Allegri: "Megvan bennünk az ambíció a Scudetto megnyerésére"

max_allegri_vs_napoli_1.jpgA Juventus az ismét betaláló Federico Gatti góljával 1-0-ás győzelmet aratott a címvédő Napoli ellen, mellyel ideiglenesen mindenképpen felkapaszkodott a tabella legfelső fokára, valamint folytatta immár tíz meccse tartó veretlenségi szériáját is. Az összecsapást követően a november hónap legjobb Serie A-edzőjének megválasztott Massimiliano Allegri is értékelte a látottakat, kijelentve, hogy fiai remekül játszottak, s hogy a csapatnak egyértelműen van ambíció a Scudetto megnyerésére. 

"A ma esti győzelem nagyon fontos volt, hiszen ennek köszönhetően 12 pontnyi távolságra taszítottuk magunktól a Napolit, ami egy kiváló eredmény. Ami az álmokat, valamint a Scudettóval kapcsolatos állítólagos terveket illeti, továbbra is keményen kell dolgoznunk, s lépésről lépésre kell haladnunk, mivel még van hova fejlődni a meccs bizonyos aspektusait illetően, többek között a labdakezelés kapcsán. Még mindig túl sok technikai hibát követünk el, a nehezebb pillanatokban pedig jóval tisztább játék lenne szükséges" – fogalmazott a DAZN kérdésére. 

"Az első félidőben nagyszerűen teljesítettünk, főleg akkor, mikor az egyik szélről a másikra forgattuk át a labdát, majd onnan indítottunk komolyabb akciókat. A kihívásokkal teli helyzetekben ma is egy gránitszilárdságú tömbbé tudtunk válni, ezt a falat pedig a Napoli egyszerűen képtelen volt áttörni. A találkozó vége felé nem akadtak nagyobb lehetőségeink, s inkább a labdatartásra rendezkedtünk be, ez viszont teljesen normális, szellemiségünk és hozzáállásunk pedig végig remek maradt, amit csak akkor élhet át igazán az ember, ha a pályán, vagy közvetlenül amellett tartózkodik. 

Egyáltalán nem aggódom amiatt, hogy a ma látható intenzitás fenntarthatatlan lesz hosszú távon, hiszen ez az alakulat szemmel láthatóan olyan srácokból áll, akik keményen dolgoznak, s próbálják mindig elérhetővé tenni magukat. Adrien Rabiot és Weston McKennie rendkívüli munkát végeztek a középpályán, bár igaz, hogy a meccs egyes pillanataiban könnyedebben és nyugodtabban is játszhattunk volna, okosabban építve fel támadásainkat. Ezen feltétlenül javítanunk kell majd a jövőben, ugyanakkor néha le kell lassítanunk, lévén, hogy nem állunk azon a szinten, hogy három passzból kibontakoztassunk egy teljes akciót. Mint mondtam, mindenáron igyekszünk fejlődni. 

A csapat elhivatottsága ettől függetlenül természetesen dicséretre méltó, s akkor még nem beszéltünk az ugyancsak erős győzelem iránti vágyról. Samuel Iling-Junior beszállása azt mutatja, hogy a kialakult helyzet ellenére is képesek vagyunk jó opciókat felsorakoztatni a középpályán. Fabio Miretti sérülésből tért vissza, ám mostanra jobban érzi magát, míg Timothy Weah várhatóan a jövő héten fog visszatérni, ezzel újabb opciót képezve számunkra. Andrea Cambiaso ma este is kiváló volt, s nagy biztonságot jelent nekünk, hogy végszükség esetén akár őt is bevethetjük a mezőny közepén, némileg távolabb a szélektől. 

Belső kommunikációnk természetesen némileg más, mint a külső. Az öltözőben természetesen megvan bennünk az ambíció, s a vágy arra, hogy megnyerjük a bajnokságot, ami így is van rendjén, ám ahhoz, hogy eredményeket érjünk el, rengeteg mindent kell tennünk. Ennek a gárdának nem szabad túl sokat gondolkodnia a saját helyzetén, ahogy persze egyetlen alakulatnak sem ajánlott ilyet tenni. Nem foglalkozhatunk azzal, hogy mi lesz a jövőben, mivel nekünk a mára kell összpontosítanunk. Ma a Napolit kellett legyőznünk, jövő héten pedig a Genoát kell majd, miközben ki kell tartanunk stílusunk mellett, s folyamatos technikai fejlődéssel kell megszereznünk a szükséges pontokat. 

Minél többször nyerünk, annál nagyobb esélyünk lesz bejutni a Bajnokok Ligájába, s annál nagyobb esélyünk lesz arra is, hogy felzárkózzunk a Serie A legerősebb csapatának számító Interre. A srácok minden elismerést megérdemelnek, hiszen megvan bennük a szükséges győzelmi vágy, továbbá minden egyes nap azért jönnek a Continassára, hogy fejlődjenek. Úgy gondolom, hogy az alázat a legfőbb erényünk: tudjuk, hogy mik a határaink, s azon dolgozunk, hogy minél szélesebbre terjesszük ki ezeket. Normálisnak tartom, hogy a mérkőzések bizonyos szakaszaiban látható futballunkon még korrigálnunk kell, ám már az is előrelépés, hogy nem fagyunk le egy-egy hibától, mivel tisztában vagyunk vele, hogy ezeken ráérünk a lefújás után dolgozni. 

Hadd mondjak egy példát: ma egy szöglet utáni hiba miatt a Napoli szabadon vezethette a maga kontráját, s nagy kockázata volt annak, hogy gólt kapunk. Hasonló eset történt az Inter elleni rangadón is, ám a ma esti helyzet még rosszabb volt. Ennek ellenére csapatunk nem blokkolt le a rövidzárlat miatt, hanem meccsben tartotta magát, ami az egyetlen megoldás ilyenkor, s egyértelmű fejlődés a korábbiakhoz képest. Az, hogy megvolt bennünk a kellő szilárdság, s az arra irányuló meggyőződés, hogy egyetlen baklövéstől még nem szűnik meg a győzelem lehetősége, mindenképpen az érettség jelének számít. Mikor Victor Osimhen egyenlített, ugyancsak játékban tudtunk maradni. Együttesünk biztos benne, hogy nagy dolgokra hivatott, ám demonstrálni is akarjuk azt, hogy jók vagyunk, s nem csak elvárjuk, hogy annak tartsanak bennünket. 

Dušan Vlahović ma este nagyon jól játszott, mind technikai, mind fizikai értelemben: végig dominált az ellenfél labdarúgói fölött, az első félidőben pedig lehetőségei is akadtak. Sérülése szerencsére nem komoly, hiszen csak egy görcs miatt kellett lehoznunk őt, ami pont azt mutatja, hogy jól dolgozott. Federico Chiesa ugyancsak jól teljesített, különösen a szünet előtt. Bár ők ketten kifejezetten jó támadók, nem helyezik magukat a csapat fölé, mivel megértették, hogy nekik is ugyanúgy a Juventus rendelkezésére kell állniuk, mint a többieknek, s hogy nekik is bele kell tenniük a szükséges futómennyiséget egy-egy összecsapáson, vagy éppen be kell állniuk védekezni, esetleg letámadni, ha az élet úgy hozza. Rajtuk kívül Arek Milik, Moise Kean, valamint Kenan Yıldız is itt vannak nekünk, a merítési lehetőség megléte pedig nagy előnyt jelent. 

Értelemszerűen mindig gyors tempót kell diktálnunk, ám ne felejtsük el, hogy a Juventus 120 éves történelme során számos nehezen megnyerhető meccsünk volt, melyeken csak kemény munkával és nagy erőfeszítések árán tudtuk abszolválni a győzelmet, ami miatt ez a játékmód bele van kódolva a DNS-ünkbe. Ha nem teszed bele a szükséges munkát a futballba, nehéz lesz sikereket aratni, s elérni a kitűzött célokat. Ami Federico Gattit illeti, nagyon örülök az általa szerzett góloknak, bár ezt ő is pontosan tudja, hiszen a héten sokat beszélgettem vele. Az olasz nagyon jól helyezkedik, mindig megtalálja a labdát, s állandó veszélyt jelent az ellenfél térfelén, ugyanakkor a védekezésben még sokat kell fejlődnie. Persze ha azt nézzük, hogy három éve még a Serie C-ben játszott, ez már most is hatalmas előrelépés tőle" – összegzett General Max. 

A meccs összefoglalója: