Bava: "Bremer képes lehet Bonucci örökébe lépni"

massimo-bava.jpgA TuttoJuve szerkesztősége telefonon készített egy exkluzív interjút Massimo Bavával, annak, érdekében,– aki korábban a Torino sportigazgatójaként tevékenykedett – hogy a szakember részletesen beszéljen többek között Gleison Bremerről. Mint ismert, a védő a városi riválistól igazolt az Öreg Hölgy együtteséhez, és miután az előző állomáshelyén a szezon legjobb védője lett, a Bianconeri-mezben töltött első szezonja kisebb visszaesést mutatott a játékát illetően. A beszélgetés során elhangzott részleteket a következőkben olvashatjátok.

Milyen elvárásai vannak Bremerrel szemben? Milyen szezonja lesz a Juventus mezében?

"Szüksége volt arra, hogy akklimatizálódjon annak érdekében, hogy átláthassa és megérthesse a két klub közötti különbséget, továbbá, hogy megfelelően értelmezze az edző által megkövetelt taktikai feladatokat. Sok szempontból elmondható, hogy ez egy nagyon viharos év volt,  és persze lehet ez egy apró kifogás, tekintve, hogy mindenkinek komoly problémái voltak a Juvénál. Idén hetente egy mérkőzést kell játszaniuk, így azt gondolom, ez a szezon fizikai és mentális szempontból is a felemelkedés éve kell, hogy legyen. Gleisonon múlik majd, hogy vezére lesz-e a védelemnek, hiszen megvan benne a kellő kvalitás ahhoz, hogy a megfelelő irányt szabjon. Biztos vagyok benne, hogy tovább fog fejlődni."

Gondolja, hogy Gleison talán szenvedett egy kicsit az 50 millió eurós címke miatt?

"Azt, hogy egy játékos mennyit ér, azt az átigazolási piac kínálata határozza meg, és mivel tavaly Olaszország egyik legjobb védőjének tartották, mondhatni a konkurens játékosok adták neki ezt az elismerést a teljesítményükkel. A játékos a pályán nem gondol arra, hogy mennyit fizettek érte, azonban a szurkoló természetesen nézheti és értékelheti őt akár ebből a szempontból is. Teljesen egyértelmű, hogy a teljesítménye is befolyásolja az értékét, mivel amennyiben jól játszik, akkor akár 70/80 milliót is érhet, ha viszont rosszul szerepel, akkor jó, ha egy 15/20 milliós játékosról beszélhetünk.”

Ha Bremer egy évvel később igazol el Torinótól, akkor valószínűleg soha nem fizettek volna érte 50 millió eurót. Konkrétan arra utalok, hogy a Serie A-ban ebben a szezonban eddig nem költöttek nagy pénzeket a csapatok.

"Abszolút, én is így gondolom. Az induló ár jellemzően egy túlárazott összeg, aztán az adott évtől és a piaci időszaktól függően kiderül, hogy ez mennyire reális. A kirívó példa Vlahović, aki ma már nincs annyira túlértékelve, mint másfél évvel ezelőtt, de számomra továbbra is egy nagyon jó csatár. A hiba felfelé van, mert jól látható, hogy az egész körbe-körbe megy: a játékos, ha jobbnak értékelik, magasabb fizetést kér, az ügynök több jutalékot akar, és az első csalódásnál jön a kritika, elkerülhetetlenül és mindenkitől.”

Ha már ez így adja magát az előző gondolat után: Bremert a szezon végén inkább 70/80 millióra fogják értékelni, vagy mindössze 15/20-ra?

"Gleison fejlődése állandónak tekinthető, mivel minden évben képes volt egy kis lépést tenni előre, ebből is látszik, hogy megvannak az alapvető tulajdonságai ahhoz, hogy tovább fejlődjön. Számomra ő lehet a Juventus új nagy igazolása, aki azért érkezett, hogy átvegye Chiellini és Bonucci örökségét. Ő egy 1997-es születésű játékos, aki a futballérettségének közepén jár. Bízom benne, kiemelkedő szezonja lesz.”

Ön szerint miben próbál majd leginkább fejlődni játékosként?

"Technikai szempontok tekintetében biztosan megpróbál majd javulni, velem a Torónál például minden edzés végén ott maradt a pályán, hogy a távoli rúgásokat gyakorolja. Gleisonnak csupán apró dolgokban kell majd fejlődnie, de ez egészen biztosan nem a pozíciók felvételét és a visszarendeződéseket jelenti, hiszen ezekben a legjobb, valamint a szívósság és a gyorsaság is a legjobb tulajdonságai közé tartozik. Többször láttam tőle elhibázott egyszerű passzt, amit a túlzott kapkodás okozott, ezen szituációkban és a labdabirtoklásban kell majd javulnia leginkább.”

Tehát olyan lehet, mint Bonucci a távoli átadásokban és a védelem szervezésében?

„Igen, én hiszem, hogy képes lesz erre. De sokat kell majd gyakorolnia, Bonuccinak is évekbe telt, hogy ilyen játékossá váljon.”

A legnagyobb kérdés Bremerrel kapcsolatban: három vagy a négy védős rendszerben igazán jó?

"Gleison a háromfős védelemben a legjobb, bár négyesben is jól tud játszani. Egy dolgot kell megérteni: a háromfős védelemben több szerepet is betölthet gond nélkül (középhátvéd és szélső védő), mivel ott csak a saját feladataira kell koncentrálnia, a négyfős védelemben azonban elsősorban a csapattársak tulajdonságait kell kiválóan ismernie ahhoz, hogy jól szerepeljen” – zárta gondolatait Bava.