Az 52. percben Montero távoli lövését kellett a kapufa fölé tolnia a Lazio hálóőrének. Egy perccel később Finocchiario próbálkozott távolról, ami a keresztlécen csattant. A 72. percben szabadrúgáshoz jutott a Lazio, mely első nekifutásra a sorfalba vágódott, a lepattanót azonban Jacopo Sardo kapásból a lábak között a bal alsó sarokba lőtte (1-1). A 88. percben még a Juventus megtornáztatta a vendégek hálóőrét, de ezzel lényegében az összes puskaport ellőtték, így maradt a döntetlen.

A Juventus Primavera lényegében minden fontosabb statisztikai adatban jobb volt ellenfelénél, de hiába a több kapura lövés, a több kaput eltaláló lövés, ha ezekből csupán egy gólra futotta. Kár ezért, mert a 8. helyen álló Juve komoly lehetőséget szalasztott el arra, hogy felzárkózzon. A következő mérkőzésükre február 9-én, idegenben a Fiorentina vendégeként kerül sor.

A Next Gen február 3-án fogadta hazai pályán az Ancona csapatát annak reményében, hogy tovább folytathassák a megkezdett jobb sorozatukat. Az előző körben a SPAL együttesét magabiztosan legyőző csapaton Brambilla csupán egy helyen változtatott, a 3-4-3 pedig ekként festett a pályán: Giovanni Daffara – Nicoló Savona, Diego Stramaccioni, Fabrizio Poli(C) – Livano Comenencia, Samuele Damiani, Luis Hasa, Jonas Rouhi – Nikola Sekulov, Leonardo Cerri, Simone Guerra.

A 6. percben az Ancona vezetett támadást a jobboldalon, a beadás azonban mindenki mögött elment, a lecsorgó labdát azonban hiába szedték össze, kapu mellé lőtték. A 13. percben Hasa labdájával Rouhi lépett meg a baloldalon, beadása azonban nem talált embert, de a nagy kavarodásban Hasa be tudta gyűjteni a játékszert, azonban a lövése éppen elkerülte a sarkot. A 22. percben szögletet végezhetett el az Ancona, amit Daniel Giampaolo juttatott a kapuba (0-1). A 38. percben Rouhi beadását Savona lőtte kapásból kapura, amit a vendégek hálóőre még bravúrral védeni tudott, de az Comenencia elé került, az ő próbálkozása a kapufán csattant, ami így lett jó Leonardo Cerrinek, akinek már nem volt nehéz dolga (1-1). A félidő döntetlennel ért véget.

Az 50. percben az Ancona megint szögletet végezhetett el, amit a Juve védelme ugyan kifejelt, de a visszajuttatott labdára Alberto Spagnoli reagált a leghamarabb (1-2). Az 57. percben Hasa indította el a támadást Sekulovnak passzolva, aki Rouhit játszotta meg, kinek visszapasszából Nikola Sekulov megszerezte az egyenlítő gólt (2-2). A 62. percben Hasa végezhetett el szabadrúgást, azonban az elszállt a kapu fölött. A 75. percben Rouhi szabadrúgását csúsztatták meg, ami így Stramaccioni elé került, az beadását pedig közvetlen közelről Simone Guerra pofozta a kapuba (3-2). A 86. percben az Ancona végzett el egy szabadrúgást, de ezt hárítani tudta Daffara kapus, a kipattanót pedig fölélőtték, az eredmény pedig már nem változott.

A Next Gen győzelmének kulcsa a helyzetkihasználás volt. Hiába lőtt többet az Ancona, de a Juve öt kaput eltaláló lövésből szerzett három gólt. A három pontnak köszönhetően felléptek a 11. helyre és a 8. helyezett Entella is csupán egy pontra van. A Next Gen következő mérkőzését február 10-én játssza idegenben a Torres vendégeként.

A hölgyek február 4-én léptek pályára idegenben az AS Roma vendégeként, és a cél nem is lehetett más, mint ledolgozni valamicskét a hátrányon. Ennek érdekében Montemurro mester változtatásra szánta el magát, szakított a korábbiakban használt felállással, és 4-2-3-1-ben küldte fel lányait a pályára: Pauline Peyraud Magnin – Lisa Boattin(C), Estelle Cascarino, Viola Calligaris, Martina Lenzini – Julia Grosso, Arianna Caruso – Jennifer Echegini, Sara Björk Gunnarsdóttir, Sofia Cantore – Lineth Beerensteyn.

A tétnek megfelelően már az 1. percben magához ragadta a kezdeményezést, a beadásról azonban Beerensteyn lemaradt középen, ismétlésre nem került sor. A 7. percben egy baloldali beadás után lőtt a Roma kapura, de ezt könnyedén fogta Magnin. A 20. percben egy beadást követően nagy nehezen megszelídítette a Roma támadója a labdát, egy cselt követően pedig már éppen lőni készült, mikor is Beerensteyn buktatta a büntetőterületen belül. A megítélt tizenegyest pedig Manuela Giugliano értékesítette magabiztosan (1-0). Két perccel később Beerensteyn kapott jó labdát és lehetőséget javítani a hibáján, azonban a kapusba lőtt. A 38. percben a Roma vezethetett támadást a baloldalon, a beadásba pedig éppen csak, de még bele tudtak érni a hazaiak, azonban így is mellé ment. A 40. percben egy hosszú kapuskirúgás után a Juve nem pusztán nem tudta megszerezni a labdát, de még egy cselt követően kettő a kettő ellenében vihette a Roma a kapunkra a játékszert, azonban Magnin kapus magabiztosan fogni tudta. A 45. percben komoly kavarodás végén Echegini elé került a labda, a lövését azonban védeni tudta a hazaiak hálóőre. Ezzel a félidőre hazai vezetéssel vonulhattak a felek.

A 47. percben szögletet végezhetett el a Juventus, melyet először kifejeltek, az ezt követő Boattin lövés azonban kapu fölé ment. Az 53. percben Cantore beadását fejelte szögletre a hazaiak védelme. Az 59. percben egy előrevágott labdát a Roma védelme felszabadítani igyekezett, de Beerensteyn bele tudott érni, így az Gunnarsdóttir elé került, de a lövés mellé ment. A 62. percben a jobb oldalon vezetett támadást a Roma, két cselt követően a beadásba Evelyne Viens érte bele (2-0). A 66. percben Caruso lövése ment éppen csak a kapu mellé. A 69. percben egy távoli bombával dolgoztatták meg Magnin kapust, aki szögletre ütötte a labdát. A szögletet kifejelte a védelem, de az pont Elena Linari elé pattant, kinek távoli lövésénél már Magnin kapus is tehetetlen volt (3-0). A 75. percben Boattin lövését kellett szögletre ütnie a Roma kapusának, viszont az ebből indult kontránál már Magninnak kellett bravúrt bemutatnia. A 83. percben a csereként beálló Garbino lövése pattant szögletre. A 92. percben Caruso szabadrúgása Lindsey Thomas elé került, aki az éles szög ellenére nem hibázott (3-1).

Fájó vereségbe szaladt bele a Juventus, mert többször próbálkozott lövéssel, célt azonban csupán hatszor találtak, melyből csak egy gólt sikerült szerezni. Botrányos helyzetkihasználás és a vereségnek köszönhetően a Roma immár 8 ponttal vezet a tabella élén.

A következő mérkőzést február 7-én játszotta a csapat, hazai pályán fogadták a Sampdoria együttesét a Coppa Italia sorozatában, melynek első mérkőzését 4-0-ra megnyertek. Ennek fényében a negyeddöntő visszavágójára Montemurro mester kicsit rotált a csapatán, de a 4-2-3-1 maradt: Roberta Aprile – Federica Cafferata, Viola Calligaris, Gloria Slišković, Sara Gama(C) – Ella Palis, Maëlle Garbino – Barbara Bonansea, Lindsey Thomas, Asia Bragonzi – Cristiana Girelli.

Ha van olyan mérkőzés, amelyre azt lehet mondani, hogy a lejátszása csupán formalitás, akkor az ez a Coppa Italia-visszavágó volt (még a fogadóirodák is így gondolták, a vendég győzelemre nem csekély 34-szeres pénzt fizettek volna) és ez bizony alapvetően rá is nyomta a bélyegét a találkozóra. A biztos továbbjutás érdekében a Juventus az első félidőben igyekezett végképp eldönteni a mérkőzést. A meccs elején egy baloldai beadást lőtt éppen csak fölé Girelli. A 19. percben  Maëlle Garbino passzából Cristiana Girelli már nem hibázott, bevitte a kegyelemdöfést (1-0). A félidő hátralevő részében még Garbino és Thomas révén igyekezett növelni az előnyt a hazai csapat, de ez már nem sikerült.

A második félidőben a Sampdoria hajtott legalább az összesített eredményt tekintve a szépítésért, de a helyzeteik leginkább abból adódtak, hogy a Juventus a meglehetősen nagy előny fejében igen könnyelműen futballozott. Palis mellett tudtak nagyon könnyen elmenni, de a lövés éppen csak mellé ment. Később Slišković veszített lebdát a tizenhatos vonalánál, de a labdát csúnyán eltörte a Sampdoria csatára. Majd pedig Thomastól vették el könnyedén a játékszert, de a lövés ugyancsak fölé-mellé ment. A Juve még Bragonzi révén növelhette volna az előnyét, de a vendégek hálóőre bravúrral hárítani tudott. Ez után Slišković feszett labdát újfent, az erőtlen lövés pedig a kapufát találta el, onnan meg kifelé pattant. Ezzel pedig lényegében mindkét csapat ellőtte az összes puskaporát.

A Coppa Italia elődöntőjében a Fiorentina lesz a következő ellenfél, mely mérkőzésekre március elején kerül majd sor. A bajnokságban február 11-én fogadják hazai pályán a Como együttesét.