HIVATALOS: Giorgio Chiellini bejelentette visszavonulását

gbjnmt3wgaa2kfu.jpgA mai nap folyamán több olasz hírforrás és újságíró is arról számolt be, hogy a Juventus legendája, az MLS fináléját a napokba elveszítő Giorgio Chiellini harminckilenc éves korában bejelentheti visszavonulását, melyet a veterán védő 16 óra körül meg is tett. A közleményt követően a Bianconeri érzelmes bejegyzésben búcsúzott egykori csapatkapitányától, aki 2005 és 2022 között, tizenhét idényen keresztül szolgálta a csapatot, később pedig a King Kong becenévre hallgató ikon korábbi társai is köszönetüket fejezték ki Chiellininek. 

"Magna Graecia több mint kétezer évvel ezelőtt alapított Pitagorasz-iskolájának tananyaga szerint a hármas szám a tökéletességet jelenti: a páratlan és a páros egyesülését, s a háromszöget, mely minden geometriai alakzat alapján képezi. Minőségi fundamentumok, valamint nélkülözhetetlen élek és szögek összeillesztését, melyek mind térben, mind pedig időben a megfelelő helyen vannak" – szól az Öreg Hölgy közleménye. 

"A hármas szám a Juventus-szurkolók számára tizenhét éven keresztül azonban csak egyetlenegy dolgot jelentett: Giorgio Chiellinit. Játékos, ember, és kapitány – ez volt Giorgio három perspektívája, a múlt idő pedig csak azért indokolt, mert Chiello ma pontot tett labdarúgó-pályafutásának végére. 

A hármas szám a védelem felállását is szimbolizálta, azt a hadrendet, melyben igazán kiváló voltál, s ahol a történelem egyik legjobbja lettél az évek során, referenciapontot jelentve csapattársaid, a téged körülvevő személyek, továbbá azok számára, akik a lelátón ülve, vagy éppen otthonról támogatták alakulatodat. 

A hármas szám egyben a Juventus történelmében elfoglalt összesített helyezésedről is árulkodik: 561 mérkőzés van a hátad mögött, a rangsorban pedig csak mestereid, Alex és Gigi előznek meg. Azok, akiktől annak idején elsajátíthattad szakmád alapjait, azok, akikkel az évek során rengeteg sikert és kudarcot oszthattál meg, s azok, akikkel számtalan trófeát emelhettél a magasba. 

A hármas szám persze más szempontból is összefonódik veled: a 2006/2007-es idényben ennyi gólt szereztél a Serie B-ben. Abban a szezonban, mely végérvényesen eggyé tett téged közülünk, s mikor képessé váltál arra, hogy a végsőkig harcolj értünk, magadévá téve a Fino alla Fine szellemiségét. 

Ha a hármasról van szó, nem feledkezhetünk meg karriered Bajnokok Ligája-góljainak számáról sem. Ez volt pályafutásod leghihetetlenebb utazása, s mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat amiatt, hogy ezt az utat közösen tehettük meg, lélegzetelállító érzelmeket átélve, s olykor boldogságtól, olykor pedig dühtől ordítva.  

Minden, mindig, együtt. 

Mindig mellettünk voltál, akár egy szuperhős, készen arra, hogy segíts nekünk, ha szükségét láttad ennek. Te azonban nem viseltél pajzsot, vagy köpenyt, és nem volt Batmobilod sem: te akkor ragadtad magadhoz titkos fegyveredet, ha kaptál egy ütést a fejedre – ami számtalanszor előfordult az évek során – majd egy turbánnal tértél vissza a pályára. Ha egyszer magadra öltötted e különleges fejfedőt, nem volt menekvés az ellenfelek számára:  ez volt a te kryptonitod, melyet a szembenálló játékosok Supermanjeinek tartogattál, attól függetlenül, hogy éppen Riminiben, a Romeo Neriben, vagy Madridban, a Santiago Bernabéuban futottunk ki a gyepre. 

Még a huszonhárom éves pályafutásod végére pontot tevő MLS – ahol egészen harminckilenc esztendős korodig játszottál – is ízelítőt kapott abból, hogy mire voltál képes, még ilyen tapasztalt futballistaként is. Hollywood Hill lejtőin ma már pontosan tudják, hogy miként kell mesélni más idők hőseinek cselekedeteiről, akik kívülről nézve talán átlagosnak tűntek, ám idővel kiderült róluk, hogy egészen rendkívüliek. 

Ha megkérdezik tőlünk, hogy ki a kedvenc szuperhősünk, nem fogunk sokáig gondolkodni: a fején az ikonikus kötését viselő, livornói Giorgióval az oldalunkon soha senki nem volt képes megijeszteni bennünket. 

Minden jót kívánunk, Capitano!"

Bár egykori társai közül számos labdarúgó emlékezett meg a közös pillanatokról Chiellini visszavonulásának bejelentése után, a legszívhezszólóbb sorokat a legendás BBBC-védelem két tagja, Gianluigi Buffon és Leonardo Bonucci írta, akik elmaradhatatlan szereplők voltak a legenda mellett az utóbbi két évtizedben. 

chiello_buffon.jpgBuffon: "Giorgione, társam ezer csatában. Karrierünk nagy részét egymás mellett töltöttük. Együtt küzdöttünk, buktunk el, álltunk fel, majd nyertünk ismét. Te voltál az a csapattárs, akire mindenki vágyott, hiszen egy igazi vezér voltál a pályán, s azon kívül is. Sokan elmondták már neked, hogy milyen egyedi jelenség voltál, én ezért pedig csak egy egyszerű, ám gigantikus köszönetet szeretnék mondani a közösen átélt pillanatokért. Sok sikert a jövőben, barátom!"

chiello_bonu_eb.jpgBonucci: "2010-ben találkozunk, s milyen messzire jutottunk együtt... Egymás mellett álltunk megannyi emlékezetes győzelem alkalmával, miközben mindvégig egymás támaszai voltunk ezen kihívások során. Megérinthettük az európai eget, miközben olyan magasra szárnyaltunk, amilyen magasra csak tudtunk. Hosszú közös utunk során együtt örültünk és szenvedtünk, együtt osztoztunk a sikereken és a kudarcokon, közösen harcoltunk és rengeteget beszélgettünk, miközben mindig egymásra gondoltunk, és mindig a másik javát tartottuk szem előtt, ahogy az két igaz baráttól illik. 

Hiszen tagadhatatlan, hogy azon kevés igaz barátom közé tartozol, akit a futball adott nekem. Barátságunk túlmutat a pályán, ám azelőtt, hogy az élet rendje szerint mindkettőnk köre bezáródjon, nem maradhat el a legnagyobb KÖSZÖNÖM, ami létezik a földön. Példakép voltál számomra, s több millió szurkoló számára is. Megannyi gyermek álmodozik arról, hogy olyan legyen, mint a nagy Chiello! Hamarosan új színpadon kell majd szerepelned, ám addig is, élvezd ki az időt, melyet a családoddal tölthetsz. Hamarosan találkozunk, Capitano. Szeretlek."

Giorgio Chiellini az alábbi videóval jelentette be visszavonulását, melyhez a következő szavakat fűzte: "Te adtad számomra életem legszebb és legintenzívebb utazását. Te voltál a mindenem. Veled együtt egy felejthetetlen és páratlan utat járhattam be, ám most itt az ideje, hogy új fejezetet nyissak, s új kihívásokkal nézzek szembe, hogy további fontos, és izgalmas oldalakkal írhassam tele az életemről szóló könyvet."