Beharangozó – a Freiburg elleni meccs

freiburg_logo.pngA Nantes elleni továbbjutást, valamint a Roma elleni bajnoki vereséget követően a Juventus folytatja menetelését az Európa-ligában, ahol a torinói alakulat egy francia együttes után ezúttal egy német ellenfelet kapott a tavaly a DFB-Pokal döntőjéig menetelő Freiburg személyében. A cél természetesen csak és kizárólag a győzelem lehet, mivel, ahogy azt Max Allegri is említette, a csapatnak mindenképpen jó eredményt kellene elérnie a jövő heti, idegenbeli visszavágó előtt. A találkozó ma este 21 órakor veszi kezdetét az Allianz Stadiumban, játékvezetője Tasos Sidiropoulos lesz, a magyar televízióadók közül pedig az RTL+ tűzi majd műsorra. 

A Drámában született, negyvenhárom esztendős, görög származású bíró a 2006/2007-es szezon óta vezet mérkőzéseket profi szinten, az Európa-ligában pedig mindeddig 18 alkalommal felügyelte a mérkőzés eseményeit, mely találkozókon 102 sárga, valamint 4 piros lapot mutatott fel, miközben 7 alkalommal ítélt büntetőt a csapatoknak. A Juventus mindeddig egyetlenegy egyszer találkozott vele, a Bajnokok Ligája 2019/2020-as kiírásában, mikor az akkor Maurizio Sarri által vezetett csapat Paulo Dybala duplájával 2:1-re győzte le hazai környezetben a  Lokomotív Moszkvát. A Bianconeri játékosai két sárga lapot kaptak az összecsapáson. A Freiburg még sosem futott össze a hellén sporttárssal, ez lesz az első megmérettetésük, melyet ő vezényel majd. 

A hagyományosan középcsapatként számon tartott pirosmezes gárda az utóbbi két idényben meglepően jól teljesít a Bundesligában, jelenleg pedig a német első osztály tabellájának 5. helyét foglalja el, 12 győzelemmel, 6 döntetlennel, 5 vereséggel, valamint 35:32-es gólaránnyal. Az Európa-ligában csoportelsőként jutottak tovább az előző körből már ismerős Nantes-ot, a Quarabagot, valamint az Olympiacos-t megelőzve, 4 sikerrel és 2 döntetlennel, illetve 13:3-as gólaránnyal. Utolsó öt bajnoki fellépésükön, február eleje óta két alkalommal arattak diadalt, kétszer ikszeltek, egy ízben pedig a Borussia Dortmund mért rájuk hatalmas, 5-1-es verést, melynek alapján kijelenthető, hogy az ellenfél erősen hullámzó formában érkezik Torinóba. 

A német alakulat keretének értéke 161 millió eurót tesz ki, legtöbbre taksált játékosuknak pedig két középhátvéd, az egyaránt 20-20 millió eurót érő Matthias Ginter és Philipp Lienhart számít. Keretük átlagéletkora 26 esztendő, soraikat pedig 10 válogatott labdarúgó erősíti, köztük az olasz Vincenzo Grifo, továbbá a magyar nemzeti együttes alapembere, Sallai Roland. Vezetőedzőjük az ötvenhét éves Christian Streich, aki teljes pályafutását a klub kötelékében töltötte, mivel 1995 és 2011 között az ifjúsági szektor különböző csapatainál dolgozott, majd 2007-ben másodedző lett, mielőtt 2011. december 29-én elfoglalhatta volna helyét a kispadon, melyet azóta is megtarthatott a  javuló eredményeknek köszönhetően, dacára annak, hogy együttese azóta a másodosztályt is megjárta irányítása alatt. Kedvenc formációja a 4-2-3-1, a Juventus, és Max Allegri ellen pedig még sosem vezette harcba fiait, ami természetesen a livornói szakember esetében is így van, hiszen a két alakulat a történelem folyamán még sosem nézett farkasszemet egymással. 

A Freiburg legkiemelkedőbb játékosa ebben az idényben kétségkívül a fent említett Vincenzo Grifo, aki a válogatottból több Juventus-futballistát is jól ismerhet, s aki a szezon eddigi részében minden sorozatot figyelembe véve 31 meccsen 14 gólt szerzett, valamint 6 ízben készített elő. Ha a balszélső Bundesliga-statisztikáit vesszük alapul, megállapíthatjuk, hogy átlagosan 0,5 alkalommal veszi be az ellenfelek kapuját, s 2 ízben próbálkozik lövéssel, azonban csak 27%-os helyzetkihasználással rendelkezik, miközben találatai közül 6-ot is büntetőből szerzett (újabb kettőt pedig egy másik rögzített helyzet, szabadrúgás révén). A lehetőségek kialakítása révén ugyancsak veszélyes futballistáról beszélünk, mivel a német bajnokságban eleddig 9 nagy helyzetet teremtett társainak, s átlagosan 1,9 kulcspasszt oszt ki, ugyanakkor átadásainak csupán 79%-a pontos, ami az ellenfél térfelén 65%-ra csökken. Cseleinek 67%-a sikeres, párharcainak pedig összességében véve 55%-át nyeri meg, azonban a földön lényegesen jobban teljesít e téren, mint a levegőben (57%-os arány a 42%-ossal szemben). Produkciója a Sofascore-nál 7,52-es értékelést érdemelt ki, amivel a harmadik legjobb futballistának tekinthető a Freiburg keretéből. 

Massimiliano Allegri biztosan nem számolhat majd Arkadiusz Milik, Mattia De Sciglio, valamint Kaio Jorge játékával, rajtuk kívül azonban minden futballista egészséges, míg a Freiburgtól jelen állás szerint Michael Gregoritsch és Daniel-Kofi Kyereh fog hiányozni. 

Gianluca Di Marzio szerint a Bianconeri a következő kezdőcsapattal futhat majd ki a gyepre: 

(3-5-1-1): Szczęsny; Danilo, Bremer, Alex Sandro; Cuadrado, Fagioli, Locatelli, Rabiot, Kostić; Di María, Chiesa.