Allegri: "Támadásban fejlődtünk, ám védekezésben visszaestünk"

maxi_vs_salernitana.jpgA Juventus ma este nagy küzdelemben fordított és 1:2-es győzelmet aratott a Salernitana otthonában, mellyel a csapat továbbra is szorosan az Inter nyomában van, akik ugyancsak hasonló körülmények között verték meg a Hellas Veronát a minap. A lefújást követően a szokásoknak megfelelően Massimiliano Allegri is értékelte a látottakat, aki csapat kritizálásán túl pozitívumokról is beszámolt, valamint leszögezte, hogy az eddig megszerzett 46 pont nagy eredmény, viszont fiainak további fejlődést kell mutatnia. 

"A realitásokból kell kiindulnunk, amik azt mutatják, hogy van előttünk egy nagyon fontos értékekkel rendelkező csapat az Inter személyében, akik remek szezont futnak, s akiknek hétvégi eredményük miatt ma elengedhetetlen volt a győzelem. Ezen felül az is szempont, hogy távol kell tartanunk magunkat az ötödik helytől, hiszen a következő fordulóban már kezdetét veszi a szezon második fele. 19 találkozó van hátra az idényből, jelen pillanatban pedig 14 pont választ el bennünket attól a pozíciótól, ami már nem jelent BL-indulást, ám ez egyúttal azt is jelenti, hogy öt vereséggel már erre a helyre kerülhetünk" – fogalmazott a DAZN munkatársának. 

"Továbbra is lépésről lépésre kell haladnunk. Csütörtökön következik a Coppa Italia negyeddöntője, ahol ugyancsak a továbbjutás lesz a cél, hiszen az elődöntő már igen komoly eredmény lenne a sorozat szempontjából. A siker érdekében az előttünk álló napokban regenerálódnunk kell a mai, megerőltető összecsapás után, s holnaptól fogva már kizárólag a hétközi megmérettetésen kell gondolkodunk. 

Erőnléti szempontból nagyon jól vagyunk, valamint a szükséges nyugalom megőrzésében is sokat fejlődtünk, jobban kezeljük a meccsek nehezebb pillanatait. Ma este kiválóan játszottunk, ami igaz a Salernitanára is, hiszen ellenfelünk végtelenül önfeláldozó módon védekezett, s alig-alig engedtek lehetőségekhez jutni bennünket. Majdnem minden lehetséges passzsávot lezártak, mi pedig sokszor elszalasztottuk a kínálkozó lehetőségeket, amivel a saját dolgunkat nehezítettük meg. Összességében véve viszont elégedett vagyok a látottakkal, bár a találkozó túl sokáig állt 1:0-ra, ami nem jó, ezzel pedig a srácok is tisztában vannak. 

Rossz futballról árulkodik, hogy a Frosinone, valamint a Salernitana ellen is hasonló helyzetből kapunk gólt, vagy hogy a Coppa Italiában már 48 másodperc után betalálnak ellenünk. A történtek megismétlődése nem túl biztató,  s itt nem csak a konkrét találatról van szó, hanem arról is, hogy bizonyos szituációknál állandóan azt kockáztatjuk, hogy az ellenfelek beveszik a kapunkat. Úgy látom, hogy kevésbé vagyunk magabiztosak, mint korábban, úgyhogy még rengeteget kell dolgoznunk a hasonló esetek levédekezésén, mivel többé nem játszhatunk a tűzzel, s nem kaphatunk gólokat a semmiből. 

Ezzel együtt az is igaz, hogy az utóbbi időben jobb támadásokat vezetünk, s hatékonyabban ostromoljuk a szembenálló csapatok védvonalait. Bár alapvetően egyszerű sémákkal dolgozunk, hiszen pusztán csak próbálunk minél többször a sorok mögé jutni. E téren viszont egyértelműen javítottunk, a formahanyatlás a védekezésben következett be. Természetesen mindig a győzelem a legfontosabb, ennek kicsikarásában pedig a srácok kiválóan teljesítenek, viszont ez nem jelenti azt, hogy ne kéne felmérnünk, hogy ki mit csinált jól, vagy éppen mit rontott el. Vannak pillanatok, mikor azt mutatjuk, hogy sebezhetőek vagyunk, ezeket az eseteket pedig le kell redukálni, ám jobb lenne teljesen eltüntetni őket. 

Azt hiszem, hogy jobban ki kellene használnunk Dušan Vlahović képességeit, aki sokkal nagyobb önbizalommal bír, s jobban is szerepel, mint pár hónappal ezelőtt. Az utóbbi fordulókban rendre jól reagált a beívelt, vagy bepasszolt labdákra, együttesünknek pedig ki kell aknáznia a benne rejlő potenciált, s többször kell ilyen helyzeteket teremtenie a csatár számára. Értelemszerűen minden labdarúgónk azon dolgozik, hogy javítson technikai kvalitásain, ami igaz Dušanra is, ugyanakkor támadónk sokkal letisztultabban játszik, mint mikor megérkezett a Juventushoz, s még mindig rengeteg ideje van fejlődni. 

Nem tudom, hogy 46 pont soknak számít-e, ám ma ismét egy nagy lépést tettünk céljaink felé, s végső soron ez a legfontosabb. Most ki kell élveznünk a sikert, csütörtökön azonban újabb kihívás vár ránk a Frosinone ellen a Coppa Italia negyeddöntőjében. E sorozat egyértelmű prioritást képez számunkra, ráadásul egy olyan alakulattal nézünk majd szembe, akik a minap még 0:3-as állásnál sem adták fel a küzdelmet. Mindig a fejlődésre törekszünk, a szezon végén pedig majd meglátjuk, hogy mindez mire volt elég. Az évad második szakasza mindig nehezebb, mint az első, az pedig szinte lehetetlen, hogy az előttünk álló fordulókban több pontot szerezzünk, mint a mögöttünk lévőkben. Ezt megtehettük volna akkor, ha eddig mondjuk csak 33 pontot gyűjtöttünk volna be, ám 46-nál többet már csak az 50 jelenthet, ami közel elérhetetlen feladatnak bizonyul. 

Mindig is azt mondtam, hogy a VAR egy szubjektív dolog, amit úgy kell elfogadni, ahogy létezik, mást nem tehetünk az ügyben. A lényeg az, hogy ne tekintsünk rá egy objektív befolyásoló tényezőként, mivel sosem lesz az, ahogy a hagyományos játékvezetés sem. Az objektivitás csak a teniszben létezik, ahol vagy a vonalon belül, vagy pedig azon kívül van a labda. A futball egy többismeretlenes egyenlet, így tehát más kritériumrendszerek vonatkoznak rá. Az, hogy valami szabálytalanság volt-e, szubjektív megítélés kérdése. Nincs sok értelme ezekről vitatkozni, ugyanis a bajnoki idényekért mi magunk vagyunk a felelősek. A hibák sportágunk részét képezik, nekünk pedig az a dolgunk, hogy ezek fennállása mellett is minél több pontot szerezzünk" – összegzett General Max. 

A meccs összefoglalója: