Egykori Juve-játékosok a mercatóról

20210719_183710.jpgA tegnapelőtt lezáruló téli átigazolási szezon a szokottól eltérően rengeteg eseményt hozott a Juventus háza tájára, melyet a szurkolókon kívül természetesen a sportág szakemberei sem hagyhattak figyelmen kívül, ekképp pedig nem is jelentett nagy meglepetést, hogy a Bianconeri egykori futballistáinak egy része is kifejtette véleményét az elmúlt hetek történéseiről, kik közül a La Gazzetta dello Sport Fabrizio Ravanellit, Massimo Maurót, valamint Franco Causiót faggatta az utóbbi napokban. 

A sort a Fehér Toll becenévre hallgató egykori kiváló támadó nyitotta meg, aki mindenekelőtt arról értekezett, hogy az Öreg Hölgy az újonnan szerződtetett futballisták ellenére sem került be a legerősebb európai alakulatok közé, ugyanakkor Dušan Vlahović és Denis Zakaria érkezése számos lehetőséget tartogat az együttes számára, mely klub így a Villarreal elleni Bajnokok Ligája-párharc egyértelmű esélyesévé lépett elő. 

"Úgy gondolom, hogy az új igazolások ellenére a jelenlegi Juve továbbra sem tartozik a kontinens legerősebb együttesei közé, azonban mostani keretével immár egyértelműen szorosan követi ezen alakulatokat. Ha Federico Chiesa nem sérült volna meg, az Öreg Hölgy egyértelmű favoritja lenne a Villarreal elleni párharcnak, mely összecsapások ekképp tartogathatnak pár meglepetést a Bianconeri számára, mindazonáltal igen meglepő lenne, ha a fekete-fehéreknek nem sikerülne továbbjutniuk, hiszen a kurrens kerettel minden esélyük megvan a negyeddöntőbe való kvalifikációra" – fogalmazott Ravanelli. 

"Biztos vagyok benne, hogy Dušan Vlahović új távlatokat nyit meg a Juventus támadósorának számára, elvégre személyében a klub végre magáénak tudhat egy olyan futballistát, aki képes hatékonyan teljesíteni az ellenfél tizenhatosán belül. Nem pusztán arról van szó, hogy érzi a kaput, ugyanis a szerb azzal az alapvető gyilkos ösztönnel is bír, mely eddig hiánycikket képezett az olasz rekordbajnoknál, ez pedig hallatlanul fontos tulajdonságnak számít. Denis Zakaria ezzel párhuzamban sokat javíthat majd a középpálya minőségén, amennyiben Max Allegri olyan pozícióban fogja szerepeltetni őt, ahol képes lesz minőségi ugrással szolgálni gárdájának" – zárta meglátásait az olasz center. 

massimo-mauro-intervista-sky-1200x900.jpgMassimo Mauro ezzel párhuzamban arról beszélt, hogy a Juve által kivitelezett irányváltás semmiképpen sem árt majd a fekete-fehéreknek, ugyanakkor nem felejtette el felhívni a figyelmet a szerb támadó, valamint a svájci játékos leigazolásának esetleges hátulütőire sem, ám véleménye szerint a torinóiak velük kiegészülve most már egyértelműen jó alapot tudhatnak magukénak, a kérdést pedig csupán az jelenti, hogy képesek lesznek-e kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket. 

"Egy nagyobb horderejű irányváltás biztosan nem fog ártani a Juventusnak. Egy klubnál általában akkor következik be ehhez hasonló történés, ha az adott együttes lecseréli mesterét, azonban a Bianconeri most képes volt elérni ezt néhány labdarúgó leigazolásával is, mely döntések meghozatalát követően azonban a keret egyensúlyára is kellő hangsúlyt fektettek, s okos értékesítéseket hajtottak végre, anélkül, hogy túlságosan megterhelték volna a költségvetést, akár a beérkező, akár a kimenő oldalról. Véleményem szerint kár, hogy az Öreg Hölgy lemondott Rodrigo Bentancurról, azonban Vlahović érkezése miatt az uruguayin való túladás összességében véve érthető határozatnak bizonyul. Abban azonban nem vagyok biztos, hogy Zakaria megvételének ugyanilyen pozitív kicsengése lesz, hiszen annak ellenére, hogy a svájci egy igencsak ígéretes játékos, bizonyos értelemben mellékszereplő is, s nem nevezhető igazi klasszisnak. 

Ne feledjük, hogy ahhoz, hogy a Juve elérhesse Európa igazi topklubjainak szintjét, továbbra is szükséges két, igazán minőségi nevet jelentő labdarúgó, egy a középpályára, egy pedig a védelembe. Az olyan meccsek, mint például az Inter elleni Supercoppa-döntő, azonban igazolják, hogy a Zebrák képesek hatalmas veszélyt jelenteni a náluk erősebb klubokra is, ennek jelentőségét pedig semmiképpen sem szabad lebecsülni, még a Bajnokok Ligája küzdelmeit illetően sem. Az elkövetkezendő hónapok legfontosabb feladata az lesz, hogy az Öreg Hölgy a bajnoki, valamint a nemzetközi fellépések során ismét összeérjen csapatként. Ami Vlahovićot illeti, meg kell látnunk, hogy miként fog alkalmazkodni Allegri stílusához, ugyanis a Juventusnál nem lesz meg az a háttér számára, mely a Fiorentina hatékony gépezetében fellelhető volt, mindazonáltal a szerbbel, egy egészséges Dybalával, illetve Chiellinivel, Bonuccival, és de Ligttel Massimiliano egy jó alapot tudhat magáénak, ez pedig elegendő lehet akár a Villarreal legyőzéséhez is. A középpályások új szintre való emelésének megvalósíthatósága, valamint a balhátvédekkel kapcsolatban felmerülő kérdésekre kieszközölt válasz meghatározhatja, hogy merre billen a mérleg nyelve a továbbiakban." – fogalmazott az egykori középpályás. 

causio_franco.jpgA véleményeket Franco Causio értékelése zárta, aki kifejtette, hogy álláspontjának értelmében Vlahović rendkívül sikeresen fog teljesíteni új állomáshelyén, emellett pedig szót ejtett Bentancur és Dejan Kulusevski távozásáról is, akik közül a dél-amerikait megtartotta volna, a svédet viszont ő maga is értékesíteni akarta az elmúlt hónapok tendenciáit figyelembe véve. 

"Nagyon örülök Vlahović érkezésének, aki meglátásom szerint inkább az én 7-es mezem által képviselt örökséget testesíti meg, mint CR7 hagyatékát, ekképp pedig nem is tudok mást kívánni számára, csak azt, hogy legyen olyan sikeres a Bianconeri kötelékében, mint amilyen én magam is voltam annak idején. Kijelenthetem, hogy személyes szempontból nem adtam volna a fejemet Bentancur értékesítésére, akit nagyszerű futballistának gondolok, ám a Juventusnak mindenképpen meg kellett hoznia ezt a döntést a könyvelési mérleg egyensúlyban tartásából kifolyólag. Vele ellentétben Kulusevski sosem tett rám különösebben kedvező benyomást, ami azért alakulhatott így, mert sok szempontból túl nagy és nehéz volt rá a torinóiak szerelése. A Bajnokok Ligája tekintetében a soha ne mondd, hogy soha elvére alapoznék, ugyanakkor mindannyiunknak tudnia kell, hogy ezen a szinten egy bizonyos mértéken túl egyetlen alakulattól sem várhatunk el csodát a rendkívül erős ellenfelek miatt" – zárta szavait Causio.