Allegri: "Az Inter és a Juve más utakon haladnak"

max_inter.jpgA Juventus a szezon eddigi legfontosabb mérkőzésén Federico Gatti első félidőben bekotort öngólja által 1:0-ás vereséget szenvedett a listavezető Inter otthonában, mellyel nagyon nehéz helyzetbe került a bajnoki címért folyó küzdelem szempontjából. A meccset követően a csapat mestere, Massimiliano Allegri is értékelte a látottakat, aki elmondta, hogy júniusban senki sem gondolta volna, hogy a Bianconeri ilyen jó évadot fog futni, ez azonban mit sem változtat a tényen, miszerint a Scudetto legfőbb esélyese mindig is a Nerazzurri volt, az Öreg Hölgynek pedig ebben az idényben a Bajnokok Ligájába való visszatérés jelenti a prioritást. 

"Nem tudom, hogy a mai meccs milyen jelentőséggel bírt a bajnoki cím szempontjából, ugyanis mi továbbra is a saját utunkon haladunk. Az Inter egy nagyon erős alakulat, akik ellen nehéz mérkőzést játszottunk, ám mivel korábban már felkészítettük magunkat erre, a fennálló helyzet nem ért minket váratlanul. Ellenfelünk végig dominált az első játékrészben, s a vezető gólt is ők szerezték meg. Bár a labdát végül Federico Gatti kotora be a kapuba, a helyzetet Marcus Thuram dolgozta ki, aki ugyanolyan nagy lehetőséget kapott, mint néhány perccel korábban Dušan Vlahović" – fogalmazott a szakvezető a DAZN kamerái előtt. 

"Az Inter az első félidőben szinte végig magánál tartotta a labdát, a szünet után viszont az erőviszonyok kiegyenlítődtek: mindkét oldalon akadtak nagy helyzetek, a találkozó pedig sokkal élvezetesebb lett, köszönhetően annak, hogy precízebbek lettünk. Ennek ellenére képtelenek voltunk felvenni a versenyt a Nerazzurrival, akik hihetetlen megoldásokkal éltek a labdakihozataloknál, megcsillogtatva igen magas minőségüket. 

Ezen a téren mindenképpen javulnunk kell, ám nincs okom arra, hogy szemrehányást tegyek a srácoknak, akiket csak dicsérni lehet. Most mindenképpen félre kell tennünk az elmúlt hét eseményeit, melyek végkimenetele összességében véve negatív volt. Nyolc nap múlva új megmérettetés vár ránk az Udinesével szemben, s mivel még mindig lépésről lépésre haladunk előre, nekünk most erre kell összpontosítanunk. Volt egy pillanat, mikor elgondolkodtam annak lehetőségén, hogy Kenan Yıldız helyett Dušant hozom le, s a török mellé küldöm be Federico Chiesát, ám ebben az esetben a csapat szétesett volna, mivel a szerb fizikális erőt adott nekünk. Fede az utóbbi két hétben mindössze két edzést tudott az elejétől a végéig teljesíteni, ami miatt kockázatos lett volna egymás oldalára helyezni két olyan labdarúgót, akik a szélen érzik jól magukat. 

Igyekeztem fenntartani az egyensúlyunkat, s alapvetően akadtak kedvező esélyeink, például a meccs végén, Fabio Miretti átlövésénél is. A jövőben pontosabb labdákat kell adnunk, s kifinomultabb megoldásokkal kell operálnunk, azonban mint mondtam, nincs miért hibáztatnom a srácokat, akiknek éppen így kell folytatniuk. Egy szezon nagyon hosszú, s mindenkinek lehetnek negatívabb periódusai. A jelek szerint nekünk ez a hét volt az, mivel múlt vasárnap két pontot hullajtottunk el az Empoli ellen, lévén, hogy egy játékosunkat negyed óra után kiállították. Ezek a dolgok természetszerűleg fordulnak elő egy évad során, nekünk pedig az a dolgunk, hogy megtanuljunk együtt élni ezekkel a szituációkkal. 

