Pogba a tárgyalás helyett a vádalkut választhatja?

pogba_1.pngA Sky Sport UK szerint Paul Pogba, a Juventus francia válogatott középpályása, akit jelen állás szerint felfüggesztettek és nem látogathatja a csapat edzéseit sem, a tárgyalás kapcsán a vádalku irányába hajlik. Ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk a La Gazzetta dello Sport értesülései alapján, a tárgyalás és a vádalku közötti különbség az eltiltás tekintetében, valamint a teljes folyamat hosszát nézve egyáltalán nem elhanyagolható körülmény.

Az eljárás során az is a vizsgálat tárgyát képezné, hogy a vétkesség és/vagy gondatlanság milyen mértékű volt, ami azért fontos, mert ezáltal el lehet dönteni, hogy kap-e egyáltalán eltiltást a játékos, és ha igen, akkor mennyi időre, arról nem is beszélve, hogy a büntetés súlyosságát más tényezők is befolyásolhatják.

A NADO Italia (National Anti-Doping Organisation – Olaszország Nemzeti Doppingellenes Szervezete – a szerk.), valamint a WADA (World Anti-Doping Agency – Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség – a szerk.) álláspontja szerint a sportoló saját felelőssége, hogy tiszta legyen, és 100%-ban ő a felelős azért, hogy mi kerül a szervezetébe.

Ezért Pogbának – s nem a doppingellenes hatóságoknak –, kell bebizonyítania, hogy a futballista nem szándékosan szegte meg a szabályokat. A középpályás ennek érdekében minden készítményt, amit bevett, szigorú vizsgálat alá fog vetni, hogy kiderüljön, a tiltott szer miként kerülhetett a szervezetébe. A Sky Sport UK értesülései szerint a legtöbb híreszteléssel ellentétben a játékos senkivel nem konzultált és senkit nem tájékoztatott a Juventusnál, hogy tiltott szert szedett.

Ez a folyamat természetesen jelentős időt venne igénybe, ráadásul az ítélet ellen is van helye a fellebbezésnek, mindazonáltal jelen állás szerint a játékos számára nagyon is reális a hosszabb, négy éves eltiltás lehetősége. Így Pogba nem pusztán a jövő nyári Európa-bajnokságot kényszerülne kihagyni, de a 2026-ban megrendezésre kerülő világbajnokság mellett a Juventusszal kötött szerződése is komoly veszélyben forogna.

Az Angliából érkező híresztelések szerint éppen ezért a játékos fontolóra vette, hogy a tárgyalás helyett vádalkut kössön, mely által eltiltásának hossza 18-24 hónapra mérséklődhet, ugyanis a peren kívüli megegyezés révén Pogba „kedvezményt” kaphatna, ennek köszönhetően pedig büntetése nem lehet több a doppingellenes ügyészség által megfogalmazott eltiltási javaslat 50%-ánál. Azonban ehhez a világbajnok középpályásnak meg kellene állapodnia Pierfilippo Laviani doppingellenes ügyésszel, és be kellene bizonyítania, hogy nem szándékosan történt a szer használata.