Moggi: "Ismét a Bianconeri lett a bűnbak"

luciano_moggi_1_1.jpgA Juventus egykori legendás vezérigazgatója, Luciano Moggi a minap ismételten hosszabb interjút adott az olasz médiának, melyben részletesebb képet adott a plusvalenzával kapcsolatos tudnivalókról, ezen felül pedig szót ejtett arról, hogy az Öreg Hölgy miért lesz mindig bűnbak Itáliában, nem feledkezve meg a bajnoki esélyek alakulásáról, vagy éppen a Cristiano Ronaldóval kötött, s a vád egyik legfőbb bizonyítékát képező titkos szerződésről sem. 

"Nem gondolnám, hogy a mostani ügyből egy új calciopoli lehet, ám mi csak a diskurzus peremén vagyunk, így véleményünkkel nem befolyásoljuk érdemben a dolgokat. A Juventus név mindenki számára vonzó, főleg 2006 óta, azonban, ahogy egy korábbi interjúmban is említettem, a futball történéseit 360 fokban kellene vizsgálni, s nem szabadna egyetlen klubot kipécézni. Itt ellenben az a helyzet, hogy a hatóságok fogtak egy csapatot, ami nem túl nagy meglepetésre a Juve volt, kikiáltották bűnbaknak, vád alá helyezték, s majd csak az ítélethirdetést követően fognak szót ejteni a többi érintettről, akik végül majd felmentést nyernek, ahogy az a calciopoli idején is történt" – jelentette ki a TGR Piemonte kérdésére. 

"Emlékszem, hogy Antonio Giraudo azt mondta 2006-ban, hogy az olasz futball megnézheti magát, ha a liga tönkreteszi a Juventust, mivel a bajnokság színvonala örök időkre vissza fog esni. Ez utólag be is igazolódott, mivel azok, akik a pereskedések idején nagyot nyertek, pár év múlva gyakorlatilag középcsapattá süllyedtek, s mindenki láthatta, hogy ez milyen hatást gyakorolt a Serie A-ra, valamint a teljes olasz futballra is. Ahhoz, hogy láthassuk a válogatottunkat, legutóbb például Albániába kellett volna utaznunk, míg a kontinens többi komoly együttese Katarban tartózkodik a világbajnokságon. A calciopoli idején hatalmas hibák történtek, amikért utólag mégsem vállalta senki a felelősséget. Az, hogy mindenki ragaszkodik a maga kis bársonyszékéhez, hatalmas probléma az itáliai labdarúgásban. 

Nem igazán tudnám megjósolni, hogy az ügyészség mit fog mondani a mostani helyzetről, azonban abban biztos vagyok, hogy a Juventus egy rögtönzött igazgatótanácsi ülést tartott az elmúlt napokban, egyes emberek pedig nem úgy szavaztak néhány kérdésben, ahogy kellett volna. A klub most kapott egy ideiglenes vezetőséget, ami felelős emberekből áll, viszont gyakorlatilag csak a gazdasági nehézségek felszámolásával tud majd foglalkozni, melynek következtében a Bianconeri valószínűleg kiszállt a bajnoki versenyből, már csak azért is, mert ebben a helyzetben biztosan nem tudnak majd nagy neveket igazolni, míg a riválisok jelentős erősítéseket fognak kieszközölni januárban. 

Néhány klubnak biztosan teljesen rendben van a mérlege, ám szerintem ennél sokkal több olyan alakulatot találnánk Olaszországban, amiről ezt nem mondhatnánk el. A nyomozati szervek ennek ellenére csupán egyetlen érintettel foglalkoznak, s nem gondolnak arra, hogy lehetnek olyan együttesek, melyek sokkal nagyobb visszaéléseket követtek el. A jelenlegi helyzetben sokan csak azt látják, hogy végre meg lehet büntetni a Juventust, holott jó lenne, ha a futballrendszer egésze a nagyító alá kerülne egy ilyen jellegű jogi hadjárat idején. Mi, kívülállók egyelőre csak azt halljuk, hogy elfogadhatatlan dolgokat mondanak a csapatunkról, s képtelen vádakkal próbálják besározni egykori vezetőit. Az igazán véresszájú gondolatformálók jobban tennék, ha kicsit óvatosabban fogalmaznának a nyilvánosság előtt. 

Annak, hogy a Juve nem követte teljes mértékben a CONSOB által kiadott irányelveket, természetesen lehet valóságalapja. Ezt még annak ellenére is elképzelhetőnek tartom, hogy nem vagyok teljesen tisztában az aktuális helyzettel. Az viszont teljes képtelenség, hogy már most arról beszélünk, hogy vajon megbüntetik, vagy kizárják-e a Juventust. Az ügyészség talán kiszab majd némi pénzbírságot a torinóiakra, mivel az általuk elkövetett tettek nem voltak összeegyeztethetőek egy tőzsdén jegyzett vállalat hagyományos működésével, azonban csődről, vagy kizárásról beszélni véleményem szerint teljesen nonszensz. 

John Elkann legfontosabb feladata most az, hogy alaposan megnézze a klub költségvetési mérlegét, majd ezt követően rendbe tegye a Bianconeri anyagi dolgait, ennek érdekében pedig felállított egy alapvetően gazdasági profillal bíró, válságkezelésben használandó igazgatótanácsot, ami teljesen rendben van. Az Exor feje joggal mondta azt, hogy most meg kell állnunk egy pillanatra, hiszen a legfőbb dolog jelenleg azt, hogy rendbe hozzuk pénzügyeiket, hogy a jövőben még csak véletlenül se fordulhassanak elő hiányosságok, vagy ekkora lukak a költségvetésben. A Bianconeri kilenc Scudettót nyert az elmúlt években, egy ilyen sikerszériának pedig egy ponton természetszerűleg vége szakad, a problémák azonban sosem a sportszakmai részen jelentkeztek, mivel a gazdasági gondok sokkal nagyobbnak számítottak. Ezt egyértelműen jóvá kell tenni, s meggyőződésem, hogy Elkann ezen munkálkodik majd. 

Ronaldo kapcsán a szóban forgó szerződésnél sokkal nagyobb problémát jelentett a portugál tavalyi elküldése, ugyanis vele az Öreg Hölgy megnyerhette volna a bajnokságot. Persze, harmincnégy esztendősen már Cristiano sem az a játékos volt, aki fénykorában, ám az a vesszőfutás, illetve céltalan útkeresés, amit azóta produkál, arról tanúskodik, hogy ő is jobban járt volna, ha marad a Juventusnál. Az olasz liga mindazonáltal túlságosan is a külföldi légiósokra szeretne építeni, holott ezekből a futballistákból már a calciopoli előtt is túl sok volt, míg én már ekkor is inkább az olasz tehetségekre fektettem a hangsúlyt, s ahelyett, hogy másokat küldtem volna a fiatalok játékának kielemzésére, magam tekintettem meg a meccseiket. Aki a legtöbb diadalt aratja, az nyeri meg a ligát. Ha Allegri képes lesz fenntartani a keret novemberi formáját, a Bianconeri akár jobb eredményt is elérhet a Serie A-ban, mint azt jelenleg gondolnánk, ám ehhez az kell, hogy mindenki meg akarja mutatni, hogy a Juve egy komoly klub, ami a jó oldalon áll. 

A költségvetési mérleget illetően mindig a vállalati struktúra szempontjainak kell meghatározónak lennie. Az igazságszolgáltatási szervek majd teszik a maguk dolgát, ám ahhoz, hogy meglincseljünk valakit, előbb egy jogerős ítéletre van szükség, ezért pedig mélységesen megvetem azokat, akik már most a vészmadarak szerepében tetszelegnek. Olaszországban különösen jók vagyunk a nevek alapján végrehajtott mészárlásokban, s annak, hogy most mindenki ráveti magát a Juventusra, valójában az az oka, hogy szerepelni akarnak a média előtt. A calciopoli paradox módon nagy tanítómester az ilyen ügyekben, mivel a Bianconerit nem szabad még egy alkalommal ilyen aljas módon a sárba tiporni, s ezt az események független követőjeként, nem pedig a csapat szurkolójaként mondom. A klubnak ki kell állnia az igazáért, mivel nem kellemes azokat támogatni, akik nem védik meg magukat. Ha valaki azt mondja, hogy az Öreg Hölgy a bűnözők alakulata, a klub pedig nem reagál erre, s nem bizonyítja be az ellenkezőjét, akkor ezek a vádak időről-időre fel fognak bukkanni" – összegzett Moggi.