Sarri: "Hiba volt visszatérni Olaszországba"

sarri_2.jpgA Juventus egykori mestere, a csapat eddigi utolsó Scudetto-győzelmét megszerző Maurizio Sarri a napokban érdekesebb interjút adott az olasz sajtónak, melyben többek között a Torinóban töltött időszakáról is szót ejtett. A jelenleg a Lazio kispadját elfoglaló tréner kitért a Zebráknál uralkodó sikerkényszerre, mely a Bajnokok Ligáját övezte, valamint kritizálta a versenynaptárat, s véleményt alkotott a szaúdiak európai terjeszkedéséről is. 

"Torinóban minden esedékesen történt, a vezetőség pedig a Bajnokok Ligája-győzelem vágyát tolta előtérbe, ami viszont már alapvetően is egy szennyezett üzenet. A szezon végén megnyertem a Scudettót egy olyan csapattal, ami egy nagy történet utolsó fejezeténél tartott, ám ezt senki nem értékelte, hiszen a bajnoki aranyérem magától értetődőnek számított a Juventusnál" – fogalmazott a szakember a La Repubblica munkatársának. 

"Az Öreg Hölgynél csak a vágy volt meg a stílusváltásra, azonban az ehhez szükséges meggyőződés már hiányzott. Ma már tisztán látom, hogy annak idején tévedés volt elhagyni a Chelsea-t, még az akkor fennálló magánéleti körülmények ellenére is. Hiba volt visszatérni Olaszországba, mai fejjel pedig biztosan máshogy cselekednék. 

Öt éve szajkózom, hogy a túlzsúfolt versenynaptár exponenciálisan növeli a sérülések számát és kockázatát, ám eddig mindig le lettem hurrogva, mondván, hogy csak alibit keresek a rossz eredmények miatt. Idén viszont érdekes módon mindenki erről kezdett beszélni. Azzal, hogy ilyen gyakran kell pályára lépnünk, gyakorlatilag idő sem jut a rendes edzésekre. Néha csupán egy-egy videóelemzés segítségével tudjuk megbeszélni a taktikát, amit aztán csak elméletben gyakorolhatunk. Nem normális, hogy egy labdarúgó 50-nél több találkozón is szerepelhet egyetlen idényben, de mikor ennek hangot adtam, én lettem kikiáltva a legnagyobb bolondnak. 

A helyzet javítását akár olyan apró dolgokkal is kezdhetnénk, mint a nyári túrák elengedése, és a Coppa Italia mérkőzéseinek augusztusban való elkezdése. Úgy gondolom, hogy a topcsapatok számára remek edzőmeccsek lennének ezek, míg a Serie C-s gárdák egy-egy ilyen látogatásból elegendő bevételre tennének szert ahhoz, hogy túléljék a következő évet. 

Persze ha ezt felvetnénk, biztosan elmondanák nekünk, hogy a Juventus biztonsági problémák miatt nem utazhat el például Campobassóba. A Coppa Italia azonban így csak egy elitkluboknak fenntartott esemény, melynek döntőjét nem véletlenül tartják a Serie A utolsó fordulói között: a televíziós társaságoknak és az együtteseknek jól jönnek a plusz bevételek, miközben nem veszik észre, hogy az igazi futball nem ez, hanem az, hogy még a Bayern München is kikaphat egy harmadosztályú alakulattól. 

Hogy kit tartok az örökösömnek, aki majd átveszi a stílusomat? Talán Roberto De Zerbit, ám az a baj, hogy már én magam sem feltétlenül játszhatok olyan típusú futballt, mint a nápolyi években, még akkor sem, ha az emberek ezt várják el tőlem. A Lazio soha nem lehet olyan, mint a Napoli, hiszen míg a Partenopei-nél a látványon és a szemet gyönyörködtető cseleken volt a hangsúly, addig Rómában az ellentámadások vannak a fókuszban. Ettől függetlenül nagyon boldog vagyok amiatt, hogy sikerült meghonosítanom egy jól körülhatárolható stílust a délieknél, hiszen ezzel visszaadtam valamit a városnak, ahol gyermekkoromat töltöttem. Biztos vagyok benne, hogy Maurizio Sarri csapatára harminc év múlva is emlékeznek majd. 

Hogy karrierem végén kipróbálnám-e magam Szaúd-Arábiában? Hát, ehhez tudnom kéne, hogy ott lehet-e cigizni. Hogy igen? Nos, akkor majd meglátjuk. Jelenleg azonban nem tervezgetek, hanem arra koncentrálok, hogy a lehető legjobban teljesítsek a Laziónál" – összegzett Sarri.