Helyzetjelentés – a Juventus többi csapata

juve_brand.pngA hétvégi Cagliari ellenében megvívott mérkőzést követően a válogatott szünet adta lehetőséget megragadva nézzük meg, hogy a Brand többi csapata miként teljesített a korábbi jelentés óta. A mostani alkalommal már a hölgyek sem maradnak ki, ugyanis egy hosszabb válogatott szünetet követően ők is visszatértek! Nézzük, miként teljesített a Primavera, a Next Gen és a Juventus Women!

Paolo Montero fiai november 5-én léptek pályára, méghozzá idegenben, az AS Roma ellenében. A mérkőzés komoly rangadónak minősült, elvégre a két együttes egymás után szerepelnek és igyekeznek tapadni az élbolyra. A mester újfent nélkülözni kényszerült csapatkapitányát és egyben gólkirályát, Lorenzo Anghelét, aki újfent a Next Gen keretébe kapott meghívót, de a már már szokásosnak mondható 3-4-2-1 nem változott: Jakub Vinarčík – Javier Gil, Alessandro Bassino, Bruno Martinez Crous – Filippo Pagnucco, Valdes Ngana, Diego Ripani(C), Federico Savio – Michele Scienza, Alessio Vacca – Diego Pugno.

A mérkőzést a Juventus kezdte aktívabban, egy még a saját térfélen megszerzett labdával Alessio Vacca egészen a Roma tizenhatosáig robogott, távoli lövését azonban szögletre védeni tudta a hazaiak hálóőre, de ebből veszély már nem alakult ki. A 12. percben a hazaiak egy veszélytelen lövéssel próbálkoztak, ami messze elkerülte Jakub Vinarčík kapuját. A következő helyzetre a 21. percben került sor, mikor is Luigi Cherubini egy szép összjátékot követően a tizenhatos vonaláról már nem hibázott, megszerezte a vezetést a Roma (1-0). A 39. percben Ripani vezette a labdát egészen lövőhelyzetig, azonban a próbálkozása kifelé kanyarodva, érdemi veszély nélkül hagyta el az alapvonalat. A félidő hosszabbításában még a Roma egy baloldalról érkező beadással teremtett némi zavart, de a fejest nem kellett védeni, így hazai előnnyel fordulhattak a felek a második játékrészre.

Az 58. percben az AS Roma nagy helyzetbe került, baloldalról érkező lapos beadásra tökéletesen érkeztek a második hullámban, de a lövés a keresztlécen csattant. Egy perccel később szabadrúgásból növelhette volna az előnyét a hazai csapat, de Jakub Vinarčík másodjára már meg tudta fogni a próbálkozást. A 76. percben hatalmas tűzijátékot rendezett a Juventus, első szándékból baloldalról érkezett a beadás, ami után három alkalommal is kapura lőhettek. Az első kettő még a kapusban halt el, a harmadik azonban Simone Ienco kezén, amiért járt a jogos büntető, és Alessio Vacca nem is hibázott (1-1). A 81. percben Francesco Crapisto tört be a büntetőterületen belülre, ahol a lerántást követően a bíró újabb tizenegyest fújt be, a labda mögé megint csak Alessio Vacca állt, aki újfent nem hibázott (1-2).

A mérkőzésen mindenben a hazaiak voltak a jobbak, nagyon látszott Anghelé hiánya. Többet birtokolták a labdát, ebből több lövéssel próbálkoztak és jobb arányban találták el a kaput. Ennek tükrében nagyon sokat ért ez a győzelem, amit az Atalanta ellenében igyekeztek valóban kamatoztatni.

Erre az összecsapásra november 11-én került sor, melyen Montero a már szokásossá vált Anghelé távollét mellett egy helyen változtatott a kezdőjén, 3-4-2-1-es felállásban az alábbi csapat futott ki hazai pályán: Jakub Vinarčík – Javier Gil, Alessandro Bassino, Bruno Martinez Crous – Filippo Pagnucco, Valdes Ngana, Diego Ripani(C), Federico Savio – Andrei Florea, Alessio Vacca – Diego Pugno.

