Meggátolhatják a Juve BL-indulását

gabriele-gravina.jpgMint ismert, holnap, azaz május 22-én kerül sor a fiktív tőkenyereséggel való visszaélések miatt indított, ún. számlahamisítási ügy újratárgyalására, melyen a Juventus szinte minden forrás szerint újabb pontlevonást kockáztat, a kérdést pedig lényegében csak az jelenti, hogy mennyi egységet vesznek majd el a torinói együttestől. 

A La Gazzetta dello Sport szerint elképzelhető, hogy az Olasz Labdarúgó Szövetség fellebbviteli bírósósága egy, az eredeti, 15 pontos büntetéshez közelítő elmarasztalást fog kiszabni az Öreg Hölgyre, ám emellett természetesen több forgatókönyv is fennáll, melyek alapján a klubtól "mindössze" hat, vagy esetleg kilenc pontot vonhatnak majd le. 

A milánói lap információi szerint az, hogy a CONI áprilisi ítélete helybenhagyta Andrea Agnelli, Maurizio Arrivabene, Federico Cherubini, valamint Fabio Paratici sportügyektől való eltiltását, nem sok jóval kecsegtet a Zebrák számára, mivel a szóban forgó szakemberek közvetlenül feleltek a klub ügyeiért, tevékenységük által pedig a Juventust is belekeverték a visszaélésekbe, besározva ezzel az olasz rekordbajnok hírnevét. 

A Gazzetta úgy tudja, hogy a szövetségi ügyészség és Giuseppe Chinè főügyész nem biztos, hogy megelégszik majd az eredetileg várható, hat, vagy kilenc pont körüli büntetéssel, s adott esetben akár tizenkét-tizenhárom egységet is elvehet a Juventustól, mivel ezzel biztosan távol tartaná a torinóiakat a Bajnokok Ligája-indulástól, akik az ügy következményeként a legrosszabb forgatókönyv szerint a tabella nyolcadik helyére csúsznának vissza a jelenlegi másodikról, s még akkor is csak maximum a hetedik helyet foglalhatnák el, ha holnap nyerni tudnának az Empoli ellen. 

A FIGC elnöke, Gabriele Gravina arról beszélt, hogy az ítélettel nem a Juventust akarják majd büntetni, mivel tudják, hogy a Bianconeri az olasz futball egyik legnagyobb értéke és neve, ám a felelősöket el kell marasztalni, lévén, hogy az ilyen jellegű ügyek sosem maradhatnak büntetlenül a szövetség és az UEFA álláspontja szerint. 

"Az olasz futballélet irányítóiként kötelességünk megvédeni az olasz labdarúgás márkaértékét hazai és nemzetközi viszonylatban, s egyértelmű, hogy a Juventus mindkét területen egy fontos referenciapontnak számít. A megszületendő ítéletnek mindenképpen igazságosnak kell majd lennie, s össze kell hangolnia az érintett felek érdekeit, mivel számunkra az a legfőbb szempont, hogy a Bianconeri egy alapvetően rendkívüli brandként és klubként is visszaszerezze hitelességét a közvélemény előtt. 

Megértem, hogy a Juve drukkerei egy kissé aggódnak a várható fejlemények miatt, s mivel Olaszországban ők teszik ki a legnagyobb szurkolói csoportot, ez az ügy igen sok embert és drukkert érint közvetlenül. Az aggodalmak és a félelmek ugyanakkor megítélésem szerint nem kapcsolódhatnak a fellebbviteli bíróság ítéletéhez, ugyanis a szervezetnek a saját értékítéletére, objektivitására, valamint empátiájára kell hagyatkoznia a munka során, e folyamatban pedig senki sem gátolgatja meg őket" – fogalmazott Gravina. 

Bár a számlahamisítási ügy várhatóan kisvártatva lezárul, a Bianconeri szerelmesei a következő idényben sem lehetnek majd nyugodtak, mivel a Calcio e Finanza és a Sky Sport Italia szerint a játékosok jogtalan és titkos szerződésekkel való kifizetését vizsgáló PRISMA-ügy pere majd csak júniusban veszi kezdetét, a büntetést pedig – ami egyszerű pénzbírságtól egészen újabb egy pontlevonásig terjedhet – a 2023/2024-es évad folyamán fogják kiszabni.