Allegri: "Örülünk a sikernek, ám még nagyon sok dolgunk van"

maxi_milan.jpgA több mint egy félidőn keresztül emberelőnyben játszó Juventus ma este Manuel Locatelli góljának köszönhetően kulcsfontosságú, 0-1-es győzelmet aratott az AC Milan otthonában, mellyel tovább zárkózott a tabella első két helyén álló milánói alakulatokhoz, valamint a kibontakozó botrányok és egyes alapemberek kidőlésének ellenére is folytatta veretlenségi szériáját. A találkozó után a csapat mestere, Max Allegri is értékelte a látottakat, elmondva, hogy 

"Egy futballmérkőzés egymástól eltérő cselekménnyel bíró epizódokból áll, melyeknek legnagyobb egységei a félidők. Ma remek produkciót nyújtottunk az első játékrészben, főleg a védekezés tekintetében, ugyanakkor Moise Kean is kiválóan játszott. Többször voltunk képesek számbeli fölényt kialakítani, ám a második félidőt ennek ellenére sem kezdtük jól, s mindössze néhány szabadrúgást és szögletet tudtunk kiharcolni" – jelentette ki a DAZN kamerái előtt. 

"Sokkal jobban kellett volna kezelnünk a labdát, s nagyobb türelemmel kellett volna rendelkeznünk a támadásépítésnél, mindazonáltal még így is higgadtak tudtunk maradni, s képesek voltunk befejezni akciónk többségét, anélkül, hogy egyértelmű lehetőségeket adtunk volna a Milannak a kontrák kibontakoztatására. Bár az alapvető fölényünk megvolt, kiváltképp Malick Thiaw kiállítása után, Rafael Leão egymaga is meg tudta szüntetni a Milan ebből adódó hátrányát, ez pedig nagy gondot jelentett számunkra. A srácok összességében véve persze kiválóan teljesítettek, s mivel már nagyon régóta nem sikerült győzelmet aratnunk a Rossoneri ellen, a mai eredmény még nagyobb boldogsággal tölt el bennünket. 

A meccs utolsó perceiben kikeltem önmagamból, mivel elégedetlen voltam az akkor látható hozzáállással. Egy emberhátrányban futballozó csapattal szemben nem szabad alárendelt szerepet játszanunk. Amikor az ellenfél támad, meg kell akadályoznunk a gólszerzést, a mérkőzés vége felé pedig ez a legfontosabb, s legalapvetőbb feladat, nem pedig az, hogy nagy kockázatot vállalva rohamozzuk az ő kapujukat. Weston McKennie nagyon fontos szerepet töltött be a középpályán, s oroszlánrészt vállalt a védekezésből, amivel rengeteget segített nekünk, azonban meg kell tanulnunk, hogy egy ehhez hasonló helyzetben nincs helye a cseleknek, a laza passzoknak, vagy a szabálytalanságoknak, ugyanis nekünk kellene kontrollálni az eseményeket. Ezen a téren kétségkívül javulnunk kell, már csak azért is, mert labdarúgóink egy része még nem rendelkezik elég tapasztalattal, a San Siróban pedig sosem könnyű jó futballt játszani. 

Leãót McKennie és Timothy Weah fogták az első félidőben, ám a portugál néha ennek ellenére is átfűzte magát rajtuk, ami miatt nagy szükség volt Federico Gatti remek védőmunkájára. A szélső valóban brillírozott ma este, ám szerencsére Gattinak is kiváló mérkőzése volt, s ugyanezt elmondhatnám Weah-ról, vagy Gleison Bremerről is. Az első félidőben alig engedtünk lehetőségeket a Milannak, azonban a helyén kezeltük ezt a sikert, és végig tisztában voltunk vele, hogy egy összecsapás 95 percig tart, a srácok pedig a második játékrészben is kitartottak az addigi szellemiség mellett, aminek végül meg is lett a gyümölcse. Pontosan tudjuk, hogy miben kellene fejlődnünk, ha pedig elégedettek vagyunk egy eredménnyel, nem dőlünk hátra, hanem folytatjuk a munkát. Még nagyon sok dolgunk van, elvégre a labdabirtoklási arány továbbra sem az igazi, ami a 60. és a 90. perc között meg is mutatkozott, viszont jól mértük fel, hogy az ellenfél támadásaikor nem szabad erőltetni a szép megoldásokat, hiszen így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a kudarcot. 

A mai találkozó semmit sem változtat azon a megállapításon, hogy a Napoli, az Inter, valamint a Milan számítanak a Scudetto legnagyobb esélyeseinek, nekünk pedig az a fő célunk, hogy visszatérjünk a Bajnokok Ligájába. Nagyon boldog vagyok a ma este látottak miatt, már csak azért is, mert Dean Huijsen személyében egy 2005-ben született reménység mutatkozhatott be csapatunkban, ráadásul igencsak érett és higgadt játékkal. A holland minden egyes labdaérintése könnyed volt, emellett pedig egyetlen alkalommal sem hozta nehéz helyzetbe társait, s pályára lépésének percétől fogva fantasztikusan olvasta az aktuális történéseket. Úgy vélem, hogy nagyszerű karrier állhat előtte, jellemzőit tekintve pedig leginkább Ciro Ferrarához tudnám hasonlítani őt. 

A tabella rendkívül szoros, hiszen az Atalanta és a Roma a nyakunkon van, nem is beszélve a Fiorentináról, mely egy holnapi siker esetén ugyanannyi ponttal fog állni, mint a Juventus. Egyszerre csak egy mérkőzésben gondolkodunk, s egyszerre csak egy lépést teszünk meg. Az elsődleges célunk az, hogy minél jobban zárjuk az idény első felét, tavasszal pedig ismét begyújthatjuk majd a rakétákat, reményeink szerint minél nagyobb sikerrel. Manuel Locatelli olykor érdemtelenül kap nagyon heves kritikákat, holott kiváló technikai képességek birtokában van, véleményem szerint pedig csak jobb lehet ezen a poszton. Mostani pozíciójában kevesebbet mozog a pályán, viszont sokkal jobb produkciót nyújt, ráadásul egyfajta biztosítékot ad a védők számára is. Loca egy elképesztő futballista, aki teljes mértékben azonosul az Öreg Hölggyel, úgy szellemiségben, mint kvalitások terén" – zárta mondandóját General Max. 

A meccs összefoglalója: