Allegri: "Az idény elején is a negyedik hely volt a realitás"

max_allegri_after_juve_spezia.jpgA Juventus az Inter ellen elszenvedett, sokak szerint érdemtelen vereséget követően holnap este a Cagliari otthonába látogat a Serie A következő fordulójában, melynek keretein belül az együttes megpróbálhatja majd kiküszöbölni a Derby d'Italián szerzett csorbát, s némi szerencse mellett megkísérelhet feljebb lépni a bajnoki tabellán. Az összecsapást megelőzően természetesen a Bianconeri mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor megszokott nyilatkozatát, melyben kijelentette, hogy rendkívül nehéz találkozóra számít a szárdok ellen, emellett pedig beszélt egyes labdarúgók helyzetéről is. 

"Egy meglehetősen bonyolult meccs előtt állunk, mivel a Cagliari egy csúnya vereségbe szaladt bele az Udinese ellen az előző fordulóban, ami miatt nagy valószínűséggel mindenképpen javítani szeretnének majd pozíciójukon. A szárdok otthonában általában igen nehéz összecsapásokat szoktunk vívni, mivel egy fizikális együttesről beszélünk, akik szeretik tartani a játékszert, ebből kifolyólag pedig azzal kalkulálok, hogy egy csúnya, technikai szempontból értékelhetetlen mérkőzés vár ránk, ahol a három pont megszerzése jelent majd elsőbbséget a BL-helyekért folyó verseny miatt" – jelentette ki a tréner mondanivalójának kezdeteként. 

"A mai napon megtartjuk majd utolsó edzésünket, s felmérjük, hogy ki milyen állapotban van. Manuel Locatelli négy hétre kiesett sérülése miatt, Álvaro Morata és Mattia De Sciglio pedig eltiltásuk miatt nem állnak majd rendelkezésünkre, ennek révén pedig egyértelmű, hogy sajnos nem gazdálkodhatunk sok labdarúgóval. Ezzel együtt tiszta sor, hogy a körülmények nem jelenthetnek kifogást számunkra, ugyanis holnap este nagyszerűen kell futballoznunk, s meg kell szereznünk a három bajnoki pontot, az olyan részletek pedig, hogy középpályánkon két, vagy három futballista szerepel-e majd, elhanyagolhatónak számítanak legfőbb célkitűzésünk miatt. 

A legjobb reakciót az Inter elleni vereségre egy holnapi győzelem jelentheti. Az előttünk álló megmérettetés jelentősen különbözni fog a múlt heti Derby-től, ám annak ellenére, hogy ellenfelünk játékereje jóval csekélyebb, mint a Nerazzurrié, még sosem értem el könnyed sikert a Cagliari otthonában, sem az AC Milan, sem pedig a Juventus mestereként. A holnapi meccset megelőzően alaposan ki kell elemeznünk a környezetet, az aktuális pillanatot, továbbá ellenlábasunk helyzetét és lehetőségeit is, ezt követően pedig gyakorlatias futballal kell előrukkolnunk az esti összecsapáson. A srácok jó edzésmunkát végeztek a héten, s kiváló fizikai állapotban vannak, ennek nyomán pedig minden feltétel adott ahhoz, hogy jó teljesítményt pakoljunk majd le az asztalra. 

Leonardo Bonucci sokkal jobban érzi magát, mint a korábbiakban, ám egyelőre nem tudom, hogy kezdőként is pályára küldhetem-e majd, vagy hogy csak a padról beállva biztosítok-e majd lehetőséget számára, míg Weston McKennie jelenlegi tudomásunk szerint május elején, azaz négy-öt meccs múlva fog visszatérni a keretbe. Federico Bernardeschi helyzetével kapcsolatban nem szolgálhatok új információval, abban azonban biztos vagyok, hogy az idény hátralévő részében mindenkinek saját maximuma mentén kell játszania. Jelen pillanatban már nem viccelhetjük el a dolgot, ugyanis a következő hét mérkőzésen mutatott produkciónk alapvető befolyással lesz majd a tabellán elfoglalt helyünkre is. 

Adrien Rabiot múlt heti teljesítményében semmi meglepő nincsen, mivel ő alapvetően is jobb produkcióval szokott előrukkolni, amennyiben két fős középpályán szerepelhet. Adrien egy remek képességekkel bíró srác, aki rendkívül labdaügyes, s kiváló ütemérzéket tudhat magáénak. Az utóbbi hetekben véleményem szerint erőnléti szempontból is sokkal jobbá vált, s biztos vagyok benne, hogy ezt követően is nagy mértékű fejlődésen fog keresztülmenni, ugyanakkor egyes labdarúgók komfortja sosem írhatja felül a csapat kollektív érdekeit, emiatt pedig a jövőben ismét elővehetjük majd a három középpályással operáló taktikai hadrendeket, ha az adott összecsapás körülményei miatt ezt fogjuk célravezetőnek gondolni. 

Alapvető célunk a szezon elején az volt, hogy a top4-ben végezzünk, jelenleg pedig itt is vagyunk, öt ponttal megelőzve a Roma alakulatát. Ebben a helyzetben könnyedén kisebbé válhat a ránk nehezedő pszichológiai nyomás, ebből fakadóan pedig mindenképpen meg kell acéloznunk idegeinket, s jó válasszal kell szolgálnunk az Inter elleni kudarcra. Az egymás elleni eredményeket tekintve kérdés nélkül előnyünk van a Farkasokkal szemben, azonban nem szabad eljutunk arra a pontra, ahol ezen statisztikai mutatók számíthatnak majd, azaz nem hagyhatjuk, hogy a Giallorossi ennél közelebb kerüljön hozzánk. 

Nem gondolnám, hogy csapatunk ne teljesített volna jól a támadásokat illetően, mindazonáltal ezzel együtt az is egyértelmű, hogy a Juventus az idei szezonban éppen azon a három meccsen szenvedte el a legfájóbb vereségeket és pontvesztéseket, melyeken jó futballt mutatott be: az Atalanta elleni idegenbeli, valamint a Villarreal és az Inter elleni hazai megmérettetéseken. Az idény során, az évad első szakaszát leszámítva igencsak kevés találatot kaptunk, ám ezzel együtt nem voltunk képesek kihasználni az általunk kialakított helyzeteket sem, mely aspektuson kétségkívül sokat fogunk dolgozni az elkövetkezendő időszakban, hogy nagyobb nyugalmat tudjunk majd képviselni ezen szituációkban. 

Jelenleg már felesleges lenne arról értekezni, hogy mi történt, vagy mi nem történt a Villarreal ellen, mivel alapvetően két kiváló mérkőzést játszottunk, melyeken sok lehetőséget alakítottunk ki, s csak kevés tiszta esélyt hagytunk az ellenfélnek. A Sárga Tengeralattjáró egy kiváló alakulat, melyet a szerdai, Bayern München elleni győzelmükkel is alátámasztottak, emiatt pedig a párharc során mutatott teljesítményünk minden erényünk ellenére sem volt elegendő ahhoz, hogy kiharcoljuk a továbbjutást. 

Még másfél hónapunk van a szezon végéig, ezen időszak előtt pedig összességében véve szabadon dolgozhatunk majd, ugyanakkor nem szabad szem elől tévesztenünk azokat a célokat, melyeket mindenképpen el kell érnünk május utolsó napjaiig. Keretünk labdarúgóinak egytől-egyig olyan állapotban kell lenniük, hogy teljesítményük által hozzá tudjanak járulni az évad megfelelő lezárásához, vagyis ahhoz, hogy a Juventus a legjobb négy közé kerüljön, s hogy adott esetben bejusson a Coppa Italia fináléjába. Ezen kérdések teljesen függetlenek attól, hogy a nyáron kik maradnak, s kik távoznak majd, ugyanis mi egyelőre nem a piaci történésekre összpontosítunk, dacára annak, hogy igen sok labdarúgónknak fog lejárni a szerződése június végén. Most csak a győzelem számít, a többit pedig ezután is ráérünk kiértékelni, vagy átbeszélni. 

Ha legyőztük volna az Intert, nyílhatott volna egy kis esélyünk a bajnoki cím elhódítására, most azonban ismét a realitással kell foglalkoznunk, ennek tekintetében pedig egyedül teljes konzekvenciát szabad képviselnünk. Holnap egy rendkívül kemény összecsapás vár ránk, melyen jól kell teljesítenünk, az eddigiekkel kapcsolatban pedig véleményem szerint semmit sem szabad megbánnunk, hiszen a realitás szeptemberben is a negyedik hely volt, mi pedig meglehetősen sokat küzdöttünk azért, hogy bebiztosíthassuk ezt a pozíciót, így tehát meg is érdemeltük, hogy most itt tarthassunk. Mikor a tabella tizedik helyén álltunk, akkor is hittünk abban, hogy elérhetjük a BL-helyek valamelyikét, ezért pedig büszkének kell lennünk önmagunkra, s viszonylag gyorsan le kell zárnunk a továbbra is a levegőben lógó, ám ennek ellenére lényeges kérdéseket" – összegzett Allegri.