Helyzetjelentés – a Juventus többi csapata

juve_brand.pngA karácsonyi ételorgia közepette ne feledkezzünk meg arról sem, hogy míg a nagy csapat a december 30-i Roma elleni rangadóra készül lázasan, addig a Brand többi együttese még az ünnepek előtt pályára lépett, ki ki a maga céljainak megvalósítása érdekében. Lássuk, miként teljesített a Primavera, a Next Gen, valamint a Juventus női csapata!

A Primavera a Sassuolo elleni idegenbeli döntetlen után december 16-án hazai pályán fogadta a Bologna együttesét. Montero mester dolgát különösebben nem nehezítette érülés vagy eltiltás, de ennek ellenére tartogatott némi meglepetést a kezdő tizenegy, kezdve azzal, hogy a megszokottal ellentétben, most a Mister is a 3-5-2-nek szavazott bizalmat: Gian Marco Crespi – Federico Savio, Alessandro Bassino, Javier Gil – Stefano Turco, Valdes Ngana, Francesco Crapisto, Diego Ripani, Filippo Pagnucco(C) – Andrei Florea, Diego Pugno. Az első helyzet sajnos egyben az első találatot is jelentette: a 14. percben Naim Byar szépen passzolta be a labdát a védők mögé, és Tommaso Ebone éles szögből is a kapuba bombázott (0-1).

Az első Juventus helyzetre a 35. percig kellett várni, ekkor Filippo Pagnucco beadását Diego Pugno lőtte fölé közelről. A 40. percben Ripani végezhetett el egy szabadrúgást, viszonylag éles szögből; a beívelés helyett egyből kapura lőtte, azonban lövése nyomán nem keletkezett védeni való. A félidő hosszabbításában a forgatókönyv egészen hasonló volt: Ripani a labda mögött, beadás helyett azonnal kapura lövés, de itt most szögletet végezhetett el a csapat, nem mellesleg az egyenlítés elkerüléséhez a Bologna hálóőrének bravúrt kellett bemutatnia. Az első játékrész végén vendég vezetéssel vonulhattak szünetre a felek. Az 52. percben egy jobb oldali beadást igyekeztek a hazaiak akrobatikus mozdulattal a hálóba juttatni, de egy ritmussal lemaradtak róla, azonban pont így lett jó. A játékszert Filippo Pagnucco elé került, kinek íveléséből Diego Pugno fejese nyomán kerekedett veszélyes szituáció a Bologna kapuja előtt, de a kapufa kisegítette a vendégeket.

Az 54. percben újfent a védelem mögé érkezett a passz, de Crespi még éppen leért a lövésre, így elkerülve, hogy két gólos hátrányba kerüljünk. Az elkövetkező percekben Pugno és Crapisto is próbára tette a Bologna kapusát, aki állta a sarat. Egészen a 64. percig, ekkor is Andrei Florea küzdött nagyot a büntetőterületen belül, a visszapasszolt labdájára Michele Scienza érkezett és bombázta a felső léc alá (1-1). A félidő hátralevő részében lényegében egykapuzott a Juventus, hol Ripani, hol Pugno, olykor Scienza csinált hőst a Bologna kapusából. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, a sok kihagyott helyzet megbosszulta magát. A kinyíló hazai védelmen úgy rohant át Federico Tonin, mint forró kés a vajon és a 93. percben bevitte a kegyelemdöfést (1-2).

Bár minden mutatóban jobb volt a Juventus, több lövéssel próbálkoztak, ebből több is ment kapura, veszélyesebb támadásokat is vezettek, még a játékszert is többet birtokolták, azonban a legfontosabb mutatóban alulmaradtak, a helyzetkihasználásban. Lorenzo Anghelé hiánya érződik a gólokban, de úgy tűnik, hogy játék tekintetében sikerült pótolni az egykori kapitányt. Reméljük az eredmények is javulni fognak most már.

A Primavera december 23-án még pályára lépett a Monza ellenében idegenben, annak reményében, hogy végre megkezdhetik a felzárkózást minden tekintetben. Montero nem is tartalékolt és az év utolsó mérkőzésére visszatért a megszokott 3-4-2-1-éhez is: Matteo Fuscaldo – Javier Gil, Bruno Martínez Crous, Federico Savio – Filippo Pagnucco(C), Diego Ripani, Valdes Ngana, Stefano Turco – Andrei Florea, Michele Scienza, Franceso Crapisto. A 7. percben Daniele Dell’Acqua távoli lövése pattant vissza a keresztlécről, leggyorsabban azonban Mate Antunovic reagált rá (1-0).

A 15 percben szép adogatást követően került ki a játékszer a baloldalra Filippo Pagnuccóhoz, a beadására pedig Stefano Turco érkezett, aki éppen csak, de célt tévesztett. Bántóan könnyen sikerül a védelem mögé bejátszani a labdát, ezt most Tommaso Marras tette meg, a játékszer Andrea Ferrarist találta meg tisztán, aki már kettőre növelte a hazaiak előnyét (2-0). Igaz, ekkorra Montero már kénytelen volt sérülés miatt belenyúlni a csapatába, a kapus Fuscaldo kényszerült idő előtt zuhanyzásra, helyére Radoslaw Zelezny állt be. Az elkövetkező percekben mindkét fél gyengébbnél gyengébb kísérleteket tett az újabb gól megszerzése végett, melyre a félidő ráadásában került végül sor. A 46. percben egy kontrát Adrea Ferraris vihetett végig, egy cselt követően a tizenhatos sarkánál találta magát, és lövése szépen csavarodott a hosszúba (3-0). Igen kényelmes hazai előnnyel vonultak a felek a szünetre.

A 48. percben Stefano Turco esett el vitatható körülmények között a büntetőterületen belül, a befújt tizenegyeshez Filippo Pagnucco állt oda és értékesítette magabiztosan (3-1). A gyors gól révén a Juventus magasabb sebességi fokozatra kapcsolt, de mind Turco, mind Vacca lövésénél résen volt a hazaiak hálóőre. A második találatra a 82. percig kellett várni, ekkor Filippo Pagnucco adta be baloldalról a játékszert, melyre Alessio Vacca érkezett és emelte át a kapus fölött (3-2). Ekkor már viszonylag kevés volt hátra a mérkőzésből, de a vendégek nem adták fel. A 94. percben a Monza kapuja előtt alakult ki komoly zűrzavar, a helyzetet Augusto Owusu használta ki és mentett potot az utolsó pillanatokban (3-3).

A döntetlen teljesen megérdemelt eredmény lett. Kiegyenlített mérkőzés volt, egyedül a labdabirtoklásban volt jobb a Juventus, de ezen a félidei 3-0-s monzai vezetés tudatában nem kell csodálkozni. Nagyot küzdöttek a fiúk, szép munka! A Primavera legközelebb január 6-án lép pályára idegenben, a Torino ellenében.

A Next Gen december 16-án lépett pályára a Fermana otthonában annak reményében, hogy a finoman szólva is pocsék szériájukat végre valahára maguk mögött tudhassák. Brambilla mester a 3-4-1-2 mellett döntött: Giovanni Daffara - Tarik Muharemovič(C), Riccardo Stivanello, Nicoló Savona – Riccardo Turicchia, Samuele Damiani, Martin Palumbo, Gabriele Mulazzi – Lorenzo Anghelé – Simone Guerra, Leonardo Cerri.

A 11 percben Gabriele Mulazzi ívelte át a játékszert a baloldalon érkező Riccardo Turicchia felé, de éles szögből a lövése nem okozott különösebb gondot. A 16. percben Nicolò Savona adta be jobb oldalról a labdát, melyre Leonardo Cerri érkezett, fejesének védéséhez pedig igazi bravúrra volt szükség. Egy perccel később Lorenzo Anghelé tácoli lövését kellett szögletre védeni. A 24. percben Riccardo Turicchia beadására a jobb oldalon Gabriele Mulazzi érkezett, a laposan középre tett labdájára Simone Guerra érkezett és éppen csak, de mellé ment a lövése. A legnagyobb helyzet a 34. percben adódott, ekkor a hazaiak kapusa kirúgás közben elcsúszott, így az a vissza felé futó Lorenzo Anghelét találta csak meg, aki bár a kapuig loholt vele, de nem tudta átemelni a kapuson. A félidő gól nélkül ért véget.

A 39. percben a hazaiak próbálkoztak távoli lövéssel, de védeni valója nem akadt Daffara kapusnak. Az 55. percben Leonardo Cerri kapott labdát baloldalon a vonal mellett, beadására Simone Guerra érkezett, és fejelte a hálóba a játékszert (0-1). Éledeztek a hazaiak, egy jobb oldali bedást követően a földről felpattanó fejest kellett bravúrral szögletre hárítania Daffara kapusnak. A 82. percben a Fermana szögletet végezhetett el, melynek végén Pietro Santi csúsztatott a kapuba (1-1). A 88. percben egy rövid felszabadítást követően a játékszer Manuel Giandonato elé került, aki egy cselt követően lőtte ki a sarkot (2-1).

Az eredmény továbbra is siralmas, de a játék képében volt némi fejlődés az utóbbi hetekhez képest. Tíz lövési kísérlete volt a Juventusnak, melyből öt kaput is talált, négy alkalommal kellett a hazaiak védelmének blokkolnia. A helyzetkihasználás az, amin azonnal és nagyon látványosan kellene javítani – többek között.

Erre három nappal később, december 19-én a Virtus Entella otthonában tehetett kísérletet a Next Gen. Brambilla gondolt egyet és kicsit megvariálta a kezdőjét, kezdve azzal, hogy a klasszikus 4-4-2 lett a kiválasztott felállás, amely így festett a pályán: Giovanni Daffara – Riccardo Stivanello, Dean Huijsen, Diego Stramaccioni(C), Nicoló Savona – Riccardo Turicchia, Samuele Damiani, Dikeni Salifou, Luis Hasa – Leonardo Cerri, Lorenzo Anghelé.

Az első helyzet a hazaiak nevéhez fűződik, az 5. percben egy szépen helyzetig kijátszott támadás végén lőttek csúnyán fölé-mellé. A 8. percben szabadrúgáshoz jutott a Juventus, melyhez Luis Hasa állt oda és tekert bámulatosan a kapuba (0-1). A 28. percben Daffara kapus rossz passzát követően a játékszer a hazaiakhoz került, a lövést azonban magabiztosan fogta az ifjú hálóőr, javítva hibáját. És Brambilla innentől húzott egy Allegri-s megoldást, az eredménnyel megelégedve engedte kibontakozni a hazaiakat. Akik próbálkoztak tisztességgel, de mindhiába; ha kellett, akkor Daffara hárított magabiztosan, ha kellett, akkor a védelem takarított, egyébként pedig a legtöbb bátortalan próbálkozás még nagyon kaput sem talált.

A három pont a lényeg, minden más egyelőre nem számít. A Virtus Entella 20 lövési kísérletéből 8 kaput talált, 5 alkalommal a védelem blokkolt és 7 célt tévesztett; szemben a Next Gen két kaput eltalált lövésből egy gólt szerzett.

A Next Gen legközelebb ugyancsak december 23-án lépett pályára, otthon fogadta a Vis Pesaro együttesét. Brambilla megint változtatott kicsit, együttese papíron 3-4-3-ban futott ki a pályára, de ez valójában 3-5-2 volt, mert Jonsa Rouhi inkább mozgott a szárnyvédő pozíciókban: Giovanni Daffara – Riccardo Stivanello, Tarik Muharemovič(C), Dean Huijsen – Nicoló Savona, Martin Palumbo, Dikeni Salifou, Samuele Damiani – Jonas Rouhi, Lorenzo Anghelé, Leonardo Cerri.

A mérkőzést a vendégek kezdték egyértelműen jobban, futószalagon érkeztek a helyzetek – a 25. percig négy alkalommal is veszélyeztették a Juventus kapuját -, amik leginkább Daffara kapus kezei között haltak el. Az első hazai helyzetre a 31. percig kellett várni, ekkor Dean Huijsen adta be jobb oldalról a játékszert, melyre Jonas Rouhi érkezett és fejelt a kapufára, amiről sajnos kifelé pattant a labda. Dean Huijsen röviden fejelte haza a labdát, amire az ellenfél lecsapott és Daffara bravúrja kellett, hogy elkerüljük a bekapott gólt. A 43. percben Nicoló Savona adta be jobb oldalról a játékszert, melyre ugyancsak Jonas Rouhi érkezett, fejese azonban most már utat talált a hálóba (1-0). Nem megnyugtató, de előnnyel mehetett a Juventus a szünetre.

A második félidőt a vendégek kezdték megint csak aktívabban, és csak a kapuson múlott, hogy nem szerezték meg az egyenlítő találatot. Erre sajnos azonban a 68. percben sor került. Manuel Di Paola révén szabadrúgást végezhettek el a vendégek, középre tartó lövését azonban Daffara kapus olyannyira nem tudta fogni, hogy egyenesen bevédte (1-1). Ez után érthető módon megint sürgős lett a Juventusnak, így nem meglepő módon inkább hazai helyzetek következtek Leonardo Cerri közreműködésével, de vagy mellé ment a lövése, vagy a kapus hárítani tudta. A kinyíló hazaiak révén a Vis Pesaro előtt akadt pár kontralehetőség, a 84. percben csupán a kapufa választotta el őket a fordítástól, a 89. percben pedig Daffara kapus.

A döntetlennek igazából a Juventus örülhetett, a Vis Pesaro több lövéssel próbálkozott, ezekből hat alkalommal kaput is találtak, háromszor pedig a Next Gen védelmének kellett blokkolnia. 11 szögletet végezhettek el és a kapusuknak mindösszesen két alkalommal kellett védenie. Az utóbbi két meccsen szerzett 4 pontnak köszönhetően a Next Gen elmozdult a tabella végéről, a tabella 17. helyén telelnek a srácok. Legközelebb január 7-én fogadják hazai pályán a Pescara együttesét.

A Hölgyek december 16-án a Sampdoria csapatához látogattak annak reményében, hogy jó sorozatuk nem most szakad meg. Montemurro mester maradt a szokásos 4-3-3-nál: Pauline Peyraud Magnin – Lisa Boattin, Estella Cascarino, Cecilia Salvai(C), Federica Cafferata – Ella Palis, Sara Gunnarsdóttir, Arianna Caruso – Lindsey Thomas, Lineth Beerensteyn, Sofia Cantore.

Érződött, hogy az év utolsó mérkőzéséről van szó, a lányoktól szokatlan módon az első helyzetre a 13. percig kellett várni, de ekkor Lineth Beerensteyn a kapusba lőtte a játékszert. A 20. percben a hazaiak egy távoli lövésénél kellett résen lennie Pauline Peyraud Magnin kapusnak. A 30. percben Arianna Caruso lőhetett szabadrúgást, de hiába választott okos megoldást és a sorfal alatt gurította el, a hazaiak hálóőre számított erre. A 32. percben szépen játszották be a Juventus védelme mögé a játékszert és szerzett vezetést a Samp, de a találatot les címén elvették. Hiába próbálkozott a vendég együttes, a félidőre nem változott már az eredmény.

A 47. percben megint csak egy védelem mögé bepasszolt labdából veszélyeztettek a hazaiak, a megpattanó lövésnél komoly bravúrra volt szükség, hogy maradjon a gól nélküli döntetlen. A 65. percben Lineth Beerensteyn közvetlen közelről bombázott magasan a kapu fölé. A 74. percben újfent Lineth Beerensteyn volt a főszereplő, remek kiugratás végén a lövését azonban hárítani tudta a hazaiak hálóőre – ez nem a holland napja volt. És ahogy az ilyenkor lenni szokott a kihagyott helyzetek és a lazább figyelem meghozza a gyümölcsét. A 81. percben egy baloldali ebadást követően Asia Bragonziról maradt le az embere, így szabadon fejelhetett a kapuba (1-0). A hátralévő kis időben már nem változott az eredmény.

Hiába volt 69%-ban a Juventus birtokában a játékszer, hiába próbálkoztak 18 kapura lövéssel, ebből csupán 4 találta el azt. Nagyon könnyelműen játszottak a lányok, mondhatni magukhoz méltatlan módon, melynek meg is lett az eredménye: a vereség révén nem pusztán az éllovas AS Roma növelte 6 pontra az előnyét, de a harmadik helyezett Fiorentina is feljött két pontra. A szünetben lesz mit rendbe tenni a fejekben. A Női csapat legközelebb január 7-én lép pályára az AS Roma ellen a Női Szuperkupában.