Tardelli: "Nagyszerű lenne elnökként látni Del Pierót"

adp_bologna.jpgA Juventus egykori ikonikus labdarúgója, Marco Tardelli a minap érdekesebb nyilatkozatot tett az olasz médiának, melynek keretében arról beszélt, hogy a klub történetének legnagyobb legendája, Alessandro Del Piero minden bizonnyal alkalmas lenne a fekete-fehérek elnöki posztjának betöltésére (melyről a korábbi Capitano stadionba való, szombati visszatérését követően azonnal elkezdtek fantáziálni a szurkolók, valamint egyes olasz pletykalapok), hiszen a Bianconerinek egyértelműen szüksége lenne a kiváló támadóra, még ha a jelenlegi vezetőségből sokan nem is kedvelik igazán az egykori olasz sztárt. 

"Úgy vélem, hogy amennyiben Alessandro Del Piero egy napon a legendás Giampiero Boniperti utódja lehetne a Juventus elnöki székében, valami egészen nagyszerű dolog történne a klubbal, s én magam egyértelműen a világ legboldogabb embere lennék, ha ez így alakulna. Alex stadionba való visszatérése hatalmas ovációt, s rengeteg érzelmet váltott ki a Bianconeri szurkolóiból, ami teljesen normális, hiszen Del Piero egymagában testesíti meg az Öreg Hölgyet, s jelenti a klub egyik legfőbb szimbólumát" – jelentette ki a La Gazzetta dello Sport munkatársának. 

"Elképzelhető, hogy a Zebrák jelenlegi vezetőségéből néhányan nem kedvelik Alexet, azonban a szurkolók mind a mai napig imádják és istenítik őt, amit a játékos együttestől való távozását követő érzelmes pillanatok, valamint a most szombaton történt események is alátámasztanak. Meggyőződésem, hogy az egyes klubok visszavonult legendáinak mindig fontos szerepet kell betölteniük alakulataik életében, azonban minden ilyen ambíció felmerülésekor számolni kell azzal, hogy ez nem fogja mindenki tetszését elnyerni a gárda kötelékében. 

Példának okáért, Paolo Maldininek, az AC Milan valaha volt egyik legnagyobb ikonjának nem adatott meg a szép búcsút, hiszen pályafutásának utolsó meccsén saját szurkolói kifütyülték a csapatot az akkor elszenvedett vereség miatt, ezt követően pedig a klub vezetősége sokáig nem kívánatos személyként tekintett rá az együttes életében, s nem szerették volna, hogy továbbra is a vörös-feketék mindennapjainak részét képezze. Maldini mostani szerepvállalása ugyanakkor rendkívül fontosnak bizonyult a mostani Milan számára, s véleményem szerint ez is volt a megfelelő pillanat arra, hogy Paolo visszatérjen a klub kötelékébe.

Nem tudom, hogy Del Pieróból lehetne-e az új Boniperti, azonban az biztos, hogy most már nem azok a szelek fújnak, mint az én időmben, mikor Giampierónak gyakorlatilag egy családias klubot kellett irányítania, mely minden eredménye és sikere ellenére is teljes mértékben az övé és társaié, valamint a fő patrónusnak számító Agnelli-családé volt, mivel a jelenlegi Juventus egy komoly, multinacionális vállalat, ezért pedig olyan személyt kell megbízni vezetésével, aki érti is a dolgát, s alkalmas is a poszt betöltésére. Nagyon örülnék neki, ha Alex sikerrel járna, ám ehhez mindenképpen tudnia és éreznie kellene, hogy miként lehet az új Boniperti, ez pedig senkinek sem lenne könnyű feladat véleményem szerint. 

Való igaz, hogy a Juve egy másik klublegendát, Pavel Nedvědet már most is fontos pozícióban foglalkoztat, azonban neki alapvetően más szerepe van, mint amit Del Pierónak kellene adni egy megkeresés esetén. Ahhoz, hogy Alex sportvezetőként is Boniperti szintjére emelkedhessen egy napon, még rengeteget kell tanulnia és készülnie, s teljes mértékben rá kellene hangolnia magát az új szerepkör betöltésére, ezen felül pedig a fenti kritériumok sikeres teljesítésekor is tudnia kell majd, hogy Giampierót senki sem lenne képes egyetlen nap alatt visszahozni közénk, már ami az akkor uralkodó szellemiséget jelenti. 

Muszáj vagyok még egyszer visszatérni Paolo Maldini példájára, aki immár tökéletesen képes volt alkalmazkodni új posztjához, aki természetesen elsőre rendkívül esetlegesen tevékenykedett a Milan sportigazgatójaként, ám az évek során minden szempontból felnőtt a feladathoz, ezt pedig az is megmutatja, hogy a Rossoneri tavaly, valamint idén is a Scudetto megszerzéséért küzd, melyben Maldininek vitathatatlanul óriási szerepe volt felelős és kiváló igazolásai által. Egy igazgatónak, vagy egy vezetőségi tagnak mindig hitelesnek és őszintének kell maradnia, Alex pedig már csak ezen jellemvonásai miatt is alkalmas lenne erre a pozícióra, hiszen aki játékosként is emberi és intelligens volt, az elnökként, vagy más fontos poszt birtokosaként sem fog megváltozni. 

Tagadhatatlan, hogy Boniperti alatt teljesen más légkör uralkodott a Juventusnál, azonban ekkortájt sportágunk is alapvetően különbözött mostani arculatától. A csapat egyszerű labdarúgójaként bármikor leállhattam vitatkozni Giampieróval, ám alapvetően remek kapcsolatot ápoltam vele, s éveken keresztül harcoltam mellette a Bianconeri sikeréért. Azt, hogy Boniperti ilyen jó vezetővé tudott válni, egyértelműen intellektusának és őszinte jellemének köszönhette, emiatt pedig jelenléte ma is felbecsülhetetlen értékekkel bírna, még ha a futball változásai miatt némiképp más módon is, mint akkor. Összegzésként tehát feltehetjük a kérdést: szüksége van-e a Juventusnak Alessandro Del Pieróra? Rögtön meg is válaszolnám: a Milannak szüksége volt Paolo Maldinire?" – összegzett Tardelli.