Capello: "A Juve elérhette volna az Inter szintjét Pogbával"

capello_4.jpgAz ismert olasz edzőlegenda, Fabio Capello a ma esti Juve-Milan előtt terjedelmes interjút adott a Tuttosportnak, melyben a találkozó esélyeinek latolgatásán túl kifejtett álláspontját a Bianconeri aktuális botrányaival, ekképp Paul Pogba és Nicolò Fagioli eltiltásával kapcsolatban, ami véleménye szerint a bajnoki címre vonatkozó eseményeket is nagyban befolyásolhatja. 

"A Milan azonnal összekapta magát az Inter elleni derbin elszenvedett megsemmisítő vereség után, azóta pedig nagyon-nagyon jó dolgokat csinálnak, melynek legfőbb jele a tabellán elfoglalt vezető pozíció. A Juventusnak rengeteg problémával kellett szembesülnie, többek között vereségek, eltiltások, vagy sérülések formájában, azonban az Öreg Hölgy minden tőle telhetőt megtett a szezon eddigi részében" – fogalmazott az egykori mindkét klubnál tevékenykedő szakember. 

"A találkozó mindkét félnek fontos, hiszen egy győzelem által egyaránt képesek lennének növelni önbecsülésüket. Ha a Juventus képes lenne nyerni a San Siróban, bebizonyítanák, hogy bárkivel felvehetik a versenyt, míg ha a Milan megannyi hiányzó mellett is le tudná gyűrni a Bianconerit, meggyőződhetnének arról, hogy valóban erős csapattal rendelkeznek, s hogy minden fronton képesek lehetnek a helytállásra. 

Sajnálatos tény, hogy a két csapat rengeteg kulcsembert kényszerül majd nélkülözni, ugyanis a Rossoneritől Mike Maignan, Marco Sportiello, valamint Theo Hernández is hiányozni fog, míg a Zebrák nem számíthatnak majd a védelem oszlopának számító Danilo játékára, nem beszélve arról, hogy Dušan Vlahović és Federico Chiesa pályára lépése is kérdéses. Ők mind olyan labdarúgók, akik képesek különbséget teremteni a pályán, távolmaradásuk pedig éppen ezért nagy érvágásnak bizonyulhat alakulataik szempontjából. 

Nagyon rossz szemmel nézem a kibontakozó fogadási botrányt, mindazonáltal egy dolgot nem igazán értek: nem tudom, hogy miként alakulhat ki bizonyos embereknél a szerencsejáték-függőség, s nehezen találom a választ arra, hogy mégis hogyan válhat bárki is a fogadás rabjává. A legtöbb emberben alapvetően is megvan a játék öröme, ugyanakkor a legtöbben sosem tudnának függővé válni... én például már másfél kártyaparti után elfáradtam a fénykoromban, pedig ott is nagy pénzek mozogtak. Természetesen mindenkinek más az érdeklődése, ám efölött akkor sem tudok napirendre térni. 

A Juve számára előnyt jelent a nemzetközi mérkőzések hiánya, elvégre a stáb megfelelő munkát végezhet a játékosokkal, akik nem fáradnak bele a meccsdömpingbe és a végtelenül hosszú utakba, ráadásul egy héten jobbára csak egyetlen találkozóra kell összpontosítaniuk. Ami a Scudettót illeti, korábban már kifejtettem, hogy én magam az Intert tartom a legnagyobb favoritnak. Ha Paul Pogbát nem tiltják el, a fekete-fehérek egy szinten lehetnének a Nerazzurrival, éppen azért, amit a kupasorozatok hiányáról mondtam, azonban a francia nélkül hiányzik az a plusz, ami biztosítja a kellő színvonalat a torinóiaknak. 

Fabio Miretti egy igen tehetséges srác, aki előtt nagy fejlődési lehetőségek állnak. Nem kérdés, hogy még jóval érettebbé kell válnia, személyiségjegyeinek pedig meg kell majd mutatkoznia a pályán is. Utóbbi tényező elengedhetetlenül fontos akkor, ha valaki a Juve, a Milan, az Inter, vagy éppen az olasz válogatott szerelését viseli. Timothy Weah ugyancsak szemtelenül fiatal, ebből kifolyólag pedig rengeteg ideje van. Remélem, hogy karrierje során megközelítheti majd az édesapja által képviselt szintet, ami már önmagában is nagy sikernek számítana. Csodálatos emlékeim vannak George-ról, aki egy nagyszerű, hatalmas bajnok, s nem mellesleg remek ember is. 

Stefano Pioli kiváló munkát végzett és végez Milánóban, s nagyon jó döntést hozott, mikor a nyári felkészülési turné mellett döntött, hiszen így felmérhette az újonnan érkező futballistái képességeit. A Juventus nem sokat változtatott a kereten, hiszen a mercatóra szánt pénzösszeg nagy része elment a korábban hivatalosan csak kölcsönben a csapatnál lévő játékosok végleges megvásárlására. Max Allegri így gyakorlatilag megkapta a tavalyi keretet, ám immár Pogba teljes hiányában, holott a középpályás éppen az a focista, akinek minden kvalitása meglenne ahhoz, hogy változást teremtsen az együttesnél. A tréner számára ezzel együtt persze előnyt jelent, hogy voltaképpen senkit nem kell integrálnia, hiszen a gárda változatlan maradt, ő pedig ismeri a keze alatt dolgozó srácok jellemvonásait. 

Természetesen hallottam, hogy Zlatan Ibrahimović nemrégiben azt mondta, hogy a Juventusnak nem 36, hanem 38 Scudettója van, amivel bizonyos körökben nagy felháborodást váltott ki a Calciopoli öröksége miatt. Én magam nem szeretnék önismétlésbe bocsátkozni, hiszen számtalanszor elmondtam, hogy azokat a bajnoki címeket a pályán szereztük meg, ezt követően pedig egy másik klubnak ítélték őket, teljesen jogtalan és alaptalan módon. 

Felesleges lenne azt elemezni, hogy kiket kellene szerződtetnie az Öreg Hölgynek, mivel a vezetőség pontosan tudja, hogy kikre van szüksége a csapatnak. Cristiano Giuntoli és Allegri jól ismerik a játékosokat, és tisztában vannak vele, hogy egy olyan labdarúgót kell igazolniuk, aki különbséget tud teremteni egy-egy mérkőzésen. Ha egy másfajta karakterisztikával bíró középpályást hoznának a klubhoz, csak egy helyben toporognának. Pep Guardiola mindig azt mondja, hogy a gyors passzokhoz és a kombinatív játékhoz tehetség is kell, ő maga pedig ennek köszönheti a győzelmeit és a trófeáit, nem pedig az általa választott taktikának. Egy tehetségtelen focista csak megnehezíti a vele munkálkodó szakember dolgát..." – összegzett Capello.