Paul Pogba két éves eltiltást kaphat

image_2023-09-13_104104522.pngÖtven nappal az után, hogy fény derült arra, hogy megbukott a doppingteszten, a Juventus középpályásának, Paul Pogbának ügye a jelek szerint sportbírósági tárgyaláson dőlhet majd el, mellyel két évre is eltilthatják a labdarúgástól.

A La Gazzetta dello Sport a mai számában részletezi, hogy a 30 éves francia válogatott labdarúgó elővigyázatosságból továbbra is felfüggesztés alatt áll, miután az augusztus végi doppingtesztjének és az azt követő ellenvizsgálatának eredményei is pozitívak lettek, megemelkedett tesztoszteronszintet kimutatva.

Pogba a legrosszabb esetben négy éves eltiltást kaphat, de ez még annak fényében is valószínűtlennek tűnő forgatókönyv, hogy nem élt sem a vádalku lehetőségével, továbbá a bíró szerint tudatosan fogyasztotta a tiltott szert.

A doppingellenes szabályzat lehetővé teszi az enyhébb büntetést is, annak fejében, hogy a vádlott elismeri felelősségét, így ebben az esetben valószínűbbnek tűnik a két éves eltiltás. A szabályzat értelmében nem beszélhetünk vádalkuról, csupán a felek közötti megállapodás lehetséges.

Mindeközben Pogba úgymond elszenvedte első vereségét az ügyben: egyszeri meghallgatást kérvényezett a lausanne-i Sportbíróságon, indítványát azonban elutasították, annak ellenére is, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség áldását adta rá. Ezért a középpályás bírósági tárgyalás útján próbálja bizonyítani igazát.

Paul Pogba számára most két lehetőség van: vagy megegyezik az ügyészséggel az eredetileg kiszabható eltiltás hosszának feléről, amihez amúgy szintén a WADA (World Anti Doping Agency – Nezmetközi Doppingellenes Ügynökség – a szerk.) jóváhagyása szükséges; vagy mindent kockára tesz egy doppingellenes sportbíróságon folyó tárgyaláson. A döntést nehezíti, hogy az ítélet ellenében az első esetben fellebbezésnek nincs helye, míg értelemszerűen egy tárgyalás alkalmával igen.

Már annak is lassan egy hónapja, hogy Pogba ellenvizsgálatának eredményei napvilágot láttak, azonban a hatóságok még mindig vizsgálódnak az ügyben. Ennek végeztével azonban, a következő tíz napon belül a középpályást beidézhetik a tárgyalásra, ezt követően lesz húsz napja, hogy eldöntse, egyezségre jut az ügyészséggel, vagy perre viszi az ügyét – utóbbi esetben ennek időpontját negyven napon belül ki is tűznék.

Pogba ezen időszakban a Continassán tartott edzéseket sem látogathatja, így a felkészülését otthon, személyi edzője segítségével, edzőtermi valamint medencés gyakorlatokkal végzi.