A 9. percben már a vendégek veszélyeztettek, de a közvetlen közelről érkező fejes elkerülte a kaput. Nem úgy, mint egy perccel később, mikor is Dominic Vavassori cselezte be magát a büntető területen belülre és lőtt pontosan a kapu bal alsó sarkába (0-1). A 17. percben újfent az Atalanta próbálkozott távolról, de az erőtlen lövést könnyedén fogta Jakub Vinarčík kapus. Az első Juventus helyzetecskére a 21. percig kellett várni, akkor egy baloldalról érkező beadást fejelt a kapu mellé Federico Savio. A 24. percben egy szabadrúgást követően Diego Pugno akrobatikus mozdulatába még bele tudott érni egy védő, de a szögletből még ennyi veszély sem kerekedett. A 33. percben Vanja Vlahović kapott egy szép labdát, amit két cselt követően olyan 18 méterről védhetetlenül bombázott a kapuba (0-2). A félidő hátralévő részében két erőtlen próbálkozásra futotta a Juventus részéről, egyik beadást a kapus szépen hatástalanította, a másikhoz pedig még csak hozzá sem kellett érnie. Két gólos vendég előnnyel vonultak a felek a szünetre.

A 60. percben egy szögletet végezhettek el a hazaiak, amire Stefano Turco érkezett pontosan (1-2). Innentől mindent egy lapra tettek fel Montero fiai az egyenlítés végett, jöttek folyamatosan a helyzetek, de ha nem a kapus, akkor egy védő, olykor pedig a kapufa segítette ki a vendégeket. A túlságosan kinyíló hazaiakat és a sok kimaradt helyzetet aztán természetes megbosszulta a sors, a 72. percben a védelem mögé belőtt labdával Vanja Vlahović tört kapura és Jakub Vinarčíkot kicselezve lőtt a hálóba (1-3). Ez természetesen megfogta a Juventust, olyannyira, hogy a kegyelemdöfést a 90. percben Alberto Manzoni vitte be (1-4).

A sors olykor ad, olykor elvesz. Ezen a találkozón a hazaiak tettek többet a győzelemért, egyetlen statisztikai adatban maradtak alul, a kaput eltaláló lövésekben és ezek kihasználásában. Úgy tűnik, hogy a „vártnál” sokkal jobban megfogja a csapatot az, hogy kényszerű okokból a Next Gen lerabolta a keretet. Komoly aggodalomra azért nincs ok, a negyedik helyezett Sassuolo három pontnyira van, lesz még lehetőség felzárkózni, melyet november 26-án idegenben a Sampdoria ellenében meg is tehetnek a fiúk.

A Next Gen november 5-én lépett pályára idegenben a Pontedera otthonában. Brambilla mester nélkülözni volt kénytelen Dean Huijsen és Kenan Yıldız játékát, míg Giovanni Garofani sérülés miatt került ki a keretből, visszatérésének ideje ismeretlen, műtétre szorul az ifjú hálóőr, de a maródiak listáját bővíti Dikeni Salifou is. Akadnak gondjai a mesternek, bőven. Csapatát 3-4-1-2-ben álmodta meg, ami így festett a pályán: Giovanni Daffara – Jonas Rouhi, Tarik Muharemovič, Riccardo Stivanello – Fabrizio Poli(C), Martin Palumbo, Luis Hasa, Simone Guerra – Gabriele Mulazzi – Livano Comenencia, Samuel Mbangula. A 10. percben Gabriele Sellerit ugratták ki, aki Daffara kapus mellett kapásból a hálóba talált (1-0). A félidő zárása előtt Luis Hasa próbálkozott éles szögből, de lövése nem okozott különösebb problémát a hazaiak kapusának. Ennél többet pusztán az jelentett a Juventus részéről, hogy kiállították Massimo Brambilla mester. Nem túl eseménydús első játékrész. A második félidőben becsülettel próbálkozott a Next Gen, de komoly veszélyben nem forgott a hazaiak kapuja.

Bár a statisztikák szerint 11 alkalommal próbálkozott a Juventus, ebből kaput három alkalommal találtak csupán, bár védeni valója nem igazán akadt a hazaiaknak. Valami nagyon nem akar működni idén a Next Gen csapatnál.

Legközelebb november 8-án lépett pályára a Next Gen, a Coppa Italia sorozatában, az ellenfele pedig a Torres csapata volt. A hétközi forduló mellett az eredmények is indokolták a változtatásokat, de a 3-4-1-2 maradt: Simone Scaglia – Riccardo Stivanello, Alessandro Citi, Jean-Claude Ntenda – Andrea Valdesi, Giulio Doratiotto, Tommaso Maressa, Clemente Perotti – Martin Palumbo(C) – Lorenzo Anghelé, Samuel Mbangula. Az első helyzetig a 26. percig kellett várni, ekkor a vendégek fejese ment bőven a kapu fölé. És ezzel az első félidő érdemi része ennyi is volt. Az első Juventus helyzetig a 49. percig kellett várni, bár veszélyt ez sem jelentett, kapu mellé ment a lövés. Az 56. percben Simone Scgalia kapusnak kellett egy lecsúszott beadást a léc fölé tornáznia. A rendes játékrész és a hosszabbítás is leginkább izzadtságszagú erőlködésről szólt, komoly helyzetet egyik fél sem tudott kialakítani, csupán mellé vagy fölé lőtt kísérletekről beszélhettünk. Így jöhetett a kétszer tizenöt perc hosszabbítás, melynek a 97. percében Livano Comenencia éppen a tizenhatos vonaláról lőtt védhetetlenül a kapuba, és ezzel beállította a mérkőzés végeredményét (1-0).

Egy nem igazán magas színvonalú mérkőzést tudhatott le a Next Gen 120 perc alatt, önmagának megnehezítve a saját dolgát. A tíz lövési kísérletből háromszor kaput találó próbálkozásból született egy gól 120 percre kivetítve nem éppen a legjobb, akkor is, ha a kezdőben zömében olyanok kaptak szerepet, akik eddig kevesebb játékperccel rendelkeznek. Az érdemi folytatás innentől következik a Coppában.

Nem úgy, mint a bajnokságban, ahol november 12-én a Carrarese együttesét fogadták hazai pályán a bajnokságban. Erre a találkozóra már nem tartalékolt Brambilla (nem is nagyon volt hova, mert igen pocsékul állnak a fiatalok), az elérhető legerősebb kezdőt küldte pályára 3-5-2-es felállásban: Giovanni Daffara – Dean Huijsen, Fabrizio Poli(C), Tarik Muharemovič – Nicolo Savona, Livano Comenencia, Luis Hasa, Joseph Nonge Boende, Riccardo Turicchia – Kenan Yildiz, Simone Guerra.

A 7. percben a vendégek baloldali beadás ment el keresztbe úgy, hogy ahhoz senki nem ért hozzá. A 22. percben előbb egy beadást kellett hatástalanítani a védelemnek, majd ezt követően a vendégek játékosa esett el gyanús körülmények között a büntetőterületen belül, de a játékvezetős sípja nem szólalt meg. Az első Juventus helyzetig a 30. percig kellett várni, ekkor egy éles szögből, távolról leadott erőtlen lövéssel vétette észre magát a csapat. A 36. percben a vendégek kapusa hibázott nagyot, kirúgását lefülelték és a passzt követően Yildiz szerezhette volna meg a vezetést, de lövését blokkolni tudták. Ezzel az első félidő érdemi része véget is ért. A második játékrészt is a vendégek kezdték jobban, az 53. percben egy szögletet követően fölé-mellé csavarodott a lövés.

Az 57. percben egy jobb oldali beadás csúszott le a vendégek játékosának lábáról, és az így lett veszélyes, bár a léc főlé csapódott le. A 62. percben azonban már nem hibáztak: egy baloldalról érkező bedásra kiválóan érkezett Giuseppe Panico, és megelőzve védőjét előnyhöz juttatta a Carrarese csapatát (0-1). Az újabb gólszerzésre is a vendégeknek nyílt esélyük, méghozzá két alkalommal is, de mindkétszer mellé ment a lövésük.

A Next Gen lehozta a mérkőzést két kaput eltalált lövéssel, komoly gólhelyzet nélkül. A vendégek megérdemelt győzelmet arattak. Az U-23-as alakulat újfent vereségének köszönhetően a tabella 19. helyén szerénykedik, utolsó öt meccséből hármat is elveszített, negatív a gólkülönbsége és bár az osztályozót jelentő 10. hely csak öt pontnyira van, de az eddig látottak alapján nagyon komoly gondok vannak a csapat háza táján. A felzárkózásre november 25.-én nyílik esélye a csapatnak, ekkor ugyanis az Arezzo gárdáját fogadják hazai pályán.

A hölgyek november 5-én hazai pályán fogadták a listavezető AS Roma alakulatát. Vérbeli rangadó a javából, mindkét csapat eddig 100%-osan teljesített, így a kérdés nem is lehetett más, mint hogy melyikük tud lélegzetvételnyi előnyhöz jutni a tabella élén. Montemurro mester ennek fejében nem is tartalékolt, a szokásos 4-3-3 így nézett ki a pályán: Pauline Peyraud Magnin – Lisa Boattin, Cecilia Salvai(C), Estelle Cascarino, Amanda Nidén - Maëlle Garbino, Arianna Caruso, Julia Grosso – Barbara Bonansea, Cristiana Girelli, Lineth Beerensteyn.

A 6. percben egy kiugratást követően már a vendégek roboghattak a kapu felé, a lövés azonban nem okozott gondot, szögletre mentette Pauline Peyraud Magnin. A 22. percben a Roma végezhetett el szabadrúgást, mely a felső lécen csattant. A 27. percben Emilie Haavi cselezte be magát a Juventus tizenhatosán belülre, de beadását még hatástalanítani tudták, a felfejelt labdát azonban Manuela Giugliano fejelte a kapuba (0-1). A 34. percben egy szabadrúgás variáció után a büntető vonalának magasságából Cristiana Girelli dolgoztatta meg a vendégek kapusát. A 39. percben Lineth Beerensteyn cselezte be magát a büntetőterületen belülre, de közeli lövését a vendégek kapusa és védője együttes erővel hárítani tudta.

Ezzel az első játékrész le is zárult. Az 50. percben a Juventus hátul adogatott, mikor is egy labdavesztést követően Emilie Haavi szerezte meg a játékszert és lőtt éles szögből Pauline Peyraud Magnin kapujába (0-2). Az 58. percben a csapatkapitány Cecilia Salvai hozta saját magát nehéz helyzetbe, addig próbált cselezgetni, míg elvették tőle a labdát, az indításból pedig Evelyne Viens már három gólosra növelte az előnyt (0-3). A 60. percben még Julia Grosso legalább a szépítő találatot megszerezte (1-3), de ezzel lényegében véget is ért a mérkőzés érdemi része.

A két csapat közti különbséget az jelentette, hogy az AS Roma a kaput eltaláló lövéseivel jobban sáfárkodott, hat lehetőségből három gólt szereztek, míg ugyanezen adat a Juventus részéről hat lövésből egy gól. Csüggedni kár, nem behozhatatlan az lemaradás.

A felzárkózást pedig a Como vendégeként kezdték meg a lányok november 12-én. Joe Montemurro mester eszközölt néhány változtatást, a 4-3-3-ja ekként festett a pályán: Pauline Peyraud Magnin – Lisa Boattin, Estelle Cascarino, Cecilia Salvai (C), Martina Lenzini – Julia Grosso, Arianna Caruso, Sara Gunnarsdóttir – Lineth Beerensteyn, Paulina Nystrom, Sofia Cantore.

A 17. percben szöglethez jutott a Juventus, melyet Arianna Caruso végezhetett el. Középen az előző mérkőzésen nagyot hibázó Cecilia Salvai érkezett pontosan és fejesével előnyhöz juttatta a vendégeket (0-1). A 23. percben a gólpasszt jegyző Arianna Caruso talált a hálóba, de a gól érvénytelen les miatt. A 26. percben a Como veszélyeztetett, de az éles szögből leadott lövés nem találta el Pauline Peyraud Magnin kapuját. A 30. percben Julia Grosso lövését kellett bravúrral védenie a hazaiak hálóőrének, a szögletből azonban komoly gólszerzési lehetőség nem alakult ki. Az első félidőben az eredmény már nem változott.

A második játékrészt a Como kezdte aktívabban, a középkezdést követően egy vérszegény távoli lövéssel próbálkoztak, ami fölé-mellé ment. A 62. percben már sokkal közelebb jutottak a gólszerzéshez, egy labdaszerzést követően baloldalról érkező beadás éppen csak elkerülte Pauline Peyraud Magnin kapuját. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, a kihagyott helyzetek megbosszulták önmagukat.

A 63. percben Arianna Caruso a saját térelén szerzett labdával egészen a Come tizenhatosáig robogott, és olyan 18 méterről védhetetlenül bombázott a kapuba (0-2). A kényelmes előny tudatában már sokkal nyugodtabban építkeztek a lányok, és bár számos veszélyes támadást is vezettek, többek között Lineth Beerensteynnek köszönhetően, az i-re a pontot a hosszabbítás negyedik percében sikerült feltenni. Egy szögletet követően nagy kavarodás alakult ki a Como kapujának előterében, és a felsőlécről kipattanó labdára leggyorsabban Lindsey Thomas reagált, fejesével tovább növelve az előnyt és egyben beállítva a végeredményt is (0-3).

A lányok megérdemelt győzelmet arattak, igen magas 71%-ban birtokolták a labdát, melyből 22 helyzetet sikerült kialakítaniuk, hogy végül 8 kaput is találó lövésből megszülethessen a három gól. Montemurro büszke lehet tanítványaira, azonban november 19-én újabb komoly feladat vár rájuk, ugyanis Derby d’Italiát rendeznek, hazai pályán fogadják az Inter együttesét.