Mauro: "A keretből hiányzik a Juve DNS-e"

massimo_mauro.jpgA Bianconeri egykori középpályása, az immár évek óta futballszakértőként tevékenykedő Massimo Mauro a minap hosszabb interjút adott az itáliai médiának a csapat helyzetéről, melyben arról beszélt, hogy a Juve legnagyobb gondjai a látszat ellenére továbbra sem oldódtak meg, hiszen az együttesből hiányzik a klub DNS-e, miközben a fiatalítás dacára még mindig kevés olasz fiatal kap lehetőséget Max Allegritől, ami kemény kritikát jelent az alakulatra nézve. 

"Ha a Juventus labdarúgóinak helyében lennék, fel sem merülnének bennem olyan mentális problémák, mint amik rájuk jellemzőek. Az aktuális gondok természetesen súlyosak, azonban ez nem a csapat felelőssége, sőt, a jelenlegi helyzet egy kiváló alkalmat képez a gárdának arra, hogy egységbe kovácsolódjon, hiszen a játékosok végre okkal bosszankodhatnak a klubot sújtó büntetés miatt. Ennek ahhoz kellene vezetnie, hogy a keret végre tényleg 100%-os teljesítményt adjon ki magából, s hogy szívósan és elszántan futballozzon, ami mindig is a Juve történelmi védjegye volt, s ami véleményem szerint sajnos egyértelműen hiányzik ezekből a srácokból. Bizonyos értékek mindig is a klub DNS-ének részét képezték, ezek viszont nincsenek jelen az együttes mostani futballistáiban" – szúrt oda a keretnek a Tuttosport kérdésére. 

"A korábbi évekhez képest ráadásul a technikai színvonal is sokat csökkent, miközben az elszántság és a keménység terén ugyancsak erős deficit tapasztalható. A labdarúgókon kívül eső problémák hatásai miatt a csapatnak vissza kellene nyernie ezeket a tulajdonságokat. Az Atalanta ellen egy igen intenzív meccs bontakozott ki a pontlevonás bejelentése után, azonban a Monza elleni szégyenteljes produkció megsemmisítette az arra vonatkozó reményeket, hogy most végre valami új indulhat el a Bianconerinél. Senki sem követeli azt a játékosoktól, hogy minden találkozón szerezzenek négy gólt, viszont az, hogy küzdjenek, mikor vesztésre állnak, s hogy ne törődjenek bele a rossz helyzetekbe, jogos elvárás lenne. 

A kilenc, egymás után megszerzett bajnoki cím megrészegített néhány embert, s talán elhitette velük, hogy a játékosok szerepe önmagában kevésbé fontos, pedig ők azok, akiknek ki kell futniuk a pályára, hogy ott egységes csapatként győzzék le az ellenfeleket. Nagyon furcsa látni, hogy a Juventus kötelékében évek óta ilyen kevés olasz labdarúgó szolgál. Természetesen vannak ígéretes fiatalok, ám ha az öltözőben nem az olasz, hanem a portugál, vagy a spanyol nyelvet beszélik a legtöbben, nehéz lesz visszaépíteni a Zebrák identitását. Nem azt mondom, hogy le kell zárni a határokat a külföldi légiósok előtt, azonban évtizedeken keresztül hagyománynak számított, hogy az Öreg Hölgy adja az Azzurri gerincét, ennek pedig ismét így kellene lennie. 

Ahhoz, hogy trófeákat nyerjünk, jelentősen emelni kéne a játék színvonalát. A csapat által elért, javarészt 1-0-ás sikerek idején még a vak is látta, hogy ezek a győzelmek nem oldják meg a problémákat, csupán elhitetik az érintettekkel, hogy minden jól működik. Ezt követően jött a Napoli elleni megsemmisítő vereség, ami ismét csak alátámasztotta, hogy nem lehet egyetlen góllal nyerni, s a támadóharmadban kiharcolt labdaszerzésekre hagyatkozni. Tisztában vagyok vele, hogy képtelenség volna minden egyes mérkőzést dominálni a nagy arányú labdabirtoklás által, azonban a Juventusnál a futballisták gyakran csak céltalanul passzolgatnak, s várják, hogy az ellenfél lépjen valamit. Ez a kilátástalanság sosem vezet címekhez, mivel egyedül senki sem képes diadalokat aratni" – összegzett Mauro.