Olaszország ultrái V. – Milan

curva-sud-milan.jpgUltrákat bemutató sorozatunk korábbi részében Olaszország egyik leghíresebb szurkolói csoportját, az Európában is hírnevet szerző Atalanta-ultrákat mutattuk be. Habár az Orobici igen korán, már a ’70-es évek elejétől kezdve rendelkezett szervezett szurkolói csoportokkal, a soron következő ellenfél még ennél is nagyobb múltra tekint vissza, olyannyira, hogy konkrétan az olasz ultramozgalom elindítóiról beszélhetünk. Ezen a héten, az AC Milan ultrái kerülnek bemutatásra.

fossa1.jpgAz évtizedek alatt összesen több, mint 180 kisebb-nagyobb szurkolói csoportról beszélhetünk a Milan esetében, ennek okán lehetetlen lenne bemutatni az összes csoportot ezért lássuk a legismertebbeket és legnagyobbakat. Utazzunk is vissza a ’60-as évek végére. Minden 1968-ban kezdődött, amikor vasárnaponként a San Siro egy közkedvelt szektorának 18-as kapujánál elkezdett néhány fiatal találkozni. Ahogy teltek a hetek, a társaság egyre nagyobb és nagyobb lett iskolai barátokat, szomszédokat, családtagokat meghívva. A csoport végül úgy döntött, hogy nevet adnak maguknak, mely a Fossa dei Leoni lett (Oroszlánok árka), mérkőzésekre pedig piros-fekete mezekben, zászlókkal, konfettis zsákokkal, egyszerű dobnak használt tárgyakkal kezdtek el járni.

Ezzel ők lettek a mai értelemben vett első olasz ultracsoport, akik szervezett szurkolást hoztak a stadionokba. Nevüket a Linate melletti régi Milan edzőpályája után adták a csoportnak. A békés szurkolás után egyre jobban kezdett az erőszak is beszivárogni az ultramozgalmakba Olaszországban, mely a Fossát is elérte. Erről tanúskodik indulójuk, melyet az 1966-ban bemutatott L'armata Brancaleone című olasz film betétdalából írtak át: "Fegyveres oroszlánok vonulunk, mi fossa2.jpgvagyunk a Fossa dei Leoni. leon.. leon.. leon... leon... leon... mi vagyunk a Fossa dei Leon! Vér! Erőszak! Fossa dei Leoni!" A csoport az évtizedek alatt országos méretűre duzzadt, több alszekciója alakult szinte minden Olaszország tartományában, sőt még külföldön is, többek között Torinóban, Firenzében, Genovában, Párizsban és Svájcban. Még a Fossától is egy évvel korábban, 1967-ben alakult meg a Commandos Tigre, azonban ők később vették fel az ultra-jegyeket. Ők lettek végül a Rossoneri leghosszabb ideig működő aktív ultracsoportja, mintegy 50 évig határozták meg a Curva Sud látképét. Aranykorukat Sacchi időszaka alatt élték, ekkor 2000 fő alkotta a csoportot.

tigre2.jpgA ’70-es évek újabb csoportok létrejöttét eredményezte, melyek közül a legismertebb a Brigate Rossonere, ők 1975-ben születtek két korábbi csoport, a Cava del demonio és az Ultras egyesüléséből. Zászójuk először 1975. október 19-én került elő egy Bologna-Milan mérkőzésen.  Jelentőségük az évek múltával folyamatosan nőtt, a Fossával és a Tigrével együtt 30 éven át képezték a Rossoneri déli kanyarjának gerincét. Újítónak számítottak abból a szempontból, hogy hogy ők kezdtek brigate.jpgel úgynevezett saját márkájú termékeket árusítani a kanyaron belül: sálakat, matricákat, stb. Olaszországban hamar komoly hírnevet szereztek maguknak, működésük csúcspontján több ezer tagot tudtak soraik között. Az 1970-es évek végét a Fossa és a Briagte közötti erős együttműködés és egység jellemezte. Említésre méltó még a Panthers, akik 1976-ban alakultak, gyakran vegyültek a Brigate tagjaival a lelátón, illetve a Vecchia Guardia, akikhez sok Brigate és Fossa tag csatlakozott.

fossa3.jpgAz 1980-as évek elég zivataros volt a Fossa számára, több tag kilép, és csatlakozik más csoportokhoz, így csorbul a tábor renoméja. Ezt követően belső feszültségek is felütik a fejüket elsősorban a bevételek felhasználását illetően, ami, bár közvetlenül nem érintette a Fossát, mégis sok ember távozását, vagy csökkentett részvételét eredményezte. Ezeket a nehézségeket végül sikerül megoldani, és helyreáll a csoport renoméje a ’80-as évek végére. Az évtized során nem alakul jelentős csoport, melyről részletesen kellen írnunk.

alternativa.jpgA ’90-es években komoly változások álltak be, nem csak a Milan ultrái, de az egész ország életében. 1995-ben egy Genoa-Milan mérkőzés előtt a Marassiban egy fiatal genovai szurkolót hasba szúrt egy Milan-szurkolói csoport egyik tagja (feltehetőleg a Brigatéból). Az eset országos felháborodást és megvetést váltott ki az ultrák iránt, innentől számítódnak a komolyabb kormányzati intézkedések is ellenük, mely hosszútávon a szigorított ellenőrzéseket, ezáltal a mozgalom hanyatlását kezdte okozni. Az eset komoly feszültséget okozott a Brigate berkein belül is, melyet újraszerveződés nyomán sikerült végül rendezni. Az ultrák szempontjából ez válságos időszaknak számít, egy évvel korábban, 1994-ben mégis megalakult egy újabb, jelentős csoport L'Alternativa Rossonera néven. A július 6-án alapított csoport az évek során egyre inkább előtérbe került a Curva Sudon belül, mentalitásukat tekintve kevésbé voltak radikálisak. Ez a szemlélet olyannyira elhatárolta őket a többiektől, hogy 2008-től nem is a Curva Sudban foglaltak helyet a többiekkel.

fossa4.pngAz új évezred beköszönte egyben egy meghatározó korszak végét is jelentette, 2005-ben a Fossa bejelentette feloszlását. Az eseményhez komoly köze van a Juventus – milánói székhelyű – Viking csoportjának. Történt ugyanis, hogy a 2005. október 29-i Milan-Juve mérkőzésen két "Viking Juve" zászlót lengettek a sarokban a „Fossa” transzparens felett. A Viking tagjai természetesen nem hagyták megtorlatlanul az esetet. A PSV Eindhoven elleni idegenbeli Bajnokok Ligája-mérkőzésről való hazatéréskor a Fossa egyik elnökségi tagját, aki a vendégzászló őrzésével volt megbízva, egy csoport Viking-tag állította meg, rendőrnek álcázva magukat, közúti ellenőrzést szimulálva.

A Viking tagjai egyúttal elvették a Fossa fő drapériáját, melyről egy képet is közzétettek. A két csoport később visszacserélte az ellopott ereklyéket. Az eset nem maradt ennyiben a viking.pngMilan-ultrák berkein belül, megvádolták a Fossát, hogy a hatóságok bevonásával szerették volna visszaszerezni a transzparenst, ami az ultrák etikai kódexe szerint megbocsáthatatlan bűnnek számít. A többi nagyobb csoport képviselői tisztázást követeltek, a Fossa tagjait, akik elmentek a tisztázó megbeszélésre, arra kérték, hogy többé ne jöjjenek a stadionba. Ez az eset egy jó ürügynek számított a belső hatalmi harcok felhasználására, a Tigre és a Brigate is nyomást gyakorolhatott. A Fossa székházában gyűlést hívtak össze 2005. november 15-én, melynek a végén döntés születik a csoport feloszlásáról, ezzel pedig véget ért a világ egyik legelismertebb ultra-csoportjának története. A Fossát ért vádak egyébként soha nem igazolódtak be, egyes elméletek szerint a csoport feloszlásában politikai nézetkülönbség is közrejátszott (a Fossa régóta konfliktusban állt más milánói ultrák csoportjaival, amelyek jobboldali körökhöz kötődtek velük ellentétben).

curva_sud.jpgMég ebben az évben megalakul két csoport, melyek igyekeznek a Fossa örökségét életben tartani: a Leoni del Sud igen rövid ideig lesz életképes, azonban a Szilveszter napján létrehozott Guerrieri Ultras Curva Sud Milano több évig működni fog, sőt a Brigate mellé felnőve az egyik vezető csoporttá válnak. 2010-ben a Brigate is bejelenti feloszlását, majd 2016-ban jön el végleg egy korszak vége, a Tigre alábbi közleményével: "Tegnap este, április 25-én történt valami, amiről azt hittük, hogy soha nem fog megtörténni, úgy döntöttünk, hogy feloszlatjuk a Commandos Tigrét. Szomorúan éljük meg ezt a döntést, de annak tudatában, hogy a csoport már nem az, ami egykor volt, és túl sok viszontagság után eljött az idő, hogy meghozzuk ezt a helyes és fájdalmas döntést. Soha nem fogjuk elhagyni a stadiont, hanem egyszerűen elmegyünk megnézni a mérkőzéseket, azzal, aki akarja, más szektorokba. 41 évnyi idegenbeli meccs, győzelem és csalódás után nehéz lesz már nem látni a zászlónkat, amelyet mindannyiunk szívében fogunk hordozni! Tigre, örökké!" Az űrt azóta a 2011-ben alakult Curva Sud Milano látja el, egyesítve a szervezett szurkolókat.

Az évtizedek során a különböző csoportok is rivalizáltak egymással, az Atalanta-ultrákhoz hasonlóan itt is megtörtént, hogy külön-külön alakítottak ki baráti viszonyt és rivalizálást más ultrákkal. Ki mással is kezdhetnénk a sort, mint Milánó másik felével, az Inter ultráival? A város két csapatának derbije, a Madonnina a világ egyik legismertebb futball-rivalizálása, melyben nincs különbség a szurkolók között sem. A két tábor első komolyabb összetűzése nem váratott sokat magára, hiszen már az ultra-mozgalmak hajnalán is olvashattunk komoly incidensről. Az 1971/72-es szezon derbijének első mérkőzésén került sor ez egyik komolyabb balhéra, amikor egy Fossa-tag egy konzervdobozt tartó bottal a kezében járt körbe az Inter-szurkolók között gúnyból, mivel az előző szerdán az Inter 7-1-re kikapott a Borussia Mönchengladbachtól.

Azon a találkozón Inter játékosát, Boninsegnát eltalálták egy konzervdobozzal. Néhány perc múlva dühös verekedés tört ki, amelyet minden külső beavatkozás nélkül sikerült elrendezni.  Sokkal komolyabb incidensre került sor 1980 decemberében: a Milan és az Inter egy közös, vegyes csapattal állt ki barátságos mérkőzésen a Bayern München ellen, ez azonban nem hozta közelebb egymáshoz a tifosikat. A találkozón az Inter szurkolói egy Molotov-koktélt dobtak a jelenlévő Milan-szurkolókra. Másnap döntés született a bosszúról a Nerazzurri ellen, és bár sok Milan-ultra ellenezte, körülbelül harmincan úgy döntenek, hogy elmennek az Inter Boys csoportjának főhadiszállására, azok már készen állnak és várják őket.

Egy fiú a Brigate közül súlyosan megsebesül, egész pontosan a lépét átszúrták, azonban szerencsére életben maradt. 1983-ban kissé javult a helyzet, amikor a két csapat szurkolói megnemtámadási szerződést kötöttek egymással. Ez persze nem jelenti, hogy nem lettek volna incidensek, akár a közelmúltban is. 2009-ben a derbi alkalmával a Milan-szurkolók kifeszítettek egy drapériát, mely a szokásosnál lejjebb lógott a felső gyűrűről, és eltakarta a kilátást néhány Inter-szurkoló elől. Ők ezért letépték a drapériát, mely főben járó bűnnek számított, az incidens pedig verekedésbe torkollott. Ez az eset óta csak rendkívül ritkán került sor erőszakos cselekményekre.

1920px-milan-juventus_2018-2019_milan_supporters.jpgAz Inter mellett komoly ellentétek fűzik a Juventus szurkolóihoz is a Milan-ultrákat, érthető módon a két klub történelmi léptékű rivalizálásából adódóan. Itt talán a gyűlölet még nagyobb is, mint a városi rivális esetében, melyet tovább fűtött Muntari elhíresült fantomgólja. Az első incidensek az 1974/75-ös Milan-Juve mérkőzésen történtek, amikor a Rossoneri szurkolói tucatnyi Juventus-buszt tettek tönkre az általuk botrányosnak tartott bírói ítéletek miatt. A Viking nem 2005-ben lopta el először egy Milan-ultra csoport zászlaját, a Tigre is áldozatul esett nekik, amikor 2002 decemberében a Parma és Reggio Emilia közötti autópálya egyik benzinkútjánál történt összecsapások során a  Viking épp Rómába tartott.

A két ultracsoport nem sokkal később, a 2003 márciusi Milan-Juve bajnoki mérkőzés alkalmával került ismét kapcsolatba egymással, a stadionon kívül és belül is összetűzésekre került sor, a Commandos egyik tagját letartóztatták. Április 21-én aztán Milánóban a Bajnokok Ligája-mérkőzésre Barcelonába tartó Juventus-szurkolók egy csoportját botokkal felfegyverzett milánói ultrák támadták meg. A 2003-as BL-döntőre a rendőrség nyomására, valamint az olasz egység egyfajta demonstrációjaként az ellenséges Angliával szemben a Milan és a Juventus szurkolói  egyezséget kötöttek a harcmentességről, így nem történtek zavargások Manchesterben a mérkőzés előtt.

Említésre méltó még a Roma-szurkolókkal való ellenséges viszony, mely annyiban különbözik az előző kettő esettől, hogy itt egy korábbi barátság fordult át gyűlöletbe. Ez a viszony annyira terhelt, mely sajnos halálos áldozatot is köveltet a ’80-as években. A két csapat 1988/89-es találkozója alkalmával, a mérkőzés előtt egy 20-25 fős milanista csoport megtámadott három Roma-szurkolót, akik nyilvánvalóan elfutottak a túlerő elől. Közöttük volt a 19 éves Antonio De Falchi is, aki megbotlott és elesett. A Milan-szurkolók rárontottak, a fiú pedig a rémület következtében szívrohamban meghalt. Az eset következtében egy Brigate-tagot börtönbüntetésre ítélték. Az elkövetkező években sem csitultak a dolgok, például kb. háromórás gerillaháborúba torkollott az 1992/93-as Coppa Italia mérkőzés színhelye, amelynek súlyos áldozatai voltak, többek között egy Milan-drukker kómában került, feltehetőleg egy üveggel verték fejbe. Az ellentétek az új évezredben sem csillapodtak, és azóta is tartanak, még ha nem is ilyen erőszakos formában.

1280px-acmilan_tifoseria.jpgAz ellenségek sora még nem ér itt véget, közöttük voltak szintén korai barátságból átfordult viszályok, mint például a Hellas Verona szurkolói esetében, illetve említésre méltó még az Atalanta, Fiorentina, Genoa és Bologna szurkolóival való rivalizálás a fentieken túl. Érdekes módon baráti viszonyt szinte többet sikerült kialakítani külföldön, mint belföldön. Belföldön a talán egyetlen időt álló barátságot a Brescia szurkolóival sikerült kialakítani, mely már a ’80-as évek eleje óta tart, ez az egyik legszilárdabb is egyben az olasz ultratársadalomban.

A két csoport több alkalommal is kifejezte szimpátiáját a másik iránt, például a 2000/01-es szezonban játszott Brescia-Milan mérkőzés előtt a bresciai szurkolók a "Testvérvárosi kapcsolatunk soha nem ér véget" feliratú transzparenssel kedveskedtek, míg a milánói szurkolók a "Az idő múlása erősíti barátságunkat, amelyet a hitünk szilárdsága egyesít" felirattal válaszoltak. Érdemes még belföldről a Regginát említeni, illetve külföldön a 2007-es Európai Szuperkupa-döntőt követően sikerült jó viszonyt kialakítani a Sevilla szurkolóival. 2012 óta létezik komoly kötelék a Curva Sud Milano és a Partizan Beograd 40+ nevű csoportja között. A 2012/13-as Milan-Barcelona Bajnokok Ligája mérkőzésen, hogy a barátságot hivatalossá tegyék, a Milan ultrák kifüggesztették a fekete-fehérek egyik transzparensét a meccs teljes idejére, később pedig a Curva Sud küldöttségét meghívták egy Partizan-Crvena Zvezda derbire.

Politikai beállítottságát tekintve nem lehet egységesen megállapítani a Milan ultráiról, hogy jobb-, vagy baloldali nézeteket vallanak-e, habár az évek során látható volt, hogy melyik csoport melyik oldal felé húz inkább. Ez a nézeteltérés már igen korán széthúzást eredményezett, a Fossa tagjai például a korszellemmel egységesen inkább baloldali nézeteket vallottak, ellenben a Brigatéval, akik a jobboldallal szimpatizáltak. Hivatalosan azonban a csoportok apolitikusnak vallották magukat, melyet az alábbi jelszavuk is alátámasztott: "Né rossi, né neri, solo rossoneri! – Se nem piros, se nem fekete, csakis piros-fekete!" Ez nem jelenti azonban, hogy a különböző – akár szélsőséges – politikai mozgalmak ne szivárogtak volna be az ultrák közé (mint szinte az összes más klub szurkolói esetében), sőt előfordult hogy magas rangú olasz politikusok is közvetlen kapcsolatba kerültek az ultra-csoportokkal.

francesco-lucci-milan-giancarlo-lombardi.jpgSajnos az évek alatt a Milan-ultrák bizonyos tagjai is összefonódtak a szervezett bűnözéssel, tovább erősítve ezzel a társadalomban levő negatív sztereotípiákat. 2018-ban megjelent a San Siróban egy új csoport, a Black Devils, akik helyet szerettek volna követelni maguknak a Curván belül. Egyes források szerint a csoport vezetője egy Domenico Vottari nevű calabriai férfi, aki több évet ült börtönben gyilkosságért is, és kapcsolatban állt az északi 'Ndrangheta befolyásos alakjaival. Még ebben az évben a hatóságok letartóztatták a Curva Sud egyik vezérét, Luca Luccit, kábítószer terjesztéséért, melyért másfél év börtönbüntetést kapott. 

Felhasznált források: PianetaEmpoli.it, MuseoGrigio.it, Wikipedia.org, Wikipedia.it, calcio.fanpage.it, bntemp.blog.hu, MagliaRossonera.it, Tobias Jones: Ultra