Beharangozó – a Fiorentina elleni meccs

acf-fiorentina-logo-redesign.jpgAz őszi firenzei meccsen csak Jović kihagyott büntetője miatt nem kapott ki az egyébként teljesen megalázott, és ötlettelenül, valamint szétesően játszó Juventus. Ezt a csorbát is ki kellene köszörülni annyi máson felül, hiszen még mindig nem lehet tudni, hogy az év végén milyen cél eléréséhez, és mennyi pontra lesz szükség. A mérkőzés ma 18 órától lesz megtekinthető a SPORT 2 csatornán, a helyszín ezúttal az Allianz Stadium lesz, és Michael Fabbri fogja dirigálni.

A 39 éves sípmester 1983. december 8-án született Faenzában. Polgári foglalkozása szerint földmérő, és 2013 óta vezet a legmagasabb osztályban. Akkor egy Cagliari-Parma 0:1 alkalmával debütált. Azóta 115 meccs van a sípjában, 521 sárga, 25 piros és 35 büntető. Bajnokin a Liláknak vezetett többször, 12 esetben, ezeken 4-3-5 a statisztikája. A Zebrák kilencszer játszottak az irányítása alatt, 6-2-1 az arány. A vereség a Lazio otthonában alakult ki 3:1 arányban, a két döntetlen pedig a Crotone és a Torino ellen született. Ezt a párosítást eddig még egyszer sem bízták rá.

A Violák értéke 235 millió euró, legértékesebb játékosuk a marokkói Sofyan Amrabat, aki 25 milliót ér. 11 válogatott játékosuk van, átlagban 26,7 évesek. Az elmúlt 5 fordulóban 3 vereség és egy döntetlen mellett, mindössze a Torinót tudták megverni. A táblázaton 24 ponttal a 13. helyen állnak, győzelmük esetén megelőzhetnék a két egységgel többet gyűjtő vendéglátójukat.

A bajnokságban a két gárda eddig 167 meccset játszott, a Bianconeri a 80. győzelmére készül, 53 döntetlen mellett, a vendégek 35 alkalommal hagyták el győztesen a pályát. A párharc gólkirálya Giampiero Boniperti 10 találattal. Az elmúlt évtizedekben volt már 12 meccses veretlenségi sorozata is a hazai csapatnak, kiugró eredmény pedig az otthoni 5:1, valamint a vendégségben elért 0:5 volt. Sokszor volt érdekes módon 3:3-as döntetlen is a két gárda között.  Legutóbb hazai pályán 1:0 lett, az odavágón elért 1:1-ről pedig már esett szó. 

Massimiliano Allegri a Liliomosok ellen már 28 esetben készítette fel a csapatait, 15 esetben nyert, s ötször X -elt, 8 vereség mellett. A Milan élén 3:1 és 2:0, a Juve edzőjeként 2:0 a legnagyobb veresége, jelenlegi csapata padján pedig kétszer ért el 3:0-ás győzelmet. Volt már hetes veretlenségi sorozata is. 

A hazaiakat Vincenzo Italiano vezényli a vonal mellől, aki egy modern felfogású, labdatartásra építő edző, aki kedveli a támadófocit, de azt a fajtát, ahol a csapat megbecsüli a játékszert, és nem akar mindenáron első szándékból támadni.  Leginkább 4-3-3-ban küldi pályára aktuális gárdáját. Korábban a Speziánál is ezt a taktikát alkalmazta. 1977. december 10-én született a németországi Kalsruhéban, edzői pályafutása a Vigontina csapatánál indult 2016-ban. 2021. júliusa óta a Lilák edzője, játékosként Veronában játszott a legmagasabb szinten, megfordult a Hellas és a Chievo csapatában is.

Könnyen előfordulhat az, hogy megint egy kínlódós, kevés gólos mérkőzés közepette találjuk magunkat, amire alapot adhat a két tréner eddigi találkozásainak alakulása is. Allegri 3, Italiano egy esetben ünnepelhetett, legutóbb pedig 1:1 lett a vége. A két edző találkozása még sohasem hozott 2 gólnál többet. A teljesen különböző, és egymást kioltó játékstílusok is ebbe a mederbe terelhetik a meccs alakulását. A Spezia trénereként az Andrea Pirlo irányította csíkosok ellen futott bele két nagyobb zakóba, 3:1 és 4:1 arányban. Nem várható könnyű összecsapás, de mindenképp be kell gyűjteni a három pontot. 

A vendégek mestere nem számolhat a frissen igazolt Antonín Barák, illetve Gaetano Castrovilli, Rolando Mandragora, Riccardo Sottil és Igor játékával, míg a Juventus részéről a csapatkapitány, Leonardo Bonucci mellett az állandó sérült Paul Pogba, Arkadiusz Milik, Kaio Jorge, valamint a várhatóan három-négy hétre kieső Fabio Miretti fognak hiányozni. 

Gianluca Di Marzio a következő kezdőcsapatra számít az Öreg Hölgytől: 

(3-4-3): Szczęsny; Danilo, Bremer, Alex Sandro; De Sciglio, Locatelli, Rabiot, Kostić; Chiesa, Di María; Vlahović.