A következő időszakban mérsékelnünk kell az elmúlt, rossz szájízt maguk után hagyó napok következményeit, a hétfői, Udinese elleni összecsapáson pedig ismét jó formát kell majd mutatnunk, hogy visszatérhessünk arra az útra, ami elvezet bennünket a Bajnokok Ligája-szereplésig. Az Inter elképesztő erőt mutat az utolsó 16 méteren. A milánóiak nagyobb tapasztalattal, s nagyobb nyugalommal bírnak, mint mi. A Juventus szempontjából már az is nagy szó, hogy ma este második helyezettként várhattuk a Derby d'Italiát, hiszen három éve nem játszhattunk közvetlen rangadót az első hely megszerzéséért. Ez egyértelmű előrelépésnek számít, s büszke vagyok arra, hogy az utóbbi időben elérhettük a most látható szintet, ráadásul olyan futballistákkal, akik újabb három év múlva már sokkal nagyobb neveknek fognak számítani a sportágban. 

Most vissza kell térnünk az előttünk álló találkozókra való felkészüléshez, hiszen mint mondtam, hétfőn már az Udinese fog ránk várni, a bajnokság pedig továbbra is rendkívül hosszú, mi pedig számos pontot zsebelhetünk még be. Egy évad során bármikor előfordulhatnak kisebb-nagyobb válságok, nekünk pedig minél hamarabb ki kell jutnunk a mostani hullámvölgyből. Az, hogy május 26-án hol állunk majd, kizárólag rajtunk múlik. Eltekintve attól, hogy a negyedi fordulóban kikaptunk a Sassuolótól, csupán sikereink és döntetlenjeink voltak. Az Empoli elleni mérkőzés után nagyon nehéz napokat éltünk át, ugyanakkor a srácok végig kiváló mentalitást mutattak. A második félidőben időnként még uralni is tudtuk a meccset, valamint képesek voltunk magasan tartani sorainkat, ami nagy szó egy ilyen erős gárdával szemben. 

Úgy gondolom, júniusban senki sem gondolta volna, hogy a szezon fele után is ilyen előkelő pozíciót fogunk elfoglalni a tabellán. A média, az újságírók természetesen mindig felfújják a Derby jelentőségét, holott az Inter és a Juve két különböző, egymástól teljes mértékben eltérő úton haladnak. Boldogok vagyunk az általunk elvégzett munka minősége miatt. Természetesen mérgesek vagyunk amiatt, hogy elvesztettünk egy olyan meccset, ahol esélyünk lett volna pontot szerezni, ám talpra fogunk állni, mivel tisztában vagyunk vele, hogy mindez az út részét képezi. A szezon még nagyon hosszú, nekünk pedig higgadtnak kell maradnunk, elvégre keretünk nagyon jó, s még mindig hatalmas fejlődési ívet járhatunk be. 

Sokszor kifejtettem, hogy véleményem szerint az Inter a Scudetto legfőbb favoritja. Nem kell sok idő ahhoz, hogy ez mindenki számára egyértelművé váljon, miközben nekünk az a dolgunk, hogy megnyerjük a magunk meccseit, s továbbra is próbáljunk minél közelebb maradni hozzájuk. Ezt Nerazzurrit nem idén kezdték el felépíteni, hanem hosszú évekkel ezelőtt, ami miatt mi elégedettek vagyunk a második hellyel, ám ezzel párhuzamban figyelünk a mögöttünk lévőkre is, elvégre az AC Milant már csak négy pont választja el tőlünk, a bajnokság hátralévő fordulói pedig számos meglepetést tartogathatnak.

Nem tudom, hogy mikor szerezhetjük meg ismét az aranyérmet, mivel egy olyan folyamat közepén vagyunk, amit teljes nyugalommal kell végrehajtani. A Bianconeri modernkori sikertörténete annak idején Antonio Contéval kezdődött, aki szintén hosszú évek munkája után érhetett el kimagasló eredményeket. Nekem visszatérésem óta tizenöt új labdarúgót kellett beépítenem, akik közül tíz 2000 után született. Meggyőződésem, hogy folytatnunk kell a korábban megkezdett tevékenységünket, már csak azért is, mert összetartó csapatunk van, akik ma este csalódottan hagyták el a pályát a vereség miatt" – összegzett General Max. 

A mérkőzés összefoglalója: