Miretti édesapja: "Fabio jövője a Juventustól függ"

miretti.jpgMint ismert, a Juventus ifjúsági együtteseinek egyik legtehetségesebb labdarúgójának egyértelműen a nemrég szerződést hosszabbító, majd a klub felnőtt csapatának keretébe is bekerülő Fabio Miretti számít, akinek számos szakember igen nagy jövőt jósol képességei, valamint az eddigiekben látott játéka alapján. A tegnapi nap folyamán a mindössze tizennyolc esztendős középpályás édesapja, Livio Miretti hosszabb interjút adott az olasz sportsajtónak, melynek keretein belül átfogóbban értékelte fia karrierjét, emellett pedig kitért a játékos Max Allegrivel való kapcsolatára, s a mester szárnyai alatt mutatott fejlődésére is, mely szavak magyar fordítását az alábbiakban tesszük közzé. 

Fabio Miretti első ízben még egészen kicsi gyermekként találkozott a Juventus világával, mikor a klub megszerezte őt a Cueno alakulatától. Ismert tény, hogy a labdarúgó iránt annak idején a Torino is élénken érdeklődött, ezért pedig roppant érdekes lehet, hogy végül milyen módon esett a választás a Bianconerire. 

"Családunk éppen Cuenóban tartózkodott, mikor a Juventus játékosmegfigyelői első alkalommal találkoztak velünk. A Cueno elnöke ekkor igen jó kapcsolatot ápolt a Torino aktuális vezetőségével, melynek köszönhetően fiam kéthetente Piemont székhelyére utazhatott, ahol a Granata ifjúsági együtteseivel készülődhetett. Eközben a Juventus felismerte, hogy mekkora lehetőségek rejlenek Fabióban, így pedig ők is edzési lehetőséget biztosítottak számára, majd egy kis idő elteltével leigazolását is felajánlották, mely megkeresésre semmiképpen sem mondhattunk nemet, hiszen családunk tagjai az Öreg Hölgy elkötelezett szurkolóinak számítanak, ezen felül pedig az utazással járó gondok minimalizálása is fontos szempontot jelentett döntésünkben" – fogalmazott az édesapa az ilbianconero.com kérdésére felelvén. 

Ki volt Fabio legnagyobb példaképe annak idején? 

"Mindenekelőtt Pavel Nedvěd inspirálta őt, kinek hatására maga is a cseh legendáéhoz hasonló frizurát növesztett, melyet sosem akart levágatni, kiváltképp, ha a nyári nap kiszőkítette haját, ezzel még nagyobbá téve a két futballista külseje közötti egyezést. Véleményem szerint Nedvěd iránti csodálata alapvetően tőlem eredt, hiszen én magam is igen nagyra tartottam Pavelt, s mindig dicsértem a játékát fiamnak, mikor a tévében együtt néztük a Juve mérkőzéseit."

Milyen utat járt be Miretti a különféle ifjúsági alakulatoknál? 

"Mivel egészen kicsi korától fogva mindenhova követtük őt, pontosan tudom, hogy mekkora fejlődésen ment keresztül az évek során, kiváltképp a Juventushoz való csatlakozását követően, elsősorban mentális szempontból, elvégre fiam idővel egy rendkívül elkötelezett és sikeréhes reménységgé vált, akinek legfőbb célja jelenleg is az, hogy fokozatosan egyre jobbá és jobbá váljon."

E folyamatban milyen szerepet játszottak azon mesterek, akik a Zebrák kötelékében foglalkoztak vele? 

"A legnagyobb hatással egyértelműen az U17-es gárda akkori trénere, Padone mester volt rá, aki, meglátva a Fabióban rejlő hatalmas lehetőséget, feljebb léptette őt a pályán, ezzel középső középpályást varázsolva belőle, ugyanakkor fiam már az U14-es alakulatban is szerepelt jelenlegi posztján, illetve adott esetben registaként is. A Primaverát irányító Andrea Bonatti szintén arra törekedett és törekszik, hogy a legtöbbet hozza ki belőle, Fabio pedig meg is hálálta a neki biztosított bizalmat, hiszen folyamatosan termelte a gólokat, s szűnni nem akaróan osztogatta az asszisztokat is, mely Lamberto Zauli U23-as alakulatában is hatalmas erénynek számít."

A játékos januári szerződéshosszabbítása sokak szerint meglehetősen szimbolikus lépésnek tekinthető a fekete-fehérek részéről, azonban mindeddig nem hallhattunk arról, hogy a hozzá legközelebb álló egyének miként értékelték a szóban forgó lépést. 

"Ez egyelőre egy kisebbfajta lépésnek tekinthető, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy kellőképpen honorálja fiam eddigi erőfeszítéseit, melyeket saját fejlődésének, s a Juve sikerességének érdekében eszközölt ki. Egyértelmű, hogy a Bianconeri hisz Mirettiben, aki személyes tekintetben már számos alkalommal csillogtatta meg kvalitásait, én pedig emiatt rendkívül örültem a szerződéshosszabbítás bejelentésének. Bár sosem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő, az, hogy Max Allegri immár az első csapat kerettagjaként számol egy ilyen fiatal labdarúgóval, kétségkívül a klub bizalmának jeléül szolgál, ezért pedig Fabio is igen hálásnak és boldognak érzi magát."

Mely csapatok érdeklődtek Miretti megszerzése iránt az elmúlt években? 

"Az elmúlt idényekben családunk számos ajánlatot kapott egyéb olasz és külföldi együttesektől, melyeknek azonban sosem tulajdonítottunk nagyobb jelentőséget, hiszen mindig azt kívántuk, hogy fiam idővel a Juventus kezdőjének oszlopos tagjává válhasson, mely a jelek szerint  a klub alapvető törekvéseivel is összhangban áll."

Milyen érzéseket okozott, mikor Fabio pályára léphetett a Bajnokok Ligájában? 

"Meglehetősen váratlanul ért, hogy Allegri mester becserélte őt, ám jobban belegondolva, ha a Juventus jobban teljesít az adott találkozón, fiam akár korábban is pályára kerülhetett volna, hiszen már a 46. perctől fogva melegíteni kezdett, abban az öt percben pedig, melyben szerephez jutott, tapasztalatának fényében igencsak jól és éretten futballozott, azonban ezzel együtt az ilyenkor magától értetődő módon fellépő izgalom is látszott játékán."

Vajon milyen úton haladhat tovább Fabio az elkövetkezendőkben? 

"Ez nagyrészt attól függ, hogy a Juve milyen döntéseket hoz majd meg vele kapcsolatban az idény végén. Júniusban minden bizonnyal kénytelenek leszünk komolyabban elgondolkodni ezen a kérdésen, ugyanakkor a klub által felkínált opciók számos tényezőt befolyásolhatnak majd, s adott esetben irányt adhatnak terveinknek is. Számomra biztosnak tűnik, hogy Fabio kölcsönbe fog kerülni egy másik olasz együtteshez, mindezzel együtt pedig úgy vélem, hogy a Serie C-t követően kipróbálhatja majd magát a másod-, vagy adott esetben az első osztályban is."

Milyen Miretti kapcsolata a csapattársaival? 

"Elmondása szerint a Bianconeri öltözőjében mindenki rendkívül barátságosan viszonyul hozzá a kezdetektől fogva, míg Allegri gyakran hangoztatja, hogy elégedett az általa bemutatott fejlődés mértékével és ütemével. Csapattársai rengeteg tanáccsal látják el Fabiót, s örülnek neki, hogy megfelelő módon halad előre céljai felé, melyet fiam állításának alapján még Giorgio Chiellini is megjegyzett számára, hatalmas örömet okozva ezzel egy ilyen ifjú labdarúgónak."

Sokan úgy vélik, hogy Miretti eddig bejárt útja Claudio Marchisio pályafutásához hasonlatos, de vajon valóban lehet alapja ezen párhuzamnak? 

"Mivel szurkolóként a Serie B-ben töltött szezon idején is kiálltam az Öreg Hölgy mellett, tisztán emlékszem Marchisio fejlődésére, ezért pedig egyértelműen igennel válaszolnék, már csak amiatt is, hogy fiamat a két játékos posztjának hasonlósága miatt igen gyakran szokták Claudióhoz hasonlítani. Fabio, a tizennyolc esztendős Marchisióhoz képest valamivel technikásabb, valamint többet tesz hozzá csapata akcióihoz is, ezzel szemben azonban kevésbé számít erősnek a védekezést tekintve, mely jellemvonásán még mindenképpen csiszolnia kell."

A jelenkor labdarúgói közül kik jelentenek referenciapontot Fabio számára? 

"Mindenekelőtt Kevin De Bruyne, akinek főleg mozdulatsorai, illetve játékintelligenciája gyakorolnak rá nagy hatást, azonban korábban Xavi Hernándezre is igazi példaképként tekintett, melyet az is alátámaszt, hogy első, Juventusnál való próbajátékára is a spanyol klasszis mezében érkezett meg, melyet még a nagymamájától kapott annak idején" – összegzett az édesapa.