Helyzetjelentés – a Primavera és a Next Gen

juve_brand.pngA hétvégén a Juventus olyan szellemiségben lépett pályára és aratott győzelmet a Hellas Verona ellen, amit a szurkolók többsége már nagyon régóta hiányolt. Elszántság, higgadtság, fegyelem és mindenek előtt a győzni akarás jellemezte a csapatot szombat este. Nézzük meg, hogy a Primavera, valamint Next Gen együttesek vajon rendelkeztek-e ezen vonásjegyekkel a soron következő mérkőzéseik kapcsán! 

Paolo Montero U19-es fiai szintén szombaton, október 28-án léptek pályára, igaz ők ezt kora délután tették meg hazai pályán a Fiorentina ellenében. A Primavera az előző fordulóban a Genoa ellen fordította meg a mérkőzést és most arra készültek, hogy egy győzelemmel tovább ragadjanak az élbolyra. Montero visszakapta csapatkapitányát és egyben csapata gólfelelősét, így természetesen nem is lehetett más a cél, mint a három pont. Ennek szellemében azért egy kicsit csavart a felálláson a mester, most 3-4-2-1-es összetételben képzelte el csapatát, ami a pályán így festett: Jakub Vinarčík – Bruno Martínez Crous, Alessandro Bassino, Javier Gil – Federico Savio, Diego Ripani, Valdes Ngana, Filippo Pagnucco – Alessio Vacca, Andrei Florea – Lorenzo Anghelé(C).

A mérkőzés első félidője viszonylagos eseménytelenségben zajlott. Egy a felénél kiosztott sárgalapon, valamint mindkét oldalon egy-két komolyabb veszéllyel kecsegtető támadáson felül a 41. percben egy szép szóló után szerzett Alessio Vacca gólt lehetett csupán feljegyezni, melyhez Lorenzo Anghelé szolgáltatta a gólpasszt (1-0). A második játékrész is hasonlóan kezdődött, de az 54. percben a kapitány Lorenzo Anghelé már kettőre növelte a hazaiak előnyét, Alessio Vacca passzát követően szépen tekert a jobb felsőbe (2-0), ami úgy tűnt, megfogta a vendégeket. Hiába használták ki mind az öt cserelehetőségüket, legalább a szépítés reményében, újabb sárgalapokat leszámítva nem igazán tudtak felmutatni semmit. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, a kegyelemdöfés sem váratott magára. A 89. percben Michele Scienza talált a hálóba egy szép összjátékot követően., mellyel már három gólosra növelte az előnyt (3-0).

Egyik fél részéről sem volt ez egy nagyon sziporkázó mérkőzés, a döntő faktor a helyzetek kihasználása volt. A Primavera 16 lövéséből 7 alkalommal kaput is talált, ebből pedig háromszor gól is született; míg a Fiorentina csupán 4 alkalommal volt veszélyes a kapura. A labdabirtoklásban egy kicsivel a vendégek voltak jobbak, de ezzel igazából sokra nem nagyon mentek.

Montero fiai ezzel a győzelemmel, jobb gólkülönbségüknek köszönhetően felléptek a tabella hatodik helyére, ahonnan a harmadik hely is már lőtávolban van. A további felzárkózás reményében a Primavera november 5.-én lép legközelebb pályára idegenben, az AS Roma vendégeként.

next_gen_gubbio.jpgA Next Gen október 25-én, hétközi fordulóban lépett pályára idegenben, a Gubbio ellenében. A sérülésekkel idén nem áll túl jól Marco Brambilla. Épp hogy csak elkezdtek visszatérni a korábban pályán kívülre szoruló játékosok, elvesztette Samuele Damianit és Gabriele Mulazzit is, ráadásul mindkét játékos esetében a visszatérés időpontja ismeretlen eleddig. Ezen felül a már szokásosnak mondható hiányzókkal kellett kalkulálnia: Dean Huijsen és Kenan Yıldız. A mester éppen ezért nem is gondolta túl a dolgokat, maradt a 3-5-2-nél: Giovanni Daffara - Tarik Muharemovič(C), Riccardo Stivanello, Nicoló Savona – Riccardo Turicchia, Joseph Nonge Boende, Luis Hasa, Dikeni Salifou, Andrea Valdesi – Samuel Mbangula, Simone Guerra.

A mérkőzés első helyzetét a 16. percben jegyezhettük fel, ekkor Luis Hasa végezhetett el szabadrúgást kifejezetten jó helyről, lövése azonban ha nem is sokkal, de mellé ment. A 30. percben szinten Luis Hasa volt veszélyes, a félpályás emelését azonban éppen csak hogy, de sikerült a kapusnak a léc fölé tornáznia. A félidő következő 10 perce a sárgalapokról szólt. Előbb a Next Gen kapitánya kapott egyet, majd hat perc leforgása alatt Federico Casolari kapott két sárgát is, így a 40. percben 10 emberre fogyatkozott a Gubbio. Amit a 48. percben ki is használtak a vendégek. A kapu előterében szép, egyérintős játék végén Samuel Mbangula sarkazós passzát követően Simone Guerra szerezte meg az áttörést jelentő gólt (1-0).

Így a lehető legjobbkor megszerzett vezetés tudatában vonulhatott a Juventus a szünetre. A második félidőben, a 61. percben a Gubbio a mérkőzés során első alkalommal jutott el ellenfele kapujáig. Emberelőny ide, vagy oda, három ember gyűrűjében tökéletesen találták meg Marco Spinát, aki nem hibázott (1-1). A félidő továbbiakban csupán két helyzetet hozott, a hazaiak egy távoli lövését kellett védenie Giovanni Daffara kapusnak, míg a Next Gen Livano Comenencia beadását követően Riccardo Turicchia révén fejjel volt veszélyes. A hátralévő időben csupán annyit lehetett már feljegyezni, hogy a Juventus fiatal holland védője 4 perc leforgása alatt szintén két sárga lappal a hármas sípszó előtt mehetett zuhanyozni, de a végeredmény már nem változott.

A döntetlennel igazságos eredmény született, a két csapat lényegében az összes statisztikai adatban közel azonos számmal zárt. Ha a tabellára tekintünk, még azt is mondhatnánk, hogy jó eredménynek számít a döntetlen idegenben, elvégre a Gubbio a 16 megszerzett egységével a tabella 7. helyén áll.

next_gen_oblia.jpgA B-csapat október 29-én játszotta következő mérkőzését, ezúttal hazai pályán, az Olbia ellenében, ami egy igazi alsóházi rangadónak bizonyult. Massimo Brambilla csupán annak örülhetett, hogy Yıldız és Huijsen ismét a rendelkezésére állt, ennek tükrében a mester által megálmodott 3-4-1-2 így nézett ki: Giovanni Daffara - Tarik Muharemovič(C), Riccardo Stivanello, Dean Huijsen – Riccardo Turicchia, Joseph Nonge, Dikeni Salifou, Nicoló Savona – Luis Hasa – Kenan Yildiz, Simone Guerra.

Az első félidő roppant visszafogott tempóban zajlott, az első helyzetre a 26. percig kellett várni, ekkor a vendégek egy távoli, megpattanó lövését kellett Giovanni Daffara kapusnak védenie. Hat perccel később ismét az Olbia volt veszélyes, éles szögből leadott lövésük azonban nem sokkal, de mellé ment. Az első Juventus helyzetig a 36. percig kellett a csekély számban kint lévő szurkolóknak várniuk, ekkor Luis Hasa lőtt távolról mellé. A 44. percben Yıldız szép szóló után lőhetett kapura, azonban a vendégek védelme szögletre tudott menteni és lényegében az első félidőre el is lőtték a csapatok az összes puskaporukat (0-0).

A második félidőt is a vendégek kezdték aktívabban, de szerencsére az 51. percben szintén célt tévesztett lövésük. Ez után Dikeni Salifou percei következtek. Az 59. minutumban az ellenfél térfelének közepén szerzett labdával saját maga robogott a tizenhatos vonaláig, ahonnan védhetetlenül lőtte ki a jobb alsó sarkot (1-0). A 61. percben egy bedobást követően Dikeni Salifou fejjel továbbította a játékszert, amivel Simone Guerra egészen a büntetőterületen belülre robogott, önzetlen visszapasszára pedig nem más, mint Dikeni Salifou érkezett (2-0).

A 70. percben egy jobb oldalról érkező beadást Nicola Nanni csúsztatta a kapuba, ezzel szépítettek a vendégek (2-1). Azonban a 72. percben Daniele Dessena hatalmas butaságot követett el: sárgalapot érően buktatta Luis Hasát, és mivel ez volt a mérkőzésen a második ilyen színű kártyája, idő előtt mehetett zuhanyozni. Az emberhátránnyal pedig a döntetlen minimális esélye is elszállt a vendégeknek számára. Ezek után Luis Hasa tornáztatta meg az Olbia kapusát, majd pedig Yıldız cselezte magát lövőhelyzetben, azonban a kapufa ekkor még megmentette a vendégeket. Nem úgy, mint a 94. percben, mikor egy bedobást követően Luis Hasa használta ki, hogy az Olbia védelme elcsúszott, így viszonylag könnyen találta meg üresen Samuel Mbangulát, aki nem is hibázott (3-1).

Ahogy az eredmény is mutatja, a Next Gen most valóban jobb volt az ellenfelénél, többször próbálkoztak lövéssel, 18 alkalommal egészen pontosan, melyből 9 kaput is talált és 4 alkalommal az ellenfél védelme blokkolta a lövést. A győzelemnek köszönhetően a Juventus elmozdult az utolsó helyekről és a 15. pozícióban tanyázik jelenleg. A tabella első fele nincs elérhetetlen távolságban, de az élmezőnyhöz képest már most is tetemes a hátrány. Az alakulat legközelebb november 5-én lép pályára a Pontedera ellenében, idegenben, minden bizonnyal a további javulás reményében.