Beharangozó – az Inter elleni meccs

fc_internazionale_milano_2021_svg.pngHétközben eldőlt, hogy a Juventus tavasszal az Európa-ligában folytathatja a nemzetközi szereplését, de ennél sokkal fontosabb dolgok is kiderültek a PSG elleni meccsen. Két olyan dolgot láthattunk, amire hosszú távon lehet, és kell is építeni. Az első, hogy ha a fiatalok lehetőséget kapnak, akkor tudnak vele élni, így őket nem szabad visszakényszeríteni a padra akkor sem, ha a sérültek felépülnek, a másik, hogy ha a gárda az Allegri-féle béklyó nélkül léphet fel a gyepre, akkor ez a csapat igenis tud futballozni. Ezt a két dolgot kellene meglovagolni a legnagyobb ősellenség elleni összecsapáson is, és akkor egy esetleges vereség után sem lenne belekötnivaló a csapatba. Bár a mai rivális sem szerepel jól a bajnokságban, a szokásos alibi-passzolgatós játék ellenük, a játékosaik egyéni képességeire való tekintettel, egyenlő lenne a biztos zakóval. A helyszín ezúttal az Allianz Stadium, 20:45-től, a mérkőzést a SPORT1 közvetíti, és a játékvezető Daniele Doveri lesz. 

A volterrai születésű sípmester négy nap múlva ünnepli a 45. születésnapját, 2010-ben, egy Chievo-Cagliari találkozón debütált az olasz élvonalban, a hazaiak azt a meccset 2:1 arányban nyerték meg. Eddig kereken 200 mérkőzést vezetett a hazai pontvadászatban, 893 alkalommal mutatott fel sárga lapot, negyvenhat alkalommal pirosat, és 71 alkalommal mutatott a büntetőpontra. Az Internek vezetett többször, 27 esetben, ebből ők 11-et nyertek, 9-et adtak döntetlenre és 7-et veszítettek el. A Zebrák esetében ugyanez 22 találkozó, 12-5-5-ös arány. A kupákban a Bianconeri két finálét is megvívott a vezetése mellett, a Coppa Italiában a Napolitól, a Supercoppa-döntőben a mai riválistól szenvedett vereséget. Bajnokin az ő vezetése mellett 2015-ben 1:2, 2021-ben 2:0 lett a két csapat meccse, mindkétszer Milánóban. 

A Nerazurri kerete 593 millió euró értékű, az átlagéletkoruk 28,1 év, válogatott játékosaik száma 16. Legtöbbet a piacon közülük Lautaro Martínez ér, akinek az ára jelenleg 75 millió euró. A bajnoki táblázaton két ponttal és két hellyel előzik meg a hazaiakat, 24 pontot gyűjtve vannak a 6. pozícióban. Egy torinói győzelem tehát azt eredményezné, hogy a fekete-fehérek megelőzik a riválist. Legutóbbi 5 bajnoki meccsükön négyszer is győzni tudtak, a Roma verte meg őket egyedül, a Bajnokok Ligájában pedig a Barcelonát megelőzve zártak a csoport második helyén, a katalánok ellen 1:0 és 3:3 az ő szempontjukból, a Plzeň ellen 4:0-ás hazai győzelem, és a Bayern ellen egy 2:0-ás vereség. 

A két csapat egymás elleni történelme során 178 meccset játszott, melyből 85 Juventus-, 48 pedig Inter-győzelem, a Pó partján ugyanez 89 alkalom 61-12. A többi esetben természetesen döntetlen volt a végeredmény. A legutóbbi hat találkát figyelembe véve viszont a Zebrák csak egyszer tudtak győzni, két döntetlen is született, de a legutóbbi három meccset egyaránt a kék-feketék húzták be. A párharc gólkirálya Omar Sívori 13 találattal. 

Az ifjabbik Inzaghi-fivér második éve irányítja a milánói csapatot, tavaly nem sikerült begyűjtenie a bajnoki címet, és a Napoli, valamint a Milan formáját elnézve ez idén sem lesz könnyű feladat. Eddig tizennyolcszor meccselt a Juve, és tizenháromszor Allegri ellen. Előbbi esetben 7 győzelemig és 2 döntetlenig jutott, utóbbiban 5 győzelem és 1 döntetlen. Volt egy négyes és egy hármas vereség szériája is, jelenleg hármas győzelmi sorozatnál jár, ez természetesen a klub elleni statisztika, bár a győzelmi sorozat Allegri ellen is érvényes. 4:2-re és 3:1-re is győzte már le csapataival az olasz rekordbajnokot, ennél nagyobb arányban még soha. Max ellen teljesen hasonlóak a statok, az idősebb mester már 4 alkalommal nem tudott győzni fiatalabb pályatársa ellen. 

A livornói szakvezető ezzel szemben már 28 esetben meccselt a kisebbik Milánói csapat ellen, és bizony negatív a statisztikája, hiszen 11 vereség és 7 döntetlen mellé csupán 10 győzelmet gyűjtött. Legnagyobb arányú győzelme, illetve veresége egyaránt 3:0 volt. Győzelmet a Milan és a Juventus trénereként is tudott aratni, vereséget a Cagliari padján szenvedett el. 

Az ellenfél természetesen számos kiváló játékossal rendelkezik, azonban a csapat legfontosabb tagja a mai meccsen a fent említett Lautaro Martínez lehet, aki az idei szezonban 18 meccsen 7 alkalommal zörgette meg az ellenfelek hálóját, ebből hatszor a bajnokságban (azaz átlagosan 164 percenként, s 3-szor bal, 3-szor pedig jobb lábbal) ami miatt várhatóan a Bianconeri védőinek sem lesz egyszerű dolguk vele. A huszonöt esztendős argentin center átlagosan 3,8 lövést ereszt el egy találkozón, melyek közül 1,3 találja el a kaput, vagyis ha ma este hű marad önmagához, legalább egyszer biztosan védésre kényszeríti majd Wojciech Szczęsny-t. Ezzel együtt az is igaz, hogy az idei szezonban eddig 7 nagy lehetőséget puskázott el, helyzeteit csupán 13%-ban használja ki, passzpontossága pedig 75% körül mozog, miközben csellel egy meccsen átlagban csak 0,3 alkalommal próbálkozik, akkor sem túl eredményesen, hiszen kísérleteinek mindössze 40%-a tekinthető sikeresnek. Párharcainak kevesebb mint felét (46%) nyeri meg attól függetlenül, hogy ezen összecsapásokra a földön, vagy a levegőben kerül sor, egy találkozón pedig nagyjából 8,8 alkalommal adja el a labdát átlagosan, azaz a torinóiak hátsó alakzatának lesz mire építenie a védekezést az összecsapáson. 

Max Allegri bizonyos szempontból szerencsésnek mondhatja magát, elvégre a meccs idejére Ángel Di María, Gleison Bremer, valamint a tíz hónapig hiányzó Federico Chiesa is felépült sérüléséből, ugyanakkor a mesternek továbbra is nélkülöznie kell Paul Pogbát, Mattia De Scigliót, Moise Keant, Kaio Jorgét, Leandro Paredest, valamint Samuel Iling-Juniort, miközben Weston McKennie és Dušan Vlahović játéka erősen kérdéses, s várhatóan Di María is csak a padon kezd majd. Simone Inzaghi ezzel szemben csak Danilo D'Ambrosio és Romelu Lukaku játékával nem számolhat, ám az influenzából visszatérő Alessandro Bastoni sem számít teljes értékűnek, míg a hosszabb ideig hiányzó Marcelo Brozović csupán a padról száll majd be a meccsbe. 

A Sky Sport Italia és Romeo Agresti információ szerint a Juventus a következő kezdőcsapattal futhat majd ki a gyepre: 

(3-5-1-1): Szczęsny; Danilo, Bremer, Alex Sandro; Cuadrado, Fagioli, Locatelli, Rabiot, Kostić; Miretti; Milik