Helyzetjelentés – a Juventus többi csapata

juve_brand.pngA Napoli ellen otthon tartott három pont mellett annak is örvendhetnek a Juventinok, hogy a bajnokságban a csapat úgy tűnik, hogy le tudja szakítani a követőket és az idény felénél lassan biztosan kijelenthető, nem pusztán meg lehet a BL, de még akár ennél vérmesebb álmokat is dédelgethetnek. De mi a helyzet a brand többi csapatával? Nézzük meg, miként teljesített az elmúlt időszakban a Primavera, a Next Gen és a Juventus Women! 

A Primavera-együttes december 2-án lépett pályára, otthon fogadták a Frosinone együttesét. Montero mesternek a csapat összeállítása során különösebb problémákkal nem kellett megküzdenie, mert a sérült Gianmarco Di Biase mellett csupán a most már végleg a Next Gen keretéhez tartozó Lorenzo Anghelé számított „hiányzónak”. Ennek megfelelőek a 3-4-2-1 ekként festett a pályán: Matteo Fuscaldo – Javier Gil, Bruno Martínez Crous, Federico Savio – Stefano Turco(C), Valdes Ngana, Diego Ripani, Filippo Pagnucco – Francesco Crapisto, Gabriele Finocchiario – Diego Pugno.

A mérkőzést a hazaiak kezdték aktívabban, már a negyedik percben egy szépen lövésig kijátszott akció révén voltak veszélyesek, de a vendégek kapusa még éppen átért a másik oldalra, hogy hárítani tudjon. A 6. percben Ripani adott el egy labdát a tizenhatos környékén, melyből a Frosinone lövésig is jutott, de Fuscaldónak nem okozott gondot hatástalanítani a próbálkozást. A Juventus nagyon kitámadott, így rengeteg hely maradt a vendégek számára, amit a 8. percben ki is használtak, egy villámgyors kontra végén a lövés éppen csak elkerülte a kaput. Az első gólig sem kellett sokat várni.

A 10. percben Francesco Crapisto baloldali beadását Diego Pugno fejelte a hálóba (1-0). A 15. percben Diego Ripani vállalt be egy hosszú indítást, amit Stefano Turco szépen vett át és egészen a kapu előteréig száguldott és lőtte ki a hosszú sarkot (2-0). Egy perccel később Finocchario buktatott büntetőt érően a tizenhatoson belül, amit Alessandro Boccia magabiztosan értékesített (2-1). A 29. percben Filippo Pagnucco baloldali beadására Federico Savio érkezett becsúszva és állította vissza a két gólos előnyt (3-1). A gólgyár azonban még nem állt le. A 36. percben Francesco Crapisto szerzett labdát az ellenfél térfelének felénél, mellyen a büntetőterületig robogott, lövését azonban a Frosinone kapusa hárítani tudta, azonban a játékszert csupán kiütni tudta, a középre érkező labdára a leggyorsabban Gabriele Finocchiario csapott le és egy lövő csel után védhetetlenül bombázott a léc alá (4-1).

A félidőre kifejezetten kényelmes előnnyel vonulhatott a csapat, mely a második játékrészen érződött is. Az első helyzetig a 66. percig kellett várni, ekkor a vendégek gondoskodtak arról, hogy Fuscaldo kapus ne unatkozzon nagyon. A 69. percben Michele Scienza ugrattaki Diego Pugnót, aki magabiztosan lőtte el a vendégek kapusa mellett a játékszert (5-1). A 73. percben Andrei Floreát buktatták a tizenhatoson belül, a jogosan befújt büntetőt azonban Ripani kihagyta. A kényelmes előny tudatában kissé könnyelműen játszott a csapat, egy hazaadott labdát Fuscaldo kapu elvétette, a kapufáról visszapattanva okozott némi zűrzavart, de Alessandro Boccia elcsapott rá és állította be a végeredményt (5-2).

A Primavera a számok tekintetében is meggyőző teljesítményt nyújtott. Többször próbálkozott lövéssel, ezekből több alkalommal is találták el a kaput és veszélyesebb támadásokat is vezettek. Minden tekintetben megérdemelt győzelem volt ez.

Következő alkalommal december 6-án lépett pályára a Primavera együttes a Coppa Italia Primavera sorozatában a Lazio ellen, hazai pályán. Montero mester eszközölt némi változtatást a kezdőn, de a 3-4-2-1 megmaradt: Radoslaw Zelezny – Javier Gil, Bruno Martínez Crous, Federico Savio – Alessandro Bassino, Valdes Ngana, Filippo Grosso, Filippo Pagnucco – Francesco Crapisto, Andrei Florea – Diego Pugno.

A mérkőzés a hazaiak részéről igen eseménytelenül zajlott, a teljes első félidőt sikerült lehozniuk érdemi helyzet nélkül. A Lazio próbálkozott becsülettel, olykor Zelezny kapusnak kellett hárítani bravúrral – erre több alkalommal is szükség volt -, olykor pedig a lövések elkerülték a kaput. Így gól nélkül zárult a félidő (0-0). A második félidőben már hazai helyzetre is sor került, Filippo Grosso életerős lövésénél kellett tornáznia a vendégek kapusának. Az 59. percben a Lazio végezhetett el egy szabadrúgást, melyet Zelezny kapus a kapufára tolt, az onnan kipattanó labdára azonban Lorenzo D’Agostini csapott le (0-1). A bekapott gól kicsit felrázta a hazaiakat, Michele Scienza nevéhez több próbálkozás is fűződött, de a végül az eredményen már nem tudtak kozmetikázni a hazaiak (0-1).

A Primavera megérdemelt vereséget szenvedett, a Lazio többet és eredményesebben is próbálkozott, mint a hazaiak.

Következő alkalommal a Primavera december 10-én lépett pályára idegenben a Sassuolo vendégeként, a javítás reményében. A felállás ugyanúgy maradt 3-4-2-1, de a mester most is változtatott kicsit a csapaton: Matteo Fuscaldo – Federico Savio, Bruno Martínez Crous, Javier Gil – Stefano Turco, Andrei Florea, Valdes Ngana, Filippo Pagnucco(C) – Gabriele Finocchiario, Francesco Crapisto – Diego Pugno.

Az első helyzetig a 30. percig kellett várni, ekkor Pagnucco lövése kerülte el éppen csak a kaput. A 41. percben a Sassuolo is feljegyezhetett egy helyzetecskét, az erőtlen fejes azonban nem okozott gondot Fuscaldo kapusnak. A félidő még két vendég helyzetet hozott, Scienza okos passzát nem tudta Pugno gólra váltani, mert az utolsó pillanatban szerelni tudták, az ebből lőhetett szöglet némi kavarodás után a hazaiak kapusánál kötött ki. Gól nélküli döntetlene fordultak a felek a második játékrészre. A második félidő számunkra nem is kezdődhetett volna jobban. Filippo Pagnuccót buktatták a büntető területen belül, a megítélt tizenegyest a sértett pedig magabiztosan értékesítette (0-1).

A góltól a vendégek kaptak erőre és vezettek veszélyesebb támadásokat, de az előnyt növelni nem sikerült. Az 53. percben Bruno Martínez Crous a tizenhatoson belül buktatta a hazaiak játékosát, amiért nem pusztán azonnali piros lap volt a jutalma, de a Sassuolo még büntetőhöz is jutott, amit Flavio Russo végezhetett el, azonban Fuscaldo kapus fogta a lövését, de a kipattanóra is Russo reagált a leggyorsabban és ekkor már nem hibázott (1-1). Az emberelőny révén a hazaiak szépen fokozatosan átvették a mérkőzés irányítását, és futószalagon dolgozták ki a helyzeteket, melyek vagy a védelemben haltak el, vagy Fuscaldo kapus tudott hárítani, így a végeredmény már nem változott (1-1).

A kiállítás alapjaiban változtatta meg a játék képét, de úgy gondolom, hogy a tabella harmadik helyezettje ellen, emberhátrányban komoly fegyvertény, hogy majd 40 percnyi játékidő alatt sem zörrent meg a háló. Megsüvegelendő teljesítmény! Ugyanakkor a Sassuolo játékosát, Justin Kumit érdemes lesz figyelemmel követni. 

A Next Gen december 2-án lépett pályára a Cesena vendégeként a Serie C-ben. Brambilla mester megmaradt a 3-5-2-es felállás mellett, és a kezdőben is számos ismerős névvel találkozhatunk: Giovanni Daffara - Tarik Muharemovič, Fabrizio Poli(C), Riccardo Stivanello – Riccardo Turichia, Livano Comenencia, Martin Palumbo, Samuele Damiani, Nicoló Savona – Lorenzo Anghelé, Simone Guerra.

Az első helyzetig a 15. percig kellett várni, ekkor a hazaiak futottak el a jobb oldalon és egy szép csel után a centerezést követően a labda elkerülte a kaput. Egy perccel később szintén a Cesena próbálkozott lövéssel, azonban az fölé-mellé ment. A 25. percben a távoli lövést már Daffara kapusnak kellett hárítania, fogni azonban nem tudta, szöglet lett a vége. A változatosság kedvéért a 28. percben megint csak a hazaiak veszélyeztették Daffara kapuját, a lövés azonban pontatlan volt, nem kellett közbe avatkozni.

Az első Juventus-helyzetre a 35. percig kellett várni, akkor Anghelé lapos passzát követően Comenencia vihette a kapusra egyedül, de a hazaiak hálóőre bravúrral hárítani tudott. Az első félidő érdemi része véget is ért, gól nélküli döntetlennel fordulhattak a felek a második játékrészre. A dolgok rendje változatlan maradt, a Cesena támadott az 55. percben is, ekkor Muharemovičnak kellett becsúszva szerelnie, hogy megakadályozza a lövést. Az 57. percben már a kapusunk is csak szemmel követte a játékszert, amit az egy jobb oldali beadást követő fejes után éppen csak elkerülte a kaput. A 63. percben ugyancsak a hazaiak lőhettek kapura, de ez a próbálkozás is csúnyán fölé ment, csak úgy, mint egy perccel később. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, ennyi kidolgozott helyzet meghozza a gyümölcsét, a 68. percben egy szögletet követően Simone Pieraccini szerezte meg a vezetést a hazaiaknak (1-0). Az pedig, hogy ez lényegében a végeredmény is lett, csupán a hazaiaknak és Daffara kapusnak köszönhető.

Gyalázatos teljesítmény a Next Gen részéről, egyedül a szabálytalanságok terén tudták felvenni a kesztyűt a hazaiakkal. A Cesena 24 alkalommal próbálkozott lövéssel ( a Next Gen 5 ), ebből ötször találtak kaput, tízszer blokkolt a vendég védelem. Több és veszélyesebb támadást is vezetett a Cesena.

A javítás és a korábban a Coppa Italiában elszenvedett vereség reményében lépett pályára a Next Gen december 6.-án a Lucchese ellen, idegenben. A 3-5-2 maradt, de a mester teljes mértékben jogosan változtatott a kezdőjén: Giovanni Daffara – Diego Stramaccioni, Fabrizio Poli(C), Dean Huijsen – Riccarco Turicchia, Joseph Nonge Boende, Samuele Damiani, Livano Comenencia, Gabriele Mulazzi – Leonardo Cerri, Lorenzo Anghelé.

A 13. percben a hazaiak egy jobb oldali beadást követően fejjel veszélyeztettek, de Daffara még éppen hogy szögletre tudta tolni. A 22. perben megint csak a Lucchese próbálkozott, de az erőtlen fejest könnyedén fogta Daffara. Egy perccel később a hazaiak lövésébe bele se kellett érnie, mellé ment. A mérkőzésen hatalmas köd szállt le, tovább nehezítve a küzdő felek dolgát. A 36. percben újfent Daffara kapusnak akadt dolga, de a hazaiak lövését szögletre tudta védeni. A félidő Next Gen helyzet és gól nélküli döntetlennel zárult.

A második játékrész azonban ott folytatódott, ahol az előző abbamaradt: Lucchese-helyzetek. A hazaiak a félidő első percében már tűzijátékot rendeztek, a lövések hol a védelemben, hol pedig Daffara kapusban haltak el. A Lucchese úgy tűnik mindent arra tett fel, hogy a Next Gen kapusából hőst csináljon. Az 58. percben megint egy távoli lövéssel próbálkoztak, azonban Daffara ezt is hárítani tudta. A 73. percben megtörtént a csoda, vendég helyzetecskét jegyezhettünk fel. Yildiz szabadrúgása azonban fölé ment. A 90. percben a hazaiak szabadrúgást végezhettek el Andrea Rizzo Pinna révén, melyet Daffara a kapufára tolt, de szerencsétlenségére az őrá pattant vissza és így került a hálóba (1-0).

Nagy szerencse, hogy köd ereszkedett a pályára, mert így legalább nem lehetett látni azt a botrányos teljesítményt, amit a Juventus „elkövetett”. Ha nincs Daffara, ebből nem hogy visszavágás, de egy hatalmas pofon is lehetett volna. A Next Gen egyetlen mutatóban volt jobb ellenfelénél, ez pedig a szabálytalanságok elkövetése. A Lucchese 17-szer lőtt kapura, melyből 7 el is találta azt, 4 alkalommal a vendég védelem blokkolt. És hogy tovább marasztaljuk a Juventust, sikerült lehozni a teljes mérkőzést úgy, hogy kaput eltaláló lövésük sem volt.

A következő mérkőzésük december 9-én volt, akkor hazai pályán fogadták a Pineto együttesét. Nehéz bármi elvárást is megfogalmazni a Next Gennel kapcsolatban, így talán inkább térjünk rá a meccs érdemi részére. Brambilla a 3-5-2-őt találta megfelelőnek arra a napra, mely így festett: Giovanni Daffara – Dean Huijsen, Fabrizio Poli(C), Tarik Muharemovič – Nicoló Savona, Martin Palumbo, Samuele Damiani, Joseph Nonge Boende, Riccardo Turicchia – Kenan Yildiz, Simone Guerra.

Úgy tűnik valami fejmosás szerű dolog történhetett a színfalak mögött, mert a mérkőzést a Next Gen kezdte aktívabban, a 10. percben Turicchia próbálta centerezni a játékszert, de a vendég védelem szögletre tudott menteni. A 13. percben a Pineto végezhetett el szabadrúgást, de ezzel nem okoztak különösebb veszélyt, a védelem jól állt a lábán. A 29. percben Palumbo végezhetett el szögletet, melyet Guerra fejelt fölé. A 35. percben a jobb oldali beadást még sikerült kifejelnie a vendégek védelmének, de az pont Damiani elé került, aki olyan 20 méterről kapásból bombázott a kapu fölé. A 38. percben Guerra kapott egy hosszú indítást, de lövés helyett inkább a lekészítést választotta, azonban Damiani megint nem talált még csak kaput sem belőle.

A félidő végén még Daffara kapusnak kellett hárítania egyet, de gól nélküli döntetlennel fordulhattak a felek a második játékrészre. Az 50. percben Palumbo végezhetett el megint egy szögletet, labdája ugyancsak Guerrát találta meg, kinek fejesének hárításához már bravúrt kellett bemutatnia a vendégek kapusának. Az 54. percben megint Guerra került helyzetbe, lövése azonban megint a kapusban halt el. Nem úgy, mint az 56. percben, mikor is Nicoló Savona jobb oldali beadását fejjel juttatta Simone Guerra a hálóba (1-0). A 78. percben Moussadja Njambe lőtte középre a játékszert, amiről mindenki lemaradt, de pont Daffara kapus előtt pattant meg, ami így sajnálatos módon utat talált a kapuba (1-1). Innentől olyan nagyon egyik csapat sem törte magát, hogy megszerezze a vezetést, a 88. percben Salifou lövését védte könnyedén a vendégek kapusa. A 93. percben a vendégek hálóőre a tizenhatoson belül buktatta Anghelét, a büntetőt Kenan Yildiz értékesítette magabiztosan (2-1). Ekkor úgy tűnt, hogy lévén mér csak fél perc van hátra a meccsből, meglehet a három pont. De a 95. percben Huijsen gondoskodott róla, hogy ne így történjen, a tizenhatoson belüli buktatásért befújt büntetőt pedig Emilio Volpicelli értékesítette (2-2).

Ez az eredménytől eltekintve már egy sokkal jobb mérkőzés volt. A Next Gen most ellenfele fölé tudott nőni a főbb statisztikai mutatókban. És bár Huijsen hatalmas butaságot csinált, kár lenne csak az ő nyakába varrni a pontvesztést, számtalan komoly lehetőséget puskázott el a csapat. Ettől függetlenül komoly bajban a csapat, rosszabb gólkülönbségének köszönhetően a 19. helyre csúsztak vissza. 

A hölgyek december 9.-én fogadták hazai pályán a Pomigliano együttesét. A tét nem kevesebb volt, mint tartani a lépést az éllovas AS Roma csapatával. Ennek megfelelően Montemurro nem tartalékolt, a 4-3-3 ekként festett: Roberta Aprile – Martina Lenzini, Cecilia Salvai(C), Estelle Cascarino, Lisa Boattin – Arianna Caruso, Sara Gunnarsdóttir, Ella Palis – Lindsey Thomas, Sofia Cantore, Lineth Beerensteyn. A 13. percben már a hazaiak veszélyeztettek távoli lövéssel, de ez nem okozott gondot a vendégek kapusának. A 254. percben Ella Palis beadása csúszott le a lábáról és így könnyedén fogni tudta a vendégek hálóőre. A 30. percben már ellenben megzörrent a háló, Lindsey Thomas beadását Sara Gunnarsdóttir fejelte a kapuba (1-0).

A 33. percben Lineth Beerensteyn erőtlen lövését kellett védeni. Az első félidőben több nem történt. A 61. percben a vendégek végezhettek el szögletet, melyet kifejeltek a hazai védők, de az az ellenfélhez került, és a távoli bombánál a kapufa is kisegítette Aprile kapust. Ez ébresztőleg hatott a Juventusra, olyannyira, hogy a 66. percben Lindsey Thomas passzából Lineth Beerensteyn vette be a vendégek kapuját (2-0). A 70. percben Sofia Cantore beadásából újfent Lineth Beerensteyn volt eredményes (3-0). A 93. percben Lineth Beerensteynt buktatták a tizenhatoson belül, a jogosan befújt büntetőt pedig Barbara Bonansea értékesítette (4-0), mellyel a végeredmény is kialakult.

A hölgyek újfent magabiztos győzelmet arattak, minden statisztikai adatban ellenfelük fölé nőttek. Többet birtokolták a játékszert, ebből 23 alkalommal próbálkoztak lövéssel, melyből 11 kaput is talált. A nagy arányú győzelem révén a hölgyek tovább tapadnak az AS Roma csapatára.