Helyzetjelentés – a Juventus többi csapata

juve_brand.pngA válogatott szünetben kirobbant és a Juventust is sajnálatos módon érintő fogadási botrány mellett azért történtek szebb dolgok is szeretett csapatunk háza táján. A sajtó némileg érthető okokból most ezzel a témával van tele, de mi azért álljunk meg egy lépésre, hogy megnézzük, ha már a felnőtt csapat játékosai válogatottbéli kötelezettségeiknek tettek eleget; a Primavera, a Next Gen, valamint a Juventus Women miként teljesített ezen időszak alatt.

Paolo Montero fiai a Hellas Verona ellen hazai környezetben elszenvedett vereség után igyekeztek javítani október 8-án, az ellenfél pedig a Lazio együttese volt. A mester az előző fordulóban kiállított Augusto Owusu mellett a még mindig sérült Gianmarco Di Biase szolgálatait volt kénytelen nélkülözni, ezektől eltekintve megmaradt a már megszokottaknál és együttesét 3-4-1-2-es hadrendben küldte pályára, amely ekként festett: Jakub Vinarčík – Javier Gil, Alessandro Bassino, Bruno Martínez Crous – Filippo Pagnucco, Diego Ripani, Andrei Florea, Stefano Turco – Lorenzo Anghelé(C) – Diego Pugno, Alessio Vecca. A mérkőzés első helyzetére a 6. percig kellett várni, ekkor a fenn ragadt Juventus védelem mögé pontosan belőtt labdával Luca Napolitano egészen a büntető területen belülre vágtathatott, lövése azonban elkerülte a kaput.

A következő helyzetet ellenben már a Juventus jegyezte, a Lazio tizenhatosának vonaláról megeresztett lövést még ugyan blokkolták a hazaiak, de az pont Diego Ripani elé pattant, aki nem volt rest távoli lövéssel kísérletezni, mely után védeni valója is akadt Federico Magro kapusnak – igaz, komoly zavart nem okozott a számára. A félidő hátralevő részében egy Alessio Vacca lövést leszámítva a Lazio csapatáé volt, szabadrúgással, távoli lövésekkel és kidolgozott helyzetekkel; azonban Jakub Vinarčík kapus stabilan állt a lábán. Az első játékrész után az eredmény 0-0 volt. A második félidó hasonlóképp zajlott, mint az első: Lazio helyzetek, kibővítve a repertoárt beadásokkal is, azonban Jakub Vinarčík úgy döntött, ha rajta múlik, itt hazai találat nem születik. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy Montero fiai ellenben egyáltalán nem okoztak különösebb fejtörést a hazaiaknak, így a 0-0-s végeredmény leginkább ránk nézve volt hízelgő. Megköszönhetjük az ifjú lengyel hálóőrnek!

Az egy megszerzett ponton kívül csupán a kapusteljesítménynek örülhettünk, a javítási és egyben felzárkózási lehetőséget október 22-én a Genoa elleni hazai összecsapás jelentheti. Három mérkőzés óta nyeretlen Montero alakulata, ebből kettőt is vereséggel volt kénytelen elkönyvelni a mester, így együttese a bajnokság 12. helyére csúszott vissza.

brambilla_1.jpgA Next Gen egy igen emlékezetes mérkőzést követően, melyen Tommaso Mancini mesterhármast ért el, igyekezett folytatni a megkezdett utat. Ehhez ellenfele október 8.-án a Sestri Levante együttese volt. A sérültek szépen lassan visszatérnek, már csupán három játékos kénytelen a lelátóról követni együttese mérkőzéseit, így Brambilla mester lassan elmondhatja magáról, hogy a legerősebb kezdőjét tudja pályára küldeni.

Monteróhoz hasonlóan ő is a 3-4-1-2-es felállásban látta a siker kulcsát, melyet ilyetén tett fel a képzeletbeli sakktáblára: Giovanni Daffara - Tarik Muharemovič, Fabrozio Poli(C), Dean Huijsen – Riccardo Turicchia, Samuele Damiani, Dikeni Salifou, Nociló Savona – Luis Hasa – Leonardo Cerri, Simone Guerra. A mérkőzés 10. percében a játékszer Simone Guerra elé kerül, aki kissé kiszorított helyzetből, de kapura tudott lőni, azonban a próbálkozást a hazaiak kapusa hárítani tudta. A 16. percben egy baloldalról érkező beadást Leonrado Cerri fejelte kapu mellé. A 25. percben egy szép összjátékot követően Riccardo Turicchia zárta lövéssel az akciót, de a hazaiak kapusának ennek a hárítása sem okozott gondot. A 29. percben a Levante védője csúnyán elszámolta a labda ívét, mellyel így Leonardo Cerri szaladhatott egészen a kapuig és bár senki sem zavarta, ő mégis a kapusba rúgta a játékszert.

A 36. percben Simone Guerra közvetlen közelről, bár kiszorított helyzetben gyötörhette volna be a vendégek vezető találatát, de Joyce Anacoura kapus nyerte ezt a párharcot is, így a félidő 0-0-s eredménnyel zárult. A második játékrészt ott folytatták a vendégek, ahol elkezdték, csak éppen most Samuele Damiani lövése nem talált utat a hálóba a 48. percben. És úgy nagyjából ezzel el is lőtte az összes puskaporát a Next Gen, innentől a hazaiak vették át a kezdeményezést, de a kísérleteik vagy nem találtak kaput, vagy Giovanni Daffara kapus védte ki azokat, így a félidei eredmény a teljes mérkőzést nézve sem változott.

A gólnélküli döntetlen most inkább a hazaiak számára volt hízelgő, elvégre kettő statisztikai adatban voltak csupán jobbak, az elkövetett szabálytalanság, valamint a sárgalapok tekintetében. A Next Gen október 22-én fogadja hazai pályán a Perugia együttesét annak reményében, hogy a szerény 16. helyről megkezdhessék a felzárkózást legalább a tabella első felébe.

juventus-women-arianna-caruso-dopo-milan-vs-juve_1.jpgA Juventus női csapata a Sampdoria felett aratott fölényes győzelmét követően október 7.-én az AC Milan együtteséhez látogatott, hogy tovább folytassa remek szériáját a bajnokságban. Montemurro mester a jól bevált dolgokon nem óhajtott változtatni és lássuk, nem is lett volna sok értelme, így a hölgyek megint csak egy igen támadó szellemű 4-3-3-ban futballoztak: Pauline Peyraud Magnin – Amanda Nildén, Estelle Cescarino, Martina Lenzini, Lisa Boattin(C) - Maëlle Garbino, Julia Grosso, Arianna Caruso – Lineth Beerensteyn, Cristiana Girelli, Sofia Cantore. A mérkőzést a hazaiak kezdték aktívabban, a 8. percben egy távoli lövés kerülte el éppen csak Pauline Peyraud Magnin kapuját, majd a 17. percben egy szögletet követően ugyancsak neki kellett kiválóan érkeznie a beadásra.

Ez kicsit felrázta a vendégeket, mert innentől a Juventus vette át a kezdeményezést és Lineth Beerensteyn neve mellé feljegyezhettünk egy szép cselsorozat végén eleresztett távoli lövést, melyet azonban a hazaiak kapusa bravúrral védett. Ez után pedig Sofia Cantore bolondította meg a Milan védelmét a jobb oldalon, beadását azonban még éppen ki tudták fejelni a berobban Lineth Beerensteyn elől. A félidő eredménye azonban maradt a 0-0. A második játékrészt is a vendégek kezdték aktívabban: a változatosság kedvéért Lineth Beerensteyn fejesét kellett bravúrral hárítani. A 77. percben a csereként beálló Barbara Bonansea lövésénél kellett résen lennie a hazaiak portásának.

A 83. percben a szintén csere Lindsey Thomas erőtlen lövése nem okozott különösebb gondot a hazaiak számára. A jég pedig a 87. percben megtört. Az addig is egykapuzó Juventus egy szemre is káprázatos akciót vezetett. Arianna Caruso egy bámulatos cselt követően indította a baloldalon elfutó Barbara Bonanseát, kinek a centerezése ugyan kicsit célt tévesztett, de a játékszert még Paulina Nystrom megmentette és a második hullámban érkező Arianna Caruso elé tálalt, ő pedig a szépségdíjas megindulása után nem különb befejezésével előnyhöz juttatta a vendégeket, ami egyben a végeredmény is lett (0-1).

A lányok szokásukhoz híven kitettek magukért. 14 alkalommal próbálkoztak lövéssel, ebből 5 kaput talált, 6 alkalommal a védelemnek kellett közbe avatkoznia és csupán 3 kísérlet tévesztett célt.

A hölgyek öt nappal később, október 12-én léptek pályára a Chievo Verona ellen a Női Coppa Italia során. Montemurro mester több változtatást is eszközölt a kezdőben, de a 4-3-3 az maradt: Roberta Aprila - Lisa Boattin(C), Martina Lenzini, Estelle Cascarino, Federica Cafferata - Ella Palis, Sara Björk Gunnarsdóttir, Melissa Bellucci - Paulina Nyström, , Lineth Beerensteyn, Lindsey Thomas. A gólgyár pedig már a harmadik percben kezdetét vette: egy mesés kiugratást követően Lineth Beerensteyn szerezte meg a vezetést (0-1).

A 6. percben Ella Palis szerzett labdát az ellenfél térfelének közepén és hosszan indította Lindsey Thomast, kinek lövését bár védeni tudta a hazaiak kapusa, de a játékszer pont Paulina Nyström elé került, aki közvetlen közelről nem hibázott (0-2). A 29. percben szögletet végezhetett el a Juventus, mely után Lindsey Thomas közelről csúsztatott a hálóba (0-3). Ezzel az eredménnyel vonultak a felek a félidőre.

A 69. percben újfent Ella Palis szerzett labdát a pálya közepén, azt követően Sara Björk Gunnarsdóttir indítása után a csereént beálló Barbara Bonansea tizenhatoson belülről érkező lövést a hazaiak kapusa szögletre tolta. A szögletet követően egészen a védősorig került vissza a játékszer, amit szép cselsorozat után Barbara Bonansea Lindsey Thomas elé tálalt, aki megszerezte önmaga második, csapat negyedik találatát (0-4). A 76. percben Soledad Belotto kapott egy szép keresztlabdát a jobb oldalon, beadását pedig a szintén csereként beálló Maëlle Garbino közvetlen közelről bombázta a kapuba (0-5). Ha eddig nem lett volna egyértelmű, hogy a Chievo szétesett, akkor a 85. percben ez már végérvényesen bebizonyosodott: Barbara Bonansea kapott a baloldalon labdát az ellenfél térfelének közepén, amivel egészen az ötös vonaláig robogott és miután a játékszert átemelte a Chievo kapusa felett, beállította a végeredményt is (0-6).

A mérkőzés összefoglalója alább tekinthető meg:

Akit azonban érdekel, hogyan gálázott a Juventus női csapata, az végignézheti a teljes mérkőzést köszönhetően a klub Youtube-csatornájának:

Szerintem oly sok hozzáfűzni való nincs ehhez a mérkőzéshez, a lányok magabiztos győzelemmel vették a Coppa Italia első mérkőzését.

girelli_1.jpgA Női Serie A következő fordulójában, október 15-én a Sassuolo női csapata látogatott Torinóba. Montemurro a sűrűsödő versenynaptár miatti a rotálást követően már a megszokott kezdőcsapata mellett döntött, azonban nem engedett a 4-3-3-ból: Pauline Peyraud Magnin – Lisa Boattin, Martina Lenzini, Estelle Cascarino, Amanda Nildén – Julia Grosso, Maëlle Garbino, Arianna Caruso – Barbara Bonansea(C), Cristiana Girelli, Lineth Beerensteyn.

A mérkőzés 6. percében a Sassuolo azt tervezte, hogy magára húzza ellenfelé, hogy így nyithasson területet. De milyen rosszul tették! A kaputól mintegy 20 méterre Lineth Beerensteyn megszerezte a játékszert, azzal egészen a büntetőterületen belülre robogott és eltekerte a kapus mellett (1-0). A 21. percben egy újabb haza akció végén a labda kikerül jobb oldalra Barbara Bonanseához, kinek bedását Cristiana Girelli fejelte a kapuba (2-0).

A 27. percben Cristiana Girelli szabadrúgását kellett védenie a vendégek hálóőrének. A 35. percben Maëlle Garbino juttatta ki a játékszert baloldalra Lineth Beerensteynnek, ő pedig sebességét kihasználva több védőt is faképnél hagyva a tizenhatoson belülről kilőtte a jobb alsó sarkot (3-0). És hogy keretbe foglalják a hölgyek a félidőt, a Sassuolo újfent azzal próbálkozott, hogy magára húzza ellenfelét, ami szintén hatalmas hibának bizonyult: a vendégek kapusa nemes egyszerűséggel hátba rúgta Maëlle Garbinót, akiről a játékszer a hálóba került (4-0). Így nagyon kényelmes előnnyel vonulhattak szünetre Montemurro lányai. A második játékrészben is inkább a Juventus volt a kezdeményezőbb, de a tetemes előnynek köszönhetően a lendületből jogosan vettek visszább és mivel a 67. percben még emberelőnyhöz is jutottak a hazaiak, így a mérkőzés érdemi részét a lányok letudták az első félidőben.

Nem pusztán az eredményjelző szerint volt magabiztos győzelem ez. A lányok többet birtokolták a játékszert, ebből 21 alkalommal kíséreltek meg helyzetet kialakítani, melyből 10 kaput is talált, 3 esetben pedig a védelemnek kellett blokkolnia. A Hölgyek 4 fordulót követően eddig 100%-os mutatóval rendelkeznek és csupán azért szorulnak a tabella második helyére, mert a gólkülönbségük rosszabb, mint az AS Roma női csapatáé. Úgy néz ki, izgalmas bajnokságnak nézünk elébe, és bár nem éppen a megszokott módon, de csak akad bajnokesélyes csapata a klubnak!

A lányok következő alkalommal október 22-én lépnek pályára Firenzében a Fiorentina ellenében.