Allegri: "Nincs elég rutinunk a Scudetto megszerzéséhez"

allegri_vs_lecce.jpgA Juventus ma este Arkadiusz Milik második félidőben szerzett góljának köszönhetően 1-0 arányban legyőzte az eddig veretlen Lecce alakulatát, mellyel többé-kevésbé kiköszörülte a Sassuolo ellen összeszedett csorbát, a találkozót követően pedig Massimiliano Allegri is értékelte a látottakat, aki elsősorban a diadal jelentőségét, továbbá a Scudettóért folyó harcot emelte ki nyilatkozatában. 

"Nagyon fontos volt, hogy ma este nyerni tudjunk, különösen egy kissé váratlan vereséget követően, melynek alapvető okai a Juventusnál egyébként viszonylag ritkán előforduló egyéni hibák voltak. A feladat adott volt a mai napra vonatkozóan: hazai pályán kellett diadalt aratnunk az eddigi ellenfeleinek nagyon kevés lehetőséget adó, s remekül futballozó Leccével szemben, ami ekképp nem ígérkezett könnyen vehető akadálynak, mi azonban mégis helyt tudtunk állni"– hangsúlyozta a tréner a DAZN kamerái előtt. 

"Az első félidőben képesek voltunk kialakítani néhány helyzetet, ezzel párhuzamban viszont nem engedtünk a kapunk elé a sárga-pirosokat. Összességében véve kiegyensúlyozott teljesítményt tettünk le az asztalra, sőt, úgy gondolom, hogy ez volt a legjobb produkció, amit mostanában nyújtottunk, elvégre nem követtünk el nagy baklövéseket, nem ajándékoztunk lehetőségeket a Leccének, s türelmesen játszva aknáztuk ki az előttünk kínálkozó esélyeket. 

Ha lehetőségünk van az ellenfél kapuja előtt játszani, élnünk kell ezzel a szituációval. A meccs végén gyakran előfordult, hogy számbeli fölényünk ellenére nem voltunk képesek megtartani a labdát, mely téren mindenképpen fejlődnünk kell, bár tudom, hogy hasonló dolgok akaratlanul is előfordulhatnak egy találkozón. A srácok ma este remekül szerepeltek, ami egyáltalán nem volt magától értetődő, hiszen a szombati vereség igencsak megviselt bennünket mentális szempontból, nem is beszélve arról, hogy két héttel ezelőtt a média még bajnokesélyesként beszélt rólunk, az utóbbi napokban pedig már csak egy szedett-vedett, szerencsétlen társaság voltunk. Az ilyen jellegű kritikákkal ugyancsak meg kell birkóznunk, ami szintén nem jelent könnyű feladatot. 

Az egyensúly fenntartása minden helyzetben nehéznek bizonyul, s nagy erő kell ahhoz, hogy eleget tudjunk tenni a saját magunkkal szemben támasztott elvárásoknak. A belülről fakadó energia mellett természetesen a kellő rutinra, s mindenekelőtt a szurkolók támogatására is szükségünk van, mivel a drukkerek buzdítása akár még akkor is ki tud segíteni minket, ha egyébként közünk sincs az adott labdához, vagyis teljesen elveszettnek tűnünk a pályán. Úgy gondolom, nem kell még egyszer elmondanom, hogy keményen dolgozunk a hibák kijavításán, ugyanakkor a rajongók szeretete mindig is csodákra volt képes, ez pedig most sincs másképp. 

Amikor a sajtó arról beszélt, hogy a Scudetto esélyesei között vagyunk, csak legyinteni és nevetni tudtam, hiszen az Inter, a Milan, valamint a Napoli jelenleg sokkal jobb lehetőségekkel rendelkezik a cím elhódításához, mint mi. A Partenopei a regnáló olasz bajnok, a Rossoneri pedig két idénnyel ezelőtt ülhetett fel a trónra, míg az Inter továbbra is egy rendkívül erős csapat, miközben nekünk számos tapasztalatlan játékosunk van, akik kevés rutinnal bírnak ahhoz, hogy reális esélyünk legyen az aranyérem megszerzésére. 

Bár nem vitathatjuk, hogy híján vagyunk az optimális mértékű tapasztalatnak, rengeteg olyan futballistánk van, akik sokat fejlődhetnek az előttünk álló években. Azt követően, hogy ma felszabadultunk mentálisan, sokkal jobban játszottunk. Adrien Rabiot folyamatosan javuló teljesítményt mutatott az összecsapás alatt, amit a gólpassza, valamint a mezőnyben végzett munkája is megmutat. Andrea Cambiaso kissé feszült volt az első félidőben, ezt követően viszont feljavult, ám vele szemben alapvetően is nagy türelemmel viseltetünk, lévén, hogy tudjuk, hogy az olasznak még korrigálnia kell a most még fel-felbukkanó hibákat. 

Federico Gatti néhány nappal ezelőtt rengeteg támadást kapott a Sassuolo ellen vétett öngóljából kifolyólag, azonban nem szabad elfelejteni, hogy védőnknek mindössze 27 meccse van a Juventusban, s még kevesebb a Serie A-ban, az ilyen jellegű mérkőzéseken pedig egyáltalán nem könnyű jól játszani ekkora rutinnal. Bár tagadhatatlan, hogy Fede finoman szólva sem nyújtott kimagasló produkciót szombaton, méltatlannak tartom, hogy egyes véleményvezérek még ennyi időt sem tudnak adni neki. Nicolò Fagioli és Fabio Miretti jelenleg is nagy fejlődésen mennek át, míg Timothy Weah pozitív jeleket mutat, de még nagy út áll előtte. Boldog vagyok amiatt, hogy Weston McKennie személyében egy olyan középpályást kaptunk vissza a nyáron, aki végig fenn tudja tartani a szükséges figyelmet, ráadásul kimagasló fizikai erőt tudhat magáénak, ami nagyon jól jön a párharcoknál. 

Daniele Rugani rendkívüli játéka egyáltalán nem lepett meg, mivel egy olyan srácról van szó, aki immár nyolc éve a Juventusnál futballozik, ezen idő alatt pedig megszokta a hasonló megmérettetéseket, s teljes nyugalommal áll hozzájuk. Amíg egy labdarúgó nem szerzi meg a kellő tapasztalatot, kissé lámpalázas lehet az ilyen meccseken, mindazonáltal ez teljesen normális, ahogy az is, hogy nekünk türelmesnek kell lennünk a kevesebb találkozót maguk mögött tudó fiatalokkal. 

Együttesünk ma kifejezetten agresszív volt, ami azért is kedvező, mert a Sassuolo ellen talán éppen ez hiányzott belőlünk. Ottani lagymatagságunk eredménye az lett, hogy gyakorlatilag nem tudtunk betalálni a Neroverdi kapujába, míg ők számtalan gólt lőttek nekünk. Ma este igyekeztünk lelassítani egy kicsit, s figyelni arra, hogy ne essünk túlzásokba, ugyanis abból indultunk ki, hogy kifizetődőbb, ha végig próbára tesszük az ellenfelet, időnként pedig erős nyomást helyezünk rájuk, hogy aztán kihasználjuk az ebből adódó lehetőségeket. A futballban mindenképpen be kell vonni a védőket és a kapust az építkezésbe, valamint a labda nélküli játékba, ám mikor nem vagy védekezésre kényszerítve, jobb, ha inkább akciók vezetésével próbálkozol. 

Federico Chiesa számtalanszor bukkant fel a pálya középső részén, s annak ellenére, hogy időnként még kikeveredik a szélre, ez a tulajdonsága jóval kevésbé bukkan fel, mint korábban. Fede rendkívüli technikai képességekkel bír, s nagyon sokat fejlődött idén, ami miatt meglehetősen elégedett vagyok vele. Arkadiusz Milik egy nagyszerű csatár, vele együtt pedig öt kiváló támadót tudhatok keretemben, beleértve Kenan Yıldızt is. Mindannyian jól dolgoznak, Arek pedig különösen remekül játszott ma, s kezdő szintű centerként gondolok rá, aki persze Chiesára, Dušan Vlahovićra, s Moise Keanre is igaz" – zárta szavait Allegri. 

A meccs összefoglalója: