Elkann: "A Juve tagadja, hogy törvénytelenül járt volna el"

elkann_3.jpgJohn Elkann, az egyéb cégek és márkák mellett a Juventust is érdekeltségei között tudó Exor holdingvállalat feje a minap hosszabb levelet fogalmazott meg az Öreg Hölgy részvényeseinek, melyben kijelentette, hogy a fekete-fehérek továbbra is szilárdan kiállnak ártatlanságuk mellett a számlahamisítási ügy, továbbá a PRISMA-nyomozás kapcsán, ezen felül pedig kitért Andrea Agnelli leköszönésére és az új vezetőség munkájára is. 

"A Juventusnak 2022-ben más vállalatainkhoz képest sokkal nagyobb mértékben kellett szembenéznie az egyre növekvő, belülről, valamint kívülről fakadó nehézségekkel, ez a helyzet pedig jelentős nyomást gyakorolt a klubra, hatalmas próbatétel elé állítva vezetőségét. A klubbal szemben indított különféle jogi eljárások rendkívül lefoglalták a Bianconeri igazgatótanácsát, melynek az év során összességében tizennyolc alkalommal kellett üléseznie, a nyomás pedig végül olyannyira megnőtt, hogy az illetékesek a lemondás mellett döntöttek annak érdekében, hogy a Juve a lehető leghatékonyabb módon védhesse meg álláspontját az állítólagos pénzügyi manipulációktól a számviteli szabálytalanságokig terjedő vádakkal szemben, melyek főként a játékosokra vonatkozó adás-vételi eljárásokkal, továbbá az egyes futballisták kifizetéseit illető megállapodásokkal állnak kapcsolatban" – hangsúlyozta Agnelli unokatestvére. 

"A Juventus továbbra is következetesen tagadja, hogy bármi törvénytelent követett volna el, ami miatt nekünk sincsen okunk arra, hogy ennek ellenkezőjét feltételezzük. Ezúton szeretnék még egyszer köszönetet mondani a Juventus leköszönő igazgatótanácsának felelősségteljes lépésükért, külön kiemelve Andrea Agnelli egykori klubelnököt, aki az elmúlt évtizedben egy változásokkal és győzelmekkel teli időszakon vezette keresztül a Bianconerit. A klub elképesztő sikereket ért el, mivel minden lehetséges trófeát bezsebelt Olaszországban. A Juventus történelmének fényességét felesleges lenne részletezni, mivel a rengeteg hazai kupa mellett az együttes a nemzetközi porondon is megszerezte az elérhető címek mindegyikét, ráadásul összesen huszonhét világbajnok labdarúgót adott a futballnak, többet, mint bármely más alakulat a történelemben. 

Ezek a sporteredmények viszont amellett, hogy örömmel töltik el a drukkereket, nagyfokú ellenérzetet is kiváltanak a Juventusszal szemben, ami újra és újra fellángol Olaszországban és a világban, amint a klub valami miatt nehéz helyzetbe kerül. A Juventust jelenleg egy új vezetőség irányítja, Gianluca Ferrero elnökségével, aki Maurizio Scanaviót, az Exor Gedi nevű médiavállalatának fejét tudhatja maga mellett vezérigazgatóként. A szakember sikeresen hajtja végre a Zebrák pénzügyeinek stabilizálását célzó terveinket, munkáját pedig egy nemrég kinevezett, új tagokból álló igazgatótanács segíti, akik egy remek úton indultak el, s feltett szándékuk, hogy biztosítsák a feltételeket ahhoz, hogy a Juventus minél sikeresebben tudjon szembenézni a gárdát érő rengeteg kihívással, miközben meg kell védenie hírnevét is, hogy hamarosan a pályán, valamint a pályán kívül is erősebben térhessen vissza a legszűkebb elitbe. 

Az európai kontinens bajnokságai egészen egyszerűen képtelenek lépést tartani a Premier League egyre növekvő pénzügyi erejével, ugyanis az angol pontvadászat bevételei a jelenlegi szezon végére várhatóan háromszor nagyobbak lesznek majd, mint a Serie A klubjaihoz befolyó összegek. A labdarúgás még mindig a professzionális iparággá válás útján halad, ami azt eredményezi, hogy szektorunkban továbbra sem adott a tisztánlátás a pénzügyeket és a bevételek kezelését illetően, ez pedig szükségszerűen anyagi, valamint szabályozási feszültségekhez vezet az érdekelt felek között" – összegzett Elkann.