HIVATALOS: Gianluigi Buffon visszavonult

buffon_3.jpgMinden idők egyik, ha nem a legnagyobb kapusa, s egyben a Juventus történelmének egyik legnagyobb legendája, Gianluigi Buffon a minap pontot tett 1997 óta tartó profi labdarúgó-karrierjének végére, ugyanis a veterán, negyvenöt esztendős játékos a minap közösségi oldalain jelentette be az olasz sajtóban már hetekkel ezelőtt felröppenő hírt, miszerint szögre akasztja kesztyűit, s visszavonul a sportágtól. 

A Numero Uno becenévre hallgató ikonikus játékos nevelőklubja, a jelenleg a Serie B-ben szereplő Parma szerelésében fejezte be karrierjét, ahol az elmúlt két szezont töltötte, miután 2021-ben második alkalommal is búcsút intett az Öreg Hölgynek. Buffon korábban útja kezdetén, 1997 és 2001 között szerepelt a Sonkásoknál, majd 2001 és 2018 között a Bianconeri sorait erősítette, hogy a 2018/2019-es évad PSG-nél megtett kitérője után két szezon erejéig ismét visszatérjen a Zebrákhoz. 

"Ez a vége, srácok! Mindent megkaptam tőletek. És ti is megadtatok nekem mindent. Együtt csináltuk végig" – mindössze ezeket a sorokat írta ki az alábbiakban megtekinthető, általa publikált videó mellé Buffon, akinek visszavonulásával rengeteg hírportál és sportoldal foglalkozott a napokban, emellett pedig számos egykori csapattársa is érzelmes posztokban vett tőle búcsút. 

Giorgio Chiellini: "Gigi nem csupán egy csapattársat jelentett számomra, hanem olyan volt, mint egy idősebb testvér. Mindig azt mondtam, hogy többet láttam őt, mint bárki más, s hogy az elmúlt húsz évben többet találkoztam vele, mint a családommal. Megtiszteltetés volt vele játszani, s mindannyiunknak hiányozni fog a pályáról. Bizonyára megtalálja a módját, hogy a jövőben is sokat adjon a futballnak, s egyedül rajta áll, hogy ezt hol, hogyan, és mikor teszi majd meg. Megindító volt viszontlátni bizonyos képeket és videókat az általa közzétett bejegyzésben, hiszen egy életen át kapcsolatban voltam vele. Azt hiszem, összesen tizenhat idényen keresztül szerepeltünk együtt a Juventusnál és az olasz válogatottnál. 

Pályafutásom elején azt hittem, hogy Buffon őrült, mert mikor minden jól ment, ő volt az első, aki rámutatott, hogy valami még sincs rendben. Megvolt benne a szükséges érzékenység ahhoz, hogy jól kezelje a nehéz pillanatokat, ami akkoriban nekem még nagyon nehezen ment, ám később én is elsajátítottam ezt a készséget. Gigi olyan ember, aki minden egyes szezonban, még a legnehezebb percekben is a legjobb hangot ütötte meg, mikor nekünk beszélt. Mindig képes volt energiát adni nekünk a szorult helyzetekből való kilábaláshoz, ez pedig egy olyan jellemvonás, amit nem lehet tanítani, mivel ez a tulajdonság nagyon különleges, s csak kevesen rendelkeznek vele."

Leonardo Bonucci: "Te voltál az Un1co. És mindig az leszel. Nem találom a szavakat, melyekkel kifejezhetném, hogy mit jelentettél, hogy mire tanítottál, s hogy mit adtál nekem. Köszönöm, barátom!"

Alessandro Del Piero: "Szép és sikerekkel teli időszakként éltem meg, hogy részese lehettem a Supermanként töltött éveidnek."

Andrea Pirlo: "Gigi számomra szinonimát jelent életünk legjobb éveire. Nem csupán az emlékek kötnek össze bennünket, hanem egy mély, őszinte, és szenvedélyekkel teli barátság is. A világ futballjának Supermanje, mától korunk hőse leszel."

Clauido Marchisio: "Enzo Ferrari azt mondta: »Adj egy gyereknek egy papírlapot, néhány színes ceruzát, és kérd meg, hogy rajzoljon egy autót. Biztos lehetsz benne, hogy a kocsi piros színű lesz.« Ha ma bárki azt mondaná egy gyereknek, hogy rajzoljon egy futballpályán álló kapust, biztosan Gianluigi Buffont rajzolná le. Emlékszem, mikor annak idején a Delle Alpi kapuja mögött ülve néztelek téged, fiatal labdaszedőként dobva neked a labdát, hogy kirúghasd azt a kapu elől. Aztán... nos, a többi már történelem. Élvezd az életed második részét. Bár nem fogod meglelni azt az adrenalint, amire csak a pályán bukkanhatsz rá, találkozol még új érzelmekkel... majd meglátod! Hatalmas ölelést küldök neked. Claudio."

Paulo Dybala: "Köszönöm a tanácsaidat. Köszönöm a támogatásodat. Segítettél a fejlődésben, és rengeteg mindent nyertünk együtt, te kívül-belül csodálatos ember. Köszönk mindent, Numero Unóm."

Danilo: "Boldog vagyok, hogy minden egyes nap lehetőségem volt tanulni tőled, és élni melletted. Egyetlen sportoló sem váltotta ki olyan mértékben a csodálatomat, mint te, kedves Gigi barátom! Köszönöm az összes közösen átélt pillanatot, köszönöm, hogy minden nap inspirálsz! Te vagy a valaha volt legnagyobb! Szeretlek, Gigione."

Manuel Locatelli: "Kedves Gigi! Köszönöm, köszönöm, amit a futballnak, Olaszországunknak, s a Juvénak adtál! Példakép vagy számomra, és mindazok számára, akik szeretik ezt a sportot. Nem volt részem abban a kiváltságban, hogy veled játszhassak, ám volt szerencsém ellened szerepelni, és mindig emlékezni fogok azokra az ölelésekre, amiket nekem adtál. Még egyszer köszönöm, Superman. Sok sikert kívánok a jövődhöz!"

Kylian Mbappé: "Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy találkozhattam Veled, és részese lehettem a legendás karrierednek. Egy aranyember vagy, tele értékes tanácsokkal, melyeket egész életemben magammal fogok vinni. Jó utat, és mindenekelőtt: KÖSZÖNJÜK!"

Gianluigi Buffon karrierjének fénypontja alighanem 2006 és az akkor megszerzett világbajnoki cím volt, melyet követően legközelebb a 2006/2007-es Serie B-idény bajnoki trófeáját szerezte meg, elvégre még a Juventus másodosztályba való vitatott sorolásakor is kitartott a csapat mellett. A legendás hálóőr ezen felül 12 Scudettót, 6 Coppa Italiát, 7 Supercoppa Italianát, 1 Francia Szuperkupát, 1 francia bajnoki aranyérmet, valamint 1 UEFA-kupát szerzett, az egyéni elismeréseket tekintve pedig 13-szor választották a Serie A és 3-szor a kontinens legjobb kapusának, miközben az IFFHS öt alkalommal tekintette őt a világ legkiemelkedőbb hálóőrének. 

A PannonZebra 2021 májusában, Juventustól való második, s egyúttal végleges távozásának napján a következő cikkel búcsúzott Gianluigi Buffontól. 

Úgy gondoljuk, hogy az ott leírtak ma is tökéletesen helytállónak számítanak.

Köszönünk mindent, G1G1!