Rafaela Pimenta: "Pogba hamarosan visszatér a pályára"

pogba_pimenta_statement.jpgA Juventus egyik legfőbb nyári igazolásának tartott, azonban az előszezon kezdete óta sérüléssel bajlódó Paul Pogba ügynöke, az idén áprilisban elhunyt Mino Raiola helyét átvevő Rafaela Pimenta a minap rendkívül hosszú, tartalmas nyilatkozatot adott az olasz médiának, melynek keretében bővebben értekezett a francia középpályásról, kijelentve, hogy a játékos immár készen áll a visszatérésre, emellett pedig több Juventust érintő ügyről, egyebek mellett Matthijs de Ligt távozásáról és Moise Kean helyzetéről is szót ejtett. Az alábbiakban ezen interjú magyar fordítását tesszük közzé. 

"Hogy mit tudok mondani a Pault érintő zsarolási ügyről? A labdarúgók esetében sajnos nem ritka, hogy ilyen, vagy ehhez hasonló helyzetekbe keverednek, ekkor pedig természetesen fenyegetve érzik magukat, hiszen nagyon kiszolgáltatottakká válnak. Karrierem során számos ilyen esetet láttam, s emiatt tudom, hogy a játékosok egy ilyen szituációban gyakran félnek feljelentést tenni, mivel félnek, hogy hírnevük csorbát szenved, vagy egyszerűen csak szégyellik magukat. Ebből kifolyólag inkább jobbnak látják, ha hallgatnak, s kiteszik magukat a stressznek, kockára téve, hogy minden sérülésekkel, vagy teljesítményük visszaesésével járhat. Úgy vélem, hogy a hallgatás egy ilyen esetben csak rontani tud a helyzeten, mivel egy jó ügynök mindig képes segíteni képviseltjeinek, mikor pedig Paul végül mégis úgy döntött, hogy hozzánk fordul, egyből rájött, hogy ez a helyes megoldás" – fogalmazott a Tuttosport munkatársának. 

"Paul minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy kezelje a helyzetet, az ügy pedig jelenleg már képviselőinek kezében van. Tisztában vagyok vele, hogy a játékos korábban is megnyílhatott volna nekünk, azonban megértem, hogy miért nem szerette volna ezt az utat választani, elvégre az ilyen dolgokról sosem könnyű beszélni a félelem, vagy a szégyenérzet miatt. Mikor Paul úgy döntött, hogy beszél nekünk a szituációról, egyből tudtuk, hogy mi lehet a jó megoldás. Mivel számos ilyen esettel találkozunk a futball világában, Pogbával együtt úgy határoztunk, hogy kialakítunk egy tanácsadó platformot, ahol az érintett játékosok névtelenül kérhetnek segítséget az ilyen helyzetekben, vagy más, mentális gondok kapcsán, mivel az egyes labdarúgók nem mindig képesek egyedül megküzdeni az őket érő nehézségekkel, viszont szeretnék megőrizni anonimitásukat. 

Paul jelenleg rendkívül lelkesnek érzi magát. Ügyfelemnek van egy különleges képessége, ugyanis hihetetlenül nagy erővel és óriási pozitivitással gyűri le az előtte tornyosuló akadályokat. Néhány hete azt mondta nekem, hogy elege van a problémákból, s hogy térdének állapotán, illetve felépülésén kívül semmi másra sem szeretne koncentrálni, mivel a lehető legrövidebb időn belül pályára akar lépni. Az elmúlt időszakban pontosan ezt a mentalitást véltem felfedezni rajta, ennek alapján pedig biztos vagyok benne, hogy Pogba nem figyel semmire és senkire, elvégre képviseltem mindig is képes volt kizárni a külvilágot, s csak egyetlen egy cél elérésére összpontosítani. 

A Juventus áprilisban kezdett el komolyabban érdeklődni Paul iránt, mikor Maurizio Arrivabene és Pavel Nedvěd Monacóba jöttek, hogy megtekintsék a Masters 1000 elnevezésű tenisztornát. Ekkor többek között az irodámba is bejöttek, én pedig rögtön megkérdeztem őket, hogy miért nem kezdenek el puhatolózni Pogbánál. A két sportvezető persze azonnal érdeklődni kezdett a helyzet iránt, mire én azt javasoltam, hogy hívják fel a játékost, s érdeklődjenek nála. Másnap meg is tették az első lépéseket... Ügyfelem rendkívül boldog volt, mivel mindig is erősen kötődött a Juvenrushoz, s amikor megtudta, hogy a torinóiak szeretnék visszaszerezni őt, nem is igazán foglalkozott más klubok ajánlataival. Paul szereti az Öreg Hölgyet és Olaszországot, mivel a Juve csodálatos pillanatokat, s boldog életet nyújtott számára annak idején, egy futballista pedig mindig nagyra becsüli azt az együttest, ahol igazán kiemelkedővé vált. 

Pogba számára rendkívül sokat jelent a Bianconeri, amit az is bizonyít, hogy még távozása után is mindig megtekintette a csapat meccseit, szorított az alakulatnak, s szenvedett, mikor nem ment jól nekik. Soha nem hallottam, hogy ügyfelem bármi rosszat mondott volna a Zebrákról, kivéve egyszer, ám akkor is csak arra panaszkodott, hogy Olaszországban állandóan paradicsomszószos tésztát kell ennie. Paul nyáron szinte a klub megszállottjává vált, s alig várta, hogy végre lezárjuk a transzfert. Állandóan azt kérdezgette tőlem, hogy mikor igazolhat már a Juventusba, s őrülten boldog volt, mikor ez végre bekövetkezett. Ezután pedig szinte azonnal sérülést szenvedett, mely hónapokra kivonta őt a forgalomból, s hatalmas bánattal és csalódottsággal töltötte el őt. 

A sérülés utáni napokat úgy éltem meg, mintha Paul második anyja lennék, mivel teljes mértékben átéreztem a fájdalmát. Nagyon sajnálatam őt a sok rossz dolog miatt, amit át kell élnie: a bátyjával és a barátaival kapcsolatos gondok, a tavalyi rablás, amit gyermekeinek is végig kellett néznie, hiszen éppen otthon tartózkodtak, a számos, Angliában elszenvedett sérülés, s most egy újabb egészségügyi probléma. A Juventus nagyon helyesen tette, hogy megadta neki a döntési szabadságot a műtétet illetően, elvégre mégis csak Pogba térdéről van szó. A szakemberek közül, akiket meghallgattunk, sokan operációt, többen pedig konzervatív terápiát javasoltak, képviseltem pedig mindenképpen el szerette volna kerülni a beavatkozást, ezért pedig hallgatott azokra, akik a hagyományos módszereket ajánlották neki. Mostanra persze tudjuk, hogy ez rosszul sült el, ám Paul szemei előtt mindig csak a gyors visszatérés lebegett, hogy szolgálhassa a Juventust, s mostanra szerencsére vége van ennek a rémálomnak, mi pedig hamarosan ismét megcsodálhatjuk majd őt a fekete-fehérek szerelésében. 

Matthijs de Ligt véleményem szerint soha egyetlen rossz szót sem szólt a Juventusról, a félreértések pedig elsősorban abból adódhattak, hogy a védő egy meglehetősen önkritikus futballista, aki mindig kétkedve fordul saját múltjához, és korábbi, vagy éppen aktuális produkciójához. Matthijs mindössze tizennyolc esztendős volt, mikor első ízben találkoztam vele, ekkor pedig még egy bankkártyája, vagy egy valamire való pénztárcája sem volt, ellenben mindig magánál hordott egy könyvet, s buzgón olvasta egyes hírességek életrajzait. De Ligt mindig csak a labdarúgásra fókuszált, emiatt pedig úgy vélem, hogy nem az Öreg Hölgyről szeretett volna rosszat mondani, mivel tudja, hogy sokat köszönhet a torinóiaknak, s állítása szerint remekül érezte magát a klubnál. 

A védő sokkal inkább egyfajta számvetést akart készíteni arról, hogy mi ment rosszul az elmúlt években, ezt pedig köntörfalazás nélkül tette meg, mivel egy rendkívül egyenes ember, aki nem szereti a mellébeszélést. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a sajtó néha direkt rosszindulatú kérdéseket tesz fel az interjúalanyoknak, azonban de Ligt sosem ártana szándékosan a Bianconerinek. Moise Kean tekintetében annyit mondhatok, hogy személyében egy nagyon tehetséges srácot ismerhettem meg, aki tizenhat éves korában robbant be a köztudatba, s már igen fiatalon sok pénz keresett, ez pedig kissé talán összezavarta őt. A Juventusnál mindenki egyetért abban, hogy Kean egy profi, s nem érkeznek hírek arról, hogy gondok lennének magatartásával, azonban Moise egyértelműen játszani szeretne, ami természetesen nem mindig adott egy 2000-ben született fiatal esetében. Ügyfelünk gyakorlatilag most kezd felnőtté válni, ezt pedig én is mindig elmondom neki, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy jó úton halad a további sikerek felé" – zárta szavait Pimenta.