Beharangozó – a Sevilla elleni meccs

sevilla_fc_logo_svg.pngA Juventus egyetlen lépésre került attól, hogy nemzetközi kupadöntőt játsszon Massimiliano Allegri irányítása mellett harmadszor, 2015-ben és 17-ben a két spanyol gigász elvette a győzelmet az olaszok elől a BL-ben, és most egy harmadik hispán gárda testén át vezethet az út a fináléba. Kilenc évvel ezelőtt járt már a csapat ennek a sorozatnak a legjobb négy alakulata között, akkor még Antonio Conte vezetésével, de akkor a Benfica elütötte az Öreg Hölgyet a saját pályán játszandó döntőtől, hiszen a lisszaboni 2:1-es vereség után hazai pályán nem sikerült begyötörni a mindent eldöntő gólt, és a 0:0 a búcsút jelentette.

Még pikánsabbá teszi a mai találkozót, hogy a torinói fináléban a Benficát pont a mai ellenfél győzte le, 0:0 után tizenegyesekkel. Ki ne emlékezne arra, hogy bármilyen címet nyerni Európában legutóbb 1996-ban sikerült, úgyhogy lassan 30 éve várják a szurkolók az újabb dicsőséget. A mérkőzésre elkelt az összes jegy, úgyhogy pokoli hangulatra lehet számítani az Ramón Sánchez-Pizjuán Stadiumban, a mérkőzés kezdete 21 óra , az összecsapást az M4 kamerái közvetítik majd, és a holland Danny Makkelie őrzi a fair playt. 

A tulipánok hazájából érkező úriember 1983. január 28-án született Willemstadban, jelenleg Dordrechtben él, és rendőrként dolgozik. A holland élvonalban 2009-ben mutatkozott be, egy Heracles Almelo-Sparta Rotterdam 1:1 alkalmával. Az Európa-ligában 17 alkalommal lépett fel, legelőbb 2012 októberében Prágában, a helyi Sparta és az izraeli Kiryat Shmona mérkőzésén, ami a hazaiak 3:1-es győzelmét hozta. 60 alkalommal mutatott fel eddig sárga kártyát, a komolyabb büntetésekkel azonban óvatosan bánik, piros lapot 3-at, büntetőt 4-et ítélt  meg. Spanyol-olasz párharcot eddig kétszer vezetett a sorozatban, 2017-ben Villarreal-Roma 0:4, és a 2020-as fináléban Sevilla-Inter 3:2.

Érdekesség, hogy 2:2 után Romelu Lukaku öngóljával alakult ki a végeredmény. A piros-fehéreknek összesen 4 alkalommal fújt, a már említett döntőn kívül Liverpoolban 2:2-t játszottak, az MU ellen szintén a szigeten értek el 2:1-es győzelmet, hazai pályán viszont a Dortmund 3:2-re legyőzte őket. A Zebrák kétszer futottak össze vele, mindkétszer spanyol ellenfél ellen, Atletico-Juventus 2:2, Juventus-Barcelona 0:2, úgyhogy a játékvezető nem túl jó ómen ma estére.

És akkor most nézzük, hogy milyen statisztikai adatok mentén lett 1:1 az odavágó eredménye. A várható gólok (xG) majdnem duplája volt a vendégeknél 0,94 és 1,75, ez alapján a 2:1-es Sevilla győzelem lett volna a reális eredmény. A labdabirtoklás 59:41 lett ugyan, de a második félidőben a hátrányban játszó Bianconerinek dominálnia kellett, és ez igencsak a kezére játszott a kontrákra építkező Palanganasnak, akik ezért tudtak a gyors támadóik révén minőségibb helyzeteket kialakítani. Mivel Allegri is hasonló taktikára szokott építeni, így kiemelten fontos lenne, hogy ma az első gólt az olaszok szerezzék. A kapura lövések 9:13 és az azt eltaláló 3:5 is a jelenlegi hazaiak felé billent, nem biztos, hogy 3 kaput eltaláló lövés ma elég lesz a továbbjutáshoz.

A szögletarány 5:4 lett, de a mérkőzés elején ebben is odafelé billent a pálya, csak a meccs végi magasabb sebességbe kapcsolás miatt egyenlítődött ki az arány. Lesre csak a Juve játékosai futottak, ők háromszor, erre is jobban kell figyelni, hogy nehogy egy belógó lábujj köröm miatt vegyen el gólt a VAR. A mezőnyben sokkal többet passzolt a házigazda, de mindkét oldalon voltak gondok az átadások minőségével, figyelmeztető jel kell legyen ez is, mert az idényben már többször kapott úgy gólt a torinói gárda, hogy a középpályán, vagy a védő harmadban rontott relatíve könnyű átadást. 

A két csapat legjobbjának Danilót és Lucas Ocampost választották, előbbi 8-as, utóbbi 7,4-es osztályzatot kapott, bár a 34. percben le kellett cserélni. Igaz, hogy addigra kiosztott egy gólpasszt Youssef En Nesyrinek. Nézzük is meg, hogy a két csatár statisztikái hogyan alakultak egymáshoz képest. Minden esetben Dušan Vlahović adatai lesznek elöl és a marokkóié hátul. Pályán töltött perc 66 illetve 90+. Gólok száma 0:1. Gólpasszok: 0 és 0. Kapura lövés 1 és 2, kaput eltaláló 0 és 2. Osztályzat 5,9 és 7,1. Kulcspassz 1 és 2. A statisztikai adatokat a Sofascore oldal adatai szolgáltatták. Ebből is ugyanaz jön le, hogy a Rojiblancos játszotta a veszélyesebb futballt, remélhetőleg general Max kielemezte a találkozót, és megtalálta a gyógymódot és a nyerő taktikát. Az itt felsoroltak alapján vélhetően nem alaptalanok azon médiában megjelent információk, melyek arról cikkeznek, hogy ezúttal Milik, vagy Kean lesz a kezdő csatár.

További érdekesség, hogy az UEFA Kupa 1976/77-es szezon fináléjának megrendezésére éppen május 18-ára esett, ahol is a az Öreg Hölgy 2-1-es vereséget szenvedett az Atheltic Club Bilbao ellen.

A hiányzók között szerepel ma  a szenegáli Pape Gueye, Joan Jordán, a brazil Marcao, a francia Tanguy Nianzou és Jesús Corona, a túloldalon Mattia De Sciglio, Leonardo Bonucci, az újra megsérülő és az idény végéig kidőlő Paul Pogba és Kaio Jorge. 

Gianluca Di Marzio szerint a Juve az alábbi kezdővel állhat majd fel: 

(3-5-1-1): Szczęsny; Danilo, Bremer, Alex Sandro; Cuadrado, Fagioli, Locatelli, Rabiot Kostić; Di María; Milik.