Allegri: "A futball egy egyszerű sportág"

maxi_vs_fiorentina.jpgA Juventus ma este Federico Gatti találatával 1:0-ás sikert aratott a Fiorentina ellen a Serie A 31. fordulójában, mellyel sikeresen növelte a pontkülönbséget saját maga és a negyedik helyen álló Bologna között. A megmérettetés után a csapat trénere, Massimiliano Allegri is értékelte a látottakat, kifejtve, hogy a futball alapvetően egy egyszerű sportág, a labdát pedig nem lehet 90 percen át birtokolni. 

"Minden nap a fejlődésen dolgozunk, s mindig akadnak olyan pillanatok, ahol sikerül elérnünk ezt a célt. Mentális, pszichológiai tekintetben már régóta nem tudtuk megverni az ellenfelet, lélektani szempontból pedig nagyon hosszú idő telt el az utolsó győztes meccsünk óta. Nem volt könnyű pályára lépni a Fiorentina ellen, azonban a második félidőben ennek ellenére is tartottuk magunkat, míg az első játékrészben számtalan kedvező helyzetet alakítottunk ki" – fogalmazott a DAZN kérdésére. 

"Az első félidő során szinte semmit sem kockáztattunk, ám így is akadtak kedvező lehetőségek, egy ízben pedig csak egy milliméteres lesz fosztott meg bennünket a góltól. Ezt követően kissé bátrabbak lettünk, s jobban kinyíltunk, melynek eredménye három-négy eredményes kontratámadás lett. Bár ezeknél a helyzeteknél sok technikai hibát követtünk el, nem tudnám miért kritizálni a srácokat, akik remek szezont futnak, s kiváló szellemiséggel rendelkeznek. 

Nagyon sajnáljuk, hogy az utóbbi időszakban több áramszünetünk is volt, amiket az ellenfelek rendre ki is használtak. Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy javítsunk a helyzeten, s hogy minél több pontot gyűjtsünk be a szezon végéig hátralévő összecsapásokon. A mai nap egy nagyon fontos lépés volt ezen az úton, ugyanis ma mindenképpen be kellett gyűjtenünk a három pontot, hogy visszatérjünk eddigi formánkhoz. Szintén kedvező, hogy immár sorozatban a második mérkőzésen nem kaptunk találatot, s nem is lehet vita tárgya, hogy ehhez a későbbiekben is tartanunk kell magunkat. 

Azért nem láthatjuk csak a Juventust 90 percen keresztül, mert a futball egy kétcsapatos játék: mi ma este fekete-fehér szerelésben léptünk pályára, a Fiorentina pedig lila mezben, ha valakinek nem tűnt volna fel. Úgy vélem, hogy a labdarúgás egy egyszerű sportág. Mindenki szeretné 90 percen át magánál tartani a játékszert, s 30-szor a kapura küldeni azt, miközben egyszer sem hagyjuk, hogy a szembenálló alakulat megtegye ennek ellenkezőjét, azonban ahogy az álmok sem válhatnak valóra, úgy ez sem egy reális célkitűzés. 

Maximálisan tiszteljük az ellenfeleket, elvégre tudjuk, hogy hol húzódnak a saját határaink, s folyamatosan dolgozunk ezek kiszélesítésén. Jelen állapotunkban úgy gondolom, hogy mindent a jó eredményeknek kell alárendelnünk. Az első félidő ma egészen remek volt, az összecsapás pedig komolyabb Fior-helyzet nélkül ért véget. Csak néha sikerül ilyen alacsony hatékonysági fokon tartani az éppen aktuális ellenlábast, mi pedig azon munkálkodunk, hogy a továbbiakban ez egyre többször fordulhasson elő. 

Arra törekedtünk, hogy 90 percen át az ellenfél térfelén tartózkodjunk, ám mivel egy másik gárda is a pályán van, ez törvényszerűleg nem sikerülhet. A srácok mindenesetre kiválóan olvassák a játékot, a második félidőben pedig akár a meccset is lezárhattuk volna, még ha ez bizonyos körülményekből kifolyólag végül nem is sikerült. Az a célunk, hogy minél nagyobb nyomást gyakoroljunk azokra a csapatokra, akikkel összesodor bennünket az élet, ehhez viszont jobb teljesítményt kell nyújtanunk technikai szinten, s a saját kapujukhoz kell szegeznünk a hozzánk látogató együtteseket. 

Nem tudom, hogy egy edzőnek mekkora felelőssége van abban, hogy csapata hány pontot szerez, s mennyiben függ ez a klub alapvető állapotától, az eddigiekben viszont 62 pontot gyűjtöttünk be, amikért meg is dolgozunk, s amiket ki is érdemeltünk. Nem tagadhatjuk, hogy az idény egyik legfontosabb pillanatában nagy hibát követtünk el, azonban a Bianconeri mostani keretében számos fiatal reménység kapott helyet. A ma estére is igaz, hogy nagyobb arányban is birtokolhattuk volna a labdát, ugyanakkor egy 30 éves futballista máshogy fog viselkedni hasonló helyzeteknél, mint egy 18 éves tehetség. Ezeken a dolgokon persze biztosan javítanunk kell, amire mindig igyekszem emlékeztetni a srácokat. 

Nem hiszem, hogy a keret megfiatalítása az eredményesség rovására ment volna, mivel minden egyes nap a fejlődésen munkálkodunk, miközben próbáljuk kiharcolni a Bajnokok Ligája-indulást. Az évad vége elképesztő higgadtságot követel meg. Az elmúlt hónapok egy rossz időszakot tartogattak számunkra, mivel jelentősen lemaradtunk az Intertől. Úgy látom, hogy túl sok pontot szereztünk a szezon első szakaszában, azóta pedig túl keveset, a srácok azonban nagyszerű győzelmeket arattak az utóbbi két meccsen, ami jó előjelnek számít az utolsó menet előtt. 

Federico Chiesa ma este nem volt 100%-os formában, mivel van egy zúzódás a combján, ami miatt csak 60 percet játszhatott. Fede ettől függetlenül is elérhetővé tette magát, az első játékrészben pedig mindkét támadónk jó produkciót nyújtott, ami miatt elégedett vagyok velük. Mint mondtam, a meccs első negyvenöt percében óriási iramot diktáltunk, s nem sokon múlt, hogy 2:0-ás eredménnyel vonuljunk az öltözőbe, ugyanakkor a védekezési szakaszban kétszer is komoly kockázatot vállaltunk, a kontráknál pedig sokkal jobban kellett volna futballoznunk" – összegzett General Max. 

A találkozó összefoglalója: