Allegri: "A számokkal nem lehet vitatkozni"

allegri_4.jpgA Juventus a Nantes elleni Európa-liga-döntetlent követően holnap este ismét a bajnokságban folytatja menetelését, ahol a tabella 17. helyén álló Spezia gárdája lesz Max Allegri fiainak soron következő ellenfele. A tréner a meccs előtt megtette ilyenkor megszokott értékelését az olasz sportmédia színe előtt, melyben elmondta, hogy nem sajnálja múltkori kirohanását, emellett pedig szót ejtett a várható kezdőről, s Federico Chiesa kieséséről is. 

"Továbbra is a legkisebb célok elérésére fektetjük a hangsúlyt. Jelen pillanatban ugyanannyi pontunk van, mint a Toro-Udinese-Monza-Bologna négyesnek, ezen csapatok pedig komoly veszélyt jelenthetnek ránk, míg a Fiorentinát sikerült öt ponttal magunk mögött tartanunk a múltkori sikernek köszönhetően. A Spezia otthonában mindig nehéz meccseket szoktunk megvívni, nem kis részben a pálya jellemzői miatt. Ellenfelünk általában sok lehetőséget dolgoz ki, ami megmutatkozott a Napoli és az Atalanta elleni találkozóikon is. Egy ilyen stadionban a mérkőzéseknek szinte sosincs vége, ami miatt a megfelelő hozzáállással, nagy elszántsággal, s remek technikai képességekkel kell játszanunk" – jelentette ki a szakvezető. 

"Az Atalanta elleni meccset követően egy hetünk volt a regenerálódásra, valamint soraink rendezésére, ekkor pedig elsősorban kisebb célokat tűztünk ki magunk elé. Ennek keretében minél feljebb szeretnék kerülni a tabellán, ám függetlenül attól, hogy hol állunk, mindig azon kell munkálkodnunk, hogy minél több pontot gyűjtsünk be. Egy dolog a jelenlegi táblázat, s egy másik dolog, hogy valójában 44 pontot szereztünk az elmúlt hónapokban. Az Európa-ligában lévő kötelezettségeink egyáltalán nem veszélyeztetik bajnoki szereplésünket, mivel nyerni alapvetően is mindig nehéz, a futball pedig egy rendkívül furcsa sportág, ahol annak ellenére sem tudsz mindig diadalmaskodni, hogy gyakorlatilag minden elemében sikert arattál az adott találkozón. 

Azon játékosaink, akik háromnaponta a pályán vannak, már hozzászoktak ehhez a ritmushoz. Federico Chiesa holnap nem állhat majd rendelkezésünkre, mivel 4 nap alatt 2 meccset játszott, s elképesztően fáradt, ami teljesen normális egy 10 hónapos kihagyás után. Mattia Perin holnap kezdő lesz, ahogy Moise Kean és az eltiltott Gleison Bremer helyett a kezdőbe kerülő Daniele Rugani. A csapat többi részéről a holnap délelőtti edzésen fogok dönteni. Nem hiszem, hogy gárdánk el lenne átkozva Európában, viszont tény, hogy javítanunk kell teljesítményünkön, s el kell felejtenünk azt a megközelítést, hogy a vezetés megszerzése után lelassítjuk a játék ütemét és a labdajáratás ritmusát. A Nantes ellen az ellenfél egyetlen akcióból is képes volt betalálni, ez pedig csak azon múlt, hogy a franciák ekkor is benne voltak a mérkőzésben, mi pedig egy pillanatra kiestünk belőle. 

Dean Huijsen egy nagyon jó futballista, aki hamarosan felérhet azon öt-hat játékos mellé, aki már az első csapatban is megfordulhatott bizonyos tétmeccseken. Nagyon örülök a teljesítményének, ugyanis az ilyen játékosok a jövőben akár alapembereinkké is válhatnak, bár egyelőre a szezon befejezésére kell koncentrálnunk, s nyáron majd felmérjük, hogy mely fiatalokat kellene felhívnunk a felnőtt együtteshez. Jelen pillanatban még az éppen aktuális dolgokkal kell foglalkoznunk, például azzal, hogy a mostani állapotoknál jóval több gólt kéne szereznünk, mivel idén kevesebb találatot lövünk az egyes mérkőzéseken, mint az elmúlt években. 

Az utóbbi hetek idegenbeli meccsein szinte mindig bevették a kapunkat. Az, hogy ezt hagyjuk, egyértelműen mentalitás kérdése, ezért pedig mindenképpen dolgoznunk kell szellemiségünkön. Természetesen irreális lenne elvárni, hogy egy meccsen se találjanak be nekünk, azonban mivel egy találkozón voltaképpen rengeteg időnk van arra, hogy a magunk javára fordítsuk az eseményeket, higgadtnak kell maradnunk, s nyugodt hozzáállást kell tanúsítanunk a védekezési fázisban. Ha megszerezzük a vezetést, elég élessé kell válnunk ahhoz, hogy fenntartsuk a szükséges gyorsaságot és ritmust, s hogy ezáltal a második, vagy a harmadik gólt is bevigyük az ellenfeleknek. Alapvetően még mindig kiegyensúlyozottak vagyunk, mivel egy erős és jó peridósut követően kissé lelassultunk, majd a jelek szerint ismét felszálló ágba kerültünk. Az elkövetkezendőkben ezt a szintet kell megőriznünk. 

Egyáltalán nem váltam idegesebb személlyé, ám arra kénytelen voltam reagálni, hogy valaki szisztematikusan gúnyolta az éppen pályára lépő játékosaimat, ami szerintem egy minden szempontból elvetendő cselekedet. Ha veszítünk, belefér, hogy kifütyülnek bennünket, ugyanakkor a cseréket helytelen azonnal becsmérelni. A múltkori sajtótájékoztatón adott reakciómmal szintén egyet lehet érteni, vagy sem, ám az, hogy jól, vagy rosszul játszunk-e, továbbra is egy szubjektív megközelítés, miközben egy újságírónak a kész tényekből kellene kiindulnia. Mivel szólásszabadság van, bárki leírhatja azt, hogy szar edző vagyok, vagy hogy szarok a csapataim, az 1+1 viszont sosem lesz 3. A kritikát természetesen elfogadom, viszont a konkrét statisztikai adatokkal és egyértelmű számokkal nem lehet vitatkozni. Mások véleményét persze ettől függetlenül tiszteletben kell tartani, ezért pedig nagyon sajnálom, hogy a múltkor ilyen heves szócsatába keveredtem a szóban forgó riporterrel. 

Remélem, hogy holnap este 3-0-ra nyerünk, mivel szeretném látni, ahogy a most született unokám felnő. Arra törekszünk, hogy egy gólnál nagyobb különbséggel diadalmaskodjunk. Mikor tegnap meglátogattam az unokámat, a kiságya mellett egy papírfecni fogadott, amire az volt írva: »Nagypapa, nem 1-0!« Azonnal megértettem az üzenetet... Bárhogy is alakul a szezon további része, a Juve sosem fog összeomlani, mivel ez a lehető legerősebb klub, ami csak létezik a világon. Az egyes csapatok számos különféle játékossal és edzővel érnek el nagy eredményeket történelmük során, akik természetesen fontosak, azonban a lényeget mindig a klub adja. Vezetőségünk mindig ott állt mellettünk, ez pedig most, a pontlevonást követően még inkább igaz" – összegzett General Max.