Beharangozó – az Inter elleni kupameccs

fc_internazionale_milano_2021_svg.pngA Lazio 1:0-ás legyőzésével, a Juve bejutott a hazai kupasorozat elődöntőjébe, ahol a milánói kék-feketék ellen egy oda-visszavágós párharc során kell kivívniuk a döntőbe jutást. A bajnokságban mindkétszer sikerült legyőzni a mai ellenfelet, és a párbaj első meccse is Torinóban lesz, így minden adott arra, hogy előnnyel lehessen várni a visszavágót. 1936. május 21-én, egy Milánóban aratott győzelemmel kezdte a két csapat közös kupamúltját a Bianconeri, a gólszerző a legjobb 16 között lejátszott összecsapáson Teobaldo Depetrini volt. A jelenben a hasonló, vagy még jobb eredmény kivívására az Allianz Stadium gyepén lesz lehetőség, a kezdési időpont 21 óra, a mérkőzést a SPORT 2 tűzi műsorára, és a játékvezető Davide Massa lesz.

A 41 esztendős sípos ember 17 esetben vezetett az Olasz Kupában, először 2008. augusztus 9-én egy Novara-Marcianise 3:1-re végződő összecsapást. Ezen a 17 meccsen 72 sárga lapot osztott ki, 7 pirosat és 4 büntetőt fújt be. A 14/15-ös idényben mindkét csapatnak vezetett a sorozatban, az Il Biscione 1:0-ra kikapott Nápolyban, az Öreg Hölgy viszont 3:0-ra győzött Firenzében. a gólokat Matri, Pereyra és Bonucci szerezték. A 20/21-es idényben szintén mindkét sztárcsapat találkozhatott vele, a Nerazzurri egy hosszabbításba torkoló meccsen győzte le 2:1-re a Fiorentínát idegenben, míg a fekete-fehérek a döntőben az Atalantát múlták felül 2:1-re, Kulusevski és Chiesa góljaival. A kupában ezt a párosítást még nem dirigálta. 

A hazai kupában a két gigász eddig 34 esetben feszült egymásnak, tizenhatszor a jelenlegi pályaválasztó diadalmaskodott, tizenegyszer a vendégek és hétszer lett döntetlen. Az első 5 találka mind Zebra sikerrel zárult, a kisebbik milánói csapat először 1972-ben diadalmaskodott, hazai környezetben arattak 3:1-es győzelmet. Aztán 75 és 77 között zsinórban háromszor is győztek, aztán 1979 és 1992 között a Juventus maradt veretlen öt alkalommal. Ezektől  a sorozatoktól eltekintve teljesen kiegyenlített a párharc, melynek mesterlövésze a mindkét gárdában megforduló Roberto Boninsegna 7 találattal. 

A 16 között csak a bevezetőben említett egyszeri alkalommal találkoztak, ott Torinó büszkesége jutott tovább. A hetvenes években többször is azonos csoportban szerepeltek, és a csoportmeccsek a La Beneamata számára alakultak kedvezően, hiszen egy döntetlen és három Juve siker mellett ötször is ők vonulhattak le győztesen a pályáról. Volt egy ötödik körös találka is 41-ben, ott 2:0-ra nyert az olasz rekordbajnok idegenben. Az elődöntőbe jutásért 11 meccset vívtak, ebből ötször is oda-vissza alapon, melyek során számszerileg 4 piemonti  és 4 lombard siker, valamint 3 döntetlen született,   viszont négyszer a rivális és csak kétszer a Pó-partiak jutottak tovább. 

Az elődöntőkben 8 csata volt már, négy esetben is dupla mérkőzés döntött, 82/83-ban Bianconeri szempontból 2:1 és 0:0, 2003/04-ben 2:2 és 2:2 után büntetőkkel újra a La Vecchia Signora ment tovább, 15/16-ban változott a helyzet, hiszen 3:0 és 0:3, de büntetőkkel az ellen örülhetett, 20/21-ben 2:1 és 0:0, így újfent a CR7-féle csapat vívhatta a döntőt. Az a gárda aki eddig 14 esetben ért fel a csúcsra, 1959-ben és 65-ben a mai rivális ellen érve el végső sikert, egy esetben pedig vereséget szenvedve a célvonal előtt, ennek az esztendeje pedig a tavalyi volt, amikor hosszabbítás után lett 4:2 oda, annak ellenére, hogy Allegri gárdája 2:1-es előnybenvárta a visszavágót.

Simone Inzaghi jelenlegi klubja nyolc elsőséggel büszkélkedhet, és amint már volt róla szó, Ők a címvédők, míg a Zebrák legutóbb egy évvel korábban diadalmaskodtak. A két vezetőedző közül General Max négyszer ért a sorozat csúcsára, zsinórban négy szezonban behúzva azt, minden esetben jelenlegi együttese padján, de legutóbb 2018-ban, míg az ifjabb Inzaghi kétszer, valamint a tavalyi siker előtt a Laziót is győzelemig vezette 2019-ben, a döntőben az Atalantát legyőzve 2:0-ra.

Massimiliano mester a kupasorozatban eddig három esetben dirigált a kék-feketék ellen, egyszer egy elődöntőt, egyszer egy döntőt veszítve ellenük, a tavalyi fináléról és a 15/16-os elődöntőröl is esett már szó. A rivális trénere a Lazio padján is szenvedett már 2:0-ás vereséget ezen a pályán, így mindkét oldalon van mit kijavítani. A két tréner egymás ellen is ugyanezeken a meccseken feszült össze, a kupa keretein belül. 

A két szakvezető hiányolni kénytelen Paul Pogba, Kaio Jorge és Leonardo Bonucci játékát, valamint Hakan Çalhanoğlu, Dalbert, Federico Dimarco és Milan Škriniar megmozdulásait.