Agnelli: "Nem zárom ki a Juventushoz való visszatérésem"

image_2024-01-27_152512650.pngA Juventus korábbi elnöke, az Európai Szuperliga egyik agytrösztje, végül a plusvalenza-ügy következtében lemondó Andrea Agnelli pár napja interjút adott a Financial Times-nak. A tisztségét tizenkét évig betöltő Agnelli az interjú során a magánéleti dolgok mellett beszélt egy másik, a Szuperligával párhuzamosan titokban szervezett alternatív bajnokságról, kiállt a Ronaldo-transzfer sikeressége mellett, illetve természetesen szóba került az Aleksander Čeferinnel való személyes viszonyuk is. 

Agnelli a Szuperliga kapcsán az alábbi gondolatokkal kezdte mondandóját: "Nem tartottam fegyvert senki fejéhez. Mindenki szabad akaratából csatlakozott és írta alá a csatlakozási szándékát. Néhányan tudatosabbak voltak. De mindannyian szabadon írták alá. Ez egy válasz volt a labdarúgás problémáira, amelyekkel a labdarúgás küzdött és küzd jelenleg is: pénzügyi instabilitás, pénzügyi fenntarthatóság, polarizáció."

Agnelli jelenleg Amszterdamban él. "Választásom oka, hogy Amszterdam egyszerűen Európa »legélénkebb városai« közé tartozik. Értek csalódások az életben, de ez normális. Az egyik legjobb tanulási lehetőséggé kell alakítanom, amiben valaha részem volt. Emlékszem, amikor a bátyám 1997-ben meghalt, apám szobájába hívott. Ennyit mondott: »Ez több felelősséget jelent számodra«. Nem válaszoltam semmit, ő pedig abbahagyta a mondandóját. Ez a mondat mindig is megmaradt az emlékezetemben."

A Szuperliga bejelentésének idején Aleksander Čeferin próbálta hívni Agnellit, neki azonban ki volt kapcsolva a telefonja. Agnelli azt állítja, hogy akkoriban titoktartási megállapodások kötötték. "Mások is tárgyaltak alternatív versenyek indításáról - mondta -,  az egyik »Bohr« néven ismert projektben Nasszer al-Helaifi, a katari tulajdonú francia klub, a Paris Saint-Germain elnöke vett részt. Emlékszem, hogy a Covid csúcsán Párizsba repültem. Senki sem volt a közelben. Párizs kihalt volt. Én és Nasszer beszélgettünk (egy új bajnokságról - a szerk.), mondván, hogy változásra van szükségünk, mert ha nem változunk, akkor halottak vagyunk (Al-Helaifi szóvivője azt mondta, hogy "nyitott a versenyek megreformálására, de mindig az Uefa keretein belül - a szerk.)."

Agnelli a Szuperliga bejelentésének napjára így emlékezett vissza: "A kocsiban van a táska. Mi folyik itt? Bombáznak a hívásokkal. Aláírták már? Történik valami? Azt gondoltam: Tudod mit? Megnyugszom és kikapcsolom a telefonomat... Másnap vagy elmegyek Montreux-ba, mert nem történt semmi, vagy irányítom a Szuperliga indulását. Tehát nagyon nehéz helyzetben voltam? IGEN. De ott voltam."

Čeferin és Agnelli viszonya végleg megromlott az ügy hatására, Agnelli személyeskedett Čeferinnel. "Ő a fiam keresztapja? És akkor mi van? Ez egy személyes dolog, naponta háromszor beszéltem Alexszel. Nagyon erős volt a kapcsolatunk." Mit szól Agnelli ahhoz, hogy hazugnak nevezik? "Irigykednek. Mire? Nem tudom. Arra, hogy van egy célom, és megpróbálom elérni. Nem kötök kompromisszumokat." Van mód arra, hogy helyrehozza a kapcsolatot Čeferinnel?  "Az az érzésem, hogy az idő eldönti. És a dolgok valószínűleg, remélhetőleg előbb-utóbb rendeződnek. Ha nem, még egyszer mondom, a lelkiismeretem teljesen tiszta."

Sokan megkérdőjelezik, hogy a Ronaldo-üzlet sikeres volt-e, azonban Agnelli számára ez nem is kérdés. "Ez egy jó lépés volt. Adjátok nekem Ronaldót, és hadd játszassam őt, amikor nincs világjárvány, az egy teljesen másik történet lenne."

Természetesen szóba került a plusvalenza-botrány is, ami Agnelli lemondását eredményezte, a volt elnök azonban továbbra is hisz az ártatlanságában."Továbbra is meg vagyok győződve arról, hogy mindent, amit tettünk, szabályszerűen, a pénzügyi normáknak megfelelően tettük. Amióta játékból üzlet lett, a labdarúgás nem fejlesztette az irányítását úgy, hogy az üzletet szabályozza. Ha a legtöbb klub pénzt veszít, akkor joggal mondhatjuk, hogy mindannyian inkompetensek vagyunk, vagy a rendszerben vannak hiányosságok."

Visszatérne-e a Juventushoz? "Nem zárom ki a lehetőségét ennek." - zárta interjúját Agnelli