Allegri: "A mostani a szezon legnehezebb pillanata"

allegri_pre_bologna_juve.jpgA Juventus a Coppa Italia-búcsút követően újabb nehéz feladat előtt áll a bajnokságban, ugyanis Max Allegri fiai holnap este a szezon második felére megtáltosodó, s több nagy klubot is meglepő Bologna otthonába látogatnak majd. A találkozó előtt magától értetődően a mester is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát, melyben mindenekelőtt a jelenlegi pillanat fontosságáról, továbbá a csapat mentális állapotáról, s a felelősség vállalásáról elmélkedett. 

"Egyértelműen egy negatív időszakot tudhatunk magunk mögött, mivel az elmúlt hat meccsből ötöt is elveszítettünk, azonban holnap meglesz az esélyünk arra, hogy visszatérjünk a helyes útra, s egy győzelemmel javítsuk helyzetünket. A Bologna remek dolgokat mutat ebben a szezonban, Thiago Motta pedig kiváló munkát végez. Most az a legfőbb dolgunk, hogy csendben maradjunk, és így folytassuk a munkát, ahogy azt máskor is tettük a nehezebb pillanatokban, példának okáért a pontlevonás idején. Dolgoznunk és cselekednünk kell, mivel az elkövetkezendő 35 nap nagyon fontos lesz számunkra, ezért pedig nincs is más választásunk. Az üres beszédeknek kevés hasznuk van, mivel a lényeg nem változik: a futball világában a jó oldalon állsz, ha nyers, s a rossz oldalon, ha veszítesz. Mindenképpen javítanunk kell idegenbeli mérlegünkön, a holnapi meccs pedig egy jó alkalom lehet ennek megkezdésére" – szögezte le a tréner. 

"Egyáltalán nem volt konfrontáció közöttem, illetve játékosaim között, s éppen ezért nem is értettem azokat a híreket, melyek szerint a srácok némelyike az öltözőben panaszkodott volna nekem az általam használt módszerek miatt. Mikor a Juve veszít, a sajtó sok történetet talál ki a puszta figyelemfelkeltés céljából, s olyan dolgokat terjesztenek, melyek egyszerűen nem igazak. A minap találkoztam a híres kosárlabdázó, Giannis nyilatkozatával, melyben a kudarcról beszél, s azt mondja, hogy a sportban vannak olyan időszakok, mikor kevesebb siker ér téged, ekkor pedig az a dolgod, hogy folytasd a munkát, s hogy megteremtsd a feltételeket az újult erővel való újrakezdéshez. A kosárban, csakúgy, mint a labdarúgásban, csak egyetlen csapat nyerhet, nekünk pedig arra kell törekednünk, hogy az adott mérkőzésen mi legyünk ez az együttes. 

Az idényből már nem sok van hátra, a céljaink pedig ugyanazok: az első négy között akarunk végezni a bajnokságban, s ha lehet, meg szeretnénk kaparintani az ezüstérmet, javítva ezzel a tavalyi helyezésen, míg az Európa-ligában a végső győzelem a cél, ha már egyszer eljutottunk idáig. Ha lesz egy kis szerencsénk, megnyerhetjük a sorozatot. Olaszországban, a más ligákhoz képest rosszabb anyagi helyzet miatt minden fontosabb csapatnak az a célja, hogy bebiztosítsa a nemzetközi kupaindulást. Attól, hogy jelenleg hat alakulatunk is ott lehet a nemzetközi tornák elődöntőiben, az alapvető problémák nem szűntek meg, ezért pedig égetően nagy szükségünk van a jó kupaszerelésre. Egy figyelemre méltó szezon akár 60-70 millió eurónyi profitot is termelhet a klubnak, az elsődleges cél pedig természetesen mindig a Bajnokok Ligája-indulás kiharcolása lesz. Mások mellett mi is ennek eléréséért küzdünk, a bajnokságon, valamint az EL-en keresztül, egyszerre viszont csak egy lépésben gondolkodunk. 

Alapvetően minden játékosunk jól van, s nem ettől fog függeni, hogy ki játszhat majd holnap. Minden annak rendje és módja szerint zajlik. Federico Chiesa egy rendkívüli játékos, aki szinte repül a pályán, s képes megoldani a nehéz helyzeteket, ugyanakkor tíz hónapos kihagyás után még nem tud csúcsformában teljesíteni. Egy ilyen sérülés után nem könnyű visszanyerni a fizikai és mentális egyensúlyt, ő pedig még ezzel együtt is megbízható produkciót tesz le az asztalra. Paul Pogba gyakorlatilag egy éve nem tudott normálisan futballozni, s még most sincs kellően jó állapotban ahhoz, hogy egy teljes mérkőzést a pályán töltsön. Természetesen szeretném visszakapni azt a Pogbát, akit annak idején edzhettem, viszont tisztában vagyok vele, hogy jelenleg nagyon távol állunk ettől. Minél tovább bajlódik sérülésekkel valaki, annál hosszabb időt vesz igénybe a felépülése, amit különféle tanulmányok is alátámasztottak már.

A szerencsefaktor változásai fontos szerepet játszottak szezonunk alakulásában, ugyanis nagyon hátrányosan érintett bennünket, hogy időszakosan nem számíthattunk az olyan kiválóságokra, mint Chiesa, Pogba, vagy Ángel Di María, s akkor még nem is beszéltem a hosszadalmas ágyéksérüléséből épp csak nemrég felépülő Dušan Vlahovićról, aki nem azért lő kevesebb gólt, mert rosszabb támadó lett, hanem azért, mert időre van szüksége ahhoz, hogy visszatérjen a korábbi szintre. A szerencse olykor persze a mi oldalunkon állt, egyebek mellett azzal, hogy kezünkbe adta a fokozatosan beépített fiatal reménységeket. Nicolò Fagioli, Fabio Miretti, Matías Soulé, vagy Samuel Iling-Junior együttesen nagyon sok lehetőséget kaptak idén. Miretti egy 2003-as születésű srác, akinek ennek ellenére máris 40 meccse van a Juventusban, míg Fagioli tavaly 25-30 meccsen lépett pályára a Cremonese színeiben, akikkel megnyerte a Serie B-t, idén pedig nagyjából 30 találkozón futott ki a gyepre, hatalmas tehetségről tanúbizonyságot téve. A Bianconeriben senkinek sem könnyű ugyanazt a szintet hozni 30, vagy 40 mérkőzésen keresztül, egy ilyen fiatal labdarúgónak pedig főleg nem az. 

Egyszer beszélgettem Gigi Buffonnal, aki azt mondta, hogy a Juventusnál töltött első két évében szinte semmit sem értett a klub működéséből, mivel az Öreg Hölgynél futballozni egyedülálló dolog, ami hatalmas nyomással jár, éppen ezért pedig időt kell adnunk a srácoknak a fejlődésre. Érhető, hogy egy fiatal mindent azonnal el akar érni, ám ezeknek a játékosoknak át kell esniük bizonyos fejlődési szakaszokon, melyhez türelemre és konkrét tervekre van szükségük. A sérülésből visszatérő labdarúgók, mint amilyen Pogba, vagy Chiesa, ugyancsak fontos erőforrást jelentettek nekünk az évad második részétől fogva, ami ezért a pozitívumok közé sorolható, s nem mellesleg gazdasági szempontból is előnyt jelentett a Bianconeri számára. Most ezen az úton kell folytatnunk, miközben nem téveszthetjük szem elől az alapvető célokat. A jelenlegi pillanat valószínűleg a legnehezebb a mostani szezonban. Nem, ez nem a pontlevonás időszaka volt, hanem a mostani, ugyanis mindannyian ugyanakkora terhelésnek vagyunk kitéve. 35 nap áll előttünk, ami miatt gyorsnak kell lennünk, céljaink eléréséhez pedig egy gránittöbb szilárdságával kell rendelkeznünk. 

Előfordulhat, hogy vannak rossz döntéseim, amiket utóbb meg kell magyaráznom, azonban voltak már rosszabb időszakaim is: megesett, hogy zsinórban öt vereséget szenvedtem el a Cagliari mestereként, 2015-ben pedig az első 12 meccsen csak 10 pontot szereztem a Juventusszal. A bajnokságban jelenleg elfogadhatóan állunk, s ott vagyunk az Európa-liga döntőjében is. A holnapi mérkőzés rendkívül nehéznek ígérkezik, ám annak ellenére, hogy ma mindent feketén látunk, könnyen lehet, hogy a dolgok holnapra szürkévé változnak. A megfelelő szín elérése értelemszerűen egy megfelelően játszó Juvét jelentene. Együtt, összefogva kell kikecmeregnünk ebből a spirálból, anélkül, hogy panaszkodnánk, vagy hogy rosszabbnak látnánk a helyzetünket, mint amilyen. Jelenleg a harmadik helyet foglaljuk el a tabellán, ami ugyan nem az elképzelhető legjobb, de nem is annyira katasztrofális, mint amilyennek egyesek lefestik. 

Mindannyian tudjuk, hogy az Inter elleni első negyed órában gyakorlatilag aludtunk, amivel jócskán megfizettük az árát az ellenfél góljával, majd a kieséssel. A szóban forgó találkozó nagyon nehéz volt, mi viszont ennek ellenére is próbálkozunk, bár a támadások terén sokkal élesebbnek kellett volna lennünk. Pozitívum, hogy 61%-ban birtokoltuk a labdát, mivel eddig e téren is gondjaink voltak, azonban ennek semmi értelme nem volt, mivel a kaput szinte egyáltalán nem tudtuk veszélyeztetni. Ismétlem, holnap este egy nehéz meccs vár ránk. A bajnokságból még 7 találkozó van hátra, 73 ponttal pedig már a top4-ben maradnánk, azért pedig most ez az elsődleges cél. A Bologna ellen egy sokkal kompaktabb, agresszívebb arcunkat kell mutatnunk, az ellenfél maximális tisztelete mellett, mivel a hazaiak kiváló szezont futnak, s jó játékosaik vannak. Ezen a szinten nincsen könnyű mérkőzés, az esélyek pedig semmit nem jelentenek, mivel a lényegi dolgok a pályán dőlnek el" – összegzett Allegri.