Beharangozó – a Freiburg elleni meccs

freiburg_logo.pngA Sampdoria elleni, a vártnál nehezebben behúzott győzelem után próbálja a Juventus a hazai pályán megszerzett előnyt megvédeni, vagy annak csekélyke volta miatt tovább növelni az Európa-liga nyolcaddöntőjének németországi visszavágóján. Ezúttal is az ellenfél otthonával, és az azt magában foglaló várossal fogunk bővebben foglalkozni. A mérkőzés helyszíne a Stade Europa-Park Stadion, a kezdési időpont 18:45, míg a játékvezető a holland Serdar Gözübüyük lesz. 

A harleem-i születésű sípmester 1985. október 29-én látta meg a napvilágot, és 2010-ben mutatkozott be a holland élvonalban, a Heracles Almelo-ADO Den Haag mérkőzésen, amelynek végeredménye 4:2 lett. Az EL-ben 25 esetben irányított, kiosztott 103 sárga lapot, 3 pirosat, és befújt 8 tizenegyest. Itt 2014-ben egy szintén 4:2-re végződő összecsapáson debütált, egy RB Salzburg-Dinamo Zagreb meccsen. Több esetben vezetett már német és olasz gárdáknak is, de ennek a két nemzetnek a párharcát csak egyszer, a Frankfurt-Lazio esetében dirigálta, az akkori 4:1 most a Juve kiesését jelentené. Ennek a két csapatnak még sohasem vezetett. Ugyanígy a két gárda és edzőik közös történelme is csupán a múlt heti odavágóra nyúlik vissza. 

Freiburg im Breisgau Stuttgart, Mannheim és Karlsruhe után a negyedik legnagyobb város Baden-Württembergben, valamint a legdélebbi nagyváros Németországban. Egyetemi város, a  katolikus érsekség székhelye. Belvárosát több mint 3 millió látogató keresi fel évente. A Freiburg nevű kormányzati kerület, továbbá a Déli Felső-Rajna (Südlicher Oberrhein) régió, valamint Landkreis Breisgau-Hochschwarzwald körzet székhelye. A legközelebbi nagyvárosok, az elzászi Mulhouse, a svájci Bázel és Zürich, a francia Strasbourg, valamint az országon belül  Karlsruhe és Stuttgart, bár utóbbi távolsága már nagyjából 200 km. 

A lakosok száma 1933-ban átlépte a 100 000-et, így hivatalosan nagyváros lett. Manapság 220 000 lakosa van, melyből mintegy 30 000 diák a négy felsőoktatási intézmény valamelyikén végzi tanulmányait, a település tehát fontos egyetemi városa így Németországnak. 

Schlossberg (Freiburg im Breisgau) – WikipediaFreiburg a Fekete-erdő és a Felső-Rajnaárok határán fekszik.  A déli városrészek a Zarteni medencéhez vezető völgyben helyezkednek el, melyet északról a Rosskopf, délről a Brombergkopf hegy szegélyez, de egyes városrészek már magában a Fekete-erdőben  vannak. A Schlossberg-domb a maga 456 méteres magasságával, mintegy hatalmas emberi orr nyúlik be a belvárosba. A délkeletre fekvő Schauinsland csúcs, a Fekete-erdő egyik legmagasabb csúcsa is még a város területén található. Ezzel Freiburg Németország legnagyobb magasságkülönbséggel (több mint 1000 méter) rendelkező városa. A nyugati városrészek az utolsó jégkorszakban lerakódott hordalékkal feltöltött területen állnak. Délen található a Schönberg hegy. A városon folyik át a Dreisam folyó.  A városhatártól a francia határ 3 km, a svájci határ 42 km távolságra húzódik. Freiburg volt az első olyan város, amely lezárta a belvárost a gépjárműforgalom elől, hogy ezzel gyalogos zónát hozzon létre. Később dinamikus parkolásirányító rendszer készült, amely kijelzi az aktuálisan szabad parkolóhelyek számát az autómentes belváros határán elhelyezkedő parkolóházakban.

A város címerének története igen gazdag, így megér néhány gondolatot, hiszen a címer a György-keresztet (Georgskreuz) ábrázolja, amely egy keretekig érő, vörös kereszt fehér háttérrel. Ez Szent Györgynek (St. Georg), a város legrégebbi védőszentjének jelképe. Szórványosan a város pecsétje is megjelenik a címerpajzson: egy stilizált piros vár fehér alapon. Létezik még a fekete sasfejes címer arany háttérrel. Ez a címer 1327 után jött létre a freiburgi pénzérme alapján. Eleinte kiterjesztett szárnyú sas volt az érméken, majd az évek során csak a sas feje maradt meg. Történelmi épületeken és festményeken a város címere gyakran az osztrák címerrel együtt látható, ez is mutatja, hogy a város hosszú ideig Ausztriához tartozott.

Augustinermuseum | Interesting location | maqnify.comA város legnagyobb múzeuma az  Augustinermouseum az Augustinerplatz-on, melynek részét képezi a Münsterplatz-on a Wentzingerhaus-ban elhelyezett Várostörténeti Múzeum. Ugyancsak az Augustinerplatz-on található az Adelhausermouseum, ami geológia és ásványtan témakörökben, valamint a helyi állat- és növényvilágról állít ki. A Colombiparkban lévő régészeti múzeum neve Archäologisches Museum Colombischlössle, ahol évente többször gyermekrendezvényeket szerveznek, melyeknek keretében a gyerekek kipróbálhatják a kőkorszaki tűzgyújtási technikákat és az agyagedénykészítést. Az Uniseum az egyetem történetével foglalkozik. A Kunsthaus L6-ban más kulturális rendezvények mellett a régió kortárs művészeinek kiállításai is helyet kapnak. A helyi művészeti egylet, a Kunstverein Freiburg kiállítóterme egy volt uszodában működik és szintén kortárs művészeteket mutat be. Az említett városi múzeumok mellett privát múzeumok is vannak a városban. A helyi hegyen, a Schauinsland csúcson mutatja be a korábbi ezüst- ólom- és cinbányászatot a Museums-Bergwerk Schauinsland. Egy privát kutatócsoport tartja fenn és a téli hónapokban zárva tart.

Regio Bäder GmbH | Baden in FreiburgFreiburgban összesen 9 fürdő, illetve uszoda van, van ami kifejezetten fiataloknak való, és van szabadtéri, így nyugodtan hívhatjuk uszodavárosnak is.  A legnagyobb fürdő az Eugen-Keidel-Bad termálfürdő, ahol szauna is van. A város nyugati részén található a Westbad, ahol egy 10 méteres ugrótorony van 5 méter mély ugrómedencével.  A belváros közelében van a Faulerbad hobbiuszoda 25 méteres úszómedencével, napozópázsittal és két szaunával, csúszda nélkül, ahol téli időszakban minden hónap első szombatján uszodabulikat is tartanak. Haslach városrészben található a Gartenhallenbad, többek között fürdő- és ugrómedencékkel. Főleg a fiatalabbak körében népszerű. A legnagyobb szabadtéri fürdő a Strandbad közvetlenül a Badenova-Stadion közelében 50 méteres úszómedencével, fürdőmedencékkel és egy 91 méter hosszú csúszdával, igazán festői környezetben található. A másik szabadtéri fürdő a Freibad St. Georgen, magyarul a  Szent György Fürdő.

A település főbb látnivalóiról a következőket érdemes tudni. Freiburgban a város történetének minden szakaszából maradtak fenn nevezetes épületek. A történelmi óváros egy része a világháború alatt egy bombatámadás során semmisült meg. Meglepő módon a székesegyház (Münster), továbbá a Münsterplatz délkeleti sarkán álló KaufhausWentzingerhaus és a két középkori városkapu szinte sértetlen maradt. A háború után újjáépítették az óvárost. A figyelemre méltó épületek többek között a következők: 

Das Freiburger Münster - Reisetraum SchwarzwaldA Münster (székesegyház) a város legjelentősebb épülete. Polgári templomnak építették, ezért csak egy főtornya van. Gótikus stílusú és 116 méter magas. Belül több oltár és számos műalkotás díszíti, melyeket a középkori üvegablakokon beszűrődő fény világít meg. Körülötte terül el a piac.  A Münsterplatz-on áll az 1532-ben épült bevásárlóközpont, a bikavérvörös színű Kaufhaus. XVI. századi Habsburg császárok szobrai, színes cseréppel fedett saroktornyocskák díszítik, homlokzata lépcsős. A késői barokk építészet példája az 1761-ben épült Wentzingerhaus, amely szintén a Münsterplatz-on áll.

Schlossbergturm • Aussichtsturm » outdooractive.comMa a Freiburgi Várostörténeti Múzeumnak (Museum für Stadtgeschichte Freiburg) ad otthont. Fennmaradt két középkori kaputorony. Az idősebbet, a Martinstor-t 1901-ben majdnem a háromszorosára, 60 méteresre magasították és XV. századi stílusú tetőszerkezettel látták el. Az 1250-es építésű Schwabentor-t szintén megmagasították 1901-ben, körülbelül a duplájára és északnémet stílusban lépcsős homlokzatú tetővel fedték le, melyet 1954-ben sátortetőre cseréltek, és egy hagymakupolás harangtornyocskával koronáztak. A főpályaudvar 60 méteres tornyával a székesegyház után a város második legmagasabb épülete. A torony 19 emeletét többnyire irodák foglalják el, de a legfelső szinten egy diszkó is működik. A Schlossberg hegyen áll a Schlossbergturm kilátótorony 2002 óta.

És akkor még egy-egy mondatban az egyéb látnivalókról. Régebben bányató volt, ma természetvédelmi terület az Arlesheimer See a város nyugati peremén a Mooswald erdőben. A város hegye a Schauinsland, melynek 1284 m (tengerszint feletti) magasságú csúcsa a város területén van. Oda a Schauinslandbahn nevű zártkocsis libegő visz fel. A városkép jellegzetesek részét képezik a belváros legtöbb utcáin és sikátorain csörgedező (Freiburger Bächle-ként ismert) freiburgi patakocskák. A belváros járdáit rajnai kavicsokból készült mozaikkal burkolták. A Rathaus (városháza) előtt a város összes testvérvárosának a címerét beledolgozták a mozaikba. A főpályaudvar közelében található a planetárium. A Tiergehege Mundenhof egy kis állatkert. A botanikus kert az Egyetem biológia karához tartozik. Kutató- és oktatókert, de nyilvános, bárki által látogatható.

PanStadia & Arena Management - Giant solar plant to light up Europa Park  StadiumAz Europa-Park Stadion, más néven Mooswaldstadion az SC Freiburg hazai mérkőzéseinek otthont adó létesitmény, befogadóképessége 34700 fő, amiből 12400 állóhely. A Brühl nevű városrészben található, közel a repülőtérhez. 2021. október 7-én adták át, magassága 25 méter, a pálya mérete 105x68 méter. A düsseldorfi építészcsoport, a HPP Architekten építési tervei szerint készült, a hazai lelátó a déli oldalon található. A hazai csapat által eddig használt stadion, a Dreisamstadion, amelyet 1954-ben nyitottak meg, a túl kicsi pályaméret (100,5m×68m), valamint a 98 cm-es lejtése miatt már nem felelt meg a modern stadionok által támasztott követelményeknek. 2015. február 1-jén a freiburgiak a szavazatok 58,2 százalékával megszavazták az új  stadion megépítését.  A költségvetés összege 76 millió euró volt. A klub 2018. november 16-án kapta meg az építési engedélyt a Wolfswinkel területén. Ugyanebben a hónapban megkezdődtek az előkészítő munkálatok. 

A stadion eredetileg 2020 augusztusában készült volna el, a 2020–21-es szezon kezdetére, de a Covid-járvány miatt elhúzódott az építkezés. Az első hazai meccsen az ellenfél az RB Leipzig csapata volt. Lehetővé tették a pálya gyalogos megközelítését is, van oda vezető kerékpár út, nagy parkoló, és buszpályaudvar is. Érdekesség, hogy többen is jogi úton akarták megakadályozni az aréna építését, de a helyi vitorlázó repülős egylet új leszálló pályát kapott, a magánemberek panaszát, akik túl közel laknak a stadionhoz elutasították, de kötelezték a klubot magasfokú zajvédelem kialakítására, valamint a mérkőzések időpontja nem eshet bizonyos idő intervallumokon kívül. Ezek a korlátozások nem vonatkoznak a nemzetközi találkozókra. 

A Juventus részéről Max Allegri nem számolhat majd a keretből is kimaradó Leonardo Bonucci, Paul Pogba, Alex Sandro, Arkadiusz Milik, valamint Kaio Jorge játékával, azonban Federico Chiesa és Ángel Di María ott lehet majd a csapattal, míg a Freiburg Philipp Lienhartot és Daniel-Kofi Kyereh-t kényszerül majd nélkülözni. 

Gianluca Di Marzio szerint az Öreg Hölgy kezdőcsapata a következő lesz:

Szczesny; Gatti, Bremer, Danilo; Cuadrado, Fagioli, Locatelli, Rabiot, Kostić; Miretti; Vlahović.