Beharangozó – a Sporting elleni meccs

sporting_cp.pngA Lazio elleni vereség újfent rávilágított, hogy a 15 pont mínusszal a Bajnokok Ligája-indulást érő helyek nem lehetnek reálisak, így a második számú európai kupasorozat megnyerése lehet ehhez valós opció.  Az elődöntőbe a lisszaboni Sporting CP testén át vezet az út, és a portugál együttesekről az utóbbi pár évben nincsenek túl jó emlékei az olasz sztárcsapatnak. De most nem a múlt, hanem a jelen a fontos, és ebben a sorozatban eddig a szebbik arcát mutatta a Bianconeri. Ez esetben hazai közönség előtt kell kivívni az előnyt, erre az Allianz Stadium gyepe fog szolgálni, a kezdés időpontja 21 óra, a televízió RTL Három nevű csatornáján lesz látható, és a játékvezetést a török Halil Umut Meler vállalta. 

Az ifjú sípmester 1986. augusztus elsején született, a török élvonalban a Başakşehir-Akhisarspor meccsen debütált 2015-ben, ami a hazaiak 2:0-ás sikerét hozta, a kisebbik európai kupában 2018 decemberében, a Lazio-Frankfurt 1:2 alkalmából fújta először a sípot. Ezzel együtt 10 mérkőzést bíztak rá, ahol a sárga lapot harminckétszer, a pirosat egyszer emelte a magasba, míg két esetben torolt meg tizenhatoson belüli szabálytalanságot. Olasz gárdák közül csak a római kékeknek vezetett, portugáloknak soha, így ezt a párosítást sem bízták még rá ezelőtt. Az idei Bajnokok Ligája-kiírásban közreműködött a Napoli-Rangers 3:0-án, és a Benfica-Club Brugge 5:1-en is, míg a Sportingnak a tavalyi Manchester City elleni 0:0-ját vezényelte. 

A tizenkilencszeres portugál bajnok keretének értéke majdnem 200 millió euróval ér kevesebbet mint a hazaiaké, hiszen jelen pillanatban 234 millióra taksálják őket, míg Max Allegri együttesét 420 millióra. Átlagéletkoruk 24,8 év, válogatottjaik száma hét. Az ismertebb nevek között tarthatjuk számon a 24 éves bal oldali mindenest, Pedro Gonçalvest, aki a keret legértékesebb tagja 30 millió eurós értékkel, a kapus Antonio Adánt, Héctor Bellerínt és Trincãot, míg Franco Israel neve azoknak lehet ismerős, akik figyelemmel kísérik a Juventus utánpótlását, hiszen az ifjú kapus ott is megfordult. 

A két csapat múltja nem túl veretes, a BL 2017/18-as kiírásában a D-csoport küzdelmei közepette született ezen a pályán 2:1-es hazai diadal, míg a visszavágó 1:1-re végződött. A Leões egyszer nyert európai trófeát, a KEK-et még 1964-ben, a rengeteg bajnoki cím mellett a hazai kupát is 17 alkalommal emelhették a magasba. 

Ebben a sorozatban az idei évben az  FC Midtjylland és az Arsenal testén jutottak már túl, az angolok ellen egy nem akármilyen félpályás gólt elérve, majd büntetőpárbajt követően. Riválisukhoz hasonlóan egyébként ők is a BL-ből pottyantak ki, a Tottenham és az Eintracht Frankfurt végzett előttük, a Marseille pedig mögöttük. Érdekesség, hogy az angol és a német csapatot is megverték, de a franciáktól oda-vissza kikaptak. Az EL-be való továbbjutásukat annak köszönhették, hogy Antonio Conte akkori csapata ellen még egy döntetlent is begyűjtöttek. 

Max Allegri a fent említett csoportmeccsek alkalmával a Zebrák edzője volt, így neki van eredménye az ellenfél ellen, míg a liszaboniak 38 éves mestere még sosem került szembe se az olasz nagyvaddal, sem kollégájával. Rúben Amorim 1985. január 27-én született, játékosként a Belenenses csapatában mutatkozott be 2003-ban, aztán a szülővárosa nagy csapatához, a Benficához került, majd megfordult a Bragában és a katari Al-Wakrah SC-ben is. Menedzserként hazájában, a Casa Pia csapatában kezdett dolgozni, majd a Braga B és A csapata következett, jelenlegi alakulatához pedig 2020-ban került. Eddig 151 esetben ült a padon, szerződése 2026-ig szól. 3-4-3-ban szeret meccselni, 1-1 alkalommal nyert portugál bajnokságot és szuperkupát.

A sérültek között ezúttal csak Kaio Jorge és Mattia De Sciglio jegyezhető fel, a másik oldalon pedig Jovane Cabral, Daniel Bragança, Paulinho sérülés, míg Manuel Ugarte piros lapok miatt nem lesz bevethető. 

Gianluca Di Marzio szerint a Juve a következő kezdővel fog kifutni a gyepre: 

(3-5-1-1):  Szczęsny; Danilo, Bremer, Alex Sandro; Cuadrado, Fagioli, Locatelli, Rabiot, Kostić; Di María; Milik.