Beharangozó – a Lazio elleni kupameccs

lazio_1.pngNem csitulnak a hullámok a torinói sztárcsapat háza táján, ezúttal a Monza elleni vereség borzolja az idegeket, ezen kívül Pogba újabb sérülése se megnyugtató. Ennek ellenére a február nagyban meghatározhatja ezt az idényt, hiszen a Coppa Italia és az Európa-liga küzdelmei is folytatódnak, és ha ezekből kiesik a csapat, akkor újfent trófea nélkül maradhat.  A hazai kupasorozatban az Inter elleni elődöntőért a római kékekkel kell megküzdeni, és ez a párharc a második számú olasz sorozatban egészen 1942-ig nyúlik vissza. A mai meccsel való párhuzam abban rejlik, hogy akkor és most is a fekete-fehérek a pályaválasztók, de azt a mérkőzést biztosan nem közvetítette a SPORT 2, mint ahogyan a helyszín sem az Allianz Stadium volt, hanem a Stadio Comunale. Mint ahogy a mérkőzést vezető Fabio Maresca is csaknem 40 évvel később született, minthogy a meccs lejátszásra került. A kezdési időpont 21 óra lesz.

A nápolyi születésű dirigens eddig 10 esetben vezetett ebben a sorozatban, 45 sárga lap mellett négy piros és két tizenegyes a mérlege. Ezt a párharcot még nem irányította, a római csapatnak sem fújt még, 2017 decemberében a Juventus-Genoa 2:0-át irányította. Ezen argentin gólok döntöttek, hiszen Dybala és Higuaín is betalált. 

A fent már említett találkozón  a Juventus 3:2-re maradt alul hazai pályán, úgy, hogy kétszer is megszerezte a vezetést, de az utolsó fél órát a vendégek bírták jobban. Ezen kívül még 23 esetben csaptak össze a felek a kupában, 10 Juve siker mellett a rómaiak nyolcszor győztek, hatszor pedig nem született döntés. Ugyanez csak a Bianconeri pályaválasztása mellett 11 összecsapás, 5 siker, 3-3 döntetlen és zakó. Otthoni környezetben kétszer, összesen három alkalommal Alex Del Piero talált be, ezzel ő a Pó partiak legeredményesebb játékosa. 

Az északi városban ezen kívül 1998-ban tudott nyerni a fővárosi csapat,  az elődöntő első meccsén 0:1 arányban, és mivel a visszavágó 2:2 lett, ők jutottak a döntőbe. Legutóbb pedig 2009-ben távozhattak győzelemmel a tarsolyukban, szintén az elődöntőben. Ezúttal oda-vissza ők nyertek 2:1-re, így kettős győzelemmel léptek a fináléba. 

A rekordbajnok első ízben egy 1960-as elődöntőben elért 3:0-ás sikerrel szomorította a látogatót, amikor is a legendás Sívori, Boniperti, Charles hármas támadott, de gólt csak az utóbbi ért el. A 73/74-es szezonban csoportmeccsek döntöttek a továbbjutásról, Rómában 0:0, Torinóban 3:0 lett az eredmény. Itt Zoff, Capello és Bettega is pályára lépett, a csatárzseni duplázni tudott. 94/95-ben megint egy elődöntő, oda vissza Bianconeri siker, 0:1 és 2:1, természetesen ebben a párharcban is volt jó nevű gólszerző, Ravanelli és Roberto Baggio is betalált. 

A múlt évszázad utolsó évében újabb hazai diadal, 3:2-re, ezúttal a negyeddöntőben, Zidane, Conte és Kovačević góljaival, ezúttal Fehér Toll már a rivális szineiben talált be. Akármilyen hihetetlen ezután 13 éven át hét meccsen keresztül maradt nyeretlen a Zebra gárda, öt vereség mellett csupán két döntetlenre futotta. Aztán 2015-ben a döntőben találkozott a két gigász, és a római Olimpicóban újra a csíkosak örülhettek, hiszen Radu és Chiellini 11 perc alatt vívtak egy rövid gólpárbajt, hogy aztán a 90+7. percben Matri belője a kupagyőzelmet jelentő gólt. 2016-ban Stephan Lichtsteiner lőtte a négy közé csapatát, 2017-ben pedig újfent a fináléban győzött a Dani Alves és Bonucci által húzott zebracsorda. 

A legjobb 16 között kétszer találkoztak 1-1 továbbjutást könyvelhettek el. A nyolc között ez lesz a harmadik párbaj, eddig itt is 1:1-re áll a párharc. Az elődöntőben már öt esetben futottak össze, és bár a Juve jutott tovább az első két alkalommal, de a kék-fehérek fordítani tudtak és már 3:2 arányban jobban állnak. Ezzel szemben a döntőben mindkétszer alulmaradt a jobboldaliságáról híres csapat. A kupát egyébként a vendégek hétszer hódították el, legelőször 1958-ban utoljára 2019-ben. A vendéglátó ezzel szemben pontosan kétszer annyi trófeát nyert, 1938 és 2021 között. 

A két mester közül Massimiliano Allegri négyszer ért fel a csúcsra, mind a négy esetben jelenlegi csapatával, és egymást követő négy idényben 2015 és 18 között. Maurizio Sarri viszont első ilyen jellegű elsőségére hajt. Maradva a 64 éves mesternél, a 2016/17-es idény elődöntőjében a Napoli edzőjeként került szembe a csíkos mezesekkel, és a torinói 3:1 után Nápolyban 3:2 lett a végeredmény, így a későbbi győztes Öreg Hölgy lépett tovább, több idegenben szerzett találattal. Edző kollégája ellen úgyszintén ennyi kupamúlttal rendelkezik. General Max a Milannal egy, a Juventussal két meccset nyert a kupában a mai rivális ellen, ezzel 100%-os, bár a Supercoppa 2018-as kiírásában viszont 3:2-re alulmaradt az akkor Simone Inzaghi vezette csapat ellen. 

A sérültek listáján az egyik oldalon Ihattaren, Milik, Peeters, Bonucci, Kaio Jorge valamint az újra megsérülő Pogba található, a másikon Radu és Luca Pellegrini maródi. 

A várható kezdő Romeo Agresti szerint a következő: 

Perin; Danilo, Bremer, Alex Sandro; Cuadrado, Fagioli, Locatelli, Rabiot, Kostić; Chiesa, Vlahović