Helyzetjelentés – a Juventus többi csapata

juve_brand.pngA múlt hétvégi Derby d’Italián túl is rendeztek azért még mérkőzéseket, melyeken a Juventus egyéb csapatai is érdekeltek voltak, többek között a hölgyeknél is lejátszották Olaszország egyik legnagyobbnak tartott rangadóját, de pályára léptek az utánpótlás csapatok is. Nézzük, miként szerepelt a Primavera, a Next Gen és a Juventus Women!

Paolo Montero fiai egy igen kellemetlen pofonba szaladtak bele hazai pályán az Atalanta ellen, melyen november 26-án, idegenben igyekeztek javítani. A már szokásosnak mondható hiányzón, Lorenzo Anghelén kívül mindenki elérhető volt a mester számára, de ő így is eszközölt pár változtatást a kezdőben – de a 3-4-2-1 az maradt természetesen: Matteo Fuscaldo, Andriy Firman, Alessandro Bassino, Saverio Domanico – Federico Savio, Diego Ripani(C), Valdes Ngana, Stefano Turco – Andrei Florea, Alessio Vacca – Diego Pugno.

A mérkőzés első helyzete a kapitány Diego Ripani nevéhez fűződött, aki egy baloldalról érkező beadást, melyet a hazaiak védője lényegében lekészített neki a labdaátvételével, éppen csak a kapu mellé lőtte. A 33. percben azt hihette volna az ember, hogy végre megszerzik a vendégek a vezetést Alessio Vacca révén, aki egy távoli lövés utáni kipattanóra érkezett szemfüles módon, azonban a játékvezető nem pusztán érvénytelenítette a találatot szabálytalanság miatt, de még egy sárgalapot is kiosztott a „gólszerzőnek”. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, a két kihagyott lehetőség megbosszulta magát.

A 44. percben a hazaiak vezettek támadást, mikor is a büntetőterületen belül két Sampdoria játékos is véleményes körülmények között esett földre, de míg Luca Polli esésénél tovább mehetett a játék, Francesco Conti felrúgásáért már befújta a büntetőt a játékvezető, melyet Luca Polli értékesített magabiztosan (1-0). Ez olyannyira megfogta a Bianconerit, hogy a félidőből hátralévő kevéske idő alatt is két hatalmas bravúrt kellett bemutatnia Matteo Fuscaldo kapusnak, hogy ha már javítani nem tudtunk a helyzeten, ne is romoljon tovább az első játékrészben. A második félidőt is a hazaiak kezdték aktívan, és bár a helyzetet nagyon szépen dolgozták ki lövésig, az ekkor még nem talált utat a hálóba, a felső lécen csattant. Nem úgy, mint az 57. percben.

A Juventus védelme kétszer is hatalmas hibát vétett, melyre a büntetőt kiharcoló Francesco Conti csapott le, és a tizenhatoson kívülről bombázott védhetetlenül a hálóba (2-0). Hogy tovább tetézzük a saját bajunkat, Mattoe Fuscaldo kapus röviden passzolta előre a labdát a csereként beálló Francesco Crapistónak, aki ráadásul még rosszul is kezelte le azt, amit így a középső védő Fabiano D’Amore csent el és a kapust is kicselezve lőtt a hálóba (3-0). A magabiztos előny tükrében nem is oly meglepő módon a Sampdoria átadta a kezdeményezést a vendégeknek, akik becsülettel próbálkoztak is, de hol a kapus oldotta meg játszi könnyedséggel, hol a kapu fölé mentek a kísérletek. Azonban a hazaiak ettől függetlenül életveszélyes kontrákat vezettek, két alkalommal is csak millimétereken múlt, hogy nem növelték tovább az előnyt. A 90+3. percben azonban ez is megtörtént. Egy gyors ellentámadást vezettek a baloldalon, a középre lőtt labdára Samuel Ntanda érkezett pontosan és bár megpattant a lövése, igazából igy lett védhetetlen (4-0).

A mérkőzés folyamán nem volt egyetlen statisztikai adat, amiben jobbak lettek volna a vendégek. A Sampdoria több támadást vezetett, ezekből több veszélyt is okoztak, többször találták el a kaput és a játékszer is többször volt náluk. Nem férhetett kétség, jogosan diadalmaskodtak.

A Primavera a zsinórban elszenvedett két nagyarányú vereségnek köszönhetően visszacsúszott a 10. helyre, melyen december 3-án a Frosinone ellenében lesz alkalmuk javítani hazai pályán.

f_xdoqmbeaalaxq.jpgA Next Gen a bajnokságban november 25-én játszott hazai pályán az Arezzo ellenében, és igen csak fontos volt, hogy megszerezzék mind a három pontot, mivel el kell kezdeni fentebb lépkedni a tabellán. Massimo Brambilla mester egyáltalán nem volt könnyű helyzetben, mert amellett, hogy idén valamiért látványosan nem működik szinte semmi, sérülések is hátráltatják a csapat összeállításakor. Ennek ellenére a tréner megmaradt a 3-4-1-2-nél, ami így nézett ki a pályán: Giovanni Daffara – Nicoló Savona, Tarik Muharemovič, Fabrizio Poli(C) – Gabriele Mulazzi, Martin Palumbo, Livano Comenencia, Riccardo Turicchia – Luis Hasa – Samuel Mbangula, Simone Guerra.

A mérkőzést a vendéhek kezdték jobban, a 3. percben egy jobb oldali beadást követően éppen csak kapu fölé fejeltek, a 14. percben pedig Daffara kapust tornáztatták meg egy távoli lövéssel. A 17. percben az első támadását vezethette a Next Gen. Jobb oldalon Livano Comenencia futott el és a beadásában Lorenzo Masetti olyan szerencsétlenül ért bele, hogy a saját kapuját vette be felszabadítás helyett (1-0).

A 23. percben Turicchia vette észre, hogy az Arezzo kapusa messze kinn áll a kapujából, de a portás résen volt az emelésnél és szögletre tudta menteni. A 26. percben a Samuel Mbangula helyére érkező Loreno Anghelé kapott kiváló labdát, de első lövése a kapusról oldalra kipattant, amire szintén ő érkezett leghamarabb, de második kísérletét pedig a védők tudták tisztázni a gólvonalról. A 33. percben megint csak ő próbálkozhatott lövéssel, ami azonban messze elkerülte a kaput. A 45. percben Palumbo végezhetett el egy szögletet, melyre Tarik Muharemovič érkezett, de a csúsztatása a keresztlécen csattant, nem akart megszületni az a második találat. A második félidőben mindkét csapat igyekezett a gólszerzésre, de míg Luis Hasa távoli lövését az Arezzo kapusa könnyedén hárította, addig a túloldalon Daffara kapust csak a kapufa mentette meg a kapott góltól.

Az 53. percben Mawuli Eklu megkapta a második sárgalapját is, melynek következtében idő előtt mehetett zuhanyozni és csapatánk az emberhátránnyal végképp elszállt minden reménye az egyenlítésre. A gól és emberelőny révén a Next Gen már nem erőltette meg túlzottan magát, bár a mérkőzés krónikájához még hozzátartozik egy-egy lövés a csapatoktól, amiből érdemi veszély nem alakult ki, így a végeredmény nem változott.

Kiegyenlített, szoros mérkőzést vívott egymással a két csapat, melyen az az egyetlen hiba döntött a vendégek részéről. A játék képével már elégedett lehetett a mester, de ezen kívül nagyjából semmi mással.

A Next Gen következő mérkőzése november 28-án a Serie C Coppa Italia következő fordulójában volt esedékes a Lucchese együttese ellen. Brambilla ennek megfelelően igen csak tartalékos kezdővel állt fel, de 3-4-1-2-ben: Simone Scaglia – Diego Stramacciono(C), Alessandro Citi, Riccardo Stivanello – Jonas Rouhi, Tommaso Maressa, Samuele Damiani, Andrea Valdesi – Clemente Perotti – Leonardo Cerri, Lorenzo Anghelé.

A 2. percben már védeni valója akadt Scaglia kapusnak, a lövést még éppen csak de szögletre tudta tolni. A 9. percben Leonardo Cerri lapos beadását lőtte közvetlen közelről fölé Lorenzo Anghelé. Egy perccel később szintén az ő éles szögből leadott lövésénél kellett résen lennie a hazaiak hálóőrének. A mérkőzés egyéb iránt leginkább a két kapusról szólt, komoly munkát fektettek abba, hogy egyik oldalon se zörrenjen meg a háló egészen a 85. percig. Ekkor ugyanis Andrea Rizzo Pinna távoli lövése már utat talált a kapuba (1-0). Ekkor mintha elkezdtek volna ébredezni a fiúk. A 89. percben Lorenzo Angelét buktatták a büntető területen belül, amiért a jogosan befújt tizenegyest egy perccel később Martin Palumbo értékesítette (1-1).

Következhetett a hosszabbítás. A ráadás első perceiben óvatos puhatolódzás történt, egyik fél sem rohant ajtóstól a szobába. A 104. percig kellett várni az újabb találatig. Ekkor Simone Guerra kapott kiváló labdát, lövésébe ugyan a kapus bele tudott érni, de az akkor is utat talált a hálóba (1-2). Ekkor azt hihettük, hogy zsebben a mérkőzés, azonban erről a hazaiaknak elfelejtettek szólni. A 113. percben egy jobboldali beadást Simone Magnaghi csúsztatta a tizenegyes pont magasságából a kapuba (2-2), majd a 118. percben egy sarokkal továbbtett lábdából Federico Russo fordította meg a mérkőzést (3-2).

A mérkőzésen bár most már végre nem pusztán gólt tudott szerezni a Next Gen, de egyből kettőt is, azonban ez ne tévesszen meg senkit. A hazaiak a szoros végeredmény ellenére bántóan nagy fölényben játszottak az egész összecsapás során. Több alkalommal próbálkoztak lövéssel, ebből többször is találták el a kaput, mint a vendégek. Többet is birtokolták a játékszert. Ezzel a tavalyi döntős ideje korán búcsúzni kényszerült a Serie C Coppa Italia sorozatából. Ha ez még nem lenne elegendő, akkor a bajnoki mérkőzésekre nézve nagyon komoly gondokkal lesz kénytelen szembenézni Brambilla mester: a műtétre váró Garofani, és a legutóbb izomsérülést szenvedő Salifou (visszatérése ismeretlen) mellé csatlakozott még a sérültek listájára Luis Hasa izomsérüléssel (várhatóan december 12-én térhet vissza), Samuel Mbangula izomsérüléssel (várhatóan ő is december 12-én térhet vissza), és Tommaso Mancini vádlihúzódással (visszatérése ismeretlen). Így a szintén december 2-án idegenben a Cesena ellen pályára lépő együttes összeállítása komoly problémákba ütközik majd.

gacxawfwqaawokx.jpgA Juventus női csapata a Como elleni könnyed győzelmével tökéletesen hangolódott rá a november 19-én megrendezett női Derby d’Italiára. A mérkőzésre egy pici változtatással élt Joe Montemurro mester, a megszokott 4-3-3 helyett csapatát most 4-2-3-1-ben küldte pályára az ősi rivális ellenében: Pauline Peyraud Magnin – Martina Lenzini, Cecilia Salvai(C), Estelle Cascarino, Lisa Boattin – Julia Grosso, Arianna Caruso – Lindsey Thomas, Maëlle Garbino, Lineth Beerensteyn – Paulina Nyström.

És azt kell mondani, hogy még milyen jól tette a mester, hogy változtatott! A 2. percben egy bedobás után a labda Paulina Nyström elé kerül, aki éles szögből lövés helyett sarokkal visszatette a második hullában érkező Arianna Caruso elé a játékszert, kinek a lövésébe hiába ért bele a vendégek kapusa, a gólt nem tudta megakadályozni (1-0). A 4. percben Lineth Beerensteyn távoli lövésénél kellett résen lennie a vendégek hálóőrének, aki még éppen szögletre tudta tolni a próbálkozást. Egy perccel később már azonban tehetetlen volt, Julia Grosso kapott labdát a büntetőterületen belül, pár szép csel után pedig a tizenhatos vonaláról bombázott a hálóba (2-0).

Az első Inter-helyzetig egészen a 40. percig kellett várni, akkor azonban nem sokkal távesztettek célt, de Pauline Peyraud Magnin kapus pulzusa nem szökött az egekbe. A félidőre kényelmes előnnyel vonulhatott a Bianconeri. És hogy még csak véletlenül se higgyék azt a vendégek, lehet bármi keresnivalójuk a mérkőzésen, az 52. percben Arianna Caruso végzett el egy szabadrúgást, amit Lindsey Thomas fejelt a kapuba (3-0). A 60. percben egy szép háromszögelést követően ismét Lindsey Thomas került helyzetbe, és a lényegében állva hagyott Inter védelem tökéletesen asszisztált a Lindsey duplájához (4-0). És hogy teljes és tökéletes megsemmisítés legyen a vége, a 78. percben a csereként beállt Cristiana Girellit buktatták a büntetőterületen belül, a labdához a sértett állt oda és értékesítette a tizenegyest nagyon magabiztosan (5-0), ezzel beállítva a végeredményt.

A lányok 17 alkalommal próbálkoztak lövéssel, ebből 7 kaput is talált és 4 kísérletet kellett a vendégek védelmének blokkolnia. Megérdemelt győzelmet arattak az ősi rivális felett. Ilyen az, amikor valaki tényleg győzelemre játszik.

Legközelebb a hölgyek november 26-án léptek pályára idegenben a Napoli ellenében. Montemurro mester úgy vélte, hogy ami működik, azon kár változtatni, így nem pusztán újfent 4-2-3-1-ben küldte pályára csapatát, de a kezdő is ugyanaz volt: Pauline Peyraud Magnin – Martina Lenzini, Cecilia Salvai(C), Estelle Cascarino, Lisa Boattin – Julia Grosso, Arianna Caruso – Lindsey Thomas, Maëlle Garbino, Lineth Beerensteyn – Paulina Nyström.

A mérkőzés 8. percében sajnálatos módon cserére kényszerült Montemurro, Julia Grossót kellett lehoznia sérülés következében, helyére Ella Palis állt be. Ez okozott némi kavarodást kezdetben, amit a 12. percben ki is használtak a hazaiak. Gina-Maria Chmielinski jobboldali beadására üresen érkezhetett Valentina Gallazzi, és egy cselt követően védhetetlenül lőtt a hálóba (1-0). A 29. percben is a Napoli veszélyeztetett, a fejes éppen csak elkerülte Pauline Peyraud Magnin kapuját. A 32. percben Arianna Caruso kapott labdát a tizenhatoson belül, egy szép csellen tisztázta magát és éles szögből gyönyörűen emelte át a labdát a hazaiak hálóőre felett, aki mozdulni sem tudott rá (1-1).

A 45. percben Lindsey Thomas tört be a büntetőterületen belülre, de megállítani csak szabálytalan eszközökkel tudták a hazaiak. A jogosan befújt tizenegyest Arianna Caruso végezte el és az első félidő utolsó perceiben megfordította a mérkőzés állását (1-2). Ez olyannyira megfogta a hazaiakat, hogy a második félidőben futószalagon jöttek a vendég helyzetek, melyek a 94. percig nem hoztak áttörést. Ekkor Lineth Beerensteyn kapott labdát a baloldalon, mellyen egészen a tizenhatoson belülre rohant, lapos beadására pedig Lindsey Thomas érkezett pontosan (1-3).

Megérdemelt győzelmet aratta a lányok. 65%-ban volt náluk a játékszer, melyből 13 lövési kísérlet született, 6 kaput eltaláló próbálkozással. Majdnem kétszer annyi passzt hajtottak végre (Juventus 436 vs Napoli 229), 81%-os pontossággal. A három pontnak köszönhetően immár öt pont előnnyel rendelkeznek a harmadik Fiorentina előtt, mivel azonban az éllovas AS Roma nem tud hibázni, így a korábban ellenük elszenvedett vereség miatt három pontra vagyunk lemaradva tőlük. A hölgyek legközelebb december 9-én fogadják hazai pályán a Pomigliano együttesét.