Gianluca Ferrero lett a Juve új elnöke

ferrero.jpgA Juventus részvényeinek nagy részét birtokló Exor a mai nap során hivatalos sajtóközleményben jelentette be, hogy Andrea Agnelli tegnap éjjeli lemondását követően Gianluca Ferrerót nevezték ki a klub új, egyelőre ideiglenes elnökének, aki a vállalat szerint kellő nagyságú tapasztalattal és felkészültséggel rendelkezik a feladat ellátásához, ezen felül pedig a csapat elkötelezett szurkolója is, ami már alapvetően is alkalmassá teszi a pozíció betöltésére. 

Romeo Agresti szerint Ferrero jelen pillanatban a Fenera Holding nevű cégnél dolgozik könyvvizsgálóként, miközben tagja a Banca del Piemonte igazgatótanácsának, valamint fontosabb szerepet vállal az Italia Independent Group, a Lol srl nevezetű vállalatnál, illetve a Pygarnál is. Az újságíró úgy tudja, hogy a szakember csupán januárig tölti majd be az elnöki tisztséget, ugyanis a hónap 18. napján a részvényesek új igazgatótanácsot állítanak majd föl, melynek tagjait az Exor befolyásos személyei az elkövetkezendő hónapokban fogják kiválasztani. 

A Sky Sport Italia mindeközben arról írt, hogy tegnap este az igazgatótanácsi tagsággal nem rendelkező Federico Cherubini is felajánlotta lemondását a klub vezetőségének, azonban Andrea Agnelli nem fogadta el azt. A sportigazgató Gianluca Di Marzio hírei alapján éjjel egy vacsora keretein belül találkozott a Juve mesterével, Max Allegrivel, hogy tájékoztassa a szakvezetőt a legutóbbi fejleményekről, ám a megbeszélés tartalmáról mindeddig nem láttak napvilágot konkrétabb részletek, az viszont egyelőre nem tűnik reális opciónak, hogy a vezetőség távozásával a tréner menesztése is együtt járna. 

A Sky egyébként arról is beszámolt, hogy Andrea Agnelli rendkívül nehéz szívvel és vonakodva hozta meg döntését (miközben a Juventus Romeo Agresti szerint továbbra is kitart az elnök renoméját már korábban is megtépázó Európai Szuperliga mellett), azonban a sportvezető belátta, hogy lemondása szükséges ahhoz, hogy a Bianconeri átvészelhesse az előtte álló nehéz időszakot, melynek során Agnellit várhatóan büntetőeljárás alá vonják majd, sőt, adott esetben vádat is emelhetnek ellene. 

A La Gazzetta dello Sport információi kimondják, hogy a Juventust is fenyegeti a büntetőeljárás veszélye, mivel a torinói ügyészség és az Olasz Labdarúgó Szövetség szerint rengeteg visszaélés történhetett a hamis tőkenyereséggel, illetve a labdarúgók feketén való kifizetésével kapcsolatban, s később ugyanerről számolt be Guido Vaciago is. Az újságíró szerint a vezetőség egykori tagjaira mindenképpen per várhat, ami akár több évig is elhúzódhat majd, miközben az új igazgatótanács várható felállása továbbra is nagy kérdést jelent. Az Exor jelöltjei között mindenesetre állítólag Alessandro Del Piero is ott van, még ha egyelőre nem is lehet tudni, hogy pontosan milyen szerepkörben, miközben a közgazdász végzettséggel rendelkező Giorgio Chiellini visszatérése is felmerülhet. 

A nap talán legérdekesebb hírének a La Liga bejelentése számított, ugyanis a spanyol bajnokság hivatalos közleményben kérte az UEFA-t a Juventus szankcionálására, leszögezve, hogy a maguk részéről mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a plusvalenzával való visszaélés, az FFP valószínűsíthető megszegése, illetve a játékosok fizetésével kapcsolatos ügyeskedések miatt az Európai Labdarúgó Szövetség zárja ki az Öreg Hölgyet az általa megrendezett versenysorozatokból, ekképp a BL-ből, vagy az El-ből is (miközben hasonló vádak miatt a Manchester City-vel és a PSG-vel kapcsolatban is ugyanilyen követeléseket fogalmaztak meg).