Olaszország ultrái IX. – Frosinone

frosinone-juventus_23_9_2018_coreografia_nord_dalla_main_stand.jpgA Genoa elleni döntetlent követően ismét idegenbeli mérkőzés vár a Juventusra, a 2023-as naptári évben utoljára, így egyben idei utolsó részünket is olvashatjátok Olaszország szervezett szurkolóiról. A soron következő, Frosinonében rendezendő mérkőzés több szempontból is érdekes lesz a Bianconeri számára, hiszen az együttes számos fiatalja szerepel az idei szezonban kölcsönben a hazaiaknál. Ismét egy olyan lelkes kiscsapatról beszélhetünk, akik kevesebb, mint tíz éve kvalifikálták magukat a Serie A-ba először történelmük során, és azóta is többször lifteztek az osztályok között és több évre a Serie B-ben ragadtak, az idei szezon során azonban mindenki elismerését kivívták bátor játékukkal, és biztosan nem lesznek kiesési gondjaik. Emellé párosul lelkes szurkolótáboruk, akik a város méretéhez képest rendszeresen nagy számban vannak jelen. Ismerjük meg közelebbről a Frosinone ultráit!

stadio_benito_stirpe01.jpgFrosinone városa Lazio tartomány déli részében található, nagyjából 75 kilométerre Rómától dél-kelet felé. A városban található, 1906-ban alapított futballcsapat csak az elmúlt évtizedben játszott a legmagasabban jegyzett bajnokságban, szurkolói táborát azonban így is Közép-Olaszország egyik legszenvedélyesebbének és legnépesebbének tartják, különösen a klub és a város kis méretét tekintve. Egyik példa erre, hogy az első Serie A-ban töltött idény során 4000 szurkoló kísérte el az Olimpicóba a csapatot a Lazio ellenében, mely a város teljes lakosságának nagyjából a tizede. A Giallazzurri szurkolói a 16227 férőhelyes Stadio Benito Stirpében szoktak összegyűlni a hazai mérkőzéseken, hogy buzdítsák szeretett csapatukat, a szervezett szurkolás pedig a Curva Nordban szokott megvalósulni.

368015565_307794535067560_7082818321734861531_n.jpgA csapat iránti szenvedély egyik bizonyítéka, hogy a szervezett szurkolás Frosinonéban már az 1970-es években testet öltött, egész pontosan 1978-ban megalakult a CUCS (Commando Ultrà Curva Sud), amely azonban elég rövid életű csoportnak bizonyult. 1979-ben megszületett a Heroes, ők 1982-től a nevet váltottak, és Heroes Korps néven lettek ismertté, ők lettek hosszú távon is a meghatározó szurkolói csoport. A ’80-as évek közepén alakult meg az egyik első, kizárólag női ultrákból álló csoport is, a Freak Sisters, akik az 1987-es Latina elleni derbin - melyen a csapat kiharcolta a Serie C1-be való feljutást - látványos koreográfiával jelentek meg a stadionban, ők egyébként az egyik első női szervezett szurkolói csoport voltak egész Olaszországban. 1989 nyarán megszületett az Uber Alles, amely az évek során fontos hivatkozási pontjává vált a kanyarnak, és nagyban hozzájárult az ultrák mozgalmának növekedéséhez a városban, Heroes Korpsszal karöltve közösen vezették a szurkolókat.

343775103_195196153366295_2759759162589030626_n.jpgA ’90-es években változás történt az ultrák életében abban a tekintetben, hogy átköltöztek a Curva Nordba. Az Uber Alles folyamatosan kezd dominciát kiépíteni a kanyarban, több kisebb csoportot is magába olvasztott, ráadásul a Heroes Korpsból is sokan átvándoroltak hozzájuk. 1996-ban megalakult a Brigata MSGC (a környéken levő kisváros Monte San Giovanni Campano rövidítése), akik néhány hónappal megalakulásuk után egyesültek az Opposta Fazionéval. Megegyezésüknek megfelelően a névnek meg kellett volna maradnia Opposta Fazionénak, de az Astrea elleni római idegenbeli mérkőzésen a transzparenst nem engedték be a hatóságok, mert túlságosan szélsőjobboldalinak tartották, ezért a csoport új neve Brigata lett, első transzparensüket ugyanabban az évben a Frosinone-Battipagliese mérkőzésen tűzték ki. Több kisebb csoport 2000-es egyesülésének köszönhetően megalakult az Ultras Frosinone néven, illetve az új évezred első évtizedének közepén a Vecchio Leone érdemel még említést.

kepernyokep_2023-12-21_211514.pngA 2010/11-es szezon, valamint az azt követő időszak komoly válságba sodorta a szervezett szurkolást Frosionéban. Keződött minden a hírhedt szurkolói kártya bevezetésével, majd a csapat szörnyű szereplése, melynek következtében visszazuhant a Serie C-be. E kettő egyvelegének köszönhetően több csoport feloszlott, a kanyar kiürült, csak a legeltökéltebb szurkolók maradnak meg. Ebben a turbulenciában a szurkolók közötti viszonyok sem voltak a legbarátibbak, az Uber Alles átköltözik a stadion Distinti szektorába, többek között a Tessera nevű csoport megjelenésével. Ezen időszak alatt alakult még a Frvsna nevű csoport, akik a szurkolói kártyák legfőbb ellenzőikké váltak. A szurkolói kártya elleni tüntetés során több csoport is beadta a derekát, az Uber Alles is például visszatér a Curva Nordba, azonban továbbra is tagsággal nem rendelkező csoportként tartják őket számon. Történelme során a Giallazzurri először feljut a Serie A-ba, ami tovább mélyíti a szurkolók elkötelezettségét. Ezt követően többször ingázott a csapat az első- és másodosztály között, a szurkolók lelkesedése azonban ennek ellenére sem lankadt, a kanyar teljes egészében a Frusinati neve alatt egyesült.

394033705_6343032029158639_5211988945991931191_n.jpgMúltjából adódóan a Frosinone történelmi riválisai inkább a régióból kerültek ki. Közülük is a leggyűlöltebb ellenfélnek a Latina együttese számít, a két csapat között zajló mérkőzés Il Derby del Basso Lazio (alsó-laziói derbi) néven ismert  A Frosinonétól dél-nyugatra fekvő, azonos nevű város csapatának szurkolóival évtizedekre visszanyúló összecsapásokról lehet olvasni, már amikor egy osztályban szerepeltek. Az egyik legsúlyosabbnak az előzménye egy 1987-ben ellopott zászló a Frosinone szurkolóktól. A Frosinone számára emlékezetes volt az 1987-es, 3-0-ra megnyert derbi, amely hivatalosan is bebiztosította akkor a Serie C1-be való feljutásukat, egyszerre okozva ezzel a Latina kiesését. A Lega Pro 2011/12-es Frosinone-Latina mérkőzésre a tartományukban lakó Latina szurkolói számára a szurkolói kártya birtokosainak kivételével tilos az idegenbeli mérkőzés, bár a városban így is számos vendégszurkoló érkezik, a Frosinoe szurkolói készülnek is az összecsapásra, a szervezett hatóságoknak köszönhetően azonban komoly balhé nem történik. Latinában a 2012/13-as első derbin azonban nem sikerült ilyen jól megszervezni a biztonságot, a vendégszektorba vezető úton egy bárból néhány tárgy repült ki, a vendég frosinoneiek nem hagyják szó nélkül a történteket, azonban sikerül időben megfékezni az indulatokat. Habár az elmúlt években a két csapat külön osztályokban szerepel, a gyűlölet mit sem csökkent, sőt annak lángra lobbantásában a Juventus kapusa, a novovo.jpgLatinában felnövő Mattia Perin is kivette a szerepét.

Perin térdsérülés miatt kénytelen volt kihagyni a 2016-os EB-t, melynek okán a Frosinone szurkolói az alábbi feliratot rakták ki: "Perin csak még néhány órát, ma a térd... holnap a szív." A kapus minden megvetését egy "Aki báránynak születik, nem halhat meg oroszlánként" feliratú tweetben akarta kifejezni (mindkét csapat címerében egy oroszlán szerepel), míg a Latina ultrái  ezt írták egy falra megvédve a városukban felnövő kapust: "Csináld újra azt a transzparenst, amit elloptak tőled. Halált kívánsz egy sérült játékosnak... ismét megmutattátok, hogy ti ultrák sosem voltatok azok." A régión belül a Sora és Viterbese csapataival feszült még a viszony.

images.jpgLazio tartományból kilépve is találni ellenségeket szép számmal, kezdve például a Hellas Veronával. A hasonló színek okán joggal feltételezhetnénk, hogy baráti a viszony a két együttes között, azonban ez korán sincs így. Minden a Serie B 2006/07-es idényében kezdődött a két csapat találkózójakor. 2015. november 29-én, Frosinonéban a két szurkolótábor között két órával a mérkőzés előtt verekedés kezdődött. Veronai részről mintegy száz szurkoló érkezett a fővárosba, még az összecsapást megelőzően a délelőtt során a Piazzale Europa egyik temploma előtt imádkozó hívek és gyerekek előtt kezdték el mutogatni a nemi szervüket. Nem csak északon, délen található rivális tábor, többek között a Reggina személyében.

Ennek egyik fő oka, hogy a Reggio Calabriában található együttes baráti viszonyt ápol a Latinával, így értelemszerűen adja magát a megvetés a Frosinone és a Reggina között. Komoly verekedésnek lehettek szemtanúi például a Frosinone lakói 1987. október 19-én a két csapat mérkőzésén, ugyanis nagyjából 200 déli szurkoló érkezett Lazio tartományba. Az összecsapások a stadionban is zajlottak tovább, a vendégszektort ki kellett a hatóságoknak üríteni, ez azonban a harcokat nem fékezte meg teljesen. A gyűlölet az elmúlt évtizedben sem csillapodott, a 2010/11-es szezonban a Frosinonéban megrendezett mérkőzésen megtiltják a reggióiak részvételét, de ők ettől függelenül mégis megérkeznek a városba, hogy összecsapjanak a sárga-kék szurkolókkal. A teljesség igénye nélkül rivális szurkolóknak számítanak még Frosinonéban a Palermo, Livorno, Napoli, Salernitana, Foggia, Nocerina és Bologna ultrái.

resize.jpgA legszorosabb barátság a Campania tartományban található Paganese szurkolóihoz fűzi a Frosinone ultráit. Futballon messze túlmutató kötelék ez közöttük, amely az 1984/85-ös Serie C2-ben töltött szezon során kezdődött. A 1997/98-as Paganese-Sorrento mérkőzésen a paganeseiek a "Pagani e Frosinone uniti..." (Pagani és Frosinone együtt...) feliratú transzparenst tűzték ki a pályára, a lelátón pedig egy sárga-kék-fehér-fehér-kék zászlót és egy Uber Alles-transzparenst függesztettek ki. Az Uber Alles 1989 és a campaniaiak Street Urchins Pagani nevű csoportja közötti kötelék különösen erős. Ezt a barátságot az évek során kölcsönös látogatások és meghívások szilárdították meg különböző bulik és sportesemények formájában. A 2019. január 13-i Frosinone-Paganese barátságos mérkőzés alkalmával a kanyarban az alábbi felirat volt látható: "Legyen szó barátságos- vagy tétmérkőzésről... testvérvárosi kapcsolatunk dicsőséget és becsületet érdemel!" Baráti viszonyt ápolnak a Frosinone szurkolói a Messina, Avellino és Olbia ultráival.

362923659_10231610141976159_6769810863303253068_n.jpgSok ultracsoport – habár a nevükből érződik, hogy milyen politikai irányzathoz állnak közelebb – jellemzően apolitikusnak tartja magát, azt kommunikálva, hogy a csapat, és azok színei az egyetlen dolog, ami iránt feltétlenül kötődnek. Ez esetben a Frosinone ultrái kivételnek számítanak, akik dedikáltan és nyíltan szélsőjobboldalinak tartják magukat (nem meglepő, hiszen elég csak az Uber Alles csoport nevére gondolni). Ebből fakadóan a hatóságok például nem engedélyezték 2009-ben, hogy a Livorno híresen szélsőbalos szurkolói beléphessenek a stadionba, mert féltek egy politikai töltetű összecsapástól, mivel néhány Frusinati fasiszta tisztelgést mutatott be.

Felhasznált források: PianetaEmpoli.it, TheGuardian.com, Wikipedia